Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Primarul, la un suc cu procurorii

DNA cercetează banii publici din fotbalul timişorean. Primarului Niculae Robu i se pare suspectă ancheta, nu finanţarea

„În timpul discuţiilor cu echipa de la DNA, primarului Timişoarei i-a fost adus un fresh de fructe”. Exact aşa s-a întîmplat. Detaliul care […]

joi, 23 octombrie 2014, 10:43

DNA cercetează banii publici din fotbalul timişorean. Primarului Niculae Robu i se pare suspectă ancheta, nu finanţarea

„În timpul discuţiilor cu echipa de la DNA, primarului Timişoarei i-a fost adus un fresh de fructe”. Exact aşa s-a întîmplat. Detaliul care umanizează birocraţia în stare de alertă a fost consemnat de reporterii de la „Opinia Timişoarei”.

La ore matinale, cînd numai portocalele pot fi stoarse de informaţii, procurorii i-au solicitat edilului Niculae Robu acte despre finanţarea primită de FC Poli de la bugetul local. Proprietarul echipei, Marian Iancu, a fost condamnat la închisoare cu executare, în Dosarul RAFO. Dar au rămas în lucru alte anchete legate de el şi de firmele lui. Cercetările privind banii viraţi de Consiliul Local Timişoara în contul clubului de fotbal au început acum patru ani. În octombrie 2010, primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu, a fost chemat la DNA, pentru explicaţii. A fost chemat, s-a dus, fără zgomot.

După audierea lui Ciuhandu, au urmat patru ani lipsiţi de „breaking news” la sediul Primăriei Timişoara. Cum să nu intre reporterii în febra meciului, cum să nu consemneze toate amănuntele, în stil „insider”? Orice capătă importanţă, cînd în clădire a intrat „echipa de la DNA”. „În timpul discuţiilor, primarului i-a fost adus un fresh de fructe”. O fi de bine, o fi de rău? Sucul a fost adus la comandă sau din iniţiativa angajaţilor din Primărie, instinctiv solidari cu şeful? E o demonstraţie de forţă? Primarul discuta relaxat, la un suc, cu procurorii, despre finanţările la fotbal. Sau avea nevoie de hidratare, ca pugiliştii între runde? Dar procurorii ce beau? Le-o fi dat şi lor apă, o cafeluţă, ceva? Sau i-a ţinut pe sec, nu le-a oferit nimic, să nu intre la bănuieli?

Toată agitaţia a durat o oră, dar ora asta a curs lent, ca luptele din Matrix. „Imediat ce au ajuns la sediul administraţiei (…), procurorii şi poliţiştii au mers glonţ la biroul primarului Robu”. După ce au plecat agenţii Smith, Alesul a dezminţit totul. Doar paharul a rămas în picioare. Robu nu i-a primit pe oaspeţi în biroul lui, „i-am poftit în sala de şedinţe”, n-a discutat cu ei, doar le-a dat „o rezoluţie”. A insistat, citat de PS News.ro: „Nu am nici o legătură cu această anchetă. (…) Au cerut documente. Întrebaţi DNA-ul, că dînşii ştiu ce au dreptul să declare şi ce nu”. Aha! Deşi n-are legătură cu ancheta, primarul a fost pus la curent cu tot. Mai puţin cu detaliul ăsta: ce are voie să declare şi ce nu.

Aflat în imposibilitatea de a dezvălui informaţii, Niculae Robu a umplut golul cu nişte păreri personale despre subiect. „Eu nu sînt avocatul domnului Ciuhandu, dar consider că nu a greşit cînd a fost de acord cu această finanţare. Atît timp cît Instituţia Prefectului nu a făcut nici o sesizare de hotărîre a Consiliului Local, mi se pare că acum e ciudat să se considere că finanţarea respectivă ar fi fost ilegală”. Ce e ciudat? Că legea se aplică mai tîrziu sau, pur şi simplu, că legea se aplică?

„România Liberă” scria că investigarea banilor ajunşi de la bugetul local în contul firmelor lui Marian Iancu s-a declanşat după un denunţ penal al DNA Bucureşti. Denunţul a fost trimis de la „centru” la DNA Timişoara, chiar dacă Instituţia Prefectului şi alte instituţii din perimetrul de activitate al domnului Robu nu s-au sesizat. Curtea de Conturi a constatat că, din cei 2,5 milioane de euro pe an, viraţi între 2008-2011, ajutor social pentru FC Poli, clubul n-a justificat în acte 150.000 de euro. Prin urmare trebuia să-i returneze. Dar Primăria a contestat Curtea de Conturi, Curtea a contestat contestaţia şi tot aşa.

După patru ani şi o doză matinală de betacaroten, Niculae Robu conchide că „e ciudat”, „simt că nu e în regulă”, „acum să se considere finanţarea respectivă ca fiind ilegală”. Cu excepţia primarului, care grăieşte, nu consideră nimeni nimic. Procurorii au cerut documente din arhivele Primăriei. Nu i-au zis lui Robu, la una mică, de grepfruit cu morcovi: „Uite, măi, noi considerăm asta şi avem nevoie de probe să dovedim”. Primarul nu numai că le pune vorbe în gură, îi şi contrazice. În prezentarea lui, procurorii sînt un fel de duşmani ai fotbalului, prin reprezentanţii lui. Tot caută noduri în papura împletită cu măiestrie de primari, consilieri şi manageri de echipe.

Asta e viziunea consumatorului de fresh asupra justiţiei. De fapt, dacă ar lăsa-o mai moale cu sucul pe tavă, domnul Robu ar reveni la o părere mai sănătoasă despre treburile obşteşti. În loc să aştepte sesizări de la Instituţia Prefectului, ar observa şi singur că e o gaură în bugetul Primăriei. Că trebuie să recupereze nişte bani pentru care nu există chitanţe. Faptul că au fost cheltuiţi pentru fotbal sau pentru ping-pong nu e important aici. E important că sînt banii timişorenilor, 150.000 de euro, zburătăciţi prin te miri ce SRL-uri. Şi, în doi ani, de cînd e primar, domnul Robu nu s-a întrebat ce-i cu ei, unde s-au dus. S-a mulţumit cu explicaţia vaporoasă: „S-au dus la fotbal”. Ciudată lipsă de curiozitate pentru un primar!

Procurorii nu anchetează principiul scump lui Robu, finanţarea fotbalului profesionist cu bani publici. Procurorii anchetează fapte. Şi pun întrebări din alea, de ţi se usucă gîtul, înainte de-a răspunde. Parcă ai bea un suc.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

gigi (67 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 11:24

Andries,ia o pauza ca-i greu si esti iarasi ridicola.

sorin (7 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 11:34

Mariuca ! Fara banii autoritatilor locale, intreg sportul romanesc va trage obloanele in secunda 1! A uita Marian sa deconteze 150.000 de euro din 10 milioane, asta este problema ? Sa fim seriosi…

nemteanu (2 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 12:08

acelasi lucru se intampla si la iasi..primarul psd nichita, aloca din bugetul local de ani de zile, zeci de milioane de euro, numai pentru fotbal, rezultatele sunt catastrofale (vechiul club politehnica, s-a desfiintat – falimentat de primarie) si dna nu intervine..nichita e implicat si in proiectul palas, unde a dat terenul public fara licitatie, cui a vrut el..procesul a fost pierdut definitiv de nichita si ceilalti si totusi nu s-a luat nicio masura…de ce? cine poate spune??

ionel (1 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 12:26

D-na, tineti-o tot asa, mie-mi place stilul in care va exprimati!

gogu (2 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 13:23

tu chiar crezi ca ea intelege ce scrie?

ea a ramas blocata undeva la nivelul lui mititelu si marian iancu.

MZM (101 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 13:27

Maria, daca tot iti place subiectul, cred ca ar fi bine sa incepi o investigatie jurnalistica la toate primariile (pe rand, evident) care finanteaza, din bani publici, echipe de fotbal (cel putin pentru Liga 1).
In legatura cu primaria Timisoara, mi se pare o gluma sa vorbim ca nu se poate justifica suma de 150.000 de euro! Doar atat? Pai, daca-i socotim pe cei implicati, doar cei mai „mari”, Robu, Ciuhandu, Marian Iancu plus vreo 20 de consilieri locali (care trebuiau sa aprobe finantarea) si alti trepadusi cu staif care nu puteau fi bypass-ati, sa tot fie vreo 30 de guri lacome! Adica, in medie, cam 5.000 de euro pentru fiecare!? Sa mori de ras, nu alta! Maria, pentru noi oamenii de rand, chiar si 1.000 de euro este o suma mare, dar alde Robu, Marian Iancu etc. nici… nu se dau jos din pat pentru mai putin de 200.000 de euro, de persoana!! Altfel, de ce s-ar zbate cu atata zel bietii primari sa finanteze fotbalul???

pop ion (12 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 13:32

caprita, din nou in actiune

asa (1 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 14:57

de asa/fcm targu mures cand aveti curaj sa scrieti? si de instalatia de nocturna din banii publici primita cadou de maior care nu isi plateste impozitele la stat? Prea fierbinte subiectul?

Alex (1 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 16:38

Ce bine e in democratie. Oricine, indiferent de cat il duce capul, are o parere. Nu intelege textul, dar stie ca nu e de acord, sau ca autorul e prost. Mai mult, unul are intrare de cartonas galben pe propria glezna: zice ca pentru el si oamenii obisnuiti e mult si 1000 EUR, dar mai apoi zice ca nu intelege de ce se investigheaza disparitia a 150 de mii EUR. Altul zice ca fotbalul ar disparea daca n-ar fi autoritatile locale, asa ca „articolul” e prost. Noroc cu intelepciunea propulara. Si uite asa a mai trecut o zi…

Comentează