Campion în proba de şemineu
În vreme ce alţii îşi susţin sportivii la JO, COSR nu crede că a fost păgubit cumpărând echipamente contrafăcute. Şi apără secretul salariului lui Covaliu
„De la PyeongChang, Mihai Covaliu, preşedintele COSR, i-a urat la mulţi ani lui Octavian Bellu…” Filmare pe contul de Facebook al Comitetului, „serviciu public şi guvernamental din Bucureşti”: în fundal, un şemineu aprins, în prim-plan, Covaliu pe scaun şi ţinând cu multă solemnitate un microfon. Altă postare: „Preşedintele COSR se gândeşte la un program special pentru următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de iarna Beijing 2022”. În videoclipul astfel intitulat, apar acelaşi şemineu, acelaşi microfon, Covaliu şi gulerul lui.
„Preşedintele COSR va propune premierea Ralucăi Strămaturaru”, locul şapte la sanie, cea mai bună clasare românească la JO de iarnă, din ultimii 24 de ani. Nu e poza Ralucăi, e tot poza lui Covaliu, privind în zare, cu flacăra olimpică în spate.
„Preşedintele COSR Mihai Covaliu a avut ocazia de a discuta amical cu şeful olimpismului internaţional, germanul Thomas Bach”. Din poză pare că românul şi-a creat ocazia, prinzându-l în ambuscadă pe neamţ, lângă uşă. „După un schimb de idei, au făcut şi schimb de insigne”. Greu de verificat prima parte, de vreme ce ambii purtau fesuri.
Prinţul Albert de Monaco s-a pozat alături de sportivii români. Oficialii COSR, nu. Oficialii COSR au grijă să apară într-un anturaj care să-i pună cu adevărat în valoare. „COSR a organizat, la un hotel select din Gangneung, Gala României la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud, eveniment prin care a marcat Centenarul Marii Uniri de la 1918.” Iarăşi Covaliu, citind de pe o foaie, în bătaia reflectoarelor.
Covaliu TV
Mihai Covaliu a plimbat lupul dacic prin satul olimpic, fiind asaltat de bucătări coreeni. Mihai Covaliu se gândeşte să ia nişte mămăligă şi să chituiască zdravăn cele două Corei la graniţă, să le lipească la loc, apoi să organizeze un garden party. Şi aşa mai departe. JO să fie, că ştiri sunt destule. COSR plănuieşte să-şi lanseze televiziune online. Nu ştim dacă va continua seria jucăuşă cu şemineul. Dar seria cu „Mihai Covaliu, luat ostatic de microfon” sigur va prinde grila, pentru rating.
Din acest spectacol multimedia total, lipsesc câteva detalii de atmosferă. De pildă, Comitetul a publicat pe site toate hotărârile de Comitet Executiv, mai puţin cele luate în şedinţa din noiembrie, anul trecut. Atunci s-a decis ca Mihai Covaliu să primească o remuneraţie lunară de aproximativ 10.000 de lei. Un salariu de ministru, adică. Este achitat din veniturile proprii ale COSR, de aceea probabil Mihai Covaliu nu simte nevoia să-l publice pe site-ul instituţiei, alături de celelalte salarii, plătite din fonduri bugetare şi supuse Legii 153 /2017. Al doilea salariu din COSR după cel al lui Covaliu este al secretarului general, 4.816 lei.
Un fleac, s-au zdrenţuit
Merită Mihai Covaliu să fie plătit pentru munca sa de şef al olimpismului? Da, fără îndoială. Dar fostul campion olimpic insistă să fie plătit pe ascuns, nu la lumina şemineului. Munca de preşedinte nu e uşoară, implică frământări. În ultimele luni, de pildă, în CEx, la propunerea secretarului Boroi, s-a discutat îndelung despre „oportunitatea unui parteneriat” cu firma Sports Hub International, unde e CEO fostul baschetbalist Virgil Stănescu.
De asemenea, Covaliu şi compania au avut de studiat o adresă de la IGPR, în care erau întrebaţi dacă vor să se constituie parte civilă în dosarul echipamentelor contrafăcute. COSR a angajat şi un avocat pentru treaba asta. S-au sucit, s-au învârtit în jurul speţei. Până la urmă, ce credeţi că au decis? „COSR nu înțelege să se constituie parte civilă, întrucât apreciază că nu există prejudiciu.”
Just. Imaginea României a fost prejudiciată atunci. Sportivii au fost prejudiciaţi, când au concurat „îmbrăcaţi de la ajutoare”. Oficialii COSR s-au dus în Brazilia ca turişti prin lounge-urile olimpice. Dacă au avut grijă, la Rio, ca la PyeongChang, să respecte tradiţia şi să nu se afişeze alături de zdrenţăroşii din delegaţie, chiar au scăpat fără pierderi majore de ştaif.