Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Domnul Lucien

Indiferent la efectele dopajului și la căderea zeilor, an de an, un om face acest gest: le oferă altor oameni, cicliști însetați, apă

Permalink to Domnul Lucien
miercuri, 5 august 2015, 11:33

În copilărie am locuit pe o stradă care purta incredibilul nume de „Aleea Zorilor”. Și astăzi îl mai poartă, dar ceva s-a pierdut. Pe aleea noastră locuiau mulți oameni fantastici. Îmi amintesc de fiecare dintre ei și de tot ce – fără să știe – mi-au lăsat moștenire.

De exemplu: acea femeie care lucra într-o gheretă așteptînd să se întîmple trenurile zilei. Stătea acolo, coborînd și ridicînd bariera la trecerea la nivel cu calea ferată. De multe ori am privit-o cînd se întorcea acasă, seara, tîrziu, înspre noapte: părea că duce cu sine un alt fel de tristețe, un alt fel de singurătate, cum nimeni altcineva nu mai cunoscuse vreodată. Atunci m-am gîndit prima oară că orice om ar fi putut fi oricare alt om. Undeva, de sus, s-au aruncat zarurile, iar unora le-a fost dată doar o gheretă CFR.

M-am întors din Stockholm, nimerind la București în plină vară deloc indiană. Agreez canicula, dar în limitele bunului-simț. Căldura e acum atît de mare, încă mă simt ca un personaj secundar dintr-o schiță de-a domnului nostru Caragiale. Aș vrea ca de undeva, de oriunde, să-mi dea cineva un pahar cu apă. Nu se întîmplă. Eu nu sunt un ciclist din Turul Franței.

Mă mai alin gîndindu-mă la domnul Lucien Blyau, care există, chiar dacă nu îl cunoașteți. Ziare au scris despre el, televiziuni l-au televizat, dar toate – toate! – l-au prezentat ca pe un „fapt divers”. Căci, vedeți dumneavoastră, Lucien Blyau este un fost fermier în vîrstă de nouăzeci de ani, care de patru decenii – în fiecare an! – stă pe o magine de șosea și le oferă cicliștilor apă și băuturi răcoritoare americane.

El a venit să vadă prima oară Turul ca să se bucure de triumful lui Eddy Merckx, dar s-a întîmplat ca dimpotrivă – să vadă tocmai prăbușirea marelui belgian. Lucien Blyau a identificat, încă de atunci, o nevoie foarte omenească: nevoia cicliștilor însetați de a primi apă de la un om. El nu a făcut din identificarea nevoii un plan de afaceri, nu a extras capital din această fereastră de oportunitate, el a continuat, decenii la rind, să cumpere apă și băuturi răcoritoare, din banii lui, și să le ofere cicliștilor.

Domnul Lucien a avut puterea să le spună ziariștilor curioși să îl asculte că nu poate cere bani pentru ceva ce lui îi face atîta plăcere să facă: să ostoiască setea altuia. El a avut puterea să mai spună, de la înțelepciunea celor nouăzeci de ani, că după ce mori oricum nu mai ai ce să faci cu banii. Orice om ar fi putut fi oricare alt om. Chiar așa.

În următoarea dintre vieți, aș  vrea să găsesc un astfel de gest aparent mărunt, să îl repet în toți anii mei pe pămînt, fără să îmi pese cui îi pasă. În următoarea dintre vieți, aș vrea să trăiesc întocmai ca domnul Lucien Bylau.

Femeia de pe Aleea Zorilor mi-a dat cîndva un pahar cu apă. Pe atunci, sticlele erau de sticlă, nu existau PET-uri, iar ca să primești un pahar cu apă cineva trebuia să se ducă la un robinet dintr-un apartament care nu era proprietate personală, să lase apa să curgă un pic, să se răcească, să aștepte, deci, cîteva minute. Paharul cu apă îți era oferit dintr-un prag de ușă. Un pahar cu apă de la un om către alt om, înainte de Exod.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Victor (1 comentarii)  •  5 august 2015, 11:59

Frumos prietene!

Bebe (1 comentarii)  •  5 august 2015, 14:14

Foarte frumos!

george (1 comentarii)  •  5 august 2015, 14:45

Foarte Frumos !

Rant (1 comentarii)  •  5 august 2015, 14:52

Multumesc.

ush (1 comentarii)  •  5 august 2015, 16:42

Articolul tau e ca un pahar de apa astazi 🙂 pentru mine
Cumva ai inceput sa traiesti ca domnul Lucien, doar setea astamparata este de alt fel. Felicitari pentru articol

Gigi Carabina (1 comentarii)  •  5 august 2015, 18:31

De ce sa astepti urmatoarea dintre vieti? De ce nu acum?

catio (4 comentarii)  •  6 august 2015, 7:27

Splendid!

Comentează