Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Pacea de la Budapesta

Presa are această formidabilă capacitate de a trăi fiecare zi ca și cum ar fi – iar și iar și iar – prima zi de la facerea lumii

Permalink to Pacea de la Budapesta
miercuri, 2 septembrie 2015, 10:57

Presa e magică, presa suspendă timpul. „Meciul secolului” poate – tocmai de aceea – să aibă loc de cîteva ori pe an, pe lună sau, de ce nu?, chiar în aceeași săptămînă. De asemenea, nu contează disciplina sportivă. Meciul secolului se desfășoară – democratic, global – și în fotbal, și în box, și în tenis. Presa mai are însă și puterea – magică și ea, deși concomitent profund realistă – de a arhiva zilele trecerii noastre pe pămînt, și – integrîndu-le într-o istorie – să le dea un sens. Nu e o întîmplare că ziariști de presă scrisă sînt aceia care tocmai au readus la viață numele lui Silviu Bindea în Gazeta noastră cea de toate zilele și, virtual, chiar de toate nopțile. Cu asta se ocupă presa: ține în viață atît prezentul (și viitorul imediat), cît și trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat. E bine, e foarte bine să ținem jurnale, să nu uităm, să nu cumva să uităm!

Tocmai aici stă teribila prăpastie care urmează după ce internetul va fi cucerit totul, păstrînd din timpurile vieții noastre doar prezentul. Presa – presa scrisă vreau să spun, ea și numai ea! – e cea care ne amintește că au existat Fabian și Ozon și în general viață pe pămînt înainte de noi. Meciul de la Budapesta este – în această logică atît de necesară – unul de „acum ori niciodată”. Toate meciurile noastre cu Ungaria sînt, de facto, de „acum ori niciodată”, deși de obicei nu se termină nici acum, iar niciodată se tot amînă. Există un trecut care nu trece ușor, toți vecinii au avut ceva de împărțit, fundamental e să nu se ajungă la războaie de la fotbal, ca între Honduras și El Salvador în 1969.

Altfel, e greu să reconciliezi în peluză o absurditate care vine de atît de departe. Naționalismul este izvorul unora dintre cele mai stupide, deci mai radicale și mai criminale ideologii. Patriotismul este cu totul altceva, îți poți iubi casa și fără să spargi geamurile celei de dincolo de gard. Și chiar în această perioadă în care Europa construiește din nou (!) ziduri, călcînd în picioare tot ceea ce – atît de ipocrit – susține despre umanism, cel mai frumos rezultat al meciului de la Budapesta ar fi să se umple tribunele cu oameni sănătoși la cap și la inimă, lucru tot mai rar în secolul nostru.

Costică Budescu va fi sau nu va fi pe teren, va face un meci ca la Ploiești sau unul ca în Olanda, va intra în istorie, lîngă  „Dodel” Tănase, marcator și el în poarta Ungariei, sau nu va intra. E un fapt – credeți-mă – secundar. Vom afla și dacă Anghel Iordănescu mai este acel Anghel Iordănescu și vom înțelege cum am ajuns pe locul șapte în lume, venind dintr-un fotbal care nu e în stare să mai dea nu primăveri europene, dar nici măcar o banală toamnă. Bine, nici ungurii nu stau mai bine. Ne-a rămas puțin – ne-a rămas această rivalitate care nu poate totuși să umple cu sens absența fotbalului decent și dincolo, și dincoace de Tisa.

Iar adevărata, suprema victorie în acest meci de fotbal ar fi, iată că o scriu, dizolvarea urii noastre istorice într-un început de pace adevărată sau măcar într-o nonviolență cît toate punctele puse în joc și chiar dincolo de ele. Voi fi în tribună la Budapesta și voi consemna, nădăjduiesc, acest miracol.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Joo Ferenc (3 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 12:15

Andrei, am speranta ca noul val de jurnalisti – tu, unul din exponentii ei- sa continue in acceasi maniera ideologica expusa de tine. Ar fi o minune dar si acestea au inceputurile lor! Cheers!

Bubucul (13 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 12:48

Felicitări pentru articol!! Mulțumesc!

punga68 (5 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 14:53

Iti doresc din suflet,Andrei,sa poti scrie de „miracolul”de care vorbesti!Multe bafta,dar sa nu-ti faci mari iluzii.In alta ordine de idei,te rog,scrie mai multe articole!,ce naiba,ca sa zic asa!

the_gunner (12 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 18:42

D-le Craciun <
ma indoiesc ca ati privit vreodata live un meci Australia -New Zealand . Desigur ,ma refer la rugby union . Tribunele arata ca niste table de sah ,galben – negru cu patratele de dimensiuni infime . Galbene de tricourile suporterilor australieni si negre de cele alor all-blacks . Ma indoiesc,deasemenea , ca veti vedea asa ceva vreodata in Europa si ,in special ,in Romania . Dinamovistul nu suporta sa stea linga rapidist ,sau stelist fara o bita in mina si vice versa . La noi ,la antipozi, s-a ajuns de mult la concluzia ca nu e decit un joc sportiv si nimic altceva .Chiar cind ne bat englezii la cricket ,sau rugby nu e o tragedie si nu face din "pome" un dusman de-al meu pe viata .

Bazaconii dragute (1 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 18:59

Draga Andrei,
Iluzii, literatura, povesti. Evident ca o sa vezi la Budapesta realitatea maghiara: ostilitate – sa-i spunem asa, ca sa rezoneze cu limbajul tau – fata de romani si Romania, pentru inca 200 de ani! Despre ce mai spui acolo „Europa construiește din nou (!) ziduri, călcînd în picioare tot ceea ce – atît de ipocrit – susține despre umanism” ce sa mai spun, citeste si tu legile nationale, sa vezi care sunt pedepsele pentru trecerea frauduloasa a frontierei.

Giuliano (1 comentarii)  •  2 septembrie 2015, 20:51

Două națiuni care atât la scara istoriei cât și la analiza prezentului nu spun mai nimic ]n context global, dar cu un ego cât Everestul. O ură bazată pe fantasmagorii ideologice care n-au aproape nicio legătură cu realitatea istorică și întreținută de niște băieți faini dar cu imaginație prea bogată pentru anostul prezent și care nu pot găsi un sens existenței fără confruntare, fără dușman. În plus, un meci între două echipe modeste cu joc plictisitor. Sper să ne depășim condiția, mai ales din punct de vedere al atitudinii și să nu mergem la Budapesta la mica ciupeală. Dacă o să ne dorim ”să nu pierdem” exact asta se va întâmpla! Hai România!

Joo Ferenc (3 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 0:23

@Gunner am vazut unul, nu chiar in ordinea de „fost puscarias ” englez dar macar in una neaosa: Frady vs Honved la comemorarea lui Puskas! 🙂

Cinezan Vladimir (2 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 6:53

Andrei, dacă un condeier tânăr scrie despre Fabian, unul dintre „frumoșii nebuni” ai fotbalului românesc, e vremea să credem că presa scrisă nu e pe patul de suferință, cum se insinuează și că încă mai sunt cititori care, chiar dacă nu știu ce înseamnă „freelancer”, au încredere în cuvântul care poate spune multe dincolo de cuvinte. Așadar, aștept vești neîntortocheate de la tine pe curmătura dintre Budapesta și Arena Națională. Succes, domnule ziarist !

gilos (1 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 10:34

„Toate meciurile noastre cu Ungaria sînt, de facto, de „acum ori niciodată”, cred ca este o zicere exagerata, in special de confratii tai din presa.
Bine-nteles ca se gasesc minti limitate in ambele tari, care gasesc aici un pretexet ca sa se exteriorizeze, dar ei nu constitue decat o minoritate galagioasa si agresiva.

fgh (2 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 11:31

articol cu viziune optimistă corectă și reală (nota zece), care ar trebui menținută chiar dacă …o luăm pe coajă de la unguri; ne salvează grecii… (!?)

revoltat (1 comentarii)  •  3 septembrie 2015, 11:49

Mă minunez continuu de câte bazaconii se scriu de către majoritatea comentatorilor de ocazie. Dar, nu numai că mă minunez, mă și întristez, de lipsa unor strict necesare cunoștințe, de lipsa unei minime decențe, când este să te hazardezi în a face comentarii. Comentatorii, chiar trăiesc pe altă lume? Dacă nu le au(scuze pentru expresie, dar mi se pare la subiect) cu cele necesare de ce nu se abțin? Oricum, de bine nu poate fi vorba.

Comentează