Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Faraonul strigă „Faraonii!”

Primarul Firea l-a demis pe şeful CSM. Festivalul risipei banilor publici în numele sportului continuă

Permalink to Faraonul strigă „Faraonii!”
sâmbătă, 10 iunie 2017, 9:19

„Intenţia de a cheltui peste jumătate de milion de euro pentru un astfel de eveniment faraonic nu se încadrează în politica actualei administraţii!”. Aşa a explicat primarul Gabriela Firea „actul de demitere” a lui Alin Petrache din fruntea CSM Bucureşti. Demitere e un cuvânt de avarie, aici. De fapt, Petrache fusese numit director general interimar şi uitat în funcţie opt luni. Interimatul, stare de graţie a birocratului, nu l-a împins pe fostul şef COSR la decizii pripite, cum ar fi publicarea declaraţiilor de avere şi interese pe site-ul Primăriei.

După scandalul echipamentelor de la Rio, Alin Petrache a reuşit să-şi îmbunătăţească timpul personal. Acum a fost retras din funcţie doar pentru „intenţia de a cheltui”. Ca orice se întâmplă la CSM, nici plecarea lui nu se putea produce fără a fi dublată de un exerciţiu de imagine al edilului. Gabriela Firea l-a transformat în oaia neagră a piramidei de bani de la PMB.

Bugetul clubului sportiv, a declarat primarul, „trebuie sa fie utilizat judicios si cu responsabilitate”. „Nu accept si nu voi accepta niciodată ca managerul unei instituţii din subordinea Primariei Capitalei, chiar dacă este ordonator terţiar de credite, să cheltuiască banii publici într-un mod iresponsabil”. Şi-acum să ne lămurim  ce înţelege doamna Firea prin „responsabil”.

Preţul, corect, clienţii, greşiţi
Petrache, a scris România Liberă, plănuia să organizeze, între 9-12 iunie, aniversarea unui deceniu de existenţă a CSM. Evenimentul ar fi costat 700.000 de euro. Iar lista de cumpărături arăta cam aşa, conform sursei citate: puncte de vânzare mâncare, mese, bănci, tribune, corturi, laptopuri, hostess, scenă de concert, sonorizare, instalaţie lumini, precontracte cu artişti. Pe scurt, paranghelie, nu glumă de treninguri.

În medie, Primăria Bucureşti cheltuie în jur de 500.000 de euro pentru un festival cu mâncare şi sonorizare, Găina Măiastră, Micul cel Mare, Muştarul care Nu Sare etc. Dar organizează câte unul pe lună, puţin şi des, nu o dată la zece ani şi mult. Petrache a vrut să ardă etapele pe grătar. Şi, instalat prea confortabil pe făraş, a atribuit organizarea aniversării unor firme, de capul lui. O decizie de neacceptat pentru Primărie, după cum s-a văzut.

Gabriela Firea i-a reamintit că e „ordonator terţiar de credite”. Nu are voie să semneze contracte fără binecuvântarea soborului PMB. E un simplu scrib de facturi, nu Ramses al parandărătului. După cum observă Cotidianul.ro, edilul nu spune, în comunicat, dacă aniversarea a 10 ani de CSM va mai avea sau nu loc. Probabil da, dar se va numi Festivalul Mileului din Poartă sau al Driblingului cel Dublu.

Tutankhamon şi Habarnam
Gabriela Firea s-a concentrat, din nou, prea mult pe partea cu spontaneitatea. A reacţionat, aparent, la un articol de ziar. Noroc cu presa, altfel PMB, deşi plină de intenţii responsabile, n-are niciun control asupra felului cum se cheltuie banii la CSM. Dar de mărit bugetul, îl măreşte judicios.

Lunar, clubul primeşte în jur de un milion de euro de la Primărie. Alin Petrache, „terţiarul”, şi-a permis să aloce două treimi din aceşti bani pentru un chef de cinci zile. Aşadar, CSM e finanţat mai mult decât trebuie „pentru susţinerea performanţei”, cum se exprimă primarul general. Bugetul „consistent” e nejustificat. Iar asta spune ceva despre modul „judicios şi responsabil” cum sunt distribuiţi banii bucureştenilor de către Primărie.

Demiterea cu înfierare a lui Petrache e un caz tipic de faraonul strigă „Faraonii!”. Gabriela Firea a arătat, încă o dată, că îi pasă de ce se vede, nu de ce se petrece, de fapt, în conturile clubului Primăriei.

Înlocuirea unui om de încredere, veriga care s-a crezut rotundă, cu alt om de încredere, nu schimbă cu nimic opacitatea puşculiţei cu etichetă sportivă.

Responsabilitatea faţă de cheltuirea banului public începe şi se termină cu transparenţa. Şi constă în chitanţe, nu în vorbe. Deocamdată, ceea ce oferă Primăria Bucureşti e mult zgomot pentru un afiş.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  10 iunie 2017, 9:59

Ea l-a schimbat drept pedeapsa ca a fost cascat si neatent lasand sa scape suma reala fix in presa cea cruda si rea nici macar in cea apropiata sa fie palmata cumva ... Asa ca Suma Faraonica nemaifiind secreta ci scandalizand tot califatul nu mai puteau sa o transfere peste noapte (ca-n povestile Șeherezadei) in pestera sigura a lui Ali Baba zis si Ali "Daddy" (in cercurile de prieteni) iar drept pedeapsa acesta a pus-o sa atace murdar,cu toata expertiza ei in acest tip de lupta,cetatea din Piata Victoriei sa-i deschida astfel calea la "comorile cele mari".... ceea ce s-a si intamplat.

gintonic (44 comentarii)  •  10 iunie 2017, 10:13

Multumim ca existi, Maria !... Tine-o tot asa!!

flo (2 comentarii)  •  10 iunie 2017, 10:34

Ca de obicei, foarte bun articolul si acid cum trebuie. Doar ca astia nu au simtul umorului si soriciul gros si fara frica de DNA.

Uglydwarffy (3 comentarii)  •  10 iunie 2017, 10:57

Deocamdată fiul risipitor e zburdat, iar Firea este criticată și pentru acțiuni preventive de cheltuire cu decență a banului public. Dar decența est un termen care poate deranja jurnalismul sportiv municipal. :D

clau (7 comentarii)  •  10 iunie 2017, 12:12

Felicitari Maria, ai cele mai acide, corecte si distractive articole la Gsp.

Florian1956 (18 comentarii)  •  10 iunie 2017, 13:20

Firea nu mai îmi cheltui bani pe C.S.M. desființează clubul profesionist și treci la treaba ca bați pasul pe loc de 12 luni,numai gura este de tine.

J F M (155 comentarii)  •  10 iunie 2017, 14:02

Bucurestenii vad ca au bani de pierdut daca nu se plang si nu ies intr-un miting masiv de exorcizare a "celei care este" ! Baieti,poate va place,poate ca e cool asa,sa nu va deranjam atunci,suportati-o cu stoicism ca o faceti pe banii vostri.

123 (10 comentarii)  •  10 iunie 2017, 14:11

asta mica e o bestie

Mozzie (44 comentarii)  •  10 iunie 2017, 15:28

E un Mazare cu fusta...Si ala avea kitscurile lui,combinatiile lui cu diverse firme apropiate,avea televiziunea lui unde aparea cand vroia....Era antipatic dar parca niciodata n-a fost chiar atat de antipatic si mai ales de fals precum aceasta doamna.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  10 iunie 2017, 21:11

...da ...destul de ieftin juma de milion pentru Mustarul care nu sare ...

Urod (30 comentarii)  •  12 iunie 2017, 12:31

Încă nu o cunoașteți pe Firea ?!!!!....o sa vedeți ca n-o sa scape nici un prilej să-și facă imagine....nu c-ar durea-o de banii bucureștenilor, dar urmărește președenția tarii...si nu e bine ...face parte din gașca veche a PSD....nu se da în laturi de la nimic pt a-și atinge telul....ține-ti minte cum îl făcea traficant de copii !!!! pe Johannes. ? Un om care are curajul sa minta asa , nu are ce cauta în politica.....iar cu banii primăriei, stați liniștiți ca se cheltuie mai mult dar Petrache a fost prea fraier , prea la vedere și fără bun simt....sa vedem ce traseu v-a avea Petrache , ca după ce-a făcut la COSR , repede și-a găsit un loc cald....are casa grea cu Marineasca. ..

Comentează