Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Cupa

Există o minoritate consecventă care nu intenționează să abdice de la această veche credință: în fotbal, Cupa Angliei este cea mai spectaculoasă întrecere din lume

Permalink to Cupa
miercuri, 3 iunie 2015, 10:46

Vorbim, desigur, de niște fanatici, de niște ciudați, de niște radicali, de niște romantici care operează cu sentimente brute. Aceștia merg atît de departe: pun Cupa Angliei înaintea Cupei Mondiale și a oricărei Ligi a Campionilor și altor evenimente recente.

Fiind vorba despre britanici, istoria e de partea lor. Cupa Angliei s-a tot înmînat în ultimii o sută patruzeci și trei de ani. Și iată că vine Arsenal Londra și cîștigă pentru a douăsprezecea oară Cupa Angliei. Nici o echipă n-a mai ajuns pînă aici. Și iată că vine această finală cîștigată la pas cu Aston Villa. Fiind vorba despre britanici, poate că e bine să menționăm că Prințul William, îl știți, al doilea în linia moștenitorilor tronului, este suporterul lui Aston Villa. Da.

Arsenal Londra a fost îndelung batjocorită, în ultimele sezoane, pentru incapacitatea de a rezista – financiar, mai ales – taifunului care s-a abătut asupra Albionului dinspre Rusia, Statele Unite ale Americii și șeici. Nu mai e nici Arsenal Londra o chestiune de capital britanic, dar a rămas o întreprindere de spirit pur și dur. După atîția ani, cine își mai amintește că domnul Arsène Wenger vine totuși din Alsacia?

Ați văzut golul lui Alexis Sanchez? Desigur, Alexis Sanchez nu este Lionel Messi, să ne tot încîntăm de el, dar tocmai de aici izbucnește frumusețea. Fotbalul e atît de cuprinzător încît nici măcar cultul messianic nu poate să decadă în totalitarism. A venit la timpul potrivit această victorie categorică, superbă, istorică. În lumea noastră tot mai sclipicioasă, nici cu acest 4-0 pe Wembley, Arsenal Londra nu intră în galeria echipelor galactice, stelare. Cu atît mai bine! Cu atît mai bine, vă spun, căci Arsenal Londra este – a fost mereu – într-o altă ligă. E o ligă pe care fiecare o denumește după capriciu, dar în esență despre asta e vorba: Arsenal Londra este dintre acele echipe în care fotbaliștii au moștenit de la eroul Iliadei mai ales călcîiul. Arsenal Londra este dintre acele echipe care se înalță și se prăbușesc și se înalță iar, și zborul acesta este însăși povestea.

Scriu aceste rînduri undeva în Basarabia, și pot să depun mărturie – este un loc adecvat pentru a te ține la curent cu o finală de Cupa Angliei. Le scriu, mă țin la curent, pe masa de lucru, care nu poate fi decît lemnul oarecare al unei cîrciumi, păstrez o carte a unui poet mort în 2013, fost student în matematici la Moscova, pe scurt un geniu care și-a tot respins contemporanii, cărora le-a preferat refugiul în alcool și marginalitate. Și scria poetul Eugen Cioclea: „Pledez pentru semnul de egalitate/dintre firul ierbii/și Turnul Eiffel”. Și eu.

Mă gîndesc la Eugen Cioclea mort, la semnul de egalitate, la firul ierbii și la Arsenal Londra, cea mai apropiată echipă de destinul oamenilor pe pămînt.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

the_gunner (3 comentarii)  •  4 iunie 2015, 0:43

Incintata de articolul tau . In sfirsit cineva isi da seama ca Arsenal nu-i doar un club de fotbal .E cu mult mai mult,e o filozofie de viata . E , daca vreti , speranta nesfirsita . Speranta ca intr-o zi fotbalul va fi din nou al nostru ,al celor care umplem tribunele in ciuda pretului extrapiperat al biletelor .

emilia lupescu (2 comentarii)  •  4 iunie 2015, 2:46

Am descoperit de doar câteva zile gsp la insistențele fratelui meu, care zicea că și femeile scriu bine despre sport, și realmente m-au încântat doamnele care scriu aici. Dar acum descopăr că și domnii de la gsp o fac foarte bine, eu aveam impresia că-i doar un ziar despre bătăi și arbitri. Foarte frumos ați scris, domnule Andrei Crăciun. Felicitări! O să vă mai urmăresc.
P.S. Din păcate, nu am auzit despre poetul de care vorbiți, unde aș putea să-i găsesc vreun volum? Eu sunt o devoratoare de poezie (și literatură română contemporană în general)

Obiectiv (23 comentarii)  •  5 iunie 2015, 12:35

In sfarsit, un articol bun, dedicat intr-un moment potrivit unui mare club, subapreciat constant pe orice canal, inclusiv pe Eurosport!
Totusi, nu cred ca este cea mai potrivita comparatia dintre istoria clubului si destinul unui individ, fiel el si un geniu neinteles; ce moment al evolutiei echipei ar putea fi comparat cu consolarea (efemera si incompleta) oferita de alcool?
@ emilia lupescu
Iata ca exista si prejudecati in legatura cu capacitatea barbatilor de a asterne pe hartie intr-o forma estetica adecvata ceea ce gandesc! Doamna/ domnisoara, barbatii care semneaza materiale pe acest site sunt niste personalitati intr-un domeniu sau altul (sport si literatura), pe cand doamnele – nu prea! De unde aceasta prezumtiozitate? O.

emilia lupescu (2 comentarii)  •  7 iunie 2015, 10:06

Domnule Obiectiv nu văd de ce v-ați inflamat așa. Eu nici nu am spus ceva din ce îmi reproșați. Eu urmăresc fotbalul și multe alte sporturi din placere dar nu citeam ziarele de sport pentru că aveam impresia că erau prost scrise, așa mi se parea. Dar am avut o discuție cu fratele meu care mi-a spus că gsp chiar e un ziar bun și că aici scriu și femei, și scriu bine. Asta e ce am zis eu, plus că fratele meu a avut dreptate, domnii de la gsp scriu bine, ce nu vă convine?
Lăsând asta de o parte, dv. știți unde se poate procura un volum de Eugen Cioclea? Eu chiar sunt foarte interesată de ceea ce se scrie acum în limba română (ar deleanu, Aldulescu, mai ales Anca Vieru etc) dar nu am citit nimic din Basarabia. Dca aveți informații în acest sens vă rog mult să-mi spuneți.
(E domnisoara Emilia Lupescu, pentru a evita confuziile)

Obiectiv (23 comentarii)  •  8 iunie 2015, 14:18

@ Emilia Lupescu
N-ar fi fost in intentia mea sa intretin o polemica cu dvs., dar va raspund, cum este politicos sa procedez.
Cu toata deferenta v-o spun, asa rezulta din mesajul dvs. (ca barbatii nu prea se pricep la ale scrisului) si am replicat in consecinta.
Femeile (cu exceptia Oanei Dusmanescu) care publica pe acest site se refera doar tangential la sport; barbatii, in schimb, se refera mai ales la sport si o fac cu pricepere!
Imi pare rau, n-am o prea mare legatura (poate din snobism, poate din lipsa de timp) cu literatura romana/basarabeana contemporana; cred ca titularul acestui blog si, mai ales, dl. Radu Paraschivescu pot sa va ofere informatiile dorite! O.

Comentează