Război pentru o „suveică”
Din tranşeele AMFB, colonelul Cristian Petrea lansează bobârnace juridice împotriva primarului Tudorache
n Liga 1, drepturile de imagine reprezintă, cel mai adesea, sursa principală de venit. În Liga a 4-a, televizarea meciurilor pune cluburile la cheltuială. Asta e strategia Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti.
„Când ne-am înscris, AMFB-ul ne-a dat un formular în care scria că toate drepturile le sunt cedate lor”, a declarat un oficial CSA Steaua pentru Gazeta. Problema era că „ne cereau 1.500 de euro pe meci pentru a fi televizat. AMFB spunea că atât îi dă Rapid”. Preşedintele AMFB n-a negat, doar s-a mirat. „Dânşii anunţau un buget de 300.000 de euro la începutul sezonului. S-au potihnit la 1.500 de euro”, a spus Marian Lumânare. A adăugat că suma pe care o plăteşte Rapid e stabilită în Comitetul Executiv, dar e secretă, „e strict confidenţial contractul cu Rapid”.
Entitatea TV
Asta se întâmpla în noiembrie. Până la urmă, meciurile echipei lui Lăcătuş au ajuns şi ele „pe sticlă”. La sfârşitul lui februarie, AMFB a anunţat că dă clubul Rapid în judecată pentru că n-a plătit în jur de 2.200 de euro, taxa pentru televizare. Întrebarea e: care Rapid?
Echipa năşită de Primăria Sectorului 1, Academia Rapid, n-a primit în instanţă personalitate juridică. Prin urmare, nu putea încheia contracte. E vorba despre ACS Rapid Redivivus, o altă „entitate”, vorba edilului Tudorache, dar aflată tot sub umbrela Primăriei.
Negustorie cu Primăria
În fine, nu suma pretinsă de AMFB şochează, ci schema expusă de acest litigiu. ACS Rapid Redivivus primeşte bani de la posturile care transmit meciurile din Liga a 4-a, dă banii mai departe către AMFB, iar AMFB îi distribuie cluburilor. Pare o „suveică”, aşa cum a remarcat un site al suporterilor rapidişti, 1923.ro. AMFB nu e ligă profesionistă, nu poate negocia înţelegeri comerciale şi a apelat la un delegat.
Cei 1.500 de euro, de care s-a „potihnit” CSA înseamnă cheltuieli de organizare, astfel încât meciurile să poată fi televizate. Echipele, fireşte, ar urma să şi primească bani de la AMFB, care ar trebui să-i primească de la Rapid Redivivus. Dar plăţile sunt în aer. S-a ajuns, iată, la proces.
Un colonel în acţiune
În fotbalul mic şi vesel, asta nu mai e o ştire. Asta e rutina AMFB: e dată în judecată, dă în judecată sau contestă decizii judecătoreşti. Conducătorii AMFB au în fişa postului mersul la tribunal. Începând cu fostul preşedinte Vasile Avram, condamnat în dosarul „Mită în elicopter”, şi terminând cu actualul secretar general Claudiu Baboia, urmărit penal pentru dare de mită. Select anturaj pentru comandantul CSA, Cristian Petrea, ales în decembrie vicepreşedinte la AMFB! Armata română, la datorie, ca garant al onorabilităţii.
Bugetele fluturate de MApN şi de Primăria Sectorului 1 i-au dat diverse idei productive lui Marian Lumânare. Aşa a implementat conceptul de „confidenţialitate”. În această asociaţie a lui de apartament se află înregistrate, de pildă, contractele jucătorilor transferaţi în vară de CSA de la Regal Sport. Pe transfermarkt.com, de pildă, apare informaţia că jucătorii respectivi au venit liberi de contract, gratis, la echipa Armatei. Numai AMFB ştie cât au costat.
Clauze la lumină de Lumânare
De asemenea, e de-ajuns o neatenţie în acte şi planurile unei primării se rostogolesc ca piesele de domino. AMFB, recunoştea Lumânare pentru Gazeta, „l-a legitimat pe Valentin Muscalu din greşeală”, la Academia Rapid. Apoi tot AMFB a depunctat Academia pentru că l-a folosit pe Muscalu, care nu avea drept de joc.
Banii din Liga a 4-a sunt mărunţiş, desigur, faţă de Liga 1, dar ambiţiile sunt mari, iar sforile, multe şi înnodate. Iar undeva, în ghemul deciziilor, a fost răsucit, „strict secret”, interesul public. Ministerul Apărării, prin reprezentanţii săi în conducerea AMFB, aruncă mănuşa „entităţilor” Primăriei lui Tudorache. Înainte de a se lupta pe teren, pentru promovare, Steaua şi Rapid se păruiesc în dulcele stil birocratic. Nu e chiar un duel, nu! Aşa comunică instituţiile statului.