Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Pasiunea

După un Liverpool-Swansea, 1-0, magic într-un înțeles strict proletar

8 octombrie 2015 nu pare o dată atît de îndepărtată, dar este. De atunci, lumea a luat act de cîteva schimbări brutale în ordinea mondială a lucrurilor care contează. Pe 8 […]

Permalink to Pasiunea
miercuri, 2 decembrie 2015, 9:34

După un Liverpool-Swansea, 1-0, magic într-un înțeles strict proletar

8 octombrie 2015 nu pare o dată atît de îndepărtată, dar este. De atunci, lumea a luat act de cîteva schimbări brutale în ordinea mondială a lucrurilor care contează. Pe 8 octombrie 2015, la Liverpool a fost angajat domnul Jürgen Norbert Klopp, de profesie antrenor de fotbal. Dat fiind că toate acestea se întîmplă în Anglia, putem consimți să îl numim pe domnul Klopp manager, ba chiar filosof. Domnul Klopp are într-adevăr, în managementul pe care îl practică, o filosofie. Acesta nu este un clișeu: domnul Klopp își întemeiază filosofia, deci managementul, pe pasiune. În ultimele două luni, domnul Klopp a cîștigat șase partide din cele zece disputate. Statistica, în nuanțele detaliilor cu care lucrează, constată, dar nu lămurește. Presa britanică – hulita și minunata presă britanică! – este promptă în a nota că la Liverpool s-a schimbat ceva fundamental. A fost redobîndită plăcerea de a juca fiecare meci ca pe o finală de Liga Campionilor, ceea ce, în definitiv, și este.

Liverpool a cîștigat în deplasare cu City și Chelsea, dar a și pierdut acasă cu Crystal Palace. Adevărata, marea victorie este însă aceasta: recîștigarea bucuriei. Despre domnul Klopp se spune că împărtășește ceva din destinul nebunilor. Este adevărat. Are un entuziasm incurabil și ușor de îmbrățișat. În înțelepciunea ei, cu aplecarea ei către muzica adevărată, cu urechea ei exersată către sunetul dăruirii, tribuna din Anfield l-a adoptat imediat. Domnul Klopp a ajuns deja la esență – își face meseria fără rest, cu plăcere. Acesta este, de altfel, singurul secret cunoscut al succesului la om.

Domnul Klopp a cîștigat duminică după un meci muncitoresc, magic într-un înțeles strict proletar, cu Swansea. Liverpool a urcat, astfel, pe locul 6 în Premier League, la șase puncte de primul loc. Dar domnul Klopp nu se gîndește la titlu. A mărturisit-o într-una dintre frazele acelea care păstrează un umor rezervat, coborît din bun-simț. A spus că s-ar gîndi zilnic la titlu, începînd cu ora șase dimineața, dacă asta ar ajuta, dar nu ajută. Ce ajută, atunci, o echipă ca Liverpool să redevină, după două decenii și jumătate, prima în Anglia, deci în lume? Domnul Klopp evocă munca grea. În definitiv, ce altceva fac și ceilalți angajați din Liverpool, deloc fotbaliști?

Stilul Klopp pare revoluționar, dar nu este. Rețeta este tradițională, este conservatoare, este scandaloasă chiar în banalitatea ei, și apare nouă doar în contexte nefericite ca acesta, în care am uitat baza vieții. Iat-o: pasiunea pură care decurge în muncă grea, trăită cu zîmbetul pe buze. La toate acestea se mai adaugă ceva, căci, în definitiv, pasionat de fotbal e și Mirel Rădoi: știința deprinsă din exercițiu și capacitatea de a învăța din greșeli.

Arta managerului de la Liverpool se ridică din această știință foarte veche și tot mai ignorată. Domnul Klopp pare un pic țăcănit tocmai pentru că este foarte serios în încîntarea cu care merge la serviciu. Niciodată singur.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

ioanide (1 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 11:44

bravo

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 13:10

„pasiunea pură care decurge în muncă grea, trăită cu zîmbetul pe buze”
eu zic orice mai adaugi aici e de prisos.
da si Radoi e pasionat de fotbal insa daca ar exista o posibilitate de masurare a pasiunilor, cat de concentrate sunt aici s-ar vedea diferenta.

Nelu Dogar (1 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 13:53

Nu ai pus accentul pe un lucru interesant, real si concret. Mi-a placut dezvoltarea „situatiei” si este exact asa cum ai descris-o. Dar, te-ai intrebat vreodata de ce unii jucatori nu au dat randament cu BR si cu Klopp sunt altfel? Ei bine, principala explicatie e ca jucatorii, in principiu, sunt folositi si distribuiti sa faca ce stiu ei mai bine. Pe de alta parte, Klopp practica un fotbal real, simplu. Sunt multi jucatori tineri. Chiar daca sunt la inceput de drum, jucatorii au ABC-ul jocului in sange. Rodgers atat de mult a complicat situatia incat a debusolat tot angrenajul. O sa vezi ca 2-3 plombe va rezolva problema jocului si a spectaculozitatii lui. O sa vezi mau mult decat pragmatism findca valoarea anuleaza acest complex tehnic. Si o sa ne bucuram de succese, trofee, mult timp… YNWA

Radu (1 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 14:44

Unde naiba ati ascuns butonul ala de like?

Florin (1 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 16:06

Bine observat. YNWA

Dan (1 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 17:09

Felicitari Andrei, foarte corect si la obiect articolul tau despre un OM si PASIUNEA pe care o insufla tuturor celor din jurul lui. Un profesionist desavârsit acest Jurgen Klopp. YNWA.

liviu (1 comentarii)  •  2 decembrie 2015, 19:23

Chapeau bas!YNWA!

Alcide (2 comentarii)  •  3 decembrie 2015, 11:10

Walk on!

Dodo (4 comentarii)  •  3 decembrie 2015, 13:13

„prima în Anglia, deci în lume” …. serios? de cand titlul in Premier League echivaleaza cu titlul de cea mai buna echipa din lume?!

punga68 (5 comentarii)  •  4 decembrie 2015, 14:35

Demult asteptam,Andrei,sa scrii despre Klopp si Liverpool,eram sigur ca vei ajunge si la ei,de aia te apreciez in mod deosebit, adica pt. tot ce scrii,dar acum m-ai uns pe suflet. Sper,si am sperat de cand a venit la echipa, ca in sfarsit vom putea si noi urla de bucurie! THIS IS ANFIELD!!!

Cineva (14 comentarii)  •  5 decembrie 2015, 13:37

@ Dodo
Chiar asa este, campionatul Angliei este cel mai puternic din lume si cu o doza mai mare de echilibru decat cele din Spania si Germania! C.

Cineva (14 comentarii)  •  7 decembrie 2015, 16:31

S-a dovedit si in aceasta etapa ca Premier League este cel mai puternic campionat din lume: City, Chelsea si Liverpool au pierdut in mod neasteptat, iar Tottenham si United au facut meciuri egale. Desi m-a … uns la suflet infrangerea clara a celor de la Bayern la Monchengladbach, in Bundesliga si in Primera Division (in ciuda punctelor pierdute de Barcelona la Valencia) rareori se intampla ca primele clasate sa clacheze in bloc (sau aproape, pentru ca Arsenal a castigat). Si da, as vrea sa-i vad pe cei de la Barcelona chinuiti pe malurile Trent-ului, dupa cum sugera insusi Pique!
In alta ordine de idei, magicianul Klopp a pierdut si va mai pierde destule puncte in fata „modestelor” adversare din Premier League! C.

Cineva (14 comentarii)  •  8 decembrie 2015, 16:19

Moderarea merge foarte greu pe acest site si, desi tonul a fost cel mai adesea critic, n-am folosit niciodata cuvinte grele; deci, 24 ore n-ajung pentru postarea unui comentariu? C.

Comentează