Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Armata are soft de promovare

Demonstraţie de forţă militară: echipa CSA dă 30.000 de euro, bani publici, pe jucători care nu-i trebuie.

Permalink to Armata are soft de promovare
miercuri, 21 iunie 2017, 9:59

Deşi n-avea neapărat nevoie de echipă, doar de voinţă de la centru, CSA Steaua a ţinut să păstreze aparenţa de fair-play. Aşa că a preluat lotul din generaţia 1999 şi, spune Lăcătuş, „câţiva de la 2000”, de la clubul Regal Sport Bucureşti.

CSA cumpără cu magazinul
„Cei de la CSA au făcut o ofertă pentru noi şi am bătut palma pentru suma de 30.000 de euro, pentru toată echipa”, a declarat Mihai Badea, preşedinte la Regal. Dacă era vorba de doi negustori privaţi, afacerea n-avea nimic neobişnuit. Dar echipa Armatei practică bătutul palmei pe bani de la bugetul de stat. Şi, conform Legii 98/2016, privind achiziţiile publice, trebuie organizate licitaţii dacă valoarea tranzacţiei depăşeşte un anumit prag. Pentru bunuri şi servicii, pragul ăsta e fix 132.519 lei, fără TVA. Adică în jur de 29.450 de euro.

Clubul Armatei n-a precizat dacă 30.000 de euro, preţul jucătorilor de la Regal, include sau nu TVA-ul. În cazul în care a semnat câte un contract de cumpărare pentru fiecare jucător în parte, totalul se sparge în sume mici, sub radarul legii. În felul ăsta, meticulos, se pot topi şi 300.000 de euro, bugetul pe două sezoane al CSA, fără să lase vreo urmă în SEAP.

Împreună sau separat, cei 30.000 de euro ajung în acelaşi loc. „Aşteptăm ca banii să ne fie viraţi în conturi”, a spus Badea, citat de Digisport.ro. La rândul lui, Lăcătuş aşteaptă ca jucătorii de la Regal să semneze: „S-a vorbit deja cu ei, în mare parte au semnat contractele”. Nici arcanul nu mai e ce-a fost!

Fără licitaţie, fără concurs
La orice altă secţie decât fotbal, la CSA se dă concurs pe post. E plin site-ul oficial de astfel de anunţuri. De exemplu, în ianuarie anul trecut, CSA a organizat concurs pentru posturile de antrenor senior de atletism, referent sportiv şi bucătar. Concurenţii au depus dosare. Şi-au dat acordul „să fie verificaţi” pentru a obţine „acces la informaţii clasificate”. Mai ales bucătarul, care urma să afle unde sunt depozitate sarea şi piperul glumelor de la popotă. Au urmat două probe: scrisă şi practică, în cadrul căreia s-a degustat direct din cazan. Apoi interviul: unde te vezi în următorii cinci ani la coada cratiţei?

„Personalul contractual” de la secţia fotbal, în frunte cu Lăcătuş, a fost scutit de aceste formalităţi consumatoare de timp. Ion Ion a ajuns antrenor la CSA, după propriile vorbe, „printr-un concurs fericit de împrejurări”.

Transfer de „pile”
Lotul adus de la Regal nu e singurul de pe lista lui Lăcătuş: „La sfârşitul lui iunie, vrem să avem la dispoziţie pe hârtie 50-60 de jucători. Iar la jumătatea lui iulie să începem pregătirile cu 25-26 de jucători”. Prin urmare, cei 30.000 de euro au fost cheltuiţi, în parte, degeaba. Dacă o primărie ar cumpăra panseluţe la pachet cu baobabi inoportuni, tranzacţia ar stârni cel puţin râsete. Când CSA dă bani pe fotbalişti despre care nu ştie sigur dacă-i trebuie, risipa se pierde în marea de excepţii de la stilul cazon. Pentru ce se pregăteşte echipa Armatei, în afară de balul Mariei-Antoaneta? Încă nu ştie. Lăcătuş vorbeşte acum despre înscrierea pe bază de punctaj în Liga a 4-a: „Să vedem dacă-l strângem”.

În privinţa asta, CSA se află la mâna Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti. Iar la AMFB are un mare cuvânt de spus Claudiu Florică, însuşi patronul Regal Sport. Cei 30.000 de euro, pentru transferuri de prisos, capătă alt înţeles, chiar un fin parfum de influenţă. Vom avea un indiciu despre ce s-a plătit, de fapt, cu ei când AMFB va decide unde înscrie Steaua. Pentru un familiar cu taxele de licenţă din Dosarul Microsoft, ca Florică, 30.000 de euro nu reprezintă un număr pentru care să sune un prieten. Dar suma e declarativă. Poate a fost mai puţin, poate mai mult. CSA nu a arătat nicio factură, iar MApN nu i-a solicitat foaia de decont pentru shopping-ul de jucători. Pe aici, prin contabilitatea CSA, nu se trece nici cu şenilata!

Comentarii (69)Adaugă comentariu

Mozzie (44 comentarii)  •  22 iunie 2017, 6:35

Asa cum n-au facut nimic cu patrimopniul clubului pe timpul lui Boroi asteptand sa se prabuseasca Ghencea pe ei asa si acum.Atunci asteptau totul de la un investitor privat acum asteapta de la UEFA sa le faca stadion nou...Ce se va intampla cu el pana in 2030 ? Va ajunge o ruina si-un focar de infectie pentru ca la capitolul "lene,lasa-ma sa te las,dormit pe sine" nu ne intrece nici un alt popor si nu doar din Europa cred ca suntemn in top 3 mondial...Daca avem bani publici pt care nu ti-ai stors creierii cum sa-i produci normal ca-i arunci oriunde daca prin asta compensezi nemunca si trandaveala.

widoqq (11 comentarii)  •  22 iunie 2017, 7:22

Maria, in contracte si licitatii se folosesc preturile fara tva. Steaua a cumparat 10-15 jucatori, nu doar unu cu 30.000 euro, deci nu era nevoie de licitatie. Armata are dreptul la cheltuieli in buget pentru sport. Ce fac ei este legal, este similar cu finantarea sportului de la primarii sa federatiile de la minister. In dorinta de a sustine ilegalitatile lui Gigi Becali, confirmate prin hotarari judecatoresti, faci greseli care duc la concluzia ca esti...FC FCSBista!

Dan (7 comentarii)  •  22 iunie 2017, 8:01

Am cerut acum citeva luni citi bani publici se dau dun bugetul MApN, adica acel buget, care ar trebui sa fie investit pentru apararea tarii , vezi ca camioane avem prin unitati militare, de pe vremea cind era Ceasca tinar, iar raspunsul a fost ceva de genul : 55 milioane lei pe an. Cei de la CS DINAMO primesd cam 25 milioane lei pe an. Noi privatii platim taxele la bugetul de stat pentru ca cei de sus sa se ocupe de ceea ce scrie in fisa postului si nu sa ne concureze in privat cu propriile echipe. Ce privati din Romania, din afara Bucurestiului, poate sa concureze cu bugetele publice oferite de ministere prin MApN, MAI, MEC, MTS si dupa aceea prin primariile acelorari monopolisti spagari gen PSD, PNL, UDMR de prin tara? Este imposibil sa concurezi si de aici caderea sportului privat din ROmania. VA continua, deoarece dubla masura, lipsa de fair play nu poate duce la performanta. Statul nu are voie sa fie si incasator de taxe, reglementator, arbitru, concurent in acelasi timp.

Un barbat (11 comentarii)  •  22 iunie 2017, 9:03

kla2005 - Se vede ca esti nascut in 2005, ca ai fix gandirea unui baiat de 12 ani. O echipa nu trebuie sa retrogradeze ca sa fie nevoita sa inceapa din ultima liga. E destul sa se retraga din campionat. Sau sa fie exclusa. Si vezi ca FRF e companie privata. Asta inseamna ca ei pot decide cine joaca si in ce liga, fara a fi trasi la raspundere de tribunal sau de TASul tau sfant.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  22 iunie 2017, 11:19

@Dan, foarte bun comenariul. Bine ca mai sint romani care pot intelege. Statul, eu, tu, toti nu numai privatii, arunca o gramada de bani pentru CSA. Bran moldoveanul din poza si Boroi trebuiau sa administreze bunurile statului. Cum o fac se vede, totul in paragina, performanta zero, sport de masa zero. La CSA nu mai este vorba de mult de sport ci doar de tocat bani. CSA nu este doar groparul sportului privat, este groparul sportului. Multi sportivi isi inceteaza activitatea la 20 de ani. Cine sa concureze cu CSA ? Din 10 aduc 2 buni si 8 cu pile. Le dau salariu, daca nu sint chiar batuti in cap ca Laca le dau functii, grade, ii avanseaza, apoi iau de la 35-40 de ani pensii de colonei. O Brinza poate iesi general, daca mai rezista un an fara vitamine. Ca Otelea cel cu 10 clase si alea facute ca sportiv, care a mai primit si NUP pentru ca au disparut 2 milione Dolari din transferul lui Dumitrescu. 1000 de fotbalisti au vindut epoletii intre 1989 si 2003 ! Unde sint banii ? Caci in 2003 echipa de fotbal „privatizata“ - a se intelege ca se putea fura legal fara un leu investit – nu-si mai putea plati deplasarile si arbitrii in returul campionatului si era practic in faliment !

gigi_becali_4 (67 comentarii)  •  22 iunie 2017, 11:41

Eu nu inteleg.... CSA Steaua spune ca clubul lor valoreaza 37.000.000 de euro , iar ei au primit clubul de 3 ani, timp in care nu au facut nimic.... ZERO au facut ... Pai cum poti sa ai pretentia de la Gigi sa iti dea milioane de euro pe an, daca tu CSA Steaua ai clubul prin sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila, de 3 ani, si profitul tau este ZERO ???? Imi explica si mie cineva ?

undoi (7 comentarii)  •  22 iunie 2017, 14:14

Modul simplist in care sunt privite lucrurile ma inspaimanta. Statul are si va avea un rol important in sport atat in Romania cat si in orice alta tara din lume dintr-un motiv foarte simplu: daca maine toata cluburile private decid sa inchida taraba, nu mai avem sport? Asa ceva nu se poate intampla, iar cluburi precum CS Dinamo, CSA Steaua, CS Rapid, etc. vor continua sa fie finantate de la stat pentru totdeauna. Faptul ca se trezesc acum niste asistati social si muncitori pe schela sa critice faptul ca platesc ei din buzunar nu stiu ce suma pentru Steaua, bineinteles ca este o idiotenie. Platesti pentru a beneficia de cate putin din fiecare (spitale, scoli, drumuri, divertisment, sport, etc.) la calitatea la care se poate (in Romania se poate putin momentan). Sportul este o datorie a statului roman, la fel ca celelalte. Un exemplu bun este TVR. Acest post este finantat de la bugetul de stat. Calitatea emisiunilor este buna, insa nu prinde la publicul comercial din ce in ce mai manelizat din motive evidente. TVR nu poate emite Capatos, Acces din rect, sau altele de speta asta pentru ca statul roman are o datorie culturala.

Catalin (18 comentarii)  •  22 iunie 2017, 16:51

@Kyro Dosarul valiza era un dosar in care instanta putea sa decida titlul in Romania la 3-4 ani dupa ce s-a jucat. Daca FCSB lua titlul in dauna CFR-ului si ancheta avea rezultat, ghici cum se scotea titlul din palmaresul FCSB-ului si trecea la CFR Cluj. Inainte sa-mi recomanzi DEX-ul, fa niste cursuri de legislatie, esti la pamant cu ea. Orice competitie PRIVATA, PUBLICA, sau orice alt mod de organizare, se supune legilor si constitutiei Romaniei. Asta se invata la scoala prin clasa a 6-a, la orele de educatie civica. Daca cineva incalca vreo lege din Romania, poate sa fie si mama competitiei, tot intra procurorul peste ei. Sfat: Mai treci pe la scoala si lasa aberatiile. Ti-am cerut sa-mi arati si mie articolul conform caruia, din lipsa de afiliere, nu se recunoaste palmaresul de catre UEFA. Ce s-a intamplat? Nu ai argumente?

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  22 iunie 2017, 18:52

@undoi, oare nu-ti dai seama ca CSA si CS D sint cluburi Mamut din Bucuresti iar sportivi sint in toata tara ? Oare nu-ti dai seama ca nu poate concura nimeni cu aceste culuburi care asigura 90% si din staful Nationalelor si al C Olimpic R ? Ca detin recordul european in sportivi prinsi dopati ? Ce performanta ai vazut tu la aceste cluburi ? Ce sport de masa ? La Dinamo situatia arata mai bine caci acolo sint oameni mai destepti. *** Lipa a avut un aport decisiv la Dinamo. E un barbat destept si foarte sufletist, mi-a placut cel mai mult ca ministru MTS ! Daca ar fi avut timp ar fi facut ceva. N-ar fi desfiintat clubul ei si al meu dar ea, pardon el, a semnalizat deja ca bazele Statului, ale mele si ale tale, trebuie ADMINISTRATE bine, situatia actuala fiind alta, anume burtosii cu epoleti actiaoneaza ca si PROPRIETARII !!! Situatia actuala arata ca CSA doar toaca 50 milioane pe an, isi alege sportivii pe pile, nu are performante, apeleza la straini, bazele sint in paragina si toaca si ele milioane. Renovarile ar costa cit noul stadion. Pentru cine sa-l faca Statul ? M-a intrebat Statul pe mine ? Pe tine ? Nu. Arunca iar 300 milioane ca sa-si faca burtosii chefurile acolo. Daca Becali si Negoita s-ar uni ar putea sa-si conatruiasca Stadion si sa-l administreze profesionist, caci va fi al lor, nu ca un Boroi caruia i se filfiie caci ce are el cu Stadionul. Eu v-am spus si ma tin de cuvint, daca nu-i duce mintea le fac eu stadion fara pista si-i invat sa-l administreze asa ca sa fie si platit in 20 de ani. Sa veden noi atunci cine mai joaca pe noul Ghencea si noua Groapa. Scuze @undoi dar tu trebuia sa te nasti prin 1930 caci in 1947 – anul spre care se indreapta azi sportul din Romania – era mult mai bine. ------------------------------- PS Mie chiar imi place Lipa, e ca o closca, mi-ar placea sa fiu un pui de aur al ei, sper sa nu se supere nimeni.

Kyro (4 comentarii)  •  22 iunie 2017, 20:41

@Catalin - de ce crezi ca iti tot zic sa citesti definitia in DEX? Daca ai face macar atat, ai vedea ca palmaresul tine doar de continuitate pe linie sportiva...

Mircea (5 comentarii)  •  22 iunie 2017, 20:50

@widoqq: legal sau ilegal sunt bani dati de fapt pe spaga sa joace in liga a 4-a. daca citesti doar randurile care iti pasa este nedrept sa spui ceva de autoarea articolului. cum spunea si ea: patronul de la echipa care a vandut jucatorii are un cuvant mare de spus in posibilitatea clonei de a juca in liga a 4-a si de a nu incepe asa cum trebuie in liga a 5-a. iti plac spagile? atunci nu te inteleg de ce nu iti place de becali. nu iti plac spagile atunci nu inteleg de ce accepti ce se intampla acum la CSA. de ce antrenorii nu au dat concurs pentru ocuparea postului asa cum spune legea? nici un post la stat nu se ocupa prin numiri. de ce la CSA este altfel?

Unu (2 comentarii)  •  23 iunie 2017, 8:30

Vorbesti prostii. Persoanele contractuale in sistemul bugetar nu trebuie sa dea nici un concurs. Probabil e doar un simplu interviu, ca in mediu privat si daca sunt multumiti, se bate palma, se semneaza contractul si cu asta-basta. Acum, de unde stii ca nu le trebuie cei 50 de jucatori? Poate vor sa incerce mai multe sisteme de joc. Nu ar fi exclus ca suma de 30.000 de euro sa aiba influente pentru a obtine un loc in Liga a 4-a. De asemenea, atat timp cat bugetul de venituri si cheltuilei al CS Steaua Bucuresti a fost aprobat de MApN si nu trebuie sa faca vreo rectificare, iar, nu vad care e problema. De fapt, te deranjeaza ca o suma foarte mica pe care o platim cu totii, se duc la altii. Pai asa platesti si pentru alte servicii. Ati inceput sa va speriati ca nu mai e becali no1 si nu mai are cine sa va dea bani ca sa il promovati, fie si negativ. Ce face banul din om. Ti-am zis si mai demult, lasa subiectul fotbal, nu prea ai tangente cu el. Din 10 articole, maxim 1-2 sunt ok, vorbind strict de fotbal.

Comentează