Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Lecții

E timpul finalelor de Cupă. Am putea să învățăm și de aici

Permalink to Lecții
miercuri, 25 mai 2016, 4:27

Mircea Lucescu se desparte cu un trofeu de Șahtior Donețk, în contra războiului și a pribegiei și a unei echipe pe care a trebuit să o refacă, iar și iar, meșter neobosit în arta șlefuirii diamantelor. Iar această victorie categorică din Cupa Ucrainei (după o semifinală de Europa League!), acest rămas-bun triumfal, ne oferă o lecție despre constanța în excelență. Nu puțini ajung până la excelență, chiar și abia retrasul Adrian Mutu a fost acolo, dar prea puțini rămân legende, fiindcă doar aceștia, cei puțini, își fac din Everest un cotidian. Mircea Lucescu a reușit – din inteligență și din dedicare și din orgoliul bun, din credința că nu are cum să nu reușească. Trecerea acestui om prin fotbal și prin viață merită o reverență ceva mai îndelungată.

În Germania, Pep Guardiola încheie cu o victorie în finala Cupei, plângând cum plânge orice copil la adio. Nu e o victorie mare. Pep Guardioala termină epoca bavareză fără Liga Campionilor și se îndreaptă către Manchester City pe drumul care poate să despartă, o dată pentru totdeauna, marele manager de o banală vedetă media. Pep Guardiola plânge la o răscruce.

În Anglia, Manchester United a câștigat Cupa – greu, cum se câștigă Cupa Angliei. Pentru noi, cei care mai știm ce înseamnă această întrecere în istoria fotbalului, Manchester United tocmai a salvat nu atât un sezon, cât o idee – istoria e pentru cei capabili să o îndure.

În Scoția, Hibernian a câștigat Cupa după 114 ani de așteptare. 114 ani e mult. Această finală cu Rangers – nebună, nebună, nebună în ultimele ei minute – ne lasă o lecție despre bucuria care încă există la capătul unui drum care pare nesfârșit, mai lung chiar decât o rătăcire prin deșert.

În Franța, Zlatan tocmai și-a terminat demonstrația: e cel mai bun. PSG a câștigat și Cupa, en fanfare, desigur. Îi recitesc, în aceste zile, biografia. Acest Zlatan este fiul unui tată bosniac, care a fugit de războiul care a prăbușit Iugoslavia, decăzând în alcool, la o margine de ghetou – suedez, dar ghetou.

Acest Zlatan este fiul unei femei de serviciu pentru care fiecare zi era doar o luptă pentru următoarea zi și cam atât. Dacă nu ajungea fotbalist, acest Zlatan ar fi ajuns un infractor. Fura deja biciclete, la periferie, o vreme a continuat să le fure și după ce nu mai avea nevoie – doar pentru adrenalină, într-un epilog la acea uvertură a vieții în care a învățat că trebuie să fii dur ca să supraviețuiești.

Acest Zlatan ne dă, mai ales, încă o lecție despre cum un om poate să ajungă singur rege, ridicându-se dintre vagabonzi. În copilărie, cea mai mare plăcere a sa era să intre în meciurile cu echipele copiilor cu tați bogați, să le dea opt goluri și să plece de la stadion înjurându-i, gonind pe o bicicletă ciordită. Deunăzi, la Paris, Zlatan a fost declarat Cetățean de Onoare al Orașului Luminilor. Da, da, el, hoțul de biciclete!

Comentarii (4)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  25 mai 2016, 19:00

Ibra un mare jucator ...daca se transfera la M.U. o sa aiba in palmares si C.L.

Flaviu (3 comentarii)  •  25 mai 2016, 22:52

Frumos spus.. Si f realista părerea despre Guardiola.. Despre Hibernian ce sa mai spun .. Acolo, in acea tradiție, perseverenta si in acel atasament fata de sport, este esenta fotbalului..

Anonim (58 comentarii)  •  27 mai 2016, 13:23

Bine scris, nimic altceva de comentat! A.

Bubucul (13 comentarii)  •  28 mai 2016, 16:29

Felicitări, domnule, pentru articol!

Comentează