Ghici cine păzeşte bomba?!
Armata e cu ea: firma de pază la Steaua - Rapid are peste o sută de contracte cu instituţiile statului, în frunte cu MApN

„Pericolul era mult mai mare decât cel generat de intervenţia noastră în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, după incidentele de la CSA Steaua – Academia Rapid.
Între două rele, autorităţile ne recomandă să-l alegem pe cel mai mic, adică pe ele.
În mod normal, dacă firma de securitate şi-ar fi făcut treaba, jandarmii n-aveau ce căuta pe stadion. Culmea ironiei, organizatorii derby-ului din Liga a 4-a, şefii CSA, au explicat astfel refuzul de a găzdui partida în Ghencea: nu existau camere, sistem de supraveghere video, stadionul MApN nu îndeplinea condiţiile de securitate. Arena Naţională, ce-i drept, are toate dotările necesare, are turnicheţi, are scaune, are gazon. Dar ce folos, dacă organizatorii nu se pricep la organizare? Meciul putea la fel de bine să se dispute şi pe Wembley. Fiind un meci organizat de Armată, după cum istoria ne-a demonstrat, tot ieşea cu bătaie. Şi trebuia să intervină Poliţia.
Zece stewarzi mititei
Şefii CSA au tras linie după incidente şi, în loc să demisioneze, au cerut „măsuri dure”. Şi au dat vina pe firma de pază, „Este inadmisibil!”. Au anunţat că vor ancheta Rotw Guard Security SRL. Vor să verifice dacă era, cu adevărat, capabilă să asigure securitatea la meci, dacă avea oameni pregătiţi. Întâi dai banii publici, apoi te informezi cui şi pe ce i-ai dat. CSA Steaua a plătit firmei respective suma de 40.000 de euro, pentru că Jandarmeria impusese prezenţa a 960 de stewarzi la meci.
La o simplă căutare pe Internet, afli că Rotw Guard Security SRL, cu sediul în judeţul Giurgiu, a avut maxim 606 angajaţi. Şi asta prin 2008. Acum are 175 de oameni în registre. Până la 960, a aliniat oaste de strânsură.
Paznicii de armament şi de uraniu
Firma era controlată de Mihai Balotă, fost consilier PD-L la Primăria Sectorului 3. Balotă a avut şi firmă de curăţenie, mică, de apartament, care a măturat din conturile TVR în jur de 200.000 de euro, potrivit Romaniacurata.ro.
Faptul că Rotw Guard Security SRL a clacat la un meci de Liga a 4-a e nimica toată. N-ar trebui să ne îngrijoreze cine ştie ce. Dacă te uiţi în SEAP şi vezi ce-a avut de păzit SRL-ul ăsta din comuna Greaca, te cam ia cu fiori. De pildă, a încasat de la MApN în jur de 1,4 milioane de euro pentru paza Unităţii Militare 02494. A luat 159.000 de euro pentru a păzi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare. A păzit Compania Naţională a Uraniului, unităţi militare, spitale, direcţii de asistenţă socială, transporturi speciale ale CFR, universităţi de stat şi cămine studenţeşti. Din 2005, a încasat în total 7,4 milioane de euro din contracte pe bani publici, plus 75.000 de euro, tot bani publici, din cumpărări directe.
Aşa că putem fi liniştiţi cu privire la ancheta pe care cu sârg au declanşat-o şefii CSA. Probabil îi vor mai da o şansă să arate ce poate, la fel cum au procedat superiorii din Ministerul Apărării. Revenire cu salut, cum scria şi în programul de meci.
Combină de combinaţii
Cu toate că afacerile cu instituţiile statului înfloreau, 108 contracte pe decadă nu-s de ici, de colo, firma giurgiuveană a acumulat datorii la Fisc. În toamna trecută, ANAF a scos la licitaţie bunurile debitorului Rotw Guard Security. Bunuri pe care te şi aştepţi să le găseşti în patrimoniul unei societăţi de pază şi protecţie: pluguri agricole, semănătoare mecanică, echipament de erbicidat, combine. Bune unelte, mai treieri spectatorii la intrare.
Întrebarea nu e cum a ajuns o firmă de arat să păzească 36.000 de oameni, la un meci cu risc ridicat. Întrebarea e cum a ajuns firma asta să păzească MApN?! Până vine concluzia cutremurătoare a anchetei CSA, să remarcăm poezia situaţiei, aproape lacrimogenă.
Plugul păzeşte tunul, jardarmul păzeşte stewardul, iar pe jandarm îl păzeşte Liviu Dragnea, când merge la tribunal. Cât despre cetăţeanul contribuabil, ei bine, să spunem că el şi-o caută cu lumânarea, de fiecare dată când îşi plăteşte impozitele.