Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Dani Coman, oltenii și Capacitatea

Ieri, în finala juniorilor născuți în anul 2000, Piteștiul a învins Craiova cu 3-1. Astăzi, finaliștii și învingătorii lor vor fi în bănci, pentru teza la limba română

Permalink to Dani Coman, oltenii și Capacitatea
luni, 22 iunie 2015, 12:06

Combinație letală, călcîi după călcîi, între Gîrbiță, Mitrocsak și Zbona, încheiată cu gol. Fuleu impresionant Rareș Poda, gol Andrei Zete. La modul SF, poate fi o cronică a unui meci de Liga 1 de peste vreo opt ani. La modul real și concret e povestea finalei naționale a unor copii de 15 ani, care speră că atunci cînd SF-ul va ajunge la soroc, ei vor fi fotbaliști adevărați, cu contracte adevărate, cu glorie, cu bani, cu lumea la picioare.

Deocamdată sînt doar niște aspiranți, cărora le place mingea și fuga. Antrenorii strigă la ei de răgușesc. Pe banca piteșteană e Viorel Dumitrescu, un fost portar al deceniului trecut. La olteni antrenor e Marian Calafeteanu, fostul atacant rafinat al lui Electroputere, dinainte ca acolo, în Valea Roșie, să apară Adi Ilie sau Dănciulescu.

Nivelul tehnic e foarte bun, Craiova și Piteștiul au fost mereu robineții din care au curs șuvoaie de glezne fine. Rețineți un nume. Valentin Screciu, numărul 5 de la Craiova, un mijlocaș central cu o clarviziune surprinzătoare pentru 15 ani. Și încă unul, Constantin Olteanu, un fundaș dreapta mic, drăcos și negricios, un fel de Negrilă peste ani. Dar nu-i uitați nici pe piteștenii Rareș Poda și Andrei Zete, o pereche de atac cu talie, surprinzătoare pentru un Argeș care s-a lăudat mereu cu Radu II, Jean Vlădoiu, Jean Barbu, adică doar cu atacanți de buzunar. Paul Szecui, căpitanul, numărul 8, e servantul lor și de la distanță cel mai bun jucător al finalei.

CSU Craiova e, probabil, în primele 5 investiții la nivel de juniori din țară. Peste ani, nu vor mai fi  Brandan, Madson sau Bawab, ci puștii care, în doar un an de la înființare, au atins fazele finale cu două grupe, 1998 și 2000. Din tribună se uită analitic Cârțu, Geolgău, Tilihoi, Țicleanu, acea Craiova Maxima care în 2000, anul de naștere al copiilor, dispăruse deja.

Dincolo, la Pitești, e, de fapt, grupa de la școala lui Dani Coman, care joacă pentru deja dispăruta Academica. Dani e elegant, cu batistă în buzunarul de la piept, și probabil că în fața lui nu suflă nimeni, așa cum n-a suflat nimeni în nici un vestiar prin care și-a purtat legendarii pantaloni lungi de trening, în care a apărat toată cariera. Putea să facă orice cu banii pe care i-a cîștigat într-o viață de fotbalist, dar a ales să-i cheltuiască tot în fotbal. Probabil că acum pierde, dar peste cîțiva ani va fi sigur în cîștig.

Finala, începută la 9 și jumătate, duminică dimineața, cînd încă mulți dintre noi nici nu ne-am atins de cafetieră, s-a terminat cu hora piteșteană. Astăzi, luni, copiii lasă fotbalul și dau Capacitatea. Au teză la română și printre complemente și metafore probabil că se gîndesc la meciul vieții lor, pe care niște adulți mereu grăbiți l-au programat doar cu o zi înaintea unui examen atît de important. Ei, copiii, cînd să se mai bucure?

Comentarii (6)Adaugă comentariu

seba (14 comentarii)  •  22 iunie 2015, 12:45

frumos subiectul. ma bucur mult pentru ce face dani. cred ca a plecat de la ideea ca a primit mult de la fotal si a vrut sa ofere ceva in schimb.

ps: jean barbu, unul dintre cei mai buni fotbalisti pe care i-am vazut, nu era atacant de buzunar. ok, nu era inalt, dar nici foare scund.

FYRY (31 comentarii)  •  22 iunie 2015, 14:44

in primul rand coman e … evreu…apoi oltean…maybe

Obiectiv (20 comentarii)  •  22 iunie 2015, 17:06

O corectie: „… carora le PLAC mingea si fuga”. Asa-i corect! O.

MITRUSCSAK MIHAELA (1 comentarii)  •  23 iunie 2015, 13:24

Imi pare rau,se scrie Mitruscsak nu MITROCSAK

mihai (29 comentarii)  •  23 iunie 2015, 20:45

frumos! sa speram ca viitorul…e aproape !

Mirela (1 comentarii)  •  12 iulie 2015, 16:04

Rares Popa, nu Rares Poda.

Comentează