Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Ciobi, antrenorul libertăților asumate

Rar o echipă care cîștigă campionatul etalează mai mult de un singur antrenor pe parcursul sezonului. A făcut-o CFR, cînd l-a înlocuit spre final pe Jorge Costa cu Andone, sau Steaua, schimbîndu-l pe Zenga cu Țiți Dumitriu cu trei etape […]

Permalink to Ciobi, antrenorul libertăților asumate
joi, 30 aprilie 2015, 7:20

Rar o echipă care cîștigă campionatul etalează mai mult de un singur antrenor pe parcursul sezonului. A făcut-o CFR, cînd l-a înlocuit spre final pe Jorge Costa cu Andone, sau Steaua, schimbîndu-l pe Zenga cu Țiți Dumitriu cu trei etape înainte de sosire. Însă titlul Urziceniului se leagă de Dan Petrescu, cel al Oțelului de Dorinel Munteanu, iar ultimele două coroane ale Stelei îl au ca autor unic pe Reghecampf.

ASA, în ideea extrem de probabilă în care va cuceri laurii, se sprijină pe trei nume. Falub, cel cu promovarea și cu startul în primul eșalon, Pustai, cu consolidarea ideii de echipă de primele locuri, și Ciobotariu, cu acest traseu de-a dreptul fabulos din primăvară.

Antrenorul liderului merită cîteva rînduri în acest colț de pagină. Deși ne-am obișnuit să-l numim un tehnician tînăr, nu prea mai e, în 26 martie a făcut 44 de ani (nu s-a scris un rînd, nu s-au publicat poze cu torturi sau cu sticle de șampanie, dovadă a unei clare discreții personale). După cîteva stagii pe la echipe modeste, Pandurii sau Otopeni, folclorul mereu redutabil al fotbalului îi fixase limite, îndepărtate de echipele de frunte, accesibile doar nobilului ideal de evitare a retrogradării. Personal, n-am fost de acord cu această categorisire, aducînd drept argument turul extraordinar din ediția 2011-2012, cînd a făcut din Dinamo lider autoritar și campioană de toamnă. Contestatarii mi-au servit replica prin ce s-a întîmplat în primăvara care a urmat, cînd Ciobi a început prost, n-a putut stopa declinul și a fost demis. A urmat apoi Vasluiul, cu un parcurs excelent, victorie la Steaua, ceea ce s-a petrecut acolo în cele din urmă nefiind în nici un caz vina lui.

Se spune despre Ciobi că n-ar fi destul de zbir, că n-ar domina vestiarul, că ar avea probleme să se impună în fața jucătorilor cu personalitate. Oare? Atunci, la Dinamo, era Marius Niculae, încă juca Dănciulescu. La Vaslui l-a prins puțin pe Sînmărtean, dar mai era Antal. Acum, la ASA, sînt numai personalități puternice, de la Mureșan și N’Doye la Zicu sau Stăncioiu.

E clar, Liviu Ciobotariu nu e un zbir. Face lesa lungă, dar o face controlat, atît cît să evite conflictele, să lase liberă personalitatea veteranilor și să-i încurajeze pe cei tineri. Ține enorm la o atmosferă bună în vestiar, iar ceea ce unii se grăbesc să catalogheze drept compromis, de multe ori se cheamă negociere a drepturilor individuale. La aceste laturi de comportament trebuie să mai adăugăm și calitatea de a organiza excelent jocul defensiv și de a recondiționa fotbaliști considerați expirați, cum e cazul lui Zicu acum. E portretul sumar al unui antrenor în jurul căruia performanțele sînt mai multe decît scandalurile și decît polemicile.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

radu (18 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 20:29

Bravo ,o caracterizare obiectiva , sper sa ia titlul cu ASA , merita pentru ca facut treba peste tot pe unde a antrenat. Pare un tip la locul lui ,cerebral si poate e si un pic norocos ,ca ne-am saturat de antrenori ghinionisti.

Freddy RE (7 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 23:33

Nici statul sub aripa arbitrajelor uber-îngāduitoare nu stricā…

dudu (9 comentarii)  •  1 mai 2015, 4:15

Atatea comentarii elogioase la adresa ASA, de ti se apleaca. Acum ca au ajuns pe locul I, incepeti toti talentatii in datul cu parerea sa le gasiti tot felul de talente necunoscute, zici ca sunt al’de iohannis, dupa alegeri, cand toata lumea descoperise brusc ce om minunat e.
Bibneinteles, nimeni nu isi mai aduce aminte de iesirile violente ale lui NDoye, de cei 2 jucatori trimisi direct la spital de calaul Muresan numai in campionatul asta, de cele 5-6 meciuri numai in retur, in care ASA a castigat la limita, si cu arbitri. O nu, acum sunt minunati! Astept cu interes un articol despre maseurul celor de la ASA, un tip retinut, dar cu cele mai mari si mai inimoase palme din sud estul Europei!

gheorghe (1 comentarii)  •  1 mai 2015, 6:08

Da! Hai sa-l facem si pe asta mare antrenor. In articol nu s-a mentionat perioada de la Iasi, sau poate nu dadea bine. Oricum, articolul este scris „altfel” decat din oboectivitate jurnalistica. Iar daca ASA va lua titlul, va fi exact in situatia Galatiului sau a Urziceniului.

Emilian (18 comentarii)  •  1 mai 2015, 8:15

Bun articol! Categoric e un antrenor care face mult mai multe decat „eticheta modesta care I-a fost atribuita pana in prezent. Iar povestea cu Dinamo nu e chiar asa: a fost demis cam in graba, dupa doar cateva etape din retur, cand echipa era inca pe primul loc!

birlic (12 comentarii)  •  1 mai 2015, 9:11

Felicitari D-le Buzarin pentru articol ,se vede ca scrii mult mai detasat decat colegii dvs. din corul robilor dirijat de cioban .Ciobi este chiar un antrenor cu mult bun simt si probabil si un bun psiholog pe langa profesionalismul demonstrat si la alte echipe .Hai ASA sa iei campionatul si pentru Timisoara care a pierdut unul pe mana lui Iancu in cardasie Oli si Becali.

Hoop (1 comentarii)  •  1 mai 2015, 9:17

ar fi fost un antrenor perfect pentru FC National :))

Comentează