Scepticismul magic
Gazetele ne informează, prompt, despre profeția celei mai mari bănci de investiții din lume „Goldman Sachs” a anunțat deja că Brazilia va cîștiga Mondialul, ba chiar a prorocit scorul finalei: 3-1 cu Argentina. Veți crede poate că raportul acesta este […]
Gazetele ne informează, prompt, despre profeția celei mai mari bănci de investiții din lume
„Goldman Sachs” a anunțat deja că Brazilia va cîștiga Mondialul, ba chiar a prorocit scorul finalei: 3-1 cu Argentina. Veți crede poate că raportul acesta este o oarecare chibițăreală. Tot gazetele ne informează, pe larg, că nu este așa. Nu se cade ca oameni costumați în haine cît triplul salariului mediu pe economie din economiile avansate să se antepronunțe ca-n colțul Cișmigiului. Nu. Predicțiile distinșilor de la „Goldman Sachs” se bazează pe un model statistic ce folosește regresia matematică, luînd în calcul toate meciurile oficiale disputate la Cupa Mondială în ultima jumătate de secol. Ca orice necredincios în atotputernicia statisticii, ca simplu om dedat scepticismului magic, țin să combat.
Cu un an înainte ca Brazilia să cîștige ultimul său titlu mondial, un mare economist, trecut și el pe la „Goldman Sachs”, domnul Jim O’Neill, scria un articol care punea în circulație acronimul BRIC. O’Neill ne anunța pe noi, muritorii incapabili să discernem meandrele finanțelor globale, că, de-acum, Brazilia, Rusia, India și China vor fi principala forță emergentă a economiei mondiale. Istoria a falimentat și această idee, dar tot de atunci cei foarte sensibili la nuanțe au început să observe ceva. Unul dintre motoarele culturilor este iluzia. Îmbătată cu iluzia unei creșteri economice galopante, Brazilia a suferit o schimbare de destin. Singura certitudine istorică – și anume că „Selecao” a dat lumii cel mai frumos fotbal – a fost abandonată, sabotată de diferite amăgiri, precum miracolul economic care va ridica proletariatul dincolo de nivelul clasei de mijloc.
Și iată-ne aici: clepsidra se grăbește, Mondialul stă să înceapă în Brazilia, deși indignații în contra fotbalului anunță că nu va fi nici un Mondial, autocarul „Selecao” este fizicește atacat, iar indigenii atacă și ei forțele de ordine cu arcuri și săgeți. Ați văzut poate imaginea Reuters, cu cavaleria polițiștilor în plin asalt, imagine valorînd firește mai mult de o mie de cuvinte, în definitiv un rezumat explicit al ciocnirii civilizațiilor.
Cu toate acestea, din corpul hainelor mele austere, dar bazîndu-mă și eu pe vastele precedente istorice, anunț că Mondialul totuși se va desfășura. Și vestesc așa: evoluția jocului de fotbal a făcut ca Brazilia să-și fortifice apărarea, să avorteze nebunia și să renunțe la bețivii geniali, cîți vor mai fi fost, bețivii ca Garrincha, la sublimele paiațe care știau să viseze cu ochii deschiși și să atace în extremă, în trena propriilor năluciri.
Și mai e ceva: ordinea și progresul de pe steagul Braziliei nu s-au săvîrșit. Cît s-a împlinit însă, progresul a tot redus din baza de selecție pentru „Selecao”. Vremea legendelor a trecut. Raportul „Goldman Sachs” este just matematic, dar ratează esențialul: fotbalul este mai ales o afacere de suflet și deja de un deceniu Brazilia s-a despărțit de sufletul său, care – asta da ironie modernă! – era chiar fotbalul. Și nimeni n-a cîștigat niciodată o Cupă Mondială fără suflet.