Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Pofta și frica

Vai, ce bun e Hamroun!!

Permalink to Pofta și frica
joi, 16 iulie 2015, 9:45

Cădem pe spate, binecuvîntăm inspirația lui Mirel de a-l introduce, îi răscolim biografia algeriano-pariziană, scrutăm viitorul concurențial între Jugurtha și Alex Chipciu. Hamroun era exact story-ul de care această vară lîncezită avea nevoie ca să se mai revigoreze puțin.

Da, într-adevăr, Hamroun e bun, dar nu asta e principala lui calitate. Ci aceea de a avea poftă de fotbal, de a dovedi prin fiecare gest că deține plăcerea jocului, că face acest lucru dincolo de orice canon și de orice încorsetare. Înainte de a-i cuantifica megaștiințific valoarea, trebuie să observăm că în Hamroun palpită curajul, voința, viața. E viu pentru că e lipsit de inhibiții și dă semne prin fiecare călcătură că-i place fotbalul, că nu-l privește doar ca pe o justificare a fotbalului.

La capătul opus al poftei și al plăcerii se găsesc teama, crisparea, oroarea de a nu greși o pasă. Acestea sînt trăsăturile definitorii ale cuplului de mijlocași centrali etalat de Steaua. De obicei Muniru și Breeveld, dar situația nu se schimbă nici cînd în compoziție apar Neagu sau Tahar. Acolo suferă Steaua, acolo s-a poticnit campioana României în Supercupă, apoi în meciul-horror cu Petrolul și chiar și la Zilina, unde o oră și ceva roțile dințate ale echipei, cele care trebuie să învîrtă mecanismul, au funcționat cu pasul prea mic. Mijlocașii centrali sînt preocupați să închidă, să intercepteze, să împiedice adversarul să joace și prea puțin să lege jocul ofensiv. E prea multă matematică acolo unde ar trebui să fie și ceva inventică, o pasă, o diagonală, o fază luată pe cont propriu pînă spre careul advers. Soluțiile ar fi două.

Fie cei patru sus-amintiți își asumă mai mult, fie trei dintre ei rămîn pe bancă, iar acolo coboară Stanciu, singurul care pare să aibă cromozomul poftei mai dezvoltat decît cromozomul fricii.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Gogoberidze (7 comentarii)  •  16 iulie 2015, 11:02

Ati inceput iarasi cu tamaierea ,cu motiv sau fara ,a singurei echipe de fotbal din Romania, daca ar fi sa ne luam dupa articolele prezentate de GSP.Halal sa va fie.Apucati-va fratilor si de alte meserii,ce numai aia de tamaietorese pe linga echipa „finantatorului”este meserie.Vreti sa spuneti ca asta cere publicul,ca este singura echipa cu fani din Romania ,haida de.Uitati-va la cati spectatori sunt in tribuna,nu va ia asa putin cu greata ,ca mie zau imi este tare greata si chiar scarba.Fara coloana vertebrala ai sansa sa ajungi si sluga si lichea!

valentin (2 comentarii)  •  16 iulie 2015, 17:02

are dreptate dl gogo… ca unii ziaristi sunt in slujba unui sau unor stapani cu sarcina de a-i lingusi si a-i tamaia .am observat ca unele(de fapt unul)posturi de tv de dimineata si pana noaptea tarziu numai si numai de steaua vorbesc ca te plictisesc teribil.i-l intreaba pe sumudica care pleca in scotia ce parere are despre hamrun.asta da slugarnicie .pt ei (el) alta echipa nu mai exista.

Luc (2 comentarii)  •  17 iulie 2015, 11:22

Cum foarte bine spun si antevorbitorii mei, gazeta si televiziunile mi-au facut o greata de am plecat din tara. Ah, da, si ce bine e afara. Stau si ma intreb: va place cum arata peisajul fotbalistic romanesc acum? Dupa ce ati tamaiat cat ati tamaiat? Si da, stiu despre ce vorbesc. In 2002 am lucrat intr-o televiziune. Dinamo era pe val insa nu puteai sa suflii ceva ca iti sareau vreo 10 cu ceafa lata in cap. Daca fotbalul romanesc e unde e, apoi din cauza voastra este. Si nu, n-are nici Steaua viata lunga. Pai nu vedeti ca alearga singura pe stadion si tot risca sa iasa pe locul 2?

Florin (24 comentarii)  •  17 iulie 2015, 17:33

fotbal clan slugile lu becali…hai cu cenzura!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comentează