Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

La sfîrșitul furtunii

Un complex de conjuncturi, retragerea lui Sir Alex de la United, Mourinho încă improvizînd la Chelsea, un City bogat, dar nu îndeajuns, le-au deschis ”cormoranilor”, din nou, drumul spre titlu.

Se vorbeşte încă în şoaptă despre asta, dar se vorbeşte. […]

marți, 18 martie 2014, 3:53

Un complex de conjuncturi, retragerea lui Sir Alex de la United, Mourinho încă improvizînd la Chelsea, un City bogat, dar nu îndeajuns, le-au deschis ”cormoranilor”, din nou, drumul spre titlu.

Se vorbeşte încă în şoaptă despre asta, dar se vorbeşte. O idee atît de nebunească încît nu poate fi încă strigată, nici măcar în tabloide, a apărut duminică, în insula în care, la sfîrşitul altei săptămîni, ba chiar la sfîrşitul altei lumi, ni s-a arătat şi fotbalul.

“Nu cred că puten cîştiga titlul, dar voi scrieţi!”
Poate că aţi aflat deja: conform clasamentului în vigoare şi jocului prestat duminică în “Teatrul Viselor”, conform celui mai recent rezultat, trei la zero în deplasare cu Manchester United, Liverpool FC este, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, gata să cîştige titlul în Anglia.

Brendan Rodgers, managerul, sabotează, evident din simplă superstiţie, această speranţă. “Nu cred că putem cîştiga titlul, dar dacă voi, ziariştii, gîndiţi că sîntem capabili de o asemenea performanţă, atunci scrieţi asta!”. Eu, ziaristul, o cred, deci o scriu.

Ştim, de la un clasic francez, că această conjuncţie adversativă – “dar” – dă viaţă frazei. Este, indiscutabil, viaţă în fraza lui Brendan Rodgers. Mai ştim, dintr-o altă carte, ceva mai sfîntă, că dragostea îndelung rabdă, este binevoitoare, nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte, nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mînie, nu gîndeşte răul.

Apoi, fotbalul, aşa cum ştim de la Bill Shankly, de la Liverpool şi el, e mai mult decît o chestiune de viaţă şi de moarte, ba chiar, îndrăznim să adăugăm, mai sfînt, în secolul acesta complicat, şi decît cele sfinte. În fotbal, cînd şi cînd, iubirii i se îngăduie să se trufească.

E adevărat: un complex de conjuncturi (retragerea lui Sir Alex de la “Diavoli”, Mourinho încă improvizînd la Chelsea, un City bogat, dar nu îndeajuns) i-au deschis lui Liverpool, din nou, drumul spre titlu. Nu e util, nu e bine să mînuim floreta acestor contestaţii. E nedrept faţă de Suarez, e nedrept faţă de Sturridge.

Adevărata nebunie? N-a plecat Gerrard!
Fireşte, din 1990 şi pînă acum, în 2014, Liverpool a cîştigat ceva mai strălucitor decît un campionat în Anglia. N-aţi uitat, căci aşa ceva nu se poate uita, miracolul de acum nouă ani. Cine (cînd?) va mai întoarce aşa un meci, dacă nu un destin, ca Liverpool împotriva Milanului, în finala Ligii Campionilor? Iar în toată această nebunie, adevărata, suprema victorie mi se pare că Steven Gerrard, încărunţit, n-a plecat de pe Anfield.

Steven Gerrard a mers, cum o cere şi imnul, cum o cere şi istoria, fără teamă, fără deznădejde, prin ploaie, după vise, iar acum, aproape de sfîrşitul furtunii, înscrie şi înscrie pe Old Trafford, pentru a săruta mai tîrziu o cameră de filmat, într-un epilog – de ce să ne ferim de aceste cuvinte? – de o frumuseţe brutală.

O frumuseţe brutală la care, în definitiv, în viaţă, doar în muzica proletarilor de la peluzele din Liverpool, cîteodată, se mai ajunge.

62 de puncte după 29 de etape are Liverpool, record al clubului în istoria Premier League, depăşind cu un punct performanţa din sezonul 2008-2009

25 de goluri a reuşit Luis Suarez în acest campionat, doborînd recordul lui Fowler. E cel mai prolific marcator din Europa, la egalitate cu Ronaldo şi Ibrahimovici

Ziaristul independent Andrei Crăciun poate fi citit și pe site-ul personal andreicraciun.eu.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

mikeormsby (1 comentarii)  •  18 martie 2014, 20:48

Great post! Multumesc, spor! YNWA!
I have re-posted on FB and will tweet it.
Mike

genu (2 comentarii)  •  18 martie 2014, 21:45

Salut Andrei!
Bun venit la „Gazeta”! Ai nimerit in locul unui ziarist furat de mirajul poeziei, care privilegia mereu adjectivul. Tu ai verbul la indemana, un verb cu care poti taia o felie de paine, o clipa suspendata sau un stei de piatra, prin care sarjeaza mai apoi un suvoi de cuvinte limpezi. Plus acele „conjunctii adversative” din care mesteresti argumente neasteptate, la fel de solide precum kevlarul.
Asta o tin minte de la un master facut impreuna acum putin timp. Din „dar”, „insa”, „ci” ai facut o demonstratie maiastra, dezosand un subiect spinos, -inteligenta damnata de o alteritate cu resort medieval-, numai cu aceste scobitori lingvistice.
Nervi tari si duh in pana!

durden (19 comentarii)  •  18 martie 2014, 23:36

cmon reds!!!YNWA!

Fane (2 comentarii)  •  21 martie 2014, 10:18

Imi pare rau de Manchester United. Sunt fan al acestei echipei si nu ma gandeam ca plecarea Sir Alex ii poate afecta asa de tare.
Cat despre Liverpool – merita felicitati daca vor castiga campionatul

Fane (2 comentarii)  •  21 martie 2014, 10:20

Am pus un comentariu insa din pacate vad ca e sters. Daca nu lasati pe cele cu website macar scoateti din forma campul cu website, sau anuntati undeva ca nu se accepta astfel de comenturi, sa nu ne chinuim ca boii sa incropim un comentariu.
In rest toate cele bune

best circular saw (1 comentarii)  •  31 martie 2014, 22:54

Wow, awesome weblog format! How long have you been running a blog for?
you made running a blog look easy. The whole glance of your site is magnificent, as smartly as the content material!

my web blog … best circular saw

Comentează