Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Război pentru o „suveică”

Din tranşeele AMFB, colonelul Cristian Petrea lansează bobârnace juridice împotriva primarului Tudorache

Permalink to Război pentru o „suveică”
luni, 5 martie 2018, 10:34

n Liga 1, drepturile de imagine reprezintă, cel mai adesea, sursa principală de venit. În Liga a 4-a, televizarea meciurilor pune cluburile la cheltuială. Asta e strategia Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti.

„Când ne-am înscris, AMFB-ul ne-a dat un formular în care scria că toate drepturile le sunt cedate lor”, a declarat un oficial CSA Steaua pentru Gazeta. Problema era că „ne cereau 1.500 de euro pe meci pentru a fi televizat. AMFB spunea că atât îi dă Rapid”. Preşedintele AMFB n-a negat, doar s-a mirat. „Dânşii anunţau un buget de 300.000 de euro la începutul sezonului. S-au potihnit la 1.500 de euro”, a spus Marian Lumânare. A adăugat că suma pe care o plăteşte Rapid e stabilită în Comitetul Executiv, dar e secretă, „e strict confidenţial contractul cu Rapid”.

Entitatea TV
Asta se întâmpla în noiembrie. Până la urmă, meciurile echipei lui Lăcătuş au ajuns şi ele „pe sticlă”. La sfârşitul lui februarie, AMFB a anunţat că dă clubul Rapid în judecată pentru că n-a plătit în jur de 2.200 de euro, taxa pentru televizare. Întrebarea e: care Rapid?

Echipa năşită de Primăria Sectorului 1, Academia Rapid, n-a primit în instanţă personalitate juridică. Prin urmare, nu putea încheia contracte. E vorba despre ACS Rapid Redivivus, o altă „entitate”, vorba edilului Tudorache, dar aflată tot sub umbrela Primăriei.

Negustorie cu Primăria
În fine, nu suma pretinsă de AMFB şochează, ci schema expusă de acest litigiu. ACS Rapid Redivivus primeşte bani de la posturile care transmit meciurile din Liga a 4-a, dă banii mai departe către AMFB, iar AMFB îi distribuie cluburilor. Pare o „suveică”, aşa cum a remarcat un site al suporterilor rapidişti, 1923.ro. AMFB nu e ligă profesionistă, nu poate negocia înţelegeri comerciale şi a apelat la un delegat.

Cei 1.500 de euro, de care s-a „potihnit” CSA înseamnă cheltuieli de organizare, astfel încât meciurile să poată fi televizate. Echipele, fireşte, ar urma să şi primească bani de la AMFB, care ar trebui să-i primească de la Rapid Redivivus. Dar plăţile sunt în aer. S-a ajuns, iată, la proces.

Un colonel în acţiune
În fotbalul mic şi vesel, asta nu mai e o ştire. Asta e rutina AMFB: e dată în judecată, dă în judecată sau contestă decizii judecătoreşti. Conducătorii AMFB au în fişa postului mersul la tribunal. Începând cu fostul preşedinte Vasile Avram, condamnat în dosarul „Mită în elicopter”, şi terminând cu actualul secretar general Claudiu Baboia, urmărit penal pentru dare de mită. Select anturaj pentru comandantul CSA, Cristian Petrea, ales în decembrie vicepreşedinte la AMFB! Armata română, la datorie, ca garant al onorabilităţii.

Bugetele fluturate de MApN şi de Primăria Sectorului 1 i-au dat diverse idei productive lui Marian Lumânare. Aşa a implementat conceptul de „confidenţialitate”. În această asociaţie a lui de apartament se află înregistrate, de pildă, contractele jucătorilor transferaţi în vară de CSA de la Regal Sport. Pe transfermarkt.com, de pildă, apare informaţia că jucătorii respectivi au venit liberi de contract, gratis, la echipa Armatei. Numai AMFB ştie cât au costat.

Clauze la lumină de Lumânare
De asemenea, e de-ajuns o neatenţie în acte şi planurile unei primării se rostogolesc ca piesele de domino. AMFB, recunoştea Lumânare pentru Gazeta, „l-a legitimat pe Valentin Muscalu din greşeală”, la Academia Rapid. Apoi tot AMFB a depunctat Academia pentru că l-a folosit pe Muscalu, care nu avea drept de joc.

Banii din Liga a 4-a sunt mărunţiş, desigur, faţă de Liga 1, dar ambiţiile sunt mari, iar sforile, multe şi înnodate. Iar undeva, în ghemul deciziilor, a fost răsucit, „strict secret”, interesul public. Ministerul Apărării, prin reprezentanţii săi în conducerea AMFB, aruncă mănuşa „entităţilor” Primăriei lui Tudorache. Înainte de a se lupta pe teren, pentru promovare, Steaua şi Rapid se păruiesc în dulcele stil birocratic. Nu e chiar un duel, nu! Aşa comunică instituţiile statului.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Dr. Dan Patru Tudosie (27 comentarii)  •  5 martie 2018, 14:35

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Unu oarecare (15 comentarii)  •  5 martie 2018, 14:54

Vad ca Doctorului i-ati "moderat" intreg comentariul. De unde vreti voi desteptilor sa stiti ca omul nu poate dovedi ce spune? L-ati intrebat? Si cine sau ce va califica pe voi sa spuneti ce este acuzatie grava? Ati inventat un nou mod de cenzura. Dar cand ioanitoaia,Tolontan, buzarin, inclusiv andries au lansat tot felul de ipoteze, atacuri, acuzatii, cifre si informatii false, de ce nu au fost moderati? Ati pierdut ca ziar si procese din aceasta cauza. Asa ca nu mai veniti voi sa sa faceti pe corectii... bi go te rie se numeste asa ceva...

Bagheera (8 comentarii)  •  5 martie 2018, 16:02

Nici macar pornind de la zero nu putem avea cluburi curate... ***! Poate doar la Poli, U Cluj, Farul si Otelul sa mai fie lucrurile facute corect.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vilcu (10 comentarii)  •  5 martie 2018, 16:06

Incredibil, cât de jos ai ajuns Maria!

ManX (29 comentarii)  •  5 martie 2018, 17:39

....wiederholen...acum nici macar nu a mai apartut mesajul meu pe pagina la corectat. Shame on you. Poligloato.

Viorel (45 comentarii)  •  5 martie 2018, 20:13

Armata de mucava si relicvele sovietice uitate prin cotloanele MApN au ajuns la absurdul de a proceda ca in epoca de aur si a se amesteca din nou brutal si abuziv in sportul profesionist. In lipsa unor preocupări serioase, ca sporturile olimpice sunt oricum nule, CSA si colonelul bine echipat fizic Petrea isi fac de lucru in fotbal, sperand sa obțină ceva foloase si pentru buzunarele si..burtile lor din dotare! Ce sa caute armata unui stat UE si NATO in fotbalul profesionist??? Romania este din nou unica tara membra care se une intr-o ipostaza jenanta. Dar pentru ai noștrii guvernanti nu conteaza ei continua mascarada de democrație si de stat de drept. Armata, partidul, primăriile, consiliile județene isi fac toti echipe finanțate din banii publici intr- o adevarata întrecere socialista! Este rusinos, inadmisibil, condamnabil ce se intampla in Romania in anul 2018, aproape la fel ca in anii 1945-1950!

Viorel (45 comentarii)  •  5 martie 2018, 21:31

Din pacate in Romania au loc evolutii rușinoase, periculoase, unice la nivel UE. Asistam la o adevarata întrecere socialista a autorităților care se amesteca mai mult in sportul profesionist folosind bani publici, fara pic de respect fata de prioritatile contribuabililor. Armata, partidul, primăriile, consiliile județene se înghesuie sa finantele echipe profesioniste din bani publici, la fel ca in epoca de aur. Romania se individualizeaza din nou, fiind singura tara membra UE si NATO in care armata folosește bugetul apărării pentru amestecul abuziv si brutal in sportul profesionist. CSA este o reminiscente a ocupatiei sovietice care nu mai are ce cauta in sportul profesionist al unei tari democratice. Doar la noi se poate! De ce? Pentru ca Romania nu este o democrație reala ci una de cumetrie!

MihaiS (6 comentarii)  •  5 martie 2018, 21:42

Imi place ca stai geana si dai de pamant cu ei de cate ori ai ocazia. Glumind, asa cum faci tu, poate-i doare mai putin. Domnul colonel Petrea pare un porcusor simpatic si rasfatat, trazneste de sanatate si viata buna.

Ciprian (1 comentarii)  •  5 martie 2018, 21:55

Ca-ntotdeauna on point domnisoara, chapeau! Va citesc si urmaresc cu placere chiar si cand sunteti un pic subiectiva, e uman. Daca imi permiteti, de ce ii fac membrii peluzei ros-albastra mercenari pe jucatori insa de domnul becali care a declarat public ca le-a cerut s-o lase moale nu zic nimic, absolut nimic, parca l-ar proteja....eu nu am mai auzit sau vazut o galerie care sa o "arda" asa de pe vremea raposatului. Este adevarat ca sunt platiti cu 400-600 de euro pe luna sa nu ridice un cuvant impotriva domnului becali si sa faca munca josnica de postac pe toate site-urile si sa creeze raca intre suporteri divizandu-i in talpanisti gigisti, sudisti samd? Eu asa am auzit. Multumesc

Iulian Negoita (1 comentarii)  •  5 martie 2018, 22:51

Ce articol prost cu foarte multe ipoteze nefondate. Pe tine cine te “modereaza” cucoana pentru toate neadevarurile pe care le debitezi? Un articol atat de slinos, ca imi vine sa vomit.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  6 martie 2018, 10:30

„Se doreste ca Romania sa intre si ea în istoria omenirii precum Atena si Roma, civilizatii care s-au auto-distrus datorita dezmatului.“- @ManX --------------------------- In acest cazu in care a intervenit filozofu – un film pe care nu l-a vazut - dezmatul e introdus de o poza care arata o fata frumoasa, luminoasa si deschisa, care pare libera la cugetul iute ca o suveica, de care s-ar indragosti baietii daca n-ar avea in bostan o frina de mina care le spune ca nu s-ar putea ridica la inaltimea ei. Nici n-a cheama Maria, asa ca … da-i neica ! Cine e „Se“ … In rest e clar. Ca civilizatia, vazuta ultima oara in filmul „oastea femeilor lu tatucu“ turnat la Cons-tanta. Si Costelusa fara git a fost acolo. De fapt git nu avea absolut nimeni acolo, de la burta direct cap, e drept cam mare dar fara sa complexeze natia romana care se intreaba: este oare voie – doar asa moral moralus-este vorbind – ca colonelu Petre sa conduca clubu ministerial si fotbalul bucurestean – din care fac parte si cele zece rapidu pardon marfare ? ------------------------------------ SUVÉICĂ, Piesă de lemn la războiul de țesut – vine de la marele atacant al impriului roman Jiji von Piper, de la subiectu latin : su-gigi-neícă a fost imprumutat si altor popoare - bulgar. sovalka, sîrb. sovelo, vsl. sovati, a trimete-n … razboi, rus. sovatĭ, a împinge-n ..., a băga-n ..., a strecura pe furiș …numa-n zona Vaslui se leaga mingea la ochi, apoi de patru copaci si apoicu ajutorul piesei se strecoara pe furis aer in ea ; ung. Sóvóke. - unealtă care bagă pin bătătură firele urzeliĭ. -------------------------- PS protestez, ori e trucaj, ori git-legau ii atirna lui Petre de ultimu nasure al camasii !!!

Comentează