Ce observă Nedelescu: copii răi, rasişti buni
Poate că şefii fotbalului nu ştiau cine e şi ce-a făcut Eugen Grigore. Dar sigur ştiau cine e şi ce nu trebuia să facă Gheorghe Nedelescu Două mituri s-au prăbuşit la derby-ul Steaua – Rapid. Primul, enunţat de Mircea […]
Poate că şefii fotbalului nu ştiau cine e şi ce-a făcut Eugen Grigore. Dar sigur ştiau cine e şi ce nu trebuia să facă Gheorghe Nedelescu
Două mituri s-au prăbuşit la derby-ul Steaua – Rapid. Primul, enunţat de Mircea Sandu în farsa cu Roşia Montană: „Stadionul ăsta are marele avantaj că a civilizat lumea. Este foarte modern, de la glet şi pînă în interior…”. Pe această logică, blocurile în locul peşterilor au civilizat lumea, iar speranţa noastră de mai bine stă, pe de-a-ntregul, în arhitecţi.
Al doilea mit, o fabulă cu moralişti, de fapt, ar fi că şefii Ligii şi Federaţiei luptă pentru combaterea violenţei pe stadioane. Au interzis bannerele cu brutăria, acum închid ochii la bannere cu criminali – cum ar veni, luptă împotriva răului cu armele lui.
Poate că şefii fotbalului nu ştiau cine e şi ce-a făcut Eugen Grigore. Dar sigur ştiau cine e Gheorghe Nedelescu. Este observatorul care i-a smuls banner-ul copilului şi care a explicat lacrimile puştiului astfel: „Eu nu mă joc cu regulamentul, acolo nu scrie flexibilitate sau dacă e copil sau adult”. Acest fanatic al R.O.A.F-ului a fost delegat la Steaua – Rapid.
Inflexibilul care s-a luptat cu un copil nu s-a dedat la represalii şi luni seară. N-a fost văzut urcînd în galeria stelistă şi smulgînd pancarta dedicată unui criminal. N-a fost văzut intrînd în cabina crainicului stadionului şi atrăgîndu-i atenţia că incită la ură de rasă.
Dumitru Dragomir, care l-a apărat pe Nedelescu şi atunci, îşi nuanţează poziţia şi acum. Violenţe au fost şi nu prea, rasismul s-a văzut şi nu prea. „Nu suporterii stelişti sînt de vină pentru lovirea lui Herea. Firma de pază este de vină (…) Steaua e departe de răspundere în acest caz”, spune şeful LPF. Dar nu-i mai bine să lăsăm comisiile să judece şi să se pronunţe? Nu-i mai bine să lăsăm autorităţile să găsească vinovaţii? Dacă tot avem o lege privind combaterea violenţei pe stadioane, bună, proastă, cum o fi, nu-i mai bine să-i lăsăm pe cei în drept s-o aplice?
Steaua este foarte aproape de răspundere, ca organizator, ca entitate care angajează o firmă de pază. Iar observatorul este şi el foarte aproape de răspundere, de vreme ce n-a observat mai nimic din ceea ce se petrecea în jur. S-a informat de la oficialii stelişti cine e „Eugen Grigore” şi a aflat că e în regulă. Aşa a apărut banner-ul cu numele unui criminal pe stadionul care „a civilizat lumea”, contra a 234 de milioane de euro. Dacă ultraşii stelişti afişau o pancartă cu „Steaua campioană”, le-ar fi smuls-o imediat. Nedelescu n-are nici o problemă cu mesajele rasiste sau cu promovarea modelelor atroce.
Şefii LPF şi FRF sînt şi ei foarte aproape de răspundere de vreme ce l-au trimis la derby tot pe vigilentul Nedelescu. Acesta a luat ad-litteram recomandările lui Mircea Sandu: „Pe viitor, se impune ca toţi observatorii de joc să dea dovadă de flexibilitate şi să judece situaţiile de la caz la caz”. Ceea ce Nedelescu a şi făcut. Atît de flexibil a judecat situaţiile cu nume de criminali şi instigări la ură de rasă, încît pe baza raportului său va fi sancţionat tot băiatul ăla rău, de zece ani.
Eugen Grigore, un sofer la o autobaza din judetul Iasi, in anii ’70, si-a gasit familia ucisa si casa incendiata. A decis sa-si faca singur dreptate intrind cu camionul intr-o satra de romi si ucigind 24 de oameni.