Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

De ce e Germania campioană mondială?

Pentru că, dincolo de ideea de fotbal în sine, după terminarea finalei, la Munchen s-au întîmplat, în ordine cronologică, următoarele:

Delay de trei ceasuri 1. Mulțimea strînsă să vadă finala pe Olympiastadion s-a dus tihnită la treaba ei, adică la […]

marți, 15 iulie 2014, 12:00

Pentru că, dincolo de ideea de fotbal în sine, după terminarea finalei, la Munchen s-au întîmplat, în ordine cronologică, următoarele:

Delay de trei ceasuri
1. Mulțimea strînsă să vadă finala pe Olympiastadion s-a dus tihnită la treaba ei, adică la băut sute de hectolitri de bere. În urma hoardei germanice n-au rămas stricăciuni, cioburi sau alte sechele materiale.

2. Spre ora trei, patru, în zori, Salubritatea capitalei bavareze a început să-și facă treaba în zona centrală, Odeonsplatz, Marienplatz, de unde sutele de mii de oameni se mai risipiseră. A fost singurul rabat în mulți ani făcut de Salubritate, pentru că îndeobște curățenia începe imediat după miezul nopții. Un titlu mondial obținut după aproape un sfert de veac de așteptare merita totuși un delay de trei ceasuri.

3. Înainte de opt dimineața, la un hotel nu foarte sofisticat, dar practic și destul de ieftin din marginea de nord a orașului, feliile de brînză și de mezel erau rînduite impecabil pe platouri, precum soldații lui Bismarck. Cafeaua era la locul ei, iar personalul turco-afro-maghrebian avea zîmbetul profesional gata afișat, alături de nelipsitul Guten Morgen.

Bild, în lumea întreagă
4. La 8 și cîteva minute, nu uitați, în dimineața de după cucerirea titlului mondial, la stația de metrou Studentenpark se repara de zor o linie. Stewarzi cu veste portocalii te îndemnau spre celălalt peron, astfel încît să nu pierzi nici un minut.

5.
În metroul despre care vorbeam, corporatiști la costum, bărbieriți regulamentar, cu cafeaua la pahar într-o mână și cu unul dintre cele 5 milioane de exemplare din Bild în cealaltă, se îndreptau, deloc mahmuri, spre locurile lor de muncă. Apropo de Bild, cel mai mare cotidian nemțesc a apărut luni dimineața, strigîndu-și triumful, din Gran Canaria pînă în Laponia și din Canada pînă-n Polonia, adică peste tot pe unde trăiesc nemți.

6.
La 9 și ceva, Ludwigsstrasse, Leopoldstrasse și toate arterele principale erau curate, autobuzele mergeau disciplinat pe prima bandă, iar în parcuri începuse să se tundă gazonul, să se culeagă frunzele și să se grebleze pietrișul.

N-a venit vacanţa
7. Înainte de prînz, Neue Pinakothek, singurul muzeu munchenez deschis lunea, își primea cu generozitate vizitatorii, într-o liniște din altă lume, de parcă nu fusese nici o finală și nu cursese, la doi pași de intrare, nici un strop de bere.

8. La amiază, studenții stăteau tolăniți, cu cursurile în față, pe pajiștea de lîngă Universitate. La ei vacanța încă n-a venit și probabil că nici n-ar ști ce să facă dacă ar avea trei luni de pauză de vară.

9. La prînz, terasele s-au umplut de aceiași corporatiști care ciuguleau un dejun grăbit, cu gîndul la ce au de făcut după-amiază.

Reducere de 5 cenţi
10. Luni fiind, un benzinar a scăzut cu 5 cenți prețul litrului față de nivelul de duminică. E afacerea lui și trebuie să cîștige și în timpul săptămînii, nu doar în weekend.

Zece întîmplări ciudate și nici o minune. Pentru că în această țară imensă, cu peste 80 de milioane de oameni de la blonzi albinoși la negri cu turban, adică de la cei care seamănă cu Schweinsteiger pînă la rudele lui Boateng, muncesc cu toții corect și conștient că doar așa pot trăi decent. De-aia au și cîștigat!

Comentarii (83)Adaugă comentariu

cfr_atlanta (66 comentarii)  •  16 iulie 2014, 2:40

in sfarsit am reusit sa citesc un articol Buzarin cap-coada. Frumos scris si pe deplin adevarat. Felicitari!

Dan Angelescu (1 comentarii)  •  16 iulie 2014, 4:07

Sefu’!
Ce inseamna „delay”?…nu l-am gasit in DEX!

Gabriel Bratu (3 comentarii)  •  16 iulie 2014, 5:07

Verschiebung (in loc de delay) – ca sa fie pe germana, daca tot vorbim de nemti. La ce hotel din nordul Münchenului ai stat ?
Ai sesizat corect, vacanta se ia la finalul lui iulie, s-a preferat sa fie mai multe vacante mici in cursul anului.
Preturile la combustibil variaza si de la o ora la alta la aceeasi benzinarie, in general cele mai mici preturi fiind dup-amiaza, iar cele mai mari dimineata. Deh, economie de piata.
Bun articol, in München chiar nu se mai cunostea nimic dimineata, n-ai fi zis ca Germania tocmai a devenit campioana mondiala, nu era nimic strident sau diferit de ziua anterioara pe nicaieri.
Ce n-ai mentionat in articolul tau este ca fotbalul este foarte respectat in Germania, la toate nivelurile (cluburile de amatori au echipe de la juniori de 7 – 8 ani pana la „seniori” de peste 50 de ani si toate au antrenamente si competitii organizate foarte serios), de-asta sunt cei mai buni din lume. Ar merita sa faci un articol legat de asta. Uite, in Romania daca esti pasionat de fotbal trebuie sa te chinui pe sintetic platind cu ora, in timp ce in Germania te inscrii intr-un club si pentru o suma gen 80 de euro pe an joci organizat fotbal asa cum se joaca fotbalul…

alex velicu (1 comentarii)  •  16 iulie 2014, 7:03

Si dumneavoastra de ce ati ramas tot asa?… Ma intreb si eu, ca moldoveanul, dac tot traiti printre nemti, cum se face ca sunteti atat de imbecil?

csongi (5 comentarii)  •  16 iulie 2014, 7:58

Au cîștigat pentru că după CE din 2000, când au terminat ultimii în grupa cu România, Portugalia și Anglia (un dezastru comparabil pentru ei cu acel 1-7 aplicat brazilienilor), au inițiat un program național pentru copii, în care s-au investit peste 600 milioane de euro, cu academii la fiecare club din primele 2 (două!) ligi, din care provin majoritatea vedetelor naționalei de azi. În program sunt implicați peste 1.000 de antrenori cu licență Pro, și încă câteva mii cu licențe A și B. Și-au construit o bază de selecție absolut fabuloasă, care îi va asigura supremația cel puțin europeană pentru câțiva ani buni de acum încolo (generația lui Draxler și co.).
În consecință, la ultimele patru turnee mari (CM și CE) au fost de fiecare dată în primii 4, având o constanță uimitoare, și fiind doar o chestiune de timp până să răzbată și în finală.
A, și mai e și faptul că nu l-au pus antrenor pe Pițurcă, ci pe unul care se pricepe și la fotbal, nu numai la barbut.

IO (15 comentarii)  •  16 iulie 2014, 8:10

Lumii ii trebuia un romanash de-al nostru ca sa-i explice succesul germaniei, si asta fara „delay”.
De-aia au romanashii cel mai scazut IQ din Europa, pt ca ei le stiu pe toate, ce-i drept cu… delay, asa cam de vreo suta de ani.

sursan (2 comentarii)  •  16 iulie 2014, 8:39

@lenan

Pe mine tot timpul m-au uimit nemtii, la cate sporturi sunt campioni mondiali, sau ma rog, finalisti …

E drept sa si Spania vine tare din urma la capitolul asta, desi cele 10 intamplari de mai sus nu prea risca sa se reproduca si acolo 🙂

Georgescu (2 comentarii)  •  16 iulie 2014, 9:39

Domnuel Buzarin,

Ma bucur ca mai vin romani in Germania nu numai sa ia/cumpere cafea de la Aldi si sa se minuneze de pretul masinilor la de la händleri ci sa inteleaga ca a trai in Germania inseamna in primul rind respect. Respectul chelnerului pentru client, al mecanicului auto pentru nefericit, al politistului pentru cetatean, al lucratorului de la Finanzamt pentru contribuabil dar mai ales viceversa. Nu poti ca si contribuabil/turist/etc sa ii ceri respect unui neamt daca nu il si arati. By the way, datat viitoare intra de curiozitate si intr-un Finanzamt sau primarie si o sa mai adaugi puncte articolului.

Eu asta am vazut in jocul nemtilor la WM. Indiferent de partenerul de joc neamtul l-a respectat.
Nu trebuie sa mire pe nimeni ca acest respect (care in Ro este sublim, maret dar lipseste cu desavirsire) si care trebuie sa fie biunivoc este cultivat si respectat (mai ales in tarile vestice) si numai clamat in Ro.
Cind tu ca si contribuabil/client/vizitator/turist/spectator/elev respecti statul/service-ul auto/muzeul/scoala/meciul de fotbal si esti respectat si tratat corect de abia atunci Romania va mai ajunge (si nu numai o data) in semifinale la WM.
Dixit!
Bafta,
A

soriniz (4 comentarii)  •  16 iulie 2014, 12:02

Repet postarea: Si atunci de ce or fi castigat brazilienii de cinci ori, italienii de patru, uruguayenii si argentinienii de cate doua si spaniolii odata Campionatul Mondial? Uite-asa de-ai naibii, numai sa contrazica consideratiile pseudoculturale ale autorului articolului?
Na, si i-am uitat pe francezi, dar ei sunt cei mai nemti dintre latini, nu-i mai punem, sunt destule cele 14 titluri latine fata de cele cinci ale perfectiunii intruchipate de natiunile anglo-saxone.

brotberuf (2 comentarii)  •  16 iulie 2014, 13:46

da’ intro buda de metrou ai intrat ? vezi ca-s niste nr. de telefon interesante cu blasen si wichsen.

gogu (3 comentarii)  •  16 iulie 2014, 13:54

cum de ce ? blatter e filogerman cu bunic in treupele SS dara nu vroiai sa tina cu argentina!? a trimis un arbitru cu strabunic fascist sa rezolve acest meci!

milan (1 comentarii)  •  16 iulie 2014, 14:21

Da domnule Buzarin va dau dreptate in tot ceeace ati scris. Din pacate din comentariile de pana acum rezulta nivelul la care se afla si nationala si de nu si natiunea in momentul de fatza. Vorba reclamei „N-ai cu cine domne n-ai cu cine…”

durden (126 comentarii)  •  16 iulie 2014, 14:45

ce-mi place ca dupa finala toata lumea face pe filosoful si pe desteptul.mare articol ce ai scris si tu,jumatate dintre lucrurile astea s-ar fi intamplat si in romania.sau daca nu esti de acord fi miliard la suta sigur ca s-ar fi intamplat oriunde in scandinvia.ei de ce nu castiga cupe mondiale?!nu mai incercati voi sa faceti pe inteligentii

Mihai Rusu (3 comentarii)  •  16 iulie 2014, 17:38

Draga Alin, ai explicat excelent sistemul de viata al nemtilor care se regaseste perfect atit in fotbal cit si in celelate sporturi. Respectul pentru oameni, grija pentru ei de a face sport pentru sanatate/educatie, precum si toata infrastructura din liga profesionista, sunt factori de dezvoltare si consacrare. De aceea a devenit Germania campioana mondiala pentru ca stiut sa profite de globalizare.

Dynamovist (5 comentarii)  •  17 iulie 2014, 2:26

Felicitari! Sper sa citeasca si Ioanitoaia articolul asta. Si apoi sa se oftice ca ai dreptate!:)

johnneil (10 comentarii)  •  17 iulie 2014, 2:59

De ce este Germania campioana mondiala?
Pentru ca Romania nu a fost prezenta.

Dan (1 comentarii)  •  17 iulie 2014, 7:31

Aline,
Daca ar mai fi trait, Bogza sigur te-ar fi cinstit cu o bere!….Timp de 185 de minute….la Mizil!!

cipri -pipi (1 comentarii)  •  17 iulie 2014, 7:38

Bai cipri care face pipi are legatura fotbalul cu tot ce scrie mai sus, e vorba de mentalitate si de atitudine daca stii ce inseamna asta…..
Si da, Germania poate nu e campioana mondiala la toate sporturile dare acolo sus in top a0 sau chiar top 5 peste tot…. uita-te un pic peste clasementele pe medalii la jo de vara si mai ales jo de iarna.. Argentina unde e.. ca iun afara de fotbal si poate volei si baschet , e pe nicaieri de Vida Gheza…Si in mare parte stii de ce ca ai aceasi mentalitate si atitudnie ca romanii : s-o frece la rece si sa traga mata de coada,… si distractia pe primul loc… noi sa ne simtim bine….nu….???

ion (1 comentarii)  •  17 iulie 2014, 8:08

Au castigat pentru ca isi fac datoria cu prisosinta orice s-ar apuca sa faca. Asta este efectul educatiei primite, respectul pentru regula si norma scrisa (lege), respectul pentru adversar oricine-ar fi el si mai ales demnitatea de a trai atat victoriile fara a umili pe nimeni (atitudinea lipsita de aroganta fata de brazilieni) cat si infrangerile fara ase lamenta. Asta inseamna tot educatie inca din familie, in scoala si in societate. Nu ne putem compara cu ei pentru ca la noi nu se investeste nimic in educatie. Parca se doreste sa fim si sa ramanem un popor de salbatici needucati si asistati.

Emil (1 comentarii)  •  17 iulie 2014, 14:56

Frate, mai mergi si tu prin lume si scoate-ti din cap mentalitatea asta de loser.
Am n exemple de marlani germani si imputiti care nu au nici o legatura cu ceea ce povestesti mai sus. Chiar saptamana trecuta era cat pe ce sa ma iau la bataie cu un bou neamt care fuma in mijlocul copiilor la Disneyland. Cretinul s-a facut ca nu intelege ce ii cer, in schimb deja se ridicase sa imi arate cine e…
Asa ca scuteste-ne cu ideile astea preconcepute cu cat de grozavi sunt nemtii. In final sunt si ei oameni ca noi si poti gasi si oameni inteligenti si educati, asa cum poti gasi si marlani.
Exact cum ziceau si alti interlocutori, mai scoate capul prin lume…

PS Si unde e legatura cu fotbalul? Si fotbalistii lor sunt la fel de „educati” ca ai nostri…deci despre ce vorbim?

chinele (1 comentarii)  •  17 iulie 2014, 18:12

daca visezi sa ajungem si noi niste robotei trasi cu cheita las-o balta! nu o sa fim niciodata ca ei si nici nu avem nevoie. corporatistii din metrou nu sunt altceva decat niste sclavi in costume stresati sa servesca cat mai bine bogatasii din tara lor :)). atata civilizatie si corectitudine acolo si ce mai mizerie pe la noi hahaha. m-a amuzat teribil articolul. keep on trying 🙂

ioana (1 comentarii)  •  18 iulie 2014, 0:36

Pai domnule Buzarin ,scrieti o mizerie si nu stiu de ce-mi bat capul sa scriu acest coment. Citeam si eu Gsp si erati si dvs acolo , am dat click si am ajuns pe blogul dv.Cum Chirila a fost ziarist si dumneavoastra nu , tot asa a luat si Germania campionatul mondial. Eu nu voi mai comenta pe blogul dvs pentru ca nu meritati sa aveti accesari. Articole de amator ce viseaza sa fie apreciat. Sunteti slab domnule.

Che Guevara (96 comentarii)  •  18 iulie 2014, 12:53

Maestre teoretic ai dreptate. Dar, in practica, Germania e mare si nu e peste tot ca la Munchen. La Berlin, de exemplu, umbla foamea pe strazi. Sunt o multime de homeless si de vagabonzi pe strada. La toate hotelurile lucreaza romani. Ii gasesti si pe la restaurante. Nu ca asta ar fi un lucru rau, problema este ca metalitatea balcanica e peste tot. La hotel incearca sa te fure la factura. City tax in Berlin este 5% din valoarea sejurului. Sa nu te miri daca receptionerul o sa iti ceara sume exorbitante care nu prea bat cu calculele 🙂 Incearca si ei marea cu degetul. Asa ca nu mai idealiza poporul german ca fiecare padurea are uscaturi si nu toti oamenii sunt identici.

dan (43 comentarii)  •  18 iulie 2014, 16:54

f corect articol!

titidinmagura (1 comentarii)  •  19 iulie 2014, 0:17

FFFAAAASSSSSS….Oare toate cele 10 „clisee” n-au existat si ATUNCI CAND Germania NU A INVINS !!???
Cam de „2 bani, parale” articolasul!!

vasco (146 comentarii)  •  19 iulie 2014, 16:16

Germania e campioana si o sa mai fie pentru ca nu au nici urme usoare de specimene ca jiji,mitica,nasul,verii samsari,K-asai „romanul” si multe,multe alte anomalii.Noi ne laudam o suta de ani ca i-am batut cu 5-1,intre timp ei ajung macar semifinalisti la orice competitie participa.Chestie de educatie si mentalitati colective.De civilizatie.

vasco (146 comentarii)  •  19 iulie 2014, 16:21

@Che Guevara,
singur spui de „mentalitatea balcanica”.Au dus-o concetateni de ai nostri,dupa 1990,nu numai tiganii,romani gete beget,in stare de orice pentru a face bani in occident.De atunci a trebuit ca sa se maonteze camere de luat vederi in magazine,sau sa se angajeze personal de paza…In prima faza au fost uluiti,nu le venea sa creada ce li se intimpla,apoi au inceput sa ia masuri.Trist..asta am exportat.

soriniz (4 comentarii)  •  19 iulie 2014, 17:00

Na, ca m-am enervat. In corectitudinea vestica, specifica si germanilor se inscrie si practica prin care mii de firme din Romania isi vand produsele realizate aici firmelor surori din vest dupa care le revand cu pret de 4-5 ori mai mare pe piata adevarata, ca profitul sa nu ramana la sursa?

dan (1 comentarii)  •  20 iulie 2014, 9:19

ba frate,articole din stea erau prin 90-91′ …

george (1 comentarii)  •  21 iulie 2014, 3:38

D’ul ION, incearca sa vezi „lipsa de aroganta” in manifestarea victoriei Deutschlandeze din piata Brandenburg ! Sase weltmeisteri (putin beti !) au dat o palma plina de materie fecala imaginii germaniei ! Adevarat, nemtii au resusit sa perfectioneze jocul de fotbal, dar abilitatea sociala, bunul simt , moralitatea, ( ca sa nu pomenesc ambitii de dominare si aroganta de rasa „superioara”) toate astea au ramas in anii ’30 !

durden2 (1 comentarii)  •  21 iulie 2014, 14:01

„ce-mi place ca dupa finala toata lumea face pe filosoful si pe desteptul.mare articol ce ai scris si tu,jumatate dintre lucrurile astea s-ar fi intamplat si in romania”
nu s-ar fi intamplat in romanica nici unul din aceste lucruri bai handicapatule , si mai ales la voi la mitici……
„sau daca nu esti de acord fi miliard la suta sigur ca s-ar fi intamplat oriunde in scandinvia.ei de ce nu castiga cupe mondiale?!nu mai incercati voi sa faceti pe inteligentii”
„intelegentule” , nu castiga cupe mondiale la fotbal pentru ca pur si simplu sportul nu este egal fotbal decat in mintea ingramaditilor ca tine, dar uita-te un pic peste clasamentul pe medalii la jo de iarna , de ex. intelegenta ta sa vezi oare cine-o fi pe primele locuri?????

gima (8 comentarii)  •  22 iulie 2014, 14:10

germania a cistigat pentru ca: A MERITAT! ei fac cinste muncii. ei , parca, nu triseaza munca. d-aia!

dezotti (1 comentarii)  •  17 august 2014, 0:27

O exagerare mai mare la adresa Germaniei chiar ca nu am auzit, a sustine domnule jurnalist ca nu au existat cioburi si mizerie si a prezenta dimineata zilei de luni 14 iulie una in care corporatistii mergeau la servici perfect barbieriti si deloc mahmuri mi se pare o exagerare si mai mare. Incetati in ai face pe nemti perfecti, sunt ferm convins ca nu-i cunoasteti suficient de bine.

Comentează