Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

În chestiunea rentelor

Poveste din Cuba recunoscătoare campionilor olimpici

Plecat în jurul lumii personale, am intrat anul trecut, pe o vreme cum e aceasta, în Havana, Cuba. Ajunsesem recent, bătuse deja de șase seara, corpurile de iluminat nu iluminau, n-aveau de ce, soarele […]

vineri, 21 martie 2014, 1:07

Poveste din Cuba recunoscătoare campionilor olimpici

Plecat în jurul lumii personale, am intrat anul trecut, pe o vreme cum e aceasta, în Havana, Cuba. Ajunsesem recent, bătuse deja de șase seara, corpurile de iluminat nu iluminau, n-aveau de ce, soarele nu asfințise, rătăceam pe una dintre străzile acelea care se pierd în Malecon, faleza orașului, nu mai știu care, poate Virtudes, poate Animas, poate că alta, cînd un bărbat care își împlinise fără tragere de inimă ritualul bărbieritului, un bărbat cu perciuni neglijenți, m-a întrebat abrupt dacă nu vreau să întîlnesc un campion olimpic. Reporter vechi, dar cu simțurile îmbătate de tropice, răstignit de fusul orar, am făcut greșeala să refuz.

Nu peste mult, eram edificat: cubanezii practică, perseverent, acest gen de turism – l-aș numi de orgoliu. Ademenesc turiștii spre locuințe care nu sînt trecute în ghidurile de specialitate: acasă la un domn sau la o doamnă acasă, unde îi așteaptă o poveste olimpică de succes. Sînt toate acestea o șaradă, o mascaradă, un fals? Nu neapărat. Se întîmplă, chiar des, ca domnul sau doamna chiar să fi fost ceea ce pretind. Puteți vizita laureați ai Olimpiadelor mai vechi, din anii ’80, dar și din 2008,  ba chiar și din 2012. Trebuie să știi bine rezultatele olimpice, dacă vrei să nu calci pragul unui impostor, iar acolo nici nu poți să faci imediat recurs la wikipedia. Din raiul socialist, Internetul nu se accesează așa, oricum.

Cubanezii sînt – iar asta e indiscutabil – mîndri de performanțele sportivilor: trăiesc într-o îndelungată blocadă economică. La Havana, Cuba, războiul rece încă durează. Au puțin. Propaganda face ce face propaganda: exagerează. Și în această societate în care atîtea sînt greșite, sportivii sînt o dovadă impusă că utopia funcționează: Partidul oferă condițiile (nefiind chiar așa, dar nici altminteri), iar toți acești oameni în echipamentele lor de o calitate îndoielnică sînt chemați să arate, prin dăruire, prin, da, patriotism că în Cuba performanța în sport e o altă cucerire a Revoluției.

Altădată, pe cînd balerinele de la Tropicana nici nu se treziseră, un saxofonist îmi relata trista poveste a surorii sale, o bună maratonistă pe care regimul a împiedicat-o, ca pe atîția, să cunoască și averea, nu doar gloria. Sportul în Cuba este un pașaport, cel mai sigur, spre o oarecare prosperitate. Primesc și olimpicii cubanezi recompense, ba chiar și rente, echivalentul cîtorva mii de dolari americani, enorm pentru nivelul de trai din insulă.

Îmi amintesc toate acestea citind faptele în chestiunea rentelor viagere, mă îngrozește, în context, capacitatea noastră de tocmeală, ușurința cu care confundăm protecția socială cu recunoștința. Avem, firește, o datorie față de olimpici, dar cortina e totuși căzută de un sfert de secol, nu sîntem nici la Havana, nici la Phenian, mîndria se poate cîștiga și altfel. Și poate că, în definitiv, mai datori sîntem către propria libertate și către dreptate, care nu e, desigur, totuna cu adevărul, dar pe care, deocamdată, doar legea o cuprinde.

Ziaristul independent Andrei Crăciun poate fi citit și pe site-ul personal andreicraciun.eu.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Lucky (5 comentarii)  •  21 martie 2014, 15:14

În România, rentele sunt o formă de protecţie socială. În lumea foarte civilizată, pur şi simplu nu e nevoie de aşa ceva. În lumea nu atât de civilizată, deci şi în România – da!

Nu doar la Havana sau Phenian se dau rente – dl. ziarist e putin iresponsabil sau putin mai mult necinstit dacă acreditează aşa ceva.

Peste tot in Europa se practică metoda.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  21 martie 2014, 16:48

Articol frumos …l am citit cu placere …

motanul incaltat (84 comentarii)  •  21 martie 2014, 17:54

Cubanezii -traiesc int-o permanenta blocada economica—-mai putin turismul….altfel nici tu nu ajungeai pe acolo……In Canada sunt afise uriase cu reclame la Cuba…. Iar dintre Canadieni , cred ca toti-sau o fff importanta proportie au vizitat Cuba sau cel putin litoralul lor…..Iar in afara de o mare superba, deci turism—-trabucuri si rom nu au mai nimic….. Ca daca era invers, nu mai erau comunisti de mult…..

Andrei Craciun (2 comentarii)  •  21 martie 2014, 18:50

Lucky: nu ma intelege gresit – nu sustin ca nu ar trebui ca sportivii sa-si primeasca rentele. Dimpotriva, scriu, in clar, ca le purtam o datorie.

Ce sustin eu, insa: trebuie trasata mai bine granita intre recunostinta si protectie sociala. Cu prima, da, sunt de acord. Dar protectie sociala pentru Gabi Szabo sau Nadia Comaneci? Slava zeilor, nu e nevoie!

Si, in defitiniv, sustin ca, indiferent ce ne hotaram, legea este cea care trebuie respectata. Nu ar trebui sa mai avem tocmeala acolo unde e lege, ori tocmai de asta avem parte.

Sper ca e mai clar acum.

Ovidiu: multumesc.

Ottonelu (8 comentarii)  •  22 martie 2014, 1:40

Renta viagera olimpica de aur la Reykjavík, par egzample, e de f-o 5000 de dolar, hac!

Lucky (5 comentarii)  •  23 martie 2014, 11:50

„Slava zeilor, nu e nevoie!”
vs.
„Nu ar trebui sa mai avem tocmeala acolo unde e lege, ori tocmai de asta avem parte.”

mdea…

giovanni (1 comentarii)  •  23 martie 2014, 21:49

esti freelancer sepcuta? nici acuma nu ti ai gasit de lucru? vaaai….

livache (1 comentarii)  •  24 martie 2014, 9:55

d-l Ottonelu, islandezii pot sa le ofere si 10.000$ ,pentru ca au si multi castigatorii…olimpicii!! ;hac,hac,unul ca dumneta face dezinformare….,pai?

nelutzu (3 comentarii)  •  27 martie 2014, 17:25

Cam alambicat pt un mare „laureat” de presa sportiva. Probabil, important de retinut era ca te-ai dus la Havana si ai ajuns pe faleza. In rest, poti sa-i dai si tu o bere lu’ Ovidiu, a zis omul ca i-a placut, macar tu sa-l crezi. Nu te supara, („frate”) dar asa-i cand scrii pt ca se apropie ziua in care tb sa publici si n-ai ce. 😉 Azi, te-am citit, dar maine o sa ma gandesc de doua ori inainte de a o mai face.

nelutzu (3 comentarii)  •  28 martie 2014, 8:53

Inteleg ca nu se publica toate comentariile, poate si datorita faptului ca o remarca mai critica deranjeaza. Articolul slabut si lipsa de inspiratie a autorului (titlul este „demential”) au determinat un comentariu care vad ca nu a picat bine si , ca de obicei in astfel de situatii, cenzura vine sa salveze imaginea autorului. Pe de alta parte, aduce grave prejudicii de imagine publicatiei.

Nicolae Petre (1 comentarii)  •  28 martie 2014, 11:00

Pe asta nu am inteles-o, ori dam rente cui vrem ori avem o lege clara. Medaliile olimpice au cumva importanta diferita in functie de sportivi?
Adica Szabo sau Comaneci de ce nu ar beneficia de acea renta? Doar pentru ca nu au nevoie?
Da, unii olimpici au nevoie de acea renta pentru a supravietui, altii nu au deloc nevoie de ea, dar asta nu ii face mai putin olimpici. Renta aia se da pentru performanta nu pentru situatia financiara a olimpicului.
Toti merita o renta. Acum daca sunt oameni cu suflet cei care nu au nevoie de ea ar dona acea renta, dar asta e alta discutie.
Autor care nu se decide cum sta treaba si se tot contrazice.

Comentează