Programul „Laptele şi stadionul”
În sfîrşit, un motiv solid pentru ca elevii români să nu lase şcoala din cauza sărăciei: Guvernul Ponta îi obligă la o oră de fotbal pe săptămînă
167,5 milioane de euro au fost alocate de Guvernul Năstase pentru programul […]
În sfîrşit, un motiv solid pentru ca elevii români să nu lase şcoala din cauza sărăciei: Guvernul Ponta îi obligă la o oră de fotbal pe săptămînă
167,5 milioane de euro au fost alocate de Guvernul Năstase pentru programul „400 de săli de sport”. Programul s-a derulat în perioada 2002-2004.
1,35 milioane de euro reprezintă costul programului „9 patinoare artificiale”, derulat în 2010 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
320 milioane de euro au fost alocate de acelaşi Minister al Dezvoltării , în 2011, pentru programul „30 de săli polivalente”.
31 de milioane de euro au fost alocaţi de Guvernul Boc, pentru programul „32 bazine de înot”, derulat între 2009 2011.
53,5 milioane de euro a alocat Guvernul Ponta în ianuarie 2014, pentru programul „Complexuri Sportive”, derulat tot de Ministerul Dezvoltării.
96 de milioane de euro a alocat Guvernul Ponta, în august, pentru construirea unei săli de sport, a două stadioane de fotbal şi a unui centru naţional de tenis, tot prin Ministerul Dezvoltării.
500 de euro per elev alocă Guvernul României în fiecare an, conform unei statistici din 2014 a UNICEF, citată de Digi24. Sîntem pe ultimul loc în Europa, în acest clasament. Bulgaria alocă 610 euro pe an, iar media UE este de 1.800 de euro.
Avem cel mai mic procent din PIB alocat Educaţiei, dintre statele Uniunii: 3,4 la sută, în timp ce alte state au 8 la sută.
În schimb, sîntem pe primul loc la rata abandonului şcolar: 17 la sută. Media europeană este de 12 la sută. Unul din cinci copii din România abandonează şcoala, înainte de terminarea liceului. Cauza principală, indicată de studiul UNICEF, este sărăcia. Care sărăcie?
Guvernul Ponta a anunţat, azi, lansarea unui nou program naţional, „400 de terenuri de fotbal”. N-a precizat bugetul alocat. A anunţat şi introducerea unei ore de fotbal obligatorii în programa şcolară, asta probabil ca alternativă la ora de religie, care, cum observa Hotnews.ro, este numai teoretic facultativă. În sfîrşit, un motiv pentru ca puştii să nu lege şcoala de gard şi să meargă la prăşit: au dreptul la o oră de fotbal pe săptămînă.
13,2 milioane de euro au costat cele 600 de microbuze şcolare, cumpărate în august de Ministerul Dezvoltării. Conform Digi24.ro, una dintre şcolile beneficiare, de la Uileacu de Beiuş, a primit un microbuz de 12 locuri, care trebuie să transporte zilnic 160 de copii. Locuitorii comunei bihorene au primit maşina „ca pe o vedetă”, notează site-ul citat. Iar primarul a promis că va face rost de resurse, să angajeze şi şofer la microbuzul şcolii.