Faceţi subscripţie pentru Rapid!
După iepuraşi, trenuleţele. Primarul Capitalei promite salvarea Rapidului. Asta îşi doresc urgent bucureştenii, chiar şi cei care circulă prin oraş
„Voi face revoluţie în materie de trafic în Capitală”, anunţa Gabriela Firea, în iunie 2016, imediat după ce-a fost aleasă primar. „În jumătate de an se va circula mult mai uşor în Bucureşti”, spunea edilul, citat de Digi24.ro. „Nu poţi în cinci luni să repari ce nu s-a făcut în 20 de ani”, estima prin noiembrie.
Au grijă ce-şi doresc oamenii
După un an, singura revoluţie au comis-o şcolarii, când au plecat în vacanţă. În toamnă, începe iar chinul pe străzi. Până atunci, doamna Firea rezolvă traficul cu emoţii. Caută soluţii pentru clubul Rapid. „Este o dorinţă a noastră, a tuturor, fie că suntem sau nu microbişti, să contribuim la salvarea unui brand naţional”, a declarat primarul, conform Agerpres. Şi banii sunt tot ai noştri, ai tuturor.
Dacă are tăria propriei convingeri, doamna Firea nu trebuie decât să organizeze o subscripţie publică, „Rapid e al meu”. La fel, ceilalţi primari bucureşteni şi ilfoveni, care se recomandă din spiţa roţilor de tren. Nu un sondaj, o subscripţie. Diferenţa e ca de la vorbă la faptă.
Brâncuşi, opere populiste
Pentru „Cuminţenia Pământului” au donat peste 100.000 de români. În cinci luni, s-au strâns în jur de 800.000 de euro. Barometrul voinţei colective. Era nevoie de 6 milioane de euro. Ideea contează. Gestul autorităţilor de a se da la o parte şi a lăsa cetăţenii să-şi asume o decizie legată de valorile comune, de patrimoniul naţional.
Îţi trebuie tupeu de meseriaş să te confrunţi cu părerea contribuabililor pe un subiect din afara coşului zilnic. E drept, tehnocraţii n-aveau prea multe de pierdut. Nu umblau după imagine, ci după caii lui Franz Marc pe pereţi. Ceea ce n-a împiedicat totuşi partidul doamnei Firea să numească subscripţia „o acţiune populistă”.
Nu e cazul unor strângeri de fonduri pentru apă caldă sau deszăpezire. Să sperăm. Dar când e vorba despre alte nevoi ale comunităţii decât cele de bază, ar trebui întrebat şi cetăţeanul. Să se implice şi el, ca adult responsabil, nu să fie infantilizat pe banii lui. Iar PMB să umple oraşul cu bibelouri de 8 milioane de euro, pariind că asta le prieşte bucureştenilor.
Urgenţa exerciţiilor de imagine
Rapid a intrat în faliment în iunie 2016. Doamna Firea ori n-a observat, din pricina campaniei, ori n-a intuit „dorinţa noastră, a tuturor”. Ori n-a considerat oportun să-i dea curs. Nu era atât de sigură pe doleanţele votanţilor stelişti, dinamovişti, progresişti. Acum, la distanţă sanitară de urne, aleşii locali s-au molipsit de prezenţă de spirit.
„Nu m-am gândit încă la o sumă”, a parat doamna Firea curiozităţile privind efortul bugetar. Orice sumă ar fi, trebuie scoasă din fondul de rezervă. Adică din puşculiţa pe care doamna Firea a golit-o aproape pe jumătate, de la începutul anului. Ultima cheltuială, aprobată în iunie, a constat în majorarea bugetului Capitalei pe 2017. Iepuraşii au ronţăit şi cotoarele de chitanţier. Nu mai ajungeau banii, de pildă, pentru dotarea a 20 de autobuze cu aer condiţionat.
Ce-ţi doresc ei ţie, fotbalistă Românie
Dacă fiecare politician care a pozat în loja Rapidului ar rambursa din buzunarul propriu beneficiile de imagine astfel obţinute, echipa din Giuleşti ar lupta azi la titlu. Din purgatoriul ligilor inferioare, din infernul clonelor, Rapid continuă să fie exploatat ca panou publicitar pentru posterele bine intenţionate ale primarilor.
„Ceea ce ne dorim pentru bucureşteni, pentru România este ca acest club să joace din nou şi să ajungă cât se poate mai sus ca performanţă sportivă”, anunţă Gabriela Firea. Chiar dacă pentru asta, PMB va trebui să descongestioneze măcar drumul spre stadion, lăsând să circule numai maşinile singure împotriva tuturor.
În campanie, primarul Bucureştiului îşi dorea o capitală europeană. Între timp, s-a mai gândit. Ia să se mai gândească şi pe tema Rapidului! Sau să lanseze o subscripţie. Oamenii sunt dornici să contribuie, deci ar fi cam acelaşi lucru, ca şi cum ar lua bani direct din buget. Doar că ar trebui să-i numere.