Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Căderea

Brazilia n-a mai cîștigat o competiție importantă de opt ani. Aceasta este cea mai spectaculoasă prăbușire din istoria fotbalului. Cum s-a ajuns aici?

Permalink to Căderea
miercuri, 1 iulie 2015, 11:15

Nu mai este o întîmplare. Nu mai este o eclipsă oarecare, cum se tot petrec într-un veac. Nu e ca și cum urmează soarele. În ultimul deceniu, Brazilia a cîștigat un singur trofeu: Copa America, în 2007, în Venezuela. Nici măcar despre palmares nu e vorba. E vorba că Brazilia nu mai joacă nimic, brazilienii sînt meschini, sînt ridicoli, retrăgîndu-se într-o defensivă care nu duce nicăieri. I-ați văzut cu Paraguay? Au jucat cumplit, laș. Brazilia fără curaj! Ce imagine: echipa aceasta decăzută e întocmai ca un poet rămas fără poezie.

Cine ar fi crezut așa ceva? Brazilia amputată de starea de grație, Brazilia fără bucuria driblingului și fără galopul atacanților ei dintotdeauna. O Brazilie timidă, înspăimîntată – ce nonsens! Ceva s-a schimbat brutal. Ce?

Cer o cămașă de forță pentru cine a avut ideea de a-l rechema pe Dunga pe bancă, după ce în 2010, în plin infern al vuvuzelelor, s-a făcut de rîs în Africa de Sud, cu o echipă din care nu a rămas nici măcar amintirea unei pase cu latul, înapoi! Să îl înlocuiești pe Scolari (un antrenor perfect epuizat) ca să îl repui pe Dunga (un antrenor nenăscut) e ca și cum ți-ai propune ca la următorul Mondial să nu mai pierzi cu Germania cu 1-7, ci doar cu un spectaculos, cinstit, muncitoresc 0-3.

Dar să nu îl supraestimăm pe Dunga. Nu poate cuprinde el explicația unei epoci. Fotbalul brazilian, așa cum îl știam, s-a tot sfîrșit de cînd fotbalul a încetat să mai fie marele vis al celor foarte mulți și foarte săraci. Fotbalul brazilian, așa cum îl știam, s-a tot sfîrșit, lent, într-un proces neremarcat din vreme, cu fiecare milion de locuitori cățărați în leneșul, splendidul confort al clasei de mijloc din secolul XXI.

Fotbalul brazilian, așa cum îl știam, s-a tot sfîrșit, pe măsură ce betonul a cucerit paradisul plajelor. Fotbalul brazilian, așa cum îl știam, s-a tot sfîrșit de cînd s-a tot cedat libertate tocmai în numele libertății.

Fotbalul brazilian, așa cum îl știam, s-a tot sfîrșit din corupție – se va scrie cîndva o scurtă istorie a crimei de a deține procente din valoarea de piață a unui viitor jucător de fotbal și cum a condus aceasta la prăbușirea imperiului.

Fotbalul brazilian, așa cum îl știam, s-a tot sfîrșit de cînd a început să se europenizeze într-un proces din care, cum știm, s-a extras fondul și a rămas doar forma unei organizări tactice aparent riguroase și perfect inadecvate, deci stupidă.

Fotbalul brazilian, așa cum îl știam, s-a tot sfîrșit de cînd jucătorilor din echipa națională a început să le fie frică de ce au de pierdut. Fotbalul brazilian, așa cum îl știam, s-a tot sfîrșit de cînd a început să fie ceva de pierdut. E, în definitiv, o problemă de cultură.

Brazilia n-a fost îngropată, deci, de prea multă glorie, ci de rătăcirea ideii că bucuria e gratuită și că – la naiba! – pe cale de consecință nimic nu e de pierdut. Niciodată.

Cer, deci, îngăduința să strig cu toată puterea textuală care mi-a mai rămas: talentul brazilienilor a fost dintotdeauna curajul lor de a juca fotbal bucurîndu-se, nu vă mai bateți joc de această moștenire!

Comentarii (10)Adaugă comentariu

daniels (4 comentarii)  •  1 iulie 2015, 14:04

Brazilia este pasarea care , nu-i asa, pe limba ei piere!
Sa ii dea un telefon lu’ Ronaldinho sa il intrebe de ce zimbeste! Si poate asa afla Brazilia ce nu mai are Brazilia in fotbal!

ionescu (1 comentarii)  •  1 iulie 2015, 14:10

au câștigat și cupa confederațiilor, totuși. 2009, 2013. mă rog, asta nu schimbă multe. e o echipa epuizată. mă mir că sunt peste vajnicii rumâni în clasamentul fifa. probabil că le luăm fața cât de curând. suntem de neoprit. trăim vremuri istorice. șamd

Bubucul (13 comentarii)  •  1 iulie 2015, 16:35

Da, e foarte interesant ce se întâmplă cu această națională a Braziliei. A rămas numai (re)numele din ea. Nu mai ai nicio plăcere să te uiți la meciurile ei. Azi-maine vor avea în fotbal traseul pe care îl are Grecia economic.

ramon (3 comentarii)  •  1 iulie 2015, 17:03

schimbarea de generație, ce să-i faci ? După generația lui Platini și francezii au visat ceva timp la semifinala cu Germania, din 1982, Spania este și ea în regres, iar România a stat acasă 1939-69,i 2001-07, 2009-15. Stai să vezi dacă echipele noastre mai prind grupele cupelor europene. Brazilia a avut și ea destule deziluzii, 1950 (finala pierdută), 1966, 1974, etc

alex (8 comentarii)  •  1 iulie 2015, 17:16

Dar Argentina ce a castigat de 23 de ani? Dar Germania mai castigase ceva timp de 18? Dar Andlia timp de 50? Dar Franta timp de 15? Spania ce mai castigase pana in 2008. Doar o Cupa a Europei in 1964. Sa fim seriosi…. Brazilia s-a batut singura cu Paraguay, pentru ca s-a multumit cu putin. Veti vedea la anul cum va fi! La Olimpiada. Brazilia a steptat 24 de ani sa ia din nou cupa mondiala. Itali, la fel. Germania la fel. In fotbal exista suisuri si coborasuri. Ce echipa avea Argentina in 2002? Dar in 2006? Dar in 2010? Ce au facut? Nimic. S-au facut de ras. Brazilia ramane mereu ca potential Number 1. In 1982 au etalat cel mai frumos fotbal din istorie! Dar au clacat. Nu poti bate mereu. E logic. Real a stat 22 de ani pana a recastigat Liga Campionilor.

gery76 (1 comentarii)  •  2 iulie 2015, 2:23

@alex
-In ceea ce priveste Germania te inseli amarnic,nemtii si cand au avut generatii imbatranite sau mai putin talentate,[ 1986,2002]in cel mai rau caz s-a oprit in sferturi la mondiale in ’94 si ’98,dar intre acesti ani a castigat Euro’96,dar si atunci desi beneficia de o echipa plina de valorei[’94-’98]Moller,Haessler,Klinsmann,Bierhoff,Scholl,Basler,Effenberg,Kirsten sau Sammer ,au avut un antrenor foarte slab[Berti Vogts],ce practica un joc extrem de precaut,bazat aproape exclusiv pe capitolul forta desi avea repet jucatori cu potential tehnic excelent-Moller,Haessler,Scholl,Basler,Effe sau Scholl.Pana si Euro’96 l-a castigat norocos,trebuie sa recunosc,desi tin de foarte mic cu nemtii la acel Euro am jucat mai slab si mult mai urat decat Croatia in sferturi si Anglia in semifinale,dar ca sa fiu putin cinic norocul tine cu echipa mai experimentata de obicei.Brazilia a iesit rusinos in ’66 desi era campioana mondiala,s-a facut de ras jucand pentru prima european sub Lazaroni in ’90 in optimi cu 5 fundasi,in ’70,cand Germania juca unele dintre cele mai frumoase meciuri din istorie cu Anglia in sferturi 3-2,dupa prel de la 0-2 si 3-4 cu Italia dupa prel ,”marea Brazilie se antrena cu Peru in sferturi si facea o” miscare” cu Uruguay in semifinale+ca in grupe Anglia fusese cu o clasa peste Brazilia.Cu un singur lucru sunt perfect de acord cu tine ,Brazilia din 1982 a fost detasat cea mai frumoasa echipa din istoria fotbalului,iar Tele Santana cel mai generos selectioner in ceea ce priveste fotbalul spectacol,chiar si in ’86 desi cu o echipa mai batrana cu 4 ani si 2-3 plombe reusite[Careca in locul lui Serginho.Carlos in poarta in locul ”panaramei Wadir Perez si cu improvizatia geniala Josimar fundas dreapta]a incercat acelasi FOTBAL SAMBA,pacat ca Zico le-a naruit sperantele in sfertul cu Franta ,el si arbitrul roman Ioan Igna.

alex (8 comentarii)  •  2 iulie 2015, 23:36

GERRY , ITI VOI RASPUNDE MAINE, ACUM NU AM TIMP, DAR VEI VEDEA CA NU AI DREPTATE DELOC. VOI DEMOLA FIECARE ARGUMENT AL TAU.
TOATE CIFRELE DATE DE MINE, SUNT REALE. DA, GERMANIA TA NU A LUAT NIMIC, ABSOLUT NIMIC INTRE 1996 SI 2014 ADICA TIMP DE 18 ANI. SI I DACA VREI SA STII, DESI NU-MI PLACE FOTBALUL TEUTON, FOTBALUL IN ZALE, ANUL TRECUT AM ZIS CA EI VOR LUA CUPA MONDIALA. NU PENTRU CA ERAU IN FORMA, CI PENTRU CA TRECUSERA 24 DE ANI. CA SI IN CAZUL ITALIEI (1982-2006(, CA SI IN CAZUL BRAZILIEI(1970-1994)). SI ASA A FOST. NE AUZIM MAINE…

Căderea | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  4 iulie 2015, 15:07

[…] publicat și în Gazeta Sporturilor, pe 1 iulie […]

Cristian (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 17:43

Un turneu final extrem de saracacios dpdv al golurilor si fazelor de poarta. Neimar , Messi , columbienii par a fi jucatori de o cu totul alta calitate decat la echipele lor de club. La fel si Cupa Africii pe natiuni, Drogba , Etoo si ceilati au lasat mult de dorit. Finala din aceasta seara este ultimul meci de la o Copa America pe care il voi privi. Am urmarit toate partidele, am obosit prea mult. Diferenta de fus orar dar si lipsa spectacolui fac aceasta competitie greu de vizionat. In ceeace priveste rezultatul, bunul simt ar trebui sa triumfe si degetul din fundul lui Cavani sa nu atinga Cupa. Revenind in Europa , derbiurile din Spania si Romania, fazele finale din Champions League si majoritatea meciurilor din campionatul Angliei par a fi singurele cu un raport calitate/timp rezonabil pentru cele 2 ore alocate. Sper ca nu am suparat prea mult cu parerea mea acum la final, dar neavand implicare emotionala locala Cupa Africii si Copa America nu sunt recomandate spectatorului european.

alex (8 comentarii)  •  6 iulie 2015, 19:52

A fost un campionat al AMSUD foarte spectaculos si foarte tacticizat. Nu e diferenta tactica fata de Europa, doar tehnica(in favoarea sud-americanilor, desigur). Chile a meritat cupa. Valdivia a fost cel mai bun din turneu. Dat si Sanchez, Vidal, Guerero, au impresionat.

Comentează