Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Oameni singuri

Mă trezesc privind, în reluare, un meci din noua ediție a Ligii I la fotbal. Mă uit în gol. Mă trage la somn. Nu vreau să adorm

Permalink to Oameni singuri
miercuri, 15 iulie 2015, 11:11

Nu contează care e partida, căci, precum cunoașteți, încleștările s-au așezat deja sub semnul meciului nul. Privesc această nulitate. Există excepții și ruperi de ritm, dar sînt puține, sînt foarte puține, așa că îmi simt gîndurile începînd să zboare. Îmi las gîndurile să zboare.

Mă trezesc gîndindu-mă la acel fotbalist cubanez care tocmai a fugit din cantonamentul echipei naționale pentru a se refugia definitiv în Statele Unite ale Americii. Cînd vrea să anihileze, presa folosește un cuvînt articulat care nu spune nimic. „Cubanezul care a fugit” are un nume.

Numele său este Keiler Lázaro García Estrada. Mă gîndesc la acest domn K. și la singurătatea lui fugind. Aș vrea să-i spun că am ajuns cîndva pe strada secundară „Chris Gueffroy” din Berlin. Chris Gueffroy este ultimul est-german care a fost împușcat pe cînd încerca să treacă Zidul. Era februarie 1989 și el avea treizeci și unu de ani.

Aș vrea să îi spun omului care fuge că în curînd se va sfîrși și războiul rece dintre Cuba și Statele Unite ale Americii, că nu există în istorii ziduri care să nu se prăbușească, aș vrea să îi spun că toate semnele o arată, dar știu că ar fi în zadar. Am fost în Cuba și știu de ce a fugit, pot să îl înțeleg. Mă trezesc rugîndu-mă pentru el unui Dumnezeu personal, în care cred foarte mult.

Mă trezesc gîndindu-mă la loviturile pe care Federer, pierzînd, i le întoarce lui Djokovici în finala de la Wimbledon. Eu nu știu tenis. Dar ce știu este că aceste lovituri trădează o rivalitate autentică, dintre acelea care e bine să existe în sport și în viață. Mă trezesc gîndindu-mă: nu faimă și nici bani au oamenii aceștia de împărțit. Au altceva. Mă gîndesc la singurătatea oricărui campion care tocmai și-a înfrînt rivalul.

Mă trezesc gîndindu-mă la Iker Casillas singur în fața ziariștilor. E un bărbat foarte orgolios care nu a știut să renunțe la timp. Iar acum pleacă în Portugalia ca în exil. Mă trezesc gîndindu-mă că portarii echipelor de fotbal sînt cei mai singuri dintre oameni. Mă trezesc gîndindu-mă la Albert Camus, un tînăr orfan de tată, un tînăr a cărui mamă spală rufele bogaților pentru mărunțișul care îi ține fiul în școală.

Mă gîndesc la tînărul acesta care stă în poartă pentru că nu are bani de încălțări, mă gîndesc la el plonjînd în praful din Alger, aflînd în această disperată încercare de a para un gol tot ce se poate afla despre om în cădere.  Mă trezesc gîndindu-mă la un copil căruia i se spunea Lolek.

Numele său era Karol Wojtyla, iar mai tîrziu i se va spune Papa Ioan Paul al II-lea, iar și mai tîrziu i se va spune Sfîntul Ioan Paul al II-lea. Mă trezesc gîndindu-mă la copilul Lolek în acele meciuri de demult dintre catolici și evrei, la Lolek apărînd poarta evreilor, fiindcă evreii erau întotdeauna mai puțini. Mă gîndesc la Iker Casillas și la lacrimile lui îndreptățite.

Partida nulă s-a sfîrșit. Mă ridic din fața micului ecran, plec.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Dan (4 comentarii)  •  15 iulie 2015, 14:51

Superb!

re (2 comentarii)  •  15 iulie 2015, 17:46

Comparatii exagerate…

Holz Tanase (19 comentarii)  •  15 iulie 2015, 17:51

Cate as putea sa spun si eu despre singuratatea soferului de cursa lunga care are de hranit 11 copii.
Dar pe cine intereseaza?

DAN (1 comentarii)  •  16 iulie 2015, 7:58

FRUMOS

Bocanci (2 comentarii)  •  16 iulie 2015, 16:52

M-am uitat de doua ori sa fiu sigur ca nu-i articol al lui Adrian Georgescu, numai el scrie pentru femei. Ce sa intelegem de aici? Ca-l compatimesc pe Casillas, cel care ar fi trebuit sa iasa din fotbal dupa CM 2014? E milionar, baiat frumos, sanatos, nu-l compatimesc.

Petrake (1 comentarii)  •  16 iulie 2015, 21:46

Articolul este despre Casillas sau despre ceilalti? Daca vrei sa ne comvingi ca Iker este” singur” ,cred ca te inseli monser. As vrea din tot sufletul sa am parte de singuratate lui!

Comentează