Țineţi-l, că salvează Rapidul!
Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a aflat că, deşi demagogic are dreptate, practic legea nu-i permite să dea bani publici pe salariile fotbaliştilor
N-a trecut anul de când primarul Sectorului 1 îşi mărturisea dorinţa irepresibilă de a reconstrui Rapidul.”Vreau măcar repetarea performanţei din 2006, adică un sfert de finală în Europa”, spunea Dan Tudorache. Ordonanţa celor „cinci la sută pentru sport”, adăuga edilul, îi permite să aloce 17,5 milioane de euro pentru astfel de proiecte.
Comisia de discuţii
Iar acesta, spunea primarul, „e un proiect pentru binele sportului şi al cetăţenilor Sectorului 1”. „Vrem brandul, palmaresul, tot!”. Consilierii din opoziţie au blocat la vot înfiinţarea unei comisii care să trateze cu „entităţile… care consideră ei că deţin brandul Rapid”. Tudorache abia-şi luase elan, era de neoprit. A înfiinţat comisia prin dispoziţie de primar. S-a declarat totuşi stupefiat că un consilier liberal, „rapidist din tată-n fiu”, a pus partidul înaintea echipei şi s-a opus „dintr-un motiv politic”. „E o chestie de principiu”, nu de bani, „nu votăm alocări de fonduri”.
„Ce să ştie dânşii?”, comenta un consilier PSD despre consilierii care au votat contra comisiei „cu rol de a intra în discuţii”. „Ar trebui să le faceţi o istorie, o istorie despre ce înseamnă clubul Rapid în sectorul 1”. Eventual, şi în afara lui.
După ce-a depăşit cu brio faza de principii, Dan Tudorache a scos din bugetul local câte 5.000 de euro lunar, în schimbul dreptului de a folosi numele Rapid. Apoi a fost înfiinţată Academia Rapid, pe a cărei orbită se rotesc avocatul lui Sebastian Ghiţă, generali de Securitate, foste glorii şi alte cozi de cometă.
Publicitate de 45.000 de euro
Echipa a fost înscrisă în Liga a 4-a, cu un buget promis de 350.000 de euro pe an. „Poate fi insuficient pentru înalta performanţă”, a intuit cu voce tare Tudorache. „Caut sponsori încă de acum pentru anii viitori”. În toamnă, a început licitaţia pentru marcă: în jur de 3,7 milioane de euro, la prima strigare. În lipsa ofertelor, preţul a coborât la 500.000 de euro, scrie digisport.ro.
Primăria Sectorului 1 a închiriat marca, dar nu se grăbeşte s-o cumpere. Tudorache şi-a temperat pornirile de rapidist „din obligaţie, locuiesc în Sectorul 1”.
În decembrie, consilierii din opoziţie au dezvăluit că nu vor mai fi alocaţi bani pentru Academia Rapid. „A fost doar o rectificare”, a infirmat primarul. „Avem bani să dăm la Rapid și avem și dreptul legal să o facem, nu există nicio problemă, proiectul Academiei e în linie dreaptă”, dădea asigurări edilul.
A venit primăvara, autorităţile locale s-au luat cu deszăpezirea şi au uitat de farmecul vieţii. „Primăria Sectorului 1 nu a dat până acum niciun ban pentru finanţarea echipei Academia Rapid”, a anunţat Dan Tudorache, potrivit hotnews.ro. A dat totuşi 45.000 de euro pentru închirierea numelui.
„Noua teorie a noastră este să băgăm bani în baze sportive. Noi nu vom finanţa echipa. Banii pentru salarii vor veni de la ceilalţi acţionari şi sponsori. Nu ne permite legea”. Aşa este, nu-i permite legea. E o chestie de principiu. Oricât ai cârpi vraja celor 5 la sută pentru sport, tot se rupe când vine vorba de statul de plată bugetar. În plus, nu poţi plăti fotbaliştii mai bine ca primarii sau ca şoferii din primărie. E o chestie de bun-simţ.
O ajută şi pe Dinamo, în principiu
Tudorache promite acum că va restaura baza Pro Rapid. Cineva să-l ţină, că „Mă duc la Guvern, pe capul lor! Trebuie să semneze miniştrii transferul!”. Acum chiar s-a înfuriat rău, dar rău de tot! Baza aparţine, parţial, Ministerului de Finanţe, să vezi scandal cu Teodorovici, o să-i confişte revoluţia fiscală! Cauza e justă, „copiii din zona respectivă să nu mai bată mingea pe stradă”.
Bine că a scăpat de grija Academiei. A încercat să preia clubul, n-a putut, n-a avut noroc, suporterii rapidişti din sector să nu dispere. „Am înţeles că este interesat şi primarul de la Sectorul 6, Gabriel Mutu”. Cine ştie, poate lui îi permite legea.
Tudorache n-a mizat totul pe fotbal. De pildă, a direcţionat bani publici spre secţia de handbal de la CS Dinamo. Iar licitaţia pentru editarea revistei Sectorului 1, în valoare de 2,7 milioane de euro, a fost câştigată de firmele unor apropiaţi ai lui Adrian Thiess, cel care negociază acum vânzarea clubului din Ştefan cel Mare.
E doar o chestiune de timp până când Dan Tudorache va sări cu gura şi în ajutorul mişcării dinamoviste. Până în 2020, an olimpic şi electoral, edilul va termina de reconstruit tot sportul românesc, după care o va lua de la capăt.