Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Înapoi în realitate

Cu ocazia unor transferuri recente de “tricolori”, ar trebui să ne cam întoarcem și noi în prezentul cel sumbru 

Mediocritatea fotbaliștilor din naționala României este reconfirmată periodic: rezultatele din preliminarii sînt dublate, în fiecare perioadă de transferuri, fie vară, […]

vineri, 1 august 2014, 1:14

Cu ocazia unor transferuri recente de “tricolori”, ar trebui să ne cam întoarcem și noi în prezentul cel sumbru 

Mediocritatea fotbaliștilor din naționala României este reconfirmată periodic: rezultatele din preliminarii sînt dublate, în fiecare perioadă de transferuri, fie vară, fie iarnă. Atunci, cei mai buni jucători prind, îndeobște, contracte rezonabile financiar la echipe de mijlocul clasamentului din țări din a doua urnă valorică a Bătrînului Continent. Sau contracte îndestulătoare la echipe de top din prima divizie a Golfului, unde se întreține, la suprapreț, fantezia că fotbalul se poate naște din această bizară combinație de bani și petrol. Apoi se întorc, înfrînți, dar plini de explicații, acasă.

Circuitul e catastrofal pentru națională. Trăim într-o realitate falsă, gonflată, poleită, intensiv mitizată, într-un timp absurd al nimicului cosmetizat. Fotbalul românesc a fost important în Europa și în lume, dar au trecut decenii de atunci! Se mai întîmplă să apară talente, dar Generația de Neuitat a fost de neuitat pentru că a stat pe o bază, nu într-un vîrf. Piața conferă întotdeauna un cîntar de care nu poți să faci abstracție cu totul, nu în secolul acesta. Și la bursa valorilor, de la micul Torje la marele Marica, de la Raul Rusescu la Bogdan Stancu, nu stăm strălucit. Puțin realism ar fi în contextul românesc totuși magic. Mă regăsesc acum pe malul vestic al Tamisei, iar distanța aceasta e bună și îmi dă încredere că nu văd strîmb.

Obiectiv: felul în care a fost manageriat fotbalul românesc în ultimii douăzeci și cinci de ani nu e departe de linia în care a fost manageriat oricare alt domeniu – s-a risipit integral zestrea, s-au făcut investiții în instituții înaintea oamenilor, au fost ignorate valorile din străinătate, s-au promovat și menținut în funcții suficiente nulități astfel încît Sistemul să poată fi conservat în esența sa. Reforma a început tîrziu și se face cu o tulburătoare vocație marginală, specific românească. Poate că ar trebui totuși să ne deșteptăm acum ori niciodată și să înlocuim imnul național cu îndrăgitul „Țara te vrea prost”, șlagărul de odinioară al formației „Sarmalele reci”. Căci ce frumos viitor luminos li se arată, încă li se arată, celor idioți! Să te prefaci, vesel!, că ai guturai, cînd ești, de fapt, în faza terminală – aceasta este, de facto, situațiunea. Fotbaliștii naționalei fac și ei, în context, ce pot – își caută un rost în nebunia globalizării.

Și nu e vina lor că sîntem atît de dezamăgiți după fiecare calificare ratată. E vina noastră că nu ne racordăm pretențiile la realitatea înconjurătoare. Einstein însuși definea prostia ca pe nebunia de a face de fiecare dată același lucru așteptînd însă rezultate diferite. Am fost consecvenți, ne-am complăcut, ne-am bălăcit într-o iluzie care știm de unde vine, dar ar fi trebuit să fi învățat pînă acum că nu duce nicăieri. Și noile preliminarii abia așteaptă să înceapă.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

some (1 comentarii)  •  1 august 2014, 13:58

” Einstein însuși definea prostia ca pe nebunia de a face de fiecare dată același lucru așteptînd însă rezultate diferite. „… gresit, in primul rand nu se refera la prostie, ci la nebunie: ‘insanity is doing the same thing over and over and expecting different results’
Si nu exista nicio dovada ca i-ar apartine lui Einstein. In aceasta forma este atribuit autoarei Rita Mae Brown, iar forma initiala in care a aparut e ‘Insanity is repeating the same mistakes and expecting different results.’ din ghidul Narcotics Anonymous aparut in 1982..

adi_stelistul (26 comentarii)  •  1 august 2014, 14:05

Sa zicem ca marele noroc in aceste preliminarii e ca dintre echipele care au o cat de mica sansa sa se califice vor reusi s-o faca trei sferturi. Adica se califica 23 din vreo 32-34 cate au intr-adevar sanse. Vreo 20 sunt doar sparring-partneri. Altfel, daca se calificau 16 sau, ca pana in 1992, doar 8, era o gluma sa speram.

razvan (1 comentarii)  •  1 august 2014, 14:41

Fotbal de calitate ca-n anii ’90 n-o sa mai avem mult timp de-acum inainte… Sa va spun filosofia mea asupra lucrurilor:
Generatia ’90 s-a format practic din anii ’80 adica de pe timpul comunismului cand exista, daca nu respect, acea frica pe care o aveau toti de sistem.
Dar eu zic ca totusi era respect. Eu (37 ani) tin minte cand eram mic ca eram invatati sa salutam toti vecinii (si la barbati le spuneam „Sarut-mana!”).
Acum nici un copil din bloc nu ma saluta sau daca intra cumva in vorba imi vorbeste la per tu.
Si asta se vede de la o posta in comportament cand ii pui fata in fata pe jucatorii de atunci (Hagi, Munteanu, Sabau, Belo…etc.)
cu cei de acum (Mutu____ :), Tamas … etc.)
Am jucat si eu fotbal la juniori, mai mult la 16 ani am jucat in niste amicale pentru formatia mare de divizia B.
Cand am ajuns la juniori 1 conducerea nu a mai vrut sa dea bani si practic s-a desfintat echipa de juniori.
Oricum m-am dus la facultate lasandu-ma de fotbal pentru ca asa eram educat.
Si vreau sa va impartasesc impresiile mele din perioada junioratului.
Ca rezultate eram intotdeauna pe locul 2 in campionat dupa Farul Constanta (generatia lui Denis Serban).
Deci eu zic ca ne descurcam destul de bine. Oricum, de Farul nu puteam trece in niciun fel (si cand aveam posibilitatea nu ne lasa arbitrul).
Si AICI e marea problema a fotbalului romanesc.
Nimeni din conducerea fotbalului romanesc nu stie (sau nu ii intereseaza) ce se intampla la nivel pueril.
De multe ori in deplasari echipa gazda „premia” arbitrul ori sa nu ne lase sa castigam, ori sa „lase jocul liber” adica sa ne rupa picioarele.
Am jucat de exemplu la Medgidia pe un teren care nu avea tribune, doar un gard de sarma in jurul terenului la cam 2-3m de tuse
si stateau niste persoane de alta ETNIE decat cea romana cu cutite in mana amenintandu-ne ca sa lasam mingea.
Am jucat la Braila cu o formatie ce cuprindea probabil copii de varsta mai mica pentru ca toti erau cu un cap mai mici decat noi
(acasa ii batusem cu 11-0) si ne-au batut cu 1-0. Motivul: CELEBRII FLUIERASI. In cele 80 minute practic nu cred ca am trecut de 2 ori mijlocul
terenului pentru varii motive (off-side, fault…). In acel meci am marcat cu sut din terenul nostru, inclusiv oponentii si-au dat autogol,
dar ambele goluri au fost anulate pe motiv de off-side :)). Aaaa… sa nu uit. In acel celebru meci antrenorul echipei gazda l-a luat la fuga
cu un cutit in mana pe fundasul central al echipei noastre care comisese un fault care parea foarte dur, dar numai din cauza „gabaritului”
diferit dintre el si cel faultat.
La Macin am fost alergati cu rangile…
Recunosc ca si antrenorul nostru il mai „atingea” cu o bere doua pe arbitrii sa lase jocul mai liber cand jucam pe teren propriu.
Si povestile pot continua…

Eu zic ca acest mediu nu este deloc propice dezvoltarii unor jucatori de valoare, si cel mai grav lucru este ca acesti copii sunt
de mici invatati cu aceste „tehnici necurate” care in tarile dezvoltate nu cred ca exista. Sa nu mai amintesc de frustrarea pe care esti supus s-o experimentezi la acea varsta frageda… cata dezamagire…
ASTA ESTE MAREA BUBA A FOTBALULUI ROMANESC!!!!!
(si ne mai miram si de jucatori care „bushesc” meciuri cu mafia pariurilor = acest lucru e inlesnit de „educatia” primita in mediul in care se dezvolta).

Si inca ceva… Cam cati din echipa de juniori credeti ca au urmat fotbalul de performanta? (dintr-o echipa din care zic eu ca minim 5 puteau ajunge cel putin la nivelul Ligii 1)
Raspuns trist: ZERO (parca totusi unul a mai cochetat asa cu fotbalul dar cred ca mai mult de placere… cred ca a jucat in divizia C).

Si as mai reaminti un aspect. In 5 ani de juniorat am primit din partea clubului (care totusi era in divizia B in acel moment si avea si sponsor mare: Santierul naval DAEWOO) o singura pereche de ghete care a tinut nici mai mult, nici mai putin de 2 jocuri :))…
Si faptul ca uneori puneam bani de la noi sa facem deplasarile.

Pana nu se face ceva la nivelul pueril n-o sa ne mai bucuram ca de exemplu in ’94, cand tin minte dupa meciul cu Argentina dupa fluierul final
am luat-o la fuga din curte vreo 500 m sa-mi vad toti prietenii si mi-am dat seama ca sunt in chiloti si in picioarele goale…

Alin8tim (1 comentarii)  •  1 august 2014, 14:42

Da, Adi, asa e. Dar ce nu inteleg totusi, inca, e ca a venit acum vreo 2 ani Reghe cu mentalitate de antrenor din Germania si cu o echipa de romani a avut ceva rezultate notabile cu Steaua in europa. Adica sa faci fata unor Chelsea, Ajax, castigi grupa EL…. si sa joci ceva mai mult fotbal in forta, sa fim si noi „fizici” in joc. De ce s-a putut asta? Cred ca avem bani de un antronor mai bun dar ne zgarcim. Eu cred ca valoarea jucatorilor nostri e mai mare, dar la mentalitate, la cum is montati ei de catre antrenor, acolo e problema. Forza Poli!

max (2 comentarii)  •  1 august 2014, 15:00

finally a good article..
good written mister!

aham (7 comentarii)  •  1 august 2014, 15:26

iar dati citate gresite sau pe care nu le intelegeti. maria face la fel, se baga in filosofie fara sa aibe habar cu ce se mananca. despre nationala noastra, numai de rau. am mai zis-o, in locul lui piturca nimeni nu scotea mai mult cu actuala generatie. ba chiar ma indoiesc sa fi reusit ceva macar apropiat…

Gabi (2 comentarii)  •  1 august 2014, 15:48

Excelente puncte de vedere, pertinente si dureroase. Pacat ca generatia facebook nu le citeste si chiar daca le-ar citi nu le-ar intelege. Cit despre #1 some – he is missing the point, obviously.

adi (3 comentarii)  •  1 august 2014, 16:12

Un articol foarte bun si la obiect. Ca intodeauna romanii se uita la detalii (de unde a fost luat citatul filozofic) si nu vad mesajul.Fotbalul romanesc a fost adus in moarte clinica de cei 25 ani de guvernare a lui Sandu si Dragomir.La inceput au imbatat lumea cu ceva rezultate (meritul sistemului comunist,prost sau bun) si acuma pun piedici celor care incearca sa schimbe ceva.RUSINE dinozaurilor fotbalului romanesc.Dupa ce au pus fotbalul la pamant isi mai trag si rente si prime pe viata ptr „marile realizari”.La puscarie cu ei.

mou (1 comentarii)  •  1 august 2014, 16:19

Tamisa curge de la vest la est. Deci malul vestic este cel de nord sau cel se sud ?

steff (2 comentarii)  •  1 august 2014, 16:35

Si in plus este socant ca debutul preliminariilor pentru euro 2016 il gaseste pe banca pe ex-norocosul barbugiu…Numai la noi se putea.

Bocanci (18 comentarii)  •  1 august 2014, 18:54

‘au fost ignorate valorile din strainatate’. Ce mari valori am avut noi in strainatate si nu le-am bagat in seama? Bati saua sa priceapa iapa cu nea Mircea? Pe vremea lui Hagi era exclus sa antreneze, ca nea Mircea nu tine in mana un vestiar de valori (pastrand proportiile, la fel ca Mou, care vinde jucatorii cu personalitate fiindca nu poate sa se impuna). Ar fi fost momentul dupa Iordanescu in 1998, sa fi construit nea Mircea o echipa noua, dar era prea ocupat sa se faca de rusine la Inter. Plus ca are un caracter jalnic, n-avea ce sa-i invete pe tineri.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  2 august 2014, 1:21

Toata lumea stie asta—dar nimeni nu face nimic…iar globalizarea asta e pur si simplu bataie de joc…. Pai ce campionat European e ala cu atitea echipe care se vor califica,nestiind nici ele de ce….8 erau de ajuns. Oricum si asa nu avem nici o sansa zic-eu. Dar in Qatar am merita sa ne ducem….Sunt o gramada de romani acolo……

Bogdan B. (2 comentarii)  •  5 august 2014, 14:43

Vă propun un exerciţiu simplu: luaţi lista obişnuiţilor stranieri convocaţi de Piţurcă în ultimul an. O să vedeţi că numele celor de pe ea se împart în două categorii mari şi late: cei care nu au echipă şi cei care şi-au găsit echipă, dar nu joacă. Tătăruşanu, Pantilimon, Chiricheş, Goian, Raţ, Grigore, Luchin, Torje, Nicoliţă, Bourceanu, Pintilii, Lazăr, Marica, Stancu, Rusescu, Grozav, nici măcar Maxim nu mai prind meciuri la echipele lor de club. Iar să iei din ţară pe inevitabilii Tănase, Gardoş şi Găman înseamnă doar să condimentezi tradiţionala catastrofă care va urma cu accente de penibil şi grotesc inutile.
Pentru Bocanci: se vede că pseudonimul ţi l-ai luat după ceea ce gândeşte în locul tău! Trist e că pe lângă prostia incomensurabilă pe care o etalezi eşti şi nesimţit cât cuprinde. Îţi spun stelist şi trag apa după tine, că de la un IQ zero ca al tău nimeni nu se poate aştepta la nimic bun sau măcar decent…

Comentează