Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Zilele Tineretului, nopţile minţii

După Monica Ridzi, încă un ministru al sportului urcă pe scenă de 2 Mai. De data asta, nu pe banii Guvernului, ci pe banii băimărenilor

Permalink to Zilele Tineretului, nopţile minţii
sâmbătă, 5 mai 2018, 10:59

De patru ori a fost supus la vot bugetul pentru evenimentul „Baia Mare – Capitala Tinerilor”. Fără vreun motiv aparent, primarul Cătălin Cherecheş dublase suma, la 250.000 de euro, şi avea de dus muncă de lămurire cu unii consilieri locali.

Abia a patra oară, deşi pe 13 aprilie, a fost cu noroc. Edilul şi grupul liberal i-au convins pe indecişi susţinând că din aceşti bani vor fi organizate, pe lângă concertele de 1 şi 2 Mai, şi un spectacol de 1 Iunie, Ziua Foarte, Foarte Tinerilor.

Mai scump ca Eurovisionul
În toamnă, Baia Mare a fost desemnată viitoare Capitală Naţională a Tineretului şi pe 2 mai urma să preia ştafeta de la Bacău. Titlul ăsta e acordat de trei ONG-uri şi o bancă comercială, iar oraşul câştigător primeşte un premiu de 50.000 de euro.

Consiliul Local a decis să cheltuiască 250.000 de euro, de bucurie că a pus mâna pe potul cel mare. Pentru proiectele celelalte, destinate sportului, tineretului şi culturii, în anul cât Baia Mare va deţine titlul, autorităţile locale au alocat în jur de 300.000 de euro. Bugetele astea au fost aprobate târziu, prea târziu pentru licitaţii. Pentru selecţia naţională Eurovision 2016, când primarul Cherecheş a urcat pe scenă şi a vorbit în direct la TVR despre zeiţa Isis, oraşul Baia Mare a cheltuit 150.000 de euro. Acum, pentru două zile de show, a dat un sfert de milion de euro. În noiembrie, patru zile de concerte, cu aproximativ aceiaşi artişti, au costat Galaţiul 160.000 de euro.

Aventura urbană a ministrului Bran
De adunat, în Centrul Vechi din Baia Mare s-au adunat în jur de 5.000 de oameni. Şi cine a păşit pe scenă, în toiul concertului? Ministrul sportului! Ioana Bran venise cu alaiul de la Alba Iulia, unde DJST-ul a dat doar vreo 10.000 de euro pe un cros, o horă şi nişte „animaţii stradale”. Rezultatul: o baie prea mică de mulţime.

„Ne dorim să creştem aportul pe care tinerii îl au în România!”, a anunţat, la microfon, în recital, Cherecheş. Mărirea de aport, poate chiar dublarea, iată un obiectiv îndrăzneţ. Cine n-are aport să nu-şi cumpere, că-i dă Primăria, cu găletuşa. „Fiind sătmăreancă cunosc Baia Mare destul de bine”, a spus ministrul Bran pe scenă. Fără informaţia asta, publicul n-ar fi ştiut să aprecieze muzica plătită din banii lui.

Centrul de sport se amână
„E ziua în care centrul de greutate al tinerilor s-a mutat aici, în inima Maramureşului”, a adăugat Ioana Bran. E doar o chestiune de timp, se înţelege, până să fie mutat şi centrul lor de simetrie. Ministerul Tineretului şi Sportului n-a contribuit la „aventura urbană” a Primăriei Baia Mare decât cu aceste ziceri pline de miez. În cinstea anului de Capitală a Tineretului, totuşi DJST Maramureş anunţă că va finanţa conferinţe şi festivaluri „nonformale” şi câteva competiţii sportive, pe care le organiza oricum.

În februarie, o delegaţie a MTS, condusă de Ioana Bran, a vizitat Baia Mare. Primarul Cherecheş s-a arătat încântat de planul înfiinţării unui Centru Naţional Sportiv în oraş. „Am găsit toată susţinerea”, a anunţat secretarul de stat Cosmin Butuza. Banii ar veni de la Guvern.

Autorităţile locale trebuie doar să transfere nişte imobile şi terenuri din administrarea lor în administrarea statului. Dar, după plecarea oaspeţilor, în şedinţa de CL, Cherecheş a respins proiectul pentru că, scrie Graiul.ro, primarul şi consilierii „nu au certitudinea” că MTS va trece de la intenţii la fapte şi va construi vreun Centru la Baia Mare.

Direcţia Cântări, Ode şi Vodeviluri
Cu nouă ani în urmă, tot în numele tineretului distrat, MTS cheltuia pentru o gală 600.000 de euro. Preţul a două scânduri, două becuri şi două trupe. Ce s-a schimbat de la Dosarul Ridzi încoace? Păi, s-au descentralizat afacerile. S-a mutat centrul de greutate, de la MTS la autorităţile locale. Acum miniştrii vin numai în vizită, ca turiştii.

Primarii dirijează banii pentru „aventuri”, tot ei aleg firmele organizatoare. Cherecheş spune că de concertele de 1 şi 2 Mai s-au ocupat două direcţii din Primărie: Direcţia Economică şi Direcţia Comunicare, Cultură, Sport, Tineret – Serviciul Finanţări Locale, cunoscută şi ca Direcţia Festivaluri de Curte, Concursuri de Casă şi Petreceri de Firmă. Sigur că s-au ocupat.

„Alo, Carla’s Dream? Domnul sau doamna? Sau domnişoara? Dream e numele de botez sau de familie? De la primărie vă sunăm. Ne interesează cât luaţi pentru o cântare… Negociabil sau…? Cam scumpă „Heroina”… N-aveţi ceva cu opiu pentru mase, mai ieftin? Şi dacă se poate să ne daţi şi nouă numărul lui Inna…”.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Organizam nunti si botezuri (1 comentarii)  •  5 mai 2018, 13:22

Observ un lucru care ar trebui sa fie alarmant in Romania anului 2018, o tara atat de inapoiata ca se afla inca in evul mediu din multe puncte de vedere. Acest lucru se numeste preocuparea exagerata pentru chermeze a edililor platite din bani de la stat proveniti din taxe, taxe platite de catre fraierii care muncesc. Pe bune???!!! Intr-o tara cu atatea probleme de la sanatate, invatamant, lipsa infrastructura, gunoaie, infractionalitate - problema numarul 1 sunt chermezele de prost gust si pomenile electorale????? Si aici ajungem la adevaratul miez al problemei: cetatenii. Un cetatean onorabil si decent nu ar merge in ruptul capului la asemenea mizerii de evenimente de sifonat banii lor. Ai lor! Pentru ca in timp ce edilii se fac ca muncesc facand aceste mizerii bani nu mai raman si pentru altceva. Dar prostimea merge si li se pare chiar firesc sa fie organizate de cei care ar trebui sa cheltuie banii pe remediat problemele de mai sus. Lor li se pare normal ca un primar sau un ministru sa se ocupe de spart banii pe nunti si botezuri de prost gust. Cei care participa la asa ceva sa nu se mai planga atata ca nu au aia, ca nu au aialalta sau ca fura x sau y. Prin simpla participare la asa ceva - esti complice. Sa vedeti voi ce jaf o sa se faca la centenarul 1918. Nu o sa aibe ziarele destule pagini si destui ziaristi sa consemneze nici un sfert macar. Dar lasati, e bine ca avem chermeze - la sfarsit vine nota de plata si ramanem doar cu distractia si in curul gol. E si asta o afacere... paguboasa.

Addy (3 comentarii)  •  5 mai 2018, 13:29

Tare articol. Felicitari

rammstein (18 comentarii)  •  5 mai 2018, 13:36

regresul rumaniei e evident...poate reuseste guvernarea mafiota sa aduca tara in evul mediu intunecat !!...ar fi unic in istoria omenirii..un stat se trezeste dupa patru ani intr-o epoca de mult apusa ...EVUL MEDIU...n-ar fi exclus cu banditii astia sa n-ajungem in perioada scalvagista...!!!!!

Flotop (5 comentarii)  •  5 mai 2018, 14:16

Domnilor, acesta este primarul votat de peste 70% din cetatenii orasului in momentul in care el se afla in puscarie la Gherla, asa ca oamenii au ce au ales!! Sa fie sanatosi si sa-l mai aleaga!!

Cristi (6 comentarii)  •  5 mai 2018, 15:58

Felicitari pt articol! Si felicitari ministrului sporturilor, ale carui competente si realizari nu pot fi contestate. Doamne ajuta si la cat mai multe realizari ale tuturor celor implicati in sport si in toate domeniile! Si evident, sa punem mana pe carte si pe munca cinstita, noi societatea, sa dam prioritate obligatiilor profesionale si realizarilor in beneficiul societatii. Doar asa ne legitimam pretentiile fata de terti si putem pretinde bunastare si civilizatie. Nu i asa, compatrioti? Sau e mai simplu sa stam doar cu ochii pe guvernanti si sa asteptam sa ne daruiasca ei sau oricine altcineva o alta viata, fara contributie personala?

vasco (317 comentarii)  •  5 mai 2018, 16:36

@rammstein,imi permit sa-ti dau un sfat:-sa dai volumul mai incet atunci cand asculti Rammstein,se pare ca-ti dauneaza... Maria Andries,imi place subiectul,putea fi mai cu detalii,sa zicem despre modul in care primarul cu pricina si camarila trateaza fostul strand al orasului in dispretul cetatenilor,pe care spera sa puna mana la pret de inghetata ,plus sala sprturilor din acelasi complex,cea veche...Asta asa ,in marea lui dorinta de a "creste aportul tinerilor.."

Altu (2 comentarii)  •  5 mai 2018, 19:22

Flotop - 70% la o prezenta de 28% ... deci nu 70% din cetateni

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  5 mai 2018, 19:42

...da ...in Ro se risipesc banii cetatenilor ...asa a fost ,asa este ,asa va fi ...de ce ?...findca suntem condusi de mediocrii...nimeni nu este capabil sa inteleaga cum sa gospodareasca banii cetatenilor...in folosul...cetatenilor.

Unu oarecare (13 comentarii)  •  5 mai 2018, 23:29

Cum ramane cu articolul despre tenis de masa? Dar cu scuzele de rigoare? Nu te bagi si la volei? Sa faci putin misto de Alba Blaj, care a eliminat astazi pe Galata si va juca maine Finala LC cu echipa Bancii din Istanbul. Sa ii tragi putin de urechi pe turci, cum risipesc banii oamenilor... 12 milioane de euro pe an... sau pe Primarul din Blaj, ca arunca pe fereastra banii blajenilor... cei drept mai putin decat turcii... doar 1,5 milioane. Te bagi? Ca iti plac din cale afara astfel de subiecte :)) te superi si tu pe mine, ca geambi , si imi stergi comentariile? Doare rau adevarul, asa-i? :) si ca nu va arat respect... dar aratati-l voi intai. Fata de altii si fata de meseria pe care o aveti. Seara faina sa ai.

sundance kid (63 comentarii)  •  6 mai 2018, 5:07

Lasa ca vine liberalul la putere si va aranjeaza el . Binomul Joahnnis si guvernul lui !

Che Guevara (13 comentarii)  •  6 mai 2018, 23:12

Individul a fost ales primar din puscarie. Ce va mai mirati asa?

alex (345 comentarii)  •  7 mai 2018, 9:41

Iata cum se repeta istoria nefasta a unor evenimente falimentare si paguboase la adresa cetatenilor, daca semnalele de alarma nu sunt trase la timp, fara ca nimic sa se schimbe in peisajul sumbru al politicului din aceasta tara, unde niciun politician de orice culoare, fara presiuni asupra intereselor sale meschine, nu va trage vreodata invatamintele de rigoare ale unor experiente ce au darul sa prejudicieze definitiv bugetele unor institutii publice ale statului in detrimentul bunei organizari si functionari a societatii.

Comentează