Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Principali vinovați de meserie

Uneori, fotbalul nostru are, în loc de antrenori, cavaleri medievali dispuși să ia asupra lor erori care nu le aparțin

Permalink to Principali vinovați de meserie
duminică, 20 septembrie 2015, 10:41

„Eu sînt singurul vinovat” e fraza pe care o auzim din gura antrenorilor atunci cînd aceștia nu spun „eu sînt principalul vinovat”. Pînă la urmă să fii singurul vinovat e mult mai cavaleresc, cînd spui „principalul” , înseamnă că mai sînt și alții, secundari.

Declarația vine, de cele mai multe ori, atunci cînd o serie bună e întreruptă de un rezultat prost. Atunci șeful băncii tehnice își ia un aer de cavaler cu armura sfîșiată și absoarbe asupra sa tot ce a fost rău.

Ultimul aflat în această situație, Rednic după meciul cu CFR, dar i s-a întîmplat și lui Mirel Rădoi pe vremea cînd meciurile proaste ale Stelei păreau întîmplări rarisime, nu constante, ca în ultima vreme.
E posibil ca acești antrenori, buni absorbanți publici ai neîmplinirii, să aibă discursuri dure dincolo de ușa vestiarului, unde culpele să fie distribuite judicios către cei aflați în eroare. Nu-i exclus ca mesele de masaj să aibă de suferit, tencuiala să pice din pricina urletelor, iar pentru etapa următoare echipa a doua să aibă la dispoziție cîțiva dintre „nevinovații” meciului trecut al primei formații. Dar asta nu schimbă cu nimic gratuitatea și inutilitatea declarației făcute la cald.

La nici o înfrîngere nu există un singur vinovat.  Luînd exemplul, nu cel mai elocvent, dar măcar cel mai recent, al meciului Dinamo-CFR, Rednic n-are nici o vină că Feussi ia primul galben în minutul 1, că Alioșa pierde mingea în propriul careu sau că Vitautas, extraordinar pînă atunci, are impresia greșită că șutul lui Voiculeț urma să ajungă pe la Perla, prin Dorobanți. Vinovăția lui Dinamo a fost colectivă, după cum colective sînt toate înfrîngerile din lume.

Tocmai de aceea vinovații trebuie identificați punctual. Ferindu-i de a fi criticați în public, nu-i ajuți cu nimic. Discuțiile individuale sînt de folos pentru ce va fi, nu pentru ce a fost. Culpa trebuie asumată nu doar în fața colegilor care au pierdut fără să fie individual de vină, ci și în fața suporterilor. Lor, în primul rînd, trebuie să li se spună că antrenorul a identificat punctele slabe și că se va strădui să le îndrepte.
Ca antrenor, poți la un moment dat să nu pedepsești un jucător pentru un autogol, pentru o eliminare stupidă sau pentru o ratare cu poarta goală. Dar acelui om trebuie să-i spui ce-a greșit, iar el trebuie să fie conștient că efortul colegilor săi n-a dat roade din cauza acelei erori.

Sîntem în continuare în așteptarea unui discurs de genul, da, cutare a luftat, celălat a marcat în proprie poartă, altul a făcut penalty. Vina mea ca antrenor? Nu i-am crezut în stare să comită prostiile astea și i-am băgat în teren. Promit data viitoare să fiu mai atent cînd fac echipa.

La școala de antrenori s-o vorbi despre asta? Greu de crezut, altfel n-am avea în aproape fiecare licențiat Pro cîte un potențial Don Quijote!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Bubucul (22 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 14:01

De-acord cu dvs.!

Tavi (3 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 14:01

Articol scris de un gazetar care da mai degraba impresia ca nu intelege subiectul despre care a scris.
Rednic a gresit in primul rand pentru ca a abordat meciul cu 4 mijlocasi in timp ce clujul avea 5. Superioritatea adversarilor la mijlocul terenului s-a vazut inca de la inceput. Efortul depus de mijlocasii defensivi ai lui Dinamo nu putea sa nu aiba repercursiuni asupra calitatii evolutiei lor. Astfel Vojnovici a capotat. Ghonore a stat pe teren. Dar asta stia antrenorul care se vede acum nevoit sa isi justifice transferul. Matei nu face faza defensiva. Si asta stia antrenorul. Presiunea facuta dintr-o anumita zona a impresariatului sportiv il obliga pe Rednic sa il tina in teren. Tot din zona aia vine si atitudinea lui Filip care ia gratuit primul cartonas galben doar pentru faptul ca el considera ca il poate trage la raspundere pe arbitru, pe care il si impinge. De cartonasul rosu luat de Matei ce sa mai spunem – atitudine de vagabond.
Si aici este vina lui Rednic. Baietii astia trebuiesc si educati, nu numai antrenati. Asta este si el un rol al antrenorului.

Alex N (1 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 16:26

Domnul Alin, sinceritatea si adevarul sunt comori ascunse multora. Acum si presa exagereaza pentru ca daca domnul Rednic ar fi spus: Feussi a gresit grav ! Urmatoarea zi am fi avut titluri de genul: „Un jucator de la Dinamo PUS LA ZID de antrenor !”sau „Veste SOCANTA pentru un titular al lui DInamo.” ! Haideti sa intelegem ca aceste declaratii sunt doar de suprafata, eu daca as fi fost la nationala Romaniei as fi spus direct: „Dom`le avem o tactica tampita, si nu ne place sa jucam fotbal, suntem impinsi de antrenor sa jucam haotic.” Ce credeti ca pateste un astfel de jucator ? In principiu „la revedere” cu el, eu unul vad ca am avut de pierdut in viata fiind sincer si spunand adevarul, fie ca a trebuit sa o fac in fata profesorilor sau a patronilor, si cu toate acestea nu ma dau batut, voi fi la fel in continuare insa am ajuns la concluzia ca in fotbal sunt declaratii diplomate. Parca este un tipar si la jucatori si la antrenori. Nu va aduceti aminte de declaratii de genul: Voi antrena aceasta echipa cel putin pana in iarna SAU Voi pastra acest antrenor, ne vom duce proiectul in continuare cu el. Si dupa cateva zile partile s-au despartit…

Bigbear (6 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 18:16

Nu, practic tu te plângi ca nu găsești ceva de comentat în declarațiile antrenorilor. Antrenorul nu este angajat și plătit de suporteri, e angajat de club și discuta doar cu angajatorul despre ce face și cine greșește.
În aceeași idee de ce de exemplu la gsp nu sunt făcute publice cifrele ca să vedem și noi, „suporterii/cititorii” care este cel mai slab gazetar și să vină Tolo să îl critice în public? Nu se fi același lucru, la fel de util gazetarilor?

Cip (5 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 18:43

prostii, asa e peste tot in lumea civilizata. iar unde nu-i asa, atunci e tacere, dar in niciun caz nu e critica publica. sunt si rare exceptii, dar totusi rare exceptii. buzarine, ai fost in pana mare de subiecte, daca ti-a iesit asa ceva. te plictisesti rau.

Danezu (41 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 20:20

Asta e valabilă și la Clinceni

custov (6 comentarii)  •  21 septembrie 2015, 7:20

buzarine ,ce meserie ai ca prea le sti pe toate ,asa e si tov ioanitoaia????

dodo (33 comentarii)  •  21 septembrie 2015, 7:32

Nașul lui Rednic niciodata nu e de vina ! arbitrii, ghinionul, portarul a scapat mingea…e vorba de Agentu 007 de la Șaptior. De 004 nu mai pomenesc pentru ca a dominat Realul primele 30 de minute (!)

Comentează