Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

De la lesă la carte

Cătălin Oprişan a cuprins 61 de ani de istorie a Stelei în peste 400 de pagini de enciclopedie ilustrată

Acum aproape doi ani, un băiat în floarea tinereţii venea la stadion, în Ghencea, tocmai din capătul celălalt al Bucureştiului. Ţinea […]

sâmbătă, 13 decembrie 2008, 8:50

Cătălin Oprişan a cuprins 61 de ani de istorie a Stelei în peste 400 de pagini de enciclopedie ilustrată

Acum aproape doi ani, un băiat în floarea tinereţii venea la stadion, în Ghencea, tocmai din capătul celălalt al Bucureştiului. Ţinea în mînă o lesă din care lipsea cîinele. Mai bine! Dacă lesa s-ar fi terminat cu un patruped, atunci soarta cameramanului în capul căruia s-a oprit obiectul catapultat de tînărul cu supranume de răţuşcă din desenele animate ar fi fost şi mai cruntă.

La numai cîteva luni distanţă de la povestea cu lesa, tot în Ghencea, la meciul amical cu Charleroi, un alt zevzec în papuci sărea gardul şi era cît pe-aci să-i tragă una portarului belgian. Cei doi agresori veneau la stadion nu să vadă ce se întîmplă pe gazon, ci să se bată. Dacă-i întrebi, ştiu fotbalul şi Steaua de la Bănel încoace, şi nici măcar perioada asta complet. Probabil că numele lui Marcel Răducanu, Gigi Tătaru şi Sameş le sînt total străine, iar Voinescu, Alecsandrescu şi Cacoveanu sînt nişte denumiri stranii, neatribuibile unor persoane legendare.

Întîmplarea aduce în această pagină povestea tristă a lui Sindelar scrisă de Cătălin Oprişan şi un text despre cartea aceluiaşi Cătălin Oprişan, dedicată Stelei. Şi colo, şi colo, e vorba de documentare. Volumului i se poate spune, fără reţinere, enciclopedie ilustrată. E foarte simplu să-l întrebi pe Google una sau alta, de exemplu cîte titluri are Steaua, dar e foarte greu să cuprinzi în 400 de pagini 61 de ani de istorie. Umbli cu lunile prin hîrţoage, îţi toceşti coatele prin biblioteci, unde colecţiile ziarelor trebuie ţinute neapărat în picioare, pe nişte stative speciale, pentru că hîrtia e veche de zeci de ani şi se poate rupe.

Deschizi cartea şi afli, printre altele, că denumirea Ghencea, a zonei în care se află stadionul, vine de la Ghenci-bei, un agă otoman de acum aproape două veacuri. Sau că primul meci al echipei armatei s-a disputat pe un stadion aflat pe locul Operei Române de astăzi. Sau că în cantonamentele echipei din anii stalinismului, desfăşurate la actualul hotel Păltiniş din Sinaia, jucătorii se trezeau la 6.30 dimineaţa, mîncau pîine de război (adică neagră), marmeladă şi conserve, iar în serile în care mergeau la dans, trebuiau să fie în pat cel tîrziu la 23.30.

De asta e bună cartea! Cei ce-o deschid şi văd ce scrie acolo ar putea lăsa acasă lesa, cu sau fără patruped în coadă, ar renunţa să mai sară gardul, să aprindă torţe şi să se bată cu jandarmii pe străzi. Atunci cînd ştii istoria unui club, cînd îi respecţi trecutul, ai mare grijă şi pentru prezentul său!

Comentarii (15)Adaugă comentariu

bgd (3 comentarii)  •  13 decembrie 2008, 21:23

ASA E!
Felicitari D-le BUZARIN,al doilea articol bun care il citesc semnat de dumneavoastra…In speranta ca o sa mai citesc si altele,mai bune.
Numai bine si luciditate!

mihai (2 comentarii)  •  13 decembrie 2008, 21:45

tu cum iti permiti ma sa vorbesti de istoria stelei balbaitule esti un nesimtit ordinar oi fi tu crezut un mare jurnalist da esti un mare idiot plescarule

mihai (2 comentarii)  •  13 decembrie 2008, 22:03

si sa stii ca doar ADEVARATII SUPORTERI nu asa numitii „suporteri trebuie sa vorbeasca asa ca ar trebui sa te abtii de la articole din acestea in speranta ca vei ajunge si tu candva un adevarat jurnalist ca altii din presa sportiva romaneasca FORZA STEAUA P.S. daca credeti ca sunteti un mare jurnalist ar trebui sa lasati mesajele acestea ca sa vada si cititorii ca primiti si critici nu numai cuvinte de lauda

Catalin (7 comentarii)  •  13 decembrie 2008, 22:06

D-le Buzarin,credeti ca tweety sau altii ca el va citesc?De aia se repeta greselile trecutului,pentru ca ,contemporanii nu citesc istorie!

mande (2 comentarii)  •  13 decembrie 2008, 22:44

deruntant articol. vad ca v-a palit, d-le Buzarin, ura fata de cluburile comuniste. sau poate gresesc, doar Dinamo este un club adus cu tancurile, Steaua este nostalgia primului meci jucat in centru si stramutat in hagia otomana doar pentru a aduce eclecticitate acestei povesti de dragoste.

lantul de care pomeniti este, poate, rezultatul ametit al antitezelor, al fotbalului clamat si al balciului afisat. la inceput in ziare, apoi cu slapii pe gazon.

si ca tot aduceati vorba de documenare, tweety este un canar, nu o ratusca.

sportsaga.ro (25 comentarii)  •  13 decembrie 2008, 23:27

Ai mare dreptate Buză! La bibliotecă huligani! La bibliotecă!

schmoukiz (1 comentarii)  •  14 decembrie 2008, 0:02

400 de pagini pentru o istorie de furat? Pacat de paduri.
Nu stiam ca Oprisan are norma suplimentara la Ministerul Propagandei si se ocupa cu masluirea unui trecut rusinos pentru cat a avut de patimit tara asta din ’47 incoace.

adi (3 comentarii)  •  14 decembrie 2008, 1:51

daca nu ar fi fost o reclama mascata… poate era bun… daca nu venea de la un dinamovist convins… poate il acceptam

fan fotbal (12 comentarii)  •  14 decembrie 2008, 13:24

In sfarsit, un altfel de articol al lui Buzarin! Chiar ma gandisem sa nu te mai citesc, la cate aberatii ai scris pana acum, dar in urma acestui articol revin la sentimente mai bune… 🙂 Oricum, m-ati facut curios cu cartea asta a lui Oprisan si o voi citi si eu… In rest, HAI CFR-ul! 🙂

alex (1 comentarii)  •  14 decembrie 2008, 22:05

Nu pot sa cred.. Imi refuzi un articol de bine, cat se poate de decent!

CAT (1 comentarii)  •  15 decembrie 2008, 0:09

Ti-ai revenit domnule BUZARIN !
Asta e un articol de ziarist dar trebuia sa-ti deschida ochii altu’!
Sper ca OPRISAN sa ia toate echipele la rand in ordinea performantelor chiar daca nu au asa multi fani si nu o sa umple tot atatea pagini !
Noi cei mai tineri vrem sa cunostem trecutul acestora necosmetizat !
ITI MULTUMIM ANTICIPAT , Cataline !
PS Aline tine aproape poate iti vine si tie vreo idee dar fii fair play , nu-i mai jigni pe cei din fenomen ca ei ne necajesc si tot ei ne bucura .

Niku (2 comentarii)  •  15 decembrie 2008, 0:18

ma sperii Aline… ai inceput sa scrii serios… ce se intampla cu tine,***

edy (1 comentarii)  •  15 decembrie 2008, 10:29

de unde pot sa fac rost de carte pt ca este foarte interesanta.nultumesc

Undertaker (17 comentarii)  •  15 decembrie 2008, 12:51

Nu sunt stelist,dar apreciez istoria Stelei pana in 1997.Dincolo de fraudele care se faceau in perioada comunista,Steaua si Dinamo chiar aveau echipe bune,cu jucatori mari.anii 60,70,80,chiar pana acum zece ani au fost dominati de jucatori talentati,de gladiatori in defensiva,de vitezisti in ofensiva…alte vremuri,alte caractere,alti fotbalisti.poate,cu exceptia lui radoi,care ar prinde un loc in lotul din 86,sau 90,sau 80,ori mai demult…restul nici nu ar avea ce cauta pe la stadionul Stelei.sigur,Marcel Raducanu valora cat tot fotbalul romanesc actual,cu mutu si chivu la un loc…asa ca,ce trebuiesc facute comparatii absurde.Steaua de altadata era o Stea,acum e o gluma proasta.

teo (1 comentarii)  •  17 decembrie 2008, 23:08

subscriu la ce spune undertaker; l-am vazut pe Marcel Raducanu „pe viu”: sclipitor! un mare magician! ce facea el tine de estetica sportului! o adevarata placere sa-l vezi jucand! as vrea sa vad un DVD cu meciurile lui de la Borussia Dortmund; a fost desemnat cel mai bun atacant din campionatul german? era un „zvon” printre prieteni…

Comentează