Jose și Eva
Principiile medicinei sînt valabile doar pînă la poarta stadionului. Dincolo de ea, dictează tactica

Cum să critici un medic care-și face meseria, alergînd să ajute un om aflat în suferință?! Asta e menirea doctorului, să aline, să vindece, să respecte jurămîntul lui Hipocrate! Uite că se poate! Nu contează că pe antrenor îl cheamă Jose Mourinho și medicul se numește Eva Carneiro, o interesantă brunetă de 41 de ani născută în Gibraltar.
Povestea o știți. Erau minutele de prelungire de la Chelsea-Swansea, pe tabelă era scris un enervant 2-2, Eden Hazard căzuse la pămînt. Arbitrul a făcut semn echipei medicale să intre, iar domnița Eva a făcut un sprint de invidiat să ajute victima. La întoarcere, Mou s-a rățoit la ea în văzul lumii, iar după meci a anunțat că pe viitor locul ei pe bancă va fi luat de altcineva.
Medical, toată dreptatea e de partea Evei Carneiro. Jucător accidentat, spray, gheață, eventual bandaj. Menirea unui doctor de a-și face datoria și de a acorda primul ajutor aproape că nu suportă comentarii. Fotbalistic, scorul era 2-2, iar dacă primea îngrijiri, Hazard trebuia să iasă în afara terenului, apoi să facă semn, să aștepte acordul arbitrului ca să reintre. Numai de asta n-ai chef în minutele de prelungire, cînd te arde buza să dai golul victoriei, poate tocmai prin Hazard, care, din cauza invaziei brunetei în spațiul de joc, va fi obligat să iasă pe tușă pentru o nimica toată.
A, dacă în loc de 2-2 scorul ar fi fost 2-1 sau 3-2 pentru Chelsea, Jose ar fi fost bucuros ca Eva să meargă în pas nu foarte grăbit pe gazon, să-l îngrijească îndelung pe Eden, iar apoi acolo, pe iarbă, să-i supravegheze o convalescență de durată. Dar la 2-2, pe banca unei echipe de fotbal, minutul și scorul primează întotdeauna în fața jurămîntului lui Hipocrate.
La cîteva zile, Jose a dat-o la întors într-o amplă conferință de presă. Că el respectă munca medicilor, dar că staff-ul medical al lui Chelsea e numeros și că, din cei șapte sau nouă sau cîți medici or figura în schemă, oricare poate sta pe bancă.
Abureală, taxată imediat de șugubățul Gary Lineker: „Poate c-o să aplic pentru postul de doctor la Chelsea, avînd în vedere că prima condiție e să te pricepi la fotbal. Nu-s sigur că trebuie să ai și cunoștințe medicale”. Așa e. Are dreptate Lineker. Cine nu-l crede să-l întrebe pe legendarul doctor Muller-Wolfarth, medicul lui Bayern și al naționalei Germaniei timp de vreo patruzeci de ani, de la Beckenbauer și Gerd Muller încoace, pînă mai acum cîteva luni, cînd a intrat în contre cu Pep Guardiola și a trebuit să plece. Pe bancă și în vestiar antrenorul e șeful! Iar la fotbal principiile medicinei acționează în funcție de tactică și de rezultat. Parafa nu mai e a medicului, ci a antrenorului!