Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Am văzut și români ofensivi

Haideți să ne scuturăm de amăreala estetică post-Belfast și să mergem puțin la Tîrgu-Mureș.

Permalink to Am văzut și români ofensivi
miercuri, 17 iunie 2015, 5:04

Nu la echipa proaspăt preluată de Dan Petrescu, pentru că ea pare mai degrabă de competența unui institut de geriatrie, ci la lotul de tineret, care a bătut în meci oficial Armenia cu 3-0.

Nu pare să fie cine știe ce faptă istorică de arme, pentru că Armenia e cine e. După cum nici victoriile amicale ale lotului U21, cu Cipru și cu Islanda, nu atrag cine știe cîte semne de exclamare, cu toate că în cazul Islandei s-ar cuveni cîteva, de vreme ce echipa mare a gheizerelor e lider, în fața Olandei și a Cehiei.
Altceva e interesant la această selecționată U21.

Ea pare să aibă bunul obicei de a ataca, iar golurile ei sînt voleuri, acțiuni terminate cu driblarea portarului advers și așa mai departe. Rezistă însă contraargumentul că această ofensivă s-a întîmplat în fața unui adversar ceva mai modest și nimeni nu garantează că la fel vor sta lucrurile cu Danemarca, Țara Galilor sau Bulgaria, adversarii mult mai elevați din grupa de calificare.

Dar gena ofensivă există, ea are o coerență, pornită de la Boldor, un stoper care nu bubuie, ci încearcă să construiască. Trece apoi pe la mijlocașii centrali, continuă la Bumba, Mitriță, Păun (plăcută surpriză!) și Tănase, ajungînd, în fine, la George Pușcaș, un stăpîn al careurilor adverse cum România n-a mai avut demult.

De aici poate începe o altă discuție. Boldor și Pușcaș, poate cei mai răsăriți exponenți ai acestei generații, nu prea joacă în Italia. Stoperul e împrumutat de Roma la Pescara, unde, din cîte se aude, nu e pe  placul antrenorului. Atacantul prinde de multe ori banca la Inter, dar asta nu înseamnă cine știe ce, de vreme ce la italieni banca e lungă, cuprinde 12 oameni, dintre care doar trei pot intra pe teren.

Aici pot interveni cluburile românești. Oare ce e mai profitabil: să aduci pentru un an un străin de 33 de ani sau să iei împrumut pentru un an un titular al lotului de tineret, care în acel an poate păși către „naționala” mare? Italienii plătesc o parte zdravănă a salariului, iar tu, club romînesc, n-ai altceva de făcut decît să-i dai drumul să joace meci de meci unui român de-ai tăi! Nu e doar patriotic, pînă la urmă e și logic să se întîmple așa.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

George (4 comentarii)  •  17 iunie 2015, 20:00

Ma gândeam la asta după meci. Eu vad asta cam altfel, nu am încredere in puterea de formare a ligii întâi, dar sunt îngrozit de putera de distrugere a societății de can can din jurul fotbalului românesc. Dacă sunt foarte buni si lupta, vor primi șanse unde sunt si vor putea ajunge mari. Dacă nu, Daminuta am mai văzut

George (4 comentarii)  •  17 iunie 2015, 20:03

Yo man, am scris ca blegul cele mai inteligente zece rânduri pe care le-am putut produce si voi ma stergeti ….
Sper sa rămână in Italia, e singura lor șansa, in Romania vor fi distruși

Ioan (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 22:47

Daca te-ar auzi cineva Aline…dar nu cred..

Kurz (51 comentarii)  •  17 iunie 2015, 23:15

Cine a mai auzit de logica in fotbalul romanesc?

stiintza4ever (3 comentarii)  •  17 iunie 2015, 23:46

Intr-un fel ai dreptate dar pe de alta parte cand aduci imprumut un tanar roman sub contract cu un club strain nu ai nici o garantie ca acesta chiar va creste in acel an. Dimpotriva, as fi foarte circumspect ca il pot motiva cand stiu ca el e din start platit de 2-3 ori mai mult ca ceilalti titulari si gandul lui e in Italia. Nu ma incalzeste nici ca e roman. Nici cand imprumuti un strain de 33 de ani nu ai garantii dar cel putin teoretic ar trebui sa fie mult mai motivat stiind ca urmatorul lui sezon depinde foarte mult de cel actual.

nm (2 comentarii)  •  17 iunie 2015, 23:53

buzarine, pai unde sa ii dai drumul sa joace? la virsta lor, iancu sau stanciu pareau mai scule….doar ca intarzie sa confirme la o echipa ca Steaua…..asa k mai incet cu laudele……
k si branescu a ajuns de la juve in ungaria…si nu am auzit nimik de genul k ar creste in valoare…sa nu mai zic de celebrul Daminuta…

Mihai (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 23:56

Imi place abordarea, Alin. Loveste-i in ficat, altfel nu se mai schimba nimic in tara aceasta. La nationala mare sau la echipele de club, nu am observat un mijlocas capabil sa dribleze, sa aiba inteligenta in joc si sa poata crea o faza de atac. Strategia jucatorilor nostri a ramas la nivelul generalei: inainteaza cu mingea la picior pana dau de primul obstacol de care nu stie cum sa scape astfel ca, daca se trezeste singur in jumatatea adversarului fie cauta sa rezolve scena printr-o pasa fie se izoleaza in banda si incearca o centrare la voia intamplarii! Unul dintre exemplele cele mai relevante ar fi Tanase de la Steaua care nu stie altceva decat sa se retraga in banda unde iroseste si potentialul acelei faze de gol. Nu stie sa dribleze omul, nu poate sa creeze o faza, cel putin asta observ. Si nu cred ca in Romania, unde fotbalul este sportul nr. 1 si multi copii viseaza sa devina fotbalisti, nu exista oameni cu aptitudini de top pentru acest sport. Am prieteni si am intalnit multi tineri care joaca foarte bine fotbal, dribleaza, ceea ce Tanase nu stie.. si totusi nu sunt luati la echipele mari pentru ca nu au un unchi vames, care sa le deschida portile! Si ajung de alde Tanase la nationala si ma intreb: al cui nepot a fost si asta???

Perkele (5 comentarii)  •  18 iunie 2015, 0:14

In România un tânăr din asta o sa se rateze ca jucător, o sa ajungă un fel de Zicu

botizan (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 0:15

Nationals asta a luat 8 bucatele de la Germania , asa ca hai Sa nu ne Mai entuziasmam asa

Luc (2 comentarii)  •  18 iunie 2015, 8:47

Am fost aseara la Serbia – Mali, semifinala FIFA World Cup U20 (2-1 dupa 120 de minute). Nu mi-a venit sa cred ce nivel de fotbal am vazut. Ma frecam la ochi si tot vedeam vreo 10 Messi pe teren in echipa lui Mali. Sarbii, vecinii nostri, cu razboaie, caposi cum sunt ei si tot ne dau clasa mereu la fotbal. Sunt in finala, joaca sambata cu Brazilia.

Revenind la topic, pai Mali U20 ar face fatza lejer in liga 1. Asa si cu Romania U21. Nu vad de ce nu i-ar lua nimeni daca sunt asa de promitatori. Eu am zis ca daca as avea un jucator de la Mali in proprietate as face avere peste noapte.

Comentează