Zilele Tineretului, nopţile minţii
După Monica Ridzi, încă un ministru al sportului urcă pe scenă de 2 Mai. De data asta, nu pe banii Guvernului, ci pe banii băimărenilor
De patru ori a fost supus la vot bugetul pentru evenimentul „Baia Mare – Capitala Tinerilor”. Fără vreun motiv aparent, primarul Cătălin Cherecheş dublase suma, la 250.000 de euro, şi avea de dus muncă de lămurire cu unii consilieri locali.
Abia a patra oară, deşi pe 13 aprilie, a fost cu noroc. Edilul şi grupul liberal i-au convins pe indecişi susţinând că din aceşti bani vor fi organizate, pe lângă concertele de 1 şi 2 Mai, şi un spectacol de 1 Iunie, Ziua Foarte, Foarte Tinerilor.
Mai scump ca Eurovisionul
În toamnă, Baia Mare a fost desemnată viitoare Capitală Naţională a Tineretului şi pe 2 mai urma să preia ştafeta de la Bacău. Titlul ăsta e acordat de trei ONG-uri şi o bancă comercială, iar oraşul câştigător primeşte un premiu de 50.000 de euro.
Consiliul Local a decis să cheltuiască 250.000 de euro, de bucurie că a pus mâna pe potul cel mare. Pentru proiectele celelalte, destinate sportului, tineretului şi culturii, în anul cât Baia Mare va deţine titlul, autorităţile locale au alocat în jur de 300.000 de euro. Bugetele astea au fost aprobate târziu, prea târziu pentru licitaţii. Pentru selecţia naţională Eurovision 2016, când primarul Cherecheş a urcat pe scenă şi a vorbit în direct la TVR despre zeiţa Isis, oraşul Baia Mare a cheltuit 150.000 de euro. Acum, pentru două zile de show, a dat un sfert de milion de euro. În noiembrie, patru zile de concerte, cu aproximativ aceiaşi artişti, au costat Galaţiul 160.000 de euro.
Aventura urbană a ministrului Bran
De adunat, în Centrul Vechi din Baia Mare s-au adunat în jur de 5.000 de oameni. Şi cine a păşit pe scenă, în toiul concertului? Ministrul sportului! Ioana Bran venise cu alaiul de la Alba Iulia, unde DJST-ul a dat doar vreo 10.000 de euro pe un cros, o horă şi nişte „animaţii stradale”. Rezultatul: o baie prea mică de mulţime.
„Ne dorim să creştem aportul pe care tinerii îl au în România!”, a anunţat, la microfon, în recital, Cherecheş. Mărirea de aport, poate chiar dublarea, iată un obiectiv îndrăzneţ. Cine n-are aport să nu-şi cumpere, că-i dă Primăria, cu găletuşa. „Fiind sătmăreancă cunosc Baia Mare destul de bine”, a spus ministrul Bran pe scenă. Fără informaţia asta, publicul n-ar fi ştiut să aprecieze muzica plătită din banii lui.
Centrul de sport se amână
„E ziua în care centrul de greutate al tinerilor s-a mutat aici, în inima Maramureşului”, a adăugat Ioana Bran. E doar o chestiune de timp, se înţelege, până să fie mutat şi centrul lor de simetrie. Ministerul Tineretului şi Sportului n-a contribuit la „aventura urbană” a Primăriei Baia Mare decât cu aceste ziceri pline de miez. În cinstea anului de Capitală a Tineretului, totuşi DJST Maramureş anunţă că va finanţa conferinţe şi festivaluri „nonformale” şi câteva competiţii sportive, pe care le organiza oricum.
În februarie, o delegaţie a MTS, condusă de Ioana Bran, a vizitat Baia Mare. Primarul Cherecheş s-a arătat încântat de planul înfiinţării unui Centru Naţional Sportiv în oraş. „Am găsit toată susţinerea”, a anunţat secretarul de stat Cosmin Butuza. Banii ar veni de la Guvern.
Autorităţile locale trebuie doar să transfere nişte imobile şi terenuri din administrarea lor în administrarea statului. Dar, după plecarea oaspeţilor, în şedinţa de CL, Cherecheş a respins proiectul pentru că, scrie Graiul.ro, primarul şi consilierii „nu au certitudinea” că MTS va trece de la intenţii la fapte şi va construi vreun Centru la Baia Mare.
Direcţia Cântări, Ode şi Vodeviluri
Cu nouă ani în urmă, tot în numele tineretului distrat, MTS cheltuia pentru o gală 600.000 de euro. Preţul a două scânduri, două becuri şi două trupe. Ce s-a schimbat de la Dosarul Ridzi încoace? Păi, s-au descentralizat afacerile. S-a mutat centrul de greutate, de la MTS la autorităţile locale. Acum miniştrii vin numai în vizită, ca turiştii.
Primarii dirijează banii pentru „aventuri”, tot ei aleg firmele organizatoare. Cherecheş spune că de concertele de 1 şi 2 Mai s-au ocupat două direcţii din Primărie: Direcţia Economică şi Direcţia Comunicare, Cultură, Sport, Tineret – Serviciul Finanţări Locale, cunoscută şi ca Direcţia Festivaluri de Curte, Concursuri de Casă şi Petreceri de Firmă. Sigur că s-au ocupat.
„Alo, Carla’s Dream? Domnul sau doamna? Sau domnişoara? Dream e numele de botez sau de familie? De la primărie vă sunăm. Ne interesează cât luaţi pentru o cântare… Negociabil sau…? Cam scumpă „Heroina”… N-aveţi ceva cu opiu pentru mase, mai ieftin? Şi dacă se poate să ne daţi şi nouă numărul lui Inna…”.