Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Vedere din Liverpool

Libertatea cu pericole sau pacea cu sclavie? Un răspuns din orașul Beatlesilor

Permalink to Vedere din Liverpool
miercuri, 6 aprilie 2016, 12:05

Sunt într-un tren care înaintează lent dinspre Londra către Liverpool. Tot călătoresc prin Marea Britanie încercând să înţeleg despre ce vorbim când vorbim despre ieşirea britanicilor din Uniunea Europeană. Ştim foarte bine, moromeţieni cum suntem, că ţăranul când vine la Bucureşti tot ţăran caută. Nu mai puţin se întâmplă la Londra, şi nu doar cu ţăranul. Aşa e cu românul, în general.

Nu mă interesează ce se vede din birourile înalţilor birocraţi – variantele oficiale le cunoaştem. Cunoaştem şi prăpastia curentă dintre politică şi cei în numele cărora se face politica. Mă interesează, aşadar, strada, taximetriştii şi paznicii de noapte, bărbaţii din docuri şi femeile uşoare, muzicienii dedaţi jazz-ului înainte de a deveni faimoşi, oamenii din metrouri, din adâncul subteranului şi din miezul lucrurilor. Oamenii de pe stadioane. Am scris de multe ori despre echipa de fotbal Liverpool FC, ca şi cum aş şti despre ce e vorba. Nu ştiam. Nimeni nu ştie cu adevărat până când nu vede nesfâşitul caselor din cărămidă roşie, cu care te întâmpină oraşul.

Liverpool. E frumos şi e trist, ca orice port. Urmăresc soarele, ascult, desigur, The Beatles, în căşti, şi nu mă tem de realitate. Urmează să mă confrunt cu stilul politicos, dar brutal al localnicilor, care îmi vorbesc deschis cu splendidul lor accent, cu acest scouse perfect paradoxal, nefiindu-le frică de adevărurile incomode. Urmează să mă pierd în cel mai vechi cartier chinezesc din Europa şi apoi să mă îndrept către Muzeul Internaţional al Sclaviei. Am nevoie, mai ales acum, să citesc, acolo, la intrare, acea inscripţie a anonimului care, nebunul!, a putut să afirme că preferă libertatea cu pericole păcii cu sclavie.

N-am ştiut niciodată cum a putut Liverpool să întoarcă finala cu Milan. De unsprezece ani caut un răspuns. E posibil să îl fi găsit, în sfârşit. Nu îl pot da mai departe. Răspunsul se află la o răscruce anume de străzi din Liverpool, înspre amurg, şi e numai acolo. Iar mai târziu, în sfârşitul de săptămână, Liverpool FC a cam trimis titlul către Leicester. A remizat (1-1) cu Tottenham, pe Anfield. Coutinho a înscris cu un şut splendid cu dreptul, fără preluare, dar douăsprezece minute mai târziu cetăţeanul Harry Kane a întors frumos o minge în şase metri şi a marcat cu un imbatabil trasor la colţul lung. A doua zi, Leicester a triumfat cu eternul său 1-0 (acum, cu Southampton) şi este, iată, la şapte puncte de Tottenham.

Liverpool, cu Klopp cu tot, rămâne la mijlocul clasamentului (pe 9!). Dar cine a văzut meciul cu Tottenham înţelege întocmai: Liverpool FC e o nebunie care abia urmează.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Liviu (11 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 12:16

Imi place modul in care Andrei Craciun vede fotbalul. Sper sa ajung si eu candva la Liverpool pentru un meci pe Anfield. Si sper sa urmeze nebunia pozitiva la anul!

dan (9 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 14:16

Maine merg la Dortmund pentru meciul cu Liverpool. Sper sa regasesc spiritul lui Klopp multiplicat de 2 ori :)

ionnis (2 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 15:46

Ati fost la FIFA pentru un meci amical din 2012? Voi chiar urati nationala Romaniei? Rusine gsp!!!

Anonim (58 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 17:20

Mult i se mai "canta in struna" lui Klopp; a avenit omul in Anglia, s-a lovit de problemele inerente ridicate de adaptarea la ritmul, stilul si mentalitatatea (ca niciun meci nu-i pierdut dinainte) specifice soccer-ului insular, a invins si a pierdut suprinzator, dar tot se bucura de un credit nelimitat! Tot asa mare agitatie era si acum doua sezoane, cand elevii loi Rodgers au fost vicecampioni, insa pe vremea lui Suarez; acum, vedeta este antrenorul, pentru ca in teren nu exista oameni comparabili cu uruguaianul si cu Gerrard! In rest, clubul este imens (cel mai bun palmares european dintre marile cluburi ale Albionului), suporterii sunt nemaipomeniti, iar despre Liverpool se spune ca ar fi al doilea oras britanic din punct de vedere al obiectivelor turistice (a fost si capitala culturala europeana). Si ar fi bine sa nu "luati pulsul" societatii britanice prin pub-uri, cum va este obiceiul! A.

gio (4 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 19:25

eu am fost pe anfield. Nu e vreo nebunie de stadion si nici ca atmosfera. Bine, oricum pe stadioanele britanice se merge cam ca la teatru de vreo 20 de ani incoace. Singura chestie cu anfield e istoria acestei echipe si a stadionului. Cate meciuri, cate trofee, ce jucatori celebrii au jucat acolo.. Prezentul din pacate e mai subtire

gio (4 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 19:28

apropo, la liverpool ai ocazia (rara) sa vizitezi un U boote german din WW2

Maniero (5 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 20:16

Frumos scris.

MMihai (5 comentarii)  •  6 aprilie 2016, 21:36

Cred ca rasturnarea de scor de la 3-0 nu este unica in fotbal, unica va ramane ca s-a produs intr-o finala de liga campionilor. Dar faptul ca a fost realizata de Liverpool o face si mai spectaculoasa. Oricum, felicitari pentru inca un articol frumos.

bogdan (1 comentarii)  •  7 aprilie 2016, 4:00

Toata Anglia e caramida rosie,nu doar Liverpool.De ce e scouse paradoxal?Cu Milan a fost o intamplare,foarte rara.dar tot intamplare,Miercuri e seara studenteasca,sex garantat.Pe anfield nu poti intra decat la amicale.Sunt mai multi fani Man utd.Barbatii muncesc din greu pentru ca au fotbal in weekend.Am un amic care face deplasari cu Tranmere si un fost hooligan, mai in varsta acum,pentru Chester.Nationala Angliei nu starneste aceleasi pasiuni.Man Utd vs Liverpool,pasiunea suprema.Am un coleg care isi inregistreaza meciurile lui Man Utd si nimeni nu-i spune rezultatul,ca sa poata merge acasa dupa munca,sa bea niste bere si sa se uite la meci.Toti englezii pe care ii stiu au o echipa de suflet.Asa traiesc ei.

Comentează