Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Băieţii în ghete şi băieţii în puf

Clasamentul adevărului la Timişoara: ţestoasa suporterilor a ajuns din urmă iepurele mutant al Primăriei

Permalink to Băieţii în ghete şi băieţii în puf
vineri, 3 iunie 2016, 9:31

După ce a fost chemat la DNA să dea explicaţii despre un contract de telefonie mobilă încheiat de Primăria Timişoara, edilul Nicolae Robu a optat pentru modul economicos. L-a demis pe antrenorul de la ACS Poli prin SMS, la sfârşitul lui mai. Apoi a comunicat pe Facebook, şi mai ieftin, că „e foarte OK această abordare”.

Şocul la echipă n-a funcţionat. ACS Poli a coborât în Liga a II-a, unde se va întâlni cu cealaltă Poli, ASU Timişoara, echipa Institutului Politehnic, finanţată de suporteri. Presa locală aşteaptă derby-ul de câţiva ani. Duelul ăsta, de la egal la egal, este una dintre cele mai dure lecţii pe care a primit-o vreun primar cu ambiţii de patron de fotbal. Despre multe lucruri îi pot minţi politicienii pe oameni, dar nu despre cum le bat inimile.

Cutia şi sacul
Pressalert.ro a întrebat Primăria Timişoara câţi bani a alocat, din 2012, către bugetul ACS. 5,6 milioane de euro, în total, a venit răspunsul. Un sac de bani. ASU, fireşte, n-a primit niciun sprijin de la autorităţile locale. E finanţată din donaţii, din sponsporizări, din cei 2 la sută din impozit. Sau din „Cutia pentru echipă”, cum au artiştii stradali. Oamenii vin la meci şi lasă la sfârşit o contribuţie, „dacă le-a plăcut ce-au văzut”, spun coordonatorii ASU.

La meciurile lor, vin mii de spectatori, cu bannere, cu steaguri, tot ce trebuie pentru show. În deplasare, se strânge lumea pe marginea drumului, să vadă trecând galeria Timişoarei. Alb-violeţii trag după remorca lor energică tot alaiul fotbalului de judeţ.

În schimb, stadionul e invariabil nepopulat la meciurile ACS, fostă Recaş. Primarul susţine că fanii se bulucesc în faţa televizorului. Probabil şi crede ce spune, de vreme ce patru ani a pompat fonduri într-un un proiect care nu-i interesează pe timişoreni. Nu le aduce nimic, nici bucurie, nici mândrie, nici inspiraţie, nici profit, nici locuri de muncă. Dar satisfacţia lui Robu de a demite şi a numi antrenori e nepreţuită.

Nici banii publici nu joacă
Primăria Timişoara a contestat în instanţă un raport al Curţii de Conturi, care arată că finanţarea ACS Poli e ilegală. Până la verdict, despre finanţarea ACS se poate spune doar că e inutilă. Pasiunea nu se cumpără.

În medie, ACS a primit 1,5 milioane de euro pe an, din care cea mai mare parte s-a dus pe salariile fotbaliştilor. Lui Ianis Zicu tocmai i-au fost achitate o parte din restanţele salariale: 24.000 de euro. Cât încasează la un loc jucătorii lui ASU Poli într-un sezon. Salariile nu joacă. Echipa suporterilor are acelaşi antrenor de trei ani, Sorin Brîndescu, şi jucători plătiţi cu 500-800 de lei pe lună. Şi totuşi „Băieţii în Ghete” se află la acelaşi nivel cu băieţii ţinuţi în puf de tatăl banilor publici.

Morala: nu primarii au puterea
După căderea în Liga a 2-a, de la echipa Primăriei au început să plece jucătorii. „Dacă domnul Robu câştigă alegerile, ACS va continua să existe”, a spus, cu bagajele la uşă, secundul Rotariu, citat de Tion.ro. Va continua să existe. De trăit, n-a trăit niciodată.

Povestea despre Poli a suporterilor şi „Cea mai Poli” a primarului arată, cu mii de săgeţi luminoase, că puterea se află la oameni. Nu în altă parte. Fără oameni, proiectele autorităţilor nu prind viaţă. Sunt opere seci ale demagogiei.

Până la urmă, ce-au vrut autorităţile locale, cu experimentul ACS? Au vrut să le ofere timişorenilor fotbal, dar în condiţiile lor. Când, de fapt, cei care plătesc pun condiţii. E o regulă elementară în business. Dacă ar fi fost manager în domeniul privat, Robu ar fi ţinut cont de ea. Dar aşa, fiind manager pe bani publici, îşi permite să dispreţuiască şi regulile, şi finanţatorii, şi evidenţa.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

SKB (16 comentarii)  •  3 iunie 2016, 10:26

Maria rullz, articol de excepție. M-ar bucura enorm să promoveze din nou echipa suporterilor și să înceapă firmele private gen Conti, Flex, Bosch, Microsoft, etc să sponsorizeze, nu neapărat cu milioane de euro, o echipă care ar putea deveni model pentru fotbalul românesc. Povestea continuă, cum spune și o reclamă a unei beri care era cândva locală.

Stefan (113 comentarii)  •  3 iunie 2016, 10:46

Doamna Maria, daca ar fi fost manager in privat pe banii lui poate ar fi tinut cont. Altfel nici acolo, atat timp cat ar fi avut spatiu de manevra.

calin (24 comentarii)  •  3 iunie 2016, 10:56

Primarul Robu e un om cinstit si harnic, Timisoara arata super ok. Din pacate nu are habar de fotbal si e prea grandoman. ACR Recas nu e Poli e un esec total. Bravo Maria pentru articol.

mal. (71 comentarii)  •  3 iunie 2016, 11:39

@calin: Cinstit și harnic... Grandoman... Fără habar de fotbal... De ce „manageriază” fotbalul? Cred că știe și unde s-au dus banii...

Bubucul (75 comentarii)  •  3 iunie 2016, 12:30

Bine punctat!

OLT (1 comentarii)  •  3 iunie 2016, 12:46

Ce fericire pe toți jurnaliștii din România, că pot epata prin idealism - și ce șansă, să ai mereu acest termen de comparație între două proiecte care dau în aparență același rod. S-au întâmplat multe prostii fotbalistice în Timișoara și în România, printre care se numără și coexistența a două Poli. A fost Zambon o vreme pe la Filiași sau unde, ca să ne țină de cald, și acuma am reușit s-o facem chiar noi. Unii râdeau de Craiova, pe bună dreptate, când aveau două U în B, acuma se prea poate s-o facă și de Timișoara. Vina se împarte, dar anomalia rămâne - cum e posibil ca după decenii, deja, de tevatură, FRF să nu fie capabili să reglementeze afilierea mai multor cluburi cu (practic) același nume și care intentează la aceeași identitate? S-a nimerit să urmăresc un exemplu în Italia, vara trecută, când s-au depus două aplicații pentru o nouă Parma. După o dezbatere publică, Federația italiană a permis doar uneia să participe în competițiile lor - fie chiar și într-o ligă neprofesionistă, cum este Serie D. E drept, acolo investitorii, suporterii și municipalitatea au putut purta un dialog. Dincolo de asta, comparația celor două proiecte creează un discurs artificial, care repetă mantrele pasiunii, eficienței, purității. Și dacă asta se poate accepta, fiindcă se bazează măcar în parte pe o realitate (greu de comparat, însă), urmează aceste afirmații despre cum doar ASU reprezintă Timișoara. Da, ceea ce s-a construit la ASU este rodul unei munci admirabile - momentan, pentru ligile inferioare. Dar și ACS are suporterii săi, fie ei mai puțin vocali. Suporterul de conjunctură este cel care a umplut stadionul cu Steaua, la fel cum a făcut diferența de la 1000-2000 spectatori pe Știința, la 5000-6000 spectatori pe Dan Păltinișanu. Dar, ne place sau nu, nu doar spectacolul din tribune dictează ce simte un suporter pentru un club. E un lucru greu de acceptat într-o lume a extraversiunii. A critica managementul și politica de dezvoltare a celor de la ACS (lipsa ei) este normal; un club care, spre deosebire de atâtea alte cluburi din Liga 1, este fără finanțare publică de un an de zile din rațiuni de politică locală - la unii bate DNA-ul la ușă, dar ei aduc vedete din Ucraina, iar alții stau și înghit în sec. Și Robu este o țintă ușoară, fiind vulnerabil prin ținuta sa publică. Culmea face că deși toată presa locală e cu tunurile pe el de ani de zile, alegerile le va câștiga mai mult decât lejer. Doar încă un exemplu că nu doar cei care sunt cei mai organizați vorbitori, cei care dețin platformele, există. Scuze, trăiesc. Problema este că în ciuda acestor lucruri, trebuie luată o decizie care să rezolve dihotomia polistă. Dar într-o realitate în care putem admite că nimeni nu-i perfect, că nu tot ce se aseamănă se compară, că nu doar cei care au portavoce se aud. Mă tem că și eu cad în idealism aici.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 iunie 2016, 13:02

care-i problema cu idealismul? oricum e prea mult utilitarism, empirism si hedonism

Socol (1 comentarii)  •  3 iunie 2016, 13:37

Problema care se pune este urmatoarea: isi asuma cineva esecul acestui ,,proiect",experimentat pe banii nostrii,si nu doar in spatele unei raspunderi politice sau suntem in continuare bataia de joc a unor functionari care nu au habar sa gestioneze un buget local?

Bogdan (1 comentarii)  •  3 iunie 2016, 14:05

@Socol ... corect. Pana la urma la asta se rezuma... sa isi asume greselile. Lucru pe care Robu nu-l face niciodata. A facut exact ce a vrut pe banii publici, eu preferam sa renoveze sectiile de la spitalele Odobescu, Victor Babes sau Turcanu de banii aia. Cu 5 mil euro renovau multe lucruri de care ar beneficia mii de oameni pt mult timp.

antirob (5 comentarii)  •  3 iunie 2016, 14:07

cred ca vina Federatiei ar fi mai degraba toleranta fatza de fuziuni. Daca ai luat echipa din Recas si vrei sa defilezi cu ea, ar trebui sa te numesti ACS Recas, nu Poli. Iar ca primar, ca lider sau manager public sau cum s-o mai fi numind, cand stii ca ai avut Poli Dacia Pitesti si a murit apoi Poli AEK - Iancu si a murit, mi se pare normal (in Romania) sa incerci si un Poli Recas, ca doar n-or fi murit celelalte proiecte degeaba :) Articolul este foarte corect, aceseul este un copil mort la nastere - este un proiect creat pentru a satisface orgoliul unui singur om .Nu a trait niciodata. ASU in schimb, are doua calitati mari : a pornit de jos , asa cum trebuie pornit si in plus nu promite nimic nimanui .Motiv pentru care echipa suporterilor poate avea o sansa sa urce.

Marius (3 comentarii)  •  3 iunie 2016, 14:24

Eu indraznesc sa cred ca nu este vorba despre idealism... Poli Timisoara este "chinuita" de administratia locala, aproape dintotdeauna. Atunci cand un articol de ziar i-ar fi "profitat" ca sa scape de "ghearele" primariei, domnisoara Maria Andries nu era foarte interesata de soarta clubului. Azi, in plina campanie electorala, gaseste timp, resurse si interes in a propune dezbaterii publice acest subiect. Tardiv? Subiectiv? Direct interesat? Doar dumneai si-ar putea raspunde siesi... A fi obiectiv este o virtute aproape imposibil de detinut in intregime, dar lupta permanenta pentru a deveni obiectiv innobileaza profund, batatoreste drumul spre intelepciune... Pana la urma noi avem lupta noastra cu karma, sau cu Dumnezeu, sau pur si simplu cu acel om bun din interiorul nostru, si nu cu interesele meschine cotidiene... Aveti dreptate, dar nu pot sa va dau dreptate!! Aveti dreptate, dar nu aveti respectul meu... O sa radeti, in ziua cand va veti apropia de calea "dreapta", inteleapta, obiectiva, respectul meu va conta pentru dumneavoastra... Sunt de acord ca astazi nu va intereseaza!!!

Marius (3 comentarii)  •  3 iunie 2016, 14:31

Ca nu cumva sa va ganditi la eventuala mea subiectivitate: - nu stiu exact cine este Robu(nici macar nu stiam sigur daca numele nu cumva e Roibu) - nu-mi place PNL-ul actual si mi-as dori sa nu-l votez, desi la sector nu prea am ce face - nu locuiesc in Timisoara si subiectul il cunosc doar tangential. - cred ca tot ceea ce ati scris in articol este adevarat Singurul lucru in care nu cred este obiectivitatea si idealismul dumneavostra... Cred ca aveti tinte proprii sau induse...

seth (1 comentarii)  •  3 iunie 2016, 14:48

rombu nu e cinstit si nu e harnic;timisoara a fost frumoasa....

antirob (5 comentarii)  •  3 iunie 2016, 15:42

@ Maria Andries : ai uitat asta http://blogsport.gsp.ro/andries/2012/08/20/o-stire-buna/ a fost scris exact la startul ASU in liga a 5-a , dupa primul meci acasa

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 iunie 2016, 15:55

multumesc 🙂

azerty63 (13 comentarii)  •  3 iunie 2016, 15:57

Ce nu spune nimeni: ASU nu a pornit de la zero, s-a clonat pe o echipa din liga a 5-a. Firme mai fuzioneaza, in fond conteaza statutul juridic. Ambele echipe sint la fel de legale. ACS Poli nu e echipa personala a lui Robu, a fost finantata de Primarie si in mandatele anterioare. Hai insa sa aruncam cu noroi ... Am avut acum multi ani o echipa complet ''legala'' in prima liga, UMT. Singura data cind au fost tribunele pline, a fost in meciul cu Rapid, unde timisorenii le faceau galerie oaspetilor. Nu stiu cum vad altii situatia, mie-mi pare trista ...

antirob (5 comentarii)  •  3 iunie 2016, 16:12

@azerty63 : absolut fals. ASU a jucat in liga a 6-a a promovat de mai multe ori in liga a 5-a fara sa mearga mai departe.In lutima lor promovare in 2012 a fost adoptata de suporteri si a continuat povestea.Nu inteleg la ce clona te referi.

vali (1 comentarii)  •  3 iunie 2016, 16:13

Azerty...tu ce nu intelegi/?? Ce legatura are UMT cu POLI.. in Madrid suporterii Atletico sustin Realul/? La Belgrad suporterii lui Partizan sustin Zvezda??/ la bucuresti...*** sustin câinii sau *** si invers....exemplele pot continua..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cricut (1 comentarii)  •  3 iunie 2016, 16:50

@azerty63: ASU Politehnica(pentru ca acesta este numele complet, cealalta este ACS Poli si doar atat!) a fost infintata in 2004 de rectorul...Robu, daca nu ma insel. A jucat doar in municipiu pana in 2012, cu toate ca de multe ori a terminat pe 1, dar a refuzat promovarea in liga superioara. In 2012, cand a terminat campionatul municipal tot pe locul 1 iar suporterii si-au indreptat atentia asupa acestei echipe, a acceptat sa se inscrie in liga V! Mai departe se cunoastea ce a urmat... deci cu ce echipa s-a clonat acesta ASU Politehnica? Te rog nu mai arunca cu informatii eronate, prima data e bine sa faci o verificare.

alex (3 comentarii)  •  3 iunie 2016, 17:05

Dupa un material extrem de reusit zilele trecute care a strans foarte multe aprecieri, nu acelasi lucru il pot spune despre acest articol, care mi se pare f. superficial. Desi sunt de acord cu ideea de fond (proasta gestionare a banului public) va asigur ca situatia din Timisoara este mult mai complicata decat incercati dvs. sa o prezentati. Fac parte din cei cateva mii de timisoreni care au asistat atat la meciurile lui ASU si a lui ACS si am platit bilet/cotizat atat la una cat si la cealalta si m-am bucurat atat de victoriile uneia cat si a celeilalte. A zugravi totul in alb si negru la Timisoara este gresit, deoarece in ambele cazuri sunt f. multe lucruri bune care sunt ignorate in cazul ACS-ului. Clubul autoritatilor are si meritul de a fi dat pe piata fotbalului autohton jucatori ca Ov. Popescu, Belu, Barbut (tineri despre care se discuta zilele acestea in presa centrala), iar in viitor probabil Sorescu, *** etc. Copiii si juniorii ACS-ului au rezultate f. bune si nu intamplator FRF a instaurat la Tm primul centru de excelenta juvenila. Chiar la ASU joaca copii formati de ACS, iar in viitor cu siguranta ca ASU va beneficia de talentele crescute de ACS. Ar mai fi si multe alte lucruri pozitive de subliniat, dar nu mai insist fiindca sunt sigur ca nu cunoasteti situatia existenta aici si vorbiti dupa ureche. Concluzia e una singura, daca nu era acea interdictie dictata de Curtea de Conturi, Timisoara avea o echipa in liga 1 si una in liga 2 si cred ca f. multi timisoreni erau mai fericiti decat acum cand probabil vom ramane cu o singura echipa in B.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex (3 comentarii)  •  3 iunie 2016, 18:26

in nota a ceea ce am scris mai sus: M. Marin de la ASU (fost la ACS) s-a transferat la Sassuolo (locul 6 in Serie A) http://www.pressalert.ro/2016/06/marius-marin-asu-poli-sassuolo-serie-a/

Stiinta Craiova (2 comentarii)  •  3 iunie 2016, 19:41

Clone si iar clone. timisoara din asta traieste. Au avut poli aek, fulgerul bragadiru, dacia pitesti... Acum au clona Recas plus clona infiintata suporterii care candva erau la picioarele lui Iancu si adorau fulgerul bragadiru

vali (2 comentarii)  •  3 iunie 2016, 21:50

Bravo Maria, un articol bine scris. Fotbalul e pentru cei multi, care-l respecta si-l iubesc! Ce e trist, e ca multe echipe , nu doar din Liga 1 au tocat munti de bani, din bani PUBLICI. Daca acei bani ar fi ajuns la echipe....ar fi bine, dar au ajuns... te miri unde. Sper ca acest fenomen pana la urma , al celor de la POLI, sa fie un model de urmat de multe echipe din Romania. Repect!

antirob (5 comentarii)  •  3 iunie 2016, 22:00

Sa fii din Craiova si sa vorbesti de clone. ..Dar Craiolguta ce-o fi neica? Voi de ce nu o luati de jos, pesedeilor?Ce va lipseste? Excelati in doar 2 lucruri:sa radeti de altii si sa votati cu ponta.In rest nimic,zero barat.Va mandriti cu un trecut facut pe pilele lui Paunescu si Stefan Andrei.

widoqq (11 comentarii)  •  4 iunie 2016, 9:48

Foarte bun articolul. Felicitari.

Comentează