Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ce observă Nedelescu: copii răi, rasişti buni

Poate că şefii fotbalului nu ştiau cine e şi ce-a făcut Eugen Grigore. Dar sigur ştiau cine e şi ce nu trebuia să facă Gheorghe Nedelescu Două mituri s-au prăbuşit la derby-ul Steaua – Rapid. Primul, enunţat de Mircea […]

marți, 25 septembrie 2012, 5:49

blog.jpg

Poate că şefii fotbalului nu ştiau cine e şi ce-a făcut Eugen Grigore. Dar sigur ştiau cine e şi ce nu trebuia să facă Gheorghe Nedelescu

Două mituri s-au prăbuşit la derby-ul Steaua – Rapid. Primul, enunţat de Mircea Sandu în farsa cu Roşia Montană: „Stadionul ăsta are marele avantaj că a civilizat lumea. Este foarte modern, de la glet şi pînă în interior…”. Pe această logică, blocurile în locul peşterilor au civilizat lumea, iar speranţa noastră de mai bine stă, pe de-a-ntregul, în arhitecţi.

Al doilea mit, o fabulă cu moralişti, de fapt, ar fi că şefii Ligii şi Federaţiei luptă pentru combaterea violenţei pe stadioane. Au interzis bannerele cu brutăria, acum închid ochii la bannere cu criminali – cum ar veni, luptă împotriva răului cu armele lui.

Poate că şefii fotbalului nu ştiau cine e şi ce-a făcut Eugen Grigore. Dar sigur ştiau cine e Gheorghe Nedelescu. Este observatorul care i-a smuls banner-ul copilului şi care a explicat lacrimile puştiului astfel: „Eu nu mă joc cu regulamentul, acolo nu scrie flexibilitate sau dacă e copil sau adult”. Acest fanatic al R.O.A.F-ului a fost delegat la Steaua – Rapid.
Inflexibilul care s-a luptat cu un copil nu s-a dedat la represalii şi luni seară. N-a fost văzut urcînd în galeria stelistă şi smulgînd pancarta dedicată unui criminal. N-a fost văzut intrînd în cabina crainicului stadionului şi atrăgîndu-i atenţia că incită la ură de rasă.

1.jpg

Dumitru Dragomir, care l-a apărat pe Nedelescu şi atunci, îşi nuanţează poziţia şi acum. Violenţe au fost şi nu prea, rasismul s-a văzut şi nu prea. „Nu suporterii stelişti sînt de vină pentru lovirea lui Herea. Firma de pază este de vină (…) Steaua e departe de răspundere în acest caz”, spune şeful LPF. Dar nu-i mai bine să lăsăm comisiile să judece şi să se pronunţe? Nu-i mai bine să lăsăm autorităţile să găsească vinovaţii? Dacă tot avem o lege privind combaterea violenţei pe stadioane, bună, proastă, cum o fi, nu-i mai bine să-i lăsăm pe cei în drept s-o aplice?

Steaua este foarte aproape de răspundere, ca organizator, ca entitate care angajează o firmă de pază. Iar observatorul este şi el foarte aproape de răspundere, de vreme ce n-a observat mai nimic din ceea ce se petrecea în jur. S-a informat de la oficialii stelişti cine e „Eugen Grigore” şi a aflat că e în regulă. Aşa a apărut banner-ul cu numele unui criminal pe stadionul care „a civilizat lumea”, contra a 234 de milioane de euro. Dacă ultraşii stelişti afişau o pancartă cu „Steaua campioană”, le-ar fi smuls-o imediat. Nedelescu n-are nici o problemă cu mesajele rasiste sau cu promovarea modelelor atroce.

Şefii LPF şi FRF sînt şi ei foarte aproape de răspundere de vreme ce l-au trimis la derby tot pe vigilentul Nedelescu. Acesta a luat ad-litteram recomandările lui Mircea Sandu: „Pe viitor, se impune ca toţi observatorii de joc să dea dovadă de flexibilitate şi să judece situaţiile de la caz la caz”. Ceea ce Nedelescu a şi făcut. Atît de flexibil a judecat situaţiile cu nume de criminali şi instigări la ură de rasă, încît pe baza raportului său va fi sancţionat tot băiatul ăla rău, de zece ani.

Eugen Grigore, un sofer la o autobaza din judetul Iasi, in anii ’70, si-a gasit familia ucisa si casa incendiata. A decis sa-si faca singur dreptate intrind cu camionul intr-o satra de romi si ucigind 24 de oameni.

Comentarii (115)Adaugă comentariu

ucluj2011 (11 comentarii)  •  26 septembrie 2012, 19:03

Usere „a” , nu este chiar asa.
BINEINTELES ca „avem boala pe tigani” , dupa cum a spus si Gabi Safta in scuzele pe care si le-a cerut are o conotatie DIFERITA decit cea comuna si reprezinta „supranumele unei rivalitzi sportive” (ciinii , oiele , lupii , tziganii)… dar TOTUSI cind se striga asa ceva si aude la TV o tara si o lume intreaga inclusiv tiganii adevarati (care sunt in procentaj MULT MAI MARE la Steaua decit la Rapid) … NU este OK. Apelativul asta cu „tziganii” este TOTAL NEPOTRIVIT DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE si a fost NASCOCIT de catre ziaristii „acreditati” de Steaua IMEDIAT dupa Revolutie pentru denigrarea clubului Rapid si a suporterilor rapidisti… IN LIPSA de altceva.
Hai sa mai si gindim inainte de a vorbi sau de a scrie… ti-o spune un NErapidist convins.

duralex (10 comentarii)  •  26 septembrie 2012, 20:18

NEDELESCU are un trecut plin de umbre, favoritisme, nesimtire. n-a vazut, n-a stiut. tot el a fost si cu bricheta si cu surubul alaturi de alex boc??e mina lunga a lui mitica si prin acest oltean si mitica si becali isi fac jocurile. trebuie pensionat imediat si zotta sa trimita la uefa fotografiile, benerele, DVD, ziarele exceptind ziarul stelei=proNOsport. parchetul, DNA< CND>

duralex (10 comentarii)  •  26 septembrie 2012, 20:19

DNA< CND>

Cristi (1 comentarii)  •  26 septembrie 2012, 20:29

Un nebun arunca o piatra in rau si 100 de tampiti se arunca dupa ea sa o scoata. Asta a inseamnat acel banner.
Daca nici jocuri de cuvinte nu mai putem face, daca nici arogantele (mai mari sau mai mici) nu mai sunt acceptate, daca nici ironiile nu le mai intelegem…suntem praf.

Dinamovitii sunt caini (sau orice altceva) , Stelisti oi (sau orice altceva) iar Rapidistii sunt ciori (adica tigani) (sau orice altceva).

Daca fac un banner „Inecati potaile” scrii maine ca sunt impotriva cainilor (la animale ma refer nu la dinamoviti)??
Daca nu intelegeti limbajul (poate de rahat) al galeriilor, macar aveti bunul simt sa nu mai comentati orice pentru ca „asa e corect domne'”

Uite alt banner de care lumea a uitat:
Antonescu de traia, pe tigani ii omora. – comentati-l si pe asta
Daca paduchii ar straluci, Giulestiul ar fi Las Vegas…..

si mai am exemple…

concluzie: incerca-ti sa intelegeti un limbaj care nu este pentru multi. nu e o rusine ca nu puteti. dar nici nu va mai straduiti ca va ies numai mizerii

duralex (10 comentarii)  •  26 septembrie 2012, 21:05

moderation??cind condamni rasismul, violenta, paranoia, fa -o tu cu moderation? pt ca ai sintagma in calculator si intra automat.nu-i corect!

tavi (1 comentarii)  •  26 septembrie 2012, 21:14

Astia sunt stelistii
Au fost creati fortat in 1947 de comunisti pentru a da deoparte adevaratele valori din fotbal, iar acum sunt crescuti cu ura in sange impotriva a tot ce nu este asa zis stelist.
Rusine

xhthu (3 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 0:43

@ucluj2011
la ploiesti a fost cu totul altceva.ala a intrat pe teren in timpul meciului adica exact cand teoretic trebuia sa-i fie imposibil sa intre si pe deasupra a intrat si cu un box .apoi au urmat violentele .sesizezi diferenta sau esti prea prost?
si sper ca steaua sa primeasca macar jumate din ‘nenumaratele’ victorii la masa verde care le-ai numarat tu,desi probabil mai sus de 1 nu stii sa numeri la cat de fara numar sunt.cu conditia sa fie primite pe merit.sa o arda pe sistemu ‘suntem frustrati,cra cra,vrem sa fie sanctionata steaua ca suporterii adversi ne-au facut tigani ca la fiecare deplasare doar ca acum e cu steaua pe care suntem frustrati cra cra si l-a atins unu care s-ar putea sa fie suporter advers pe un nimeni din echipa noastra si i-a facut bubita,dar stim ca nu primim poamana pentru motiv asa penibil asa ca spunem ca nu vrem oricum’ poate oricine .

Georgian (1 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 6:41

Traiesc de mai bine de 15 ani in America…dacă s-ar fi întâmplat așa ceva pe vreun stadion(orice sport)acel club organizator ar fi desfintat in următoarea ora.Vorba cumnatului meu care a văzut America prima oară”noi in România suntem cu cel puțin 100 de ani înapoi”

marius (11 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 6:55

Felicitari Maria, iti trebuie mult curaj sa pui lucrurile alea intr-un articol stiind cati suporteri are steaua si stiind cum suporterii romani – si aici ii includ pe toti indiferent de etnie, ptr ca cine isi inchipuie ca romii sustin Rapidul si toti romanii Steaua e fie naiv, fie nu a foat la meci – nu se opesc nici o secunda sa se gandeasca: oare e adevarat ce spune ea aici, oare are dreptate?! Inca o data felicitari, cu articolul asta m-ai convins ca tu redactezi ce simti si ce crezi.

serban (12 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 9:18

nedelescu e un impostor in aceasta calitate: nu a facut sport( in afara celui cu femei , ^pentru care a fost dat af

ucluj2011 (11 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 13:29

@xhthu@. A fost „cu totul altceva” pentru ca asa iti place tie sa privesti lucrurile , dar de fapt a fost ceva FOARTE similar. Mai „studiaza „istoria” voastra rusinoasa si de tot &^%^&*& si vei vedea CITE victorii ati primit la masa verde. Citeste CU ATENTIE postarea userului „Georgian” (postul cu nr. 108). Are dreptate. Voi ce faceti??? Incercati sa „interpretati” si sa „nuantati” ceea ce sa intimplat si sa SCUZATI comisiile aservite voua si lui Becali??? Mai baieti , obruma de corectitudine… fairPlay… autocritica… etc…etc… nu strica niciodata. N-o mai dati in „PovestiNemuritoare” ca sunteti ridicoli.

r.gabi (35 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 13:30

A nu se uita ca acest individ este rasist ca si seful
ligii ,fiind coleg nu numai prieteni , dar si colegi de
partid , la PRM si fost viceprimar al Craiovei.
Nu sunt rom , dar respect aceasta etnie , astfel cum este si normal intr-o lume pe care o vrem cat mai civilizata , chiar daca exista la aceasta mai multe „uscaturi” decat la alte etnii, dar de aici si pana la a generaliza ,este un drum prea lung.
A nu se uita , de asemeni, ca patronul Stelei, este un alt rasist notoriu , iar intoleranta sa ,chiar daca in ultima vreme neexprimata in public , fata de alte etnii(evrei, maghiari ,tigani ,etc)
fata de alte religii este arhicunoscuta.
Chiar daca Nedelescu , „becali” sau „dragomir” si-au „schimbat blana de lup” in cea de oaie, este evidenta si cunoscuta atitudinea lor ,mai ales intoleranta fatisa , de care au dat sau dau dovada , chiar daca public , incearca sa faca , in mod neconcludent , afirmatii contrarii.
Mizeria din fotbalul romanesc este intretinuta, printre altii si de aceste persoane ,”in calitate de eroi principali”
, personaje cunoscute ca fiind nu numai corupte , dar si ca reale cauze ale situatiei oribile actuale.

Dorin (46 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 21:07

@EPOP:

Poate huliganism ai vrut sa zici, ca nu am auzit de rasa Mihaistoiceasca, nici de rasa neagoeasca, nici de cea mirelradoiasca! Poate doar daca a zis vreunul „‘tu-ti rasa ma-tii, Meme, ca altfel nu vad strop de rasism”

Discriminare? Unde discriminare? Pe cine discrimineaza? Cine zici ca discrimineaza subintelegem- suporterii Rapidului?

Ia un dictionar in mana, ca poate te acuza cineva de incultura :)).

Che Guevara (49 comentarii)  •  27 septembrie 2012, 23:58

Se pare ca ultimul comentariu te-a pus in dificultate fiindca nu l-ai permis. Nici o problema, am s ail scriu din nou.

Cristian (16 comentarii)  •  29 septembrie 2012, 4:11

Traim in tara curvelor virgine.
Sigur daca luam situatia in modul, lucrurile s-au petrecut cum spui tu, Maria.
Fiind inzestrati cu ratiune nu prea putem lua lucrurile in modul! De acord?

Scandarile au fost clar impotriva Rapidului si ale rapidistilor. NU IMPOTRIVA TIGANILOR/Rromilor…

Am fost pe stadion la Steaua Rapid, eu si alti 12 prieteni, dintre care 6 fete iar 2 din 12 de etinie Rroma… Atmosfera a fost superba, bannerele au fost amuzante, de prost gust le poti cataloga in cel mai rau caz. Dar ATAT! Singurul moment urat a fost cand galeria rapidului a inceput sa arunce petarde in sectorul stelist…

„Am avut si vom avea mereu” se va auzii de fiecare data si se aude pe stadioane de zeci de ani…e vorba de rivalitate nimic mai mult! (dintr-odata insa ne jeneaza sufletele sensibiloase…)

Iar in ceea ce priveste:” Arena Nationala este mai civilizata”, DA! Este! Lumea se comporta mult mai frumos pe National Arena decat pe orice alt stadion din tara.

Eu nu stiam cine a fost Eugen Grigore, dar am aflat povestea sa… omul a platit cu sufletul crimele savarsite impotriva sa. Cine esti tu sa-l judeci?

Daca as fii mereu de acord cu tine nu te-as mai citii…insa acum e vorba de mai mult decat un dezacord. Imi pare pudibonda atitudinea ta.

Comentează