Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

În contra Uniunii Dușmanilor Frumuseții

În așteptarea „finalei campionatului” propun să ne amintim de un cronicar de pe alt continent, un om care a căutat toată viața inima fotbalului

Permalink to În contra Uniunii Dușmanilor Frumuseții
miercuri, 29 aprilie 2015, 12:15

S-a întîmplat luni, 13 aprilie 2015, la Montevideo, în Uruguay, pentru că, pînă la urmă, nu se putea întîmpla decît acolo: a murit, în orașul în care s-a născut, Eduardo Galeano. Avea șaptezeci și patru de ani. Am păstrat tăcerea asupra acestei treceri, mi-am lăsat barba să crească, într-un început de doliu, îi recitesc, de atunci, cărțile.

Eduardo Galeano a fost ziarist și a fost scriitor. Indiferent la ce proclamă dictatorii literelor și birocrații din imperiile lor, el a trecut toate granițele. N-a fost niciodată mai puțin scriitor în cronicile sale-albii, deloc oarecare, prin care curge poezia. Cronicile-albii îi erau, desigur, alibi pentru etalarea unui preaplin sufletesc.

Eduardo Galeano a scris în gazete cu nume frumoase, „El Sol” sau „Marcha” sau „Epoca”, el a avut o inimă cu care putea să simtă suferința altora, el nu a putut să nu privească lumea de la stînga. La treizeci și unu de ani a publicat o carte căreia i-a dat titlul „Venele deschise ale Americii Latine”. Scria cu curaj despre exploatare și colonialism și sînge. Cartea a avut un destin mare și tragic: a fost citită și de cei mulți, dar a fost și lectura preferată a mai multor generații de dictatori. Eduardo Galeano a stat un deceniu în exil, a continuat să scrie cărți despre fotbal și istorie și politică. În anii din urmă s-a detașat de exaltarea și de furia din „Venele deschise ale Americii Latine”, fără să abdice niciodată de la ideea că oamenii ar putea face mai mult cu viețile lor dacă nu s-ar mai închina numai Zeului-Ban.

Eduardo Galeano era un mare naiv – s-a îmbătat cu mai multe revoluții ratate. Toate marile ziare ale lumii i-au scris necrologul, au republicat interviuri cu el și au spus în sfîrșit adevărul: el a fost un poet. În fiecare dimineață, la micul dejun, el și soția sa își povesteau visele de peste noapte. Eduardo Galeano era un mare visător. Între marile cărți pe care le-a scris s-a strecurat și această lucrare de nici trei sute de pagini – „Fotbalul, lumini și umbre” –, care, la rigoare, este un rezumat romantic, dar exact a ce însemnat, în curgerea timpului, acest joc înnebunitor.

De la Eduardo Galeano am aflat cine au fost și vor fi pentru totdeauna Juan Alberto Schiaffino și Julio Cesar Abbadie și Isabelino Gradin și Juan Delgado și Ricardo Zamora și Josep Samitier și alți eroi de demult, de la începutul fotbalului, deci al lumii, alți și alți și alți eroi cu nume de generali din Caraibe. Eduardo Galeano se temea spre sfîrșitul vieții că o boală cumplită, o epidemie, ne-a cuprins pe toți, așa cum îi cuprindea pe cei din Macondo insomnia în acel veac de singurătate al domnului Gabriel Garcia Marquez.

Eduardo Galeano a murit temîndu-se că ne-am îmbolnăvit noi, oamenii, de amnezie. Eduardo Galeano a scris toată viața în contra Uniunii Dușmanilor Frumuseții. El a înțeles istoria fotbalului fără greșeală: o nesfîrșită luptă pentru libertatea de a-ți cîștiga cinstit gloria. Să nu-l uităm.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

GOLOMBIOSCHI ILIE (4 comentarii)  •  29 aprilie 2015, 12:50

Frumos spus!

dan (9 comentarii)  •  29 aprilie 2015, 12:59

Da, „Memoria focului” ramane una dintre cartile de referinta ale tineretii mele. Sper sa se odihneasca in pace!

Popa Razvan (1 comentarii)  •  29 aprilie 2015, 15:45

. A face laudatio unui asemenea personaj este un umil omagiu pe care presa sportiva din Romania l-ar putea aduce acestui nume gigant pentru lumea literelor. Pentru cei care se pretind sa fie cronicari cred ca Fotbalul, lumini si umbre este o lectura obligatorie. In alta ordine de idei, se vede ca nu e prea citit un asemenea articol. Nu e despre cloaca din Liga 1,nu ai trafic si nu ai commuri. Sportul in general, fotbalul in particular este un spectacol care vazut cum trebuie ne infrumuseteaza viata, fiind vorba de un adevarat fenomen social al secolului XX. Galeano a fost unul din putinii care a inteles asta. Sa ne rezumam la un text din cartea sus numita : „”Nu sunt decât un cerşetor de fotbal de calitate. Străbat lumea cu pălăria în mână, iar pe stadioane implor: un joc frumos, fie-vă milă! Iar atunci când se întâmplă să mi se ofere fotbal de calitate, mulţumesc pentru minune, fără să-mi pese care este clubul sau ţara care mi l-au dăruit.”

Marius (1 comentarii)  •  29 aprilie 2015, 18:48

Multumesc pentru articol si pentru amintirea lui Galeano!

Geri (1 comentarii)  •  29 aprilie 2015, 20:49

Frumos text, daca ati fi avut acelasi talent si la fotbal primeati Gheata de Aur. Cum nimeni nu poate merge pe mai multe drumuri ramaneti la ce faceti cel mai bine la scris. Nu stiu daca va intereseaza dar v-ati castigat un fan. Multumim.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 8:24

…Foarte frumos articol …La noi insa aproape toti patronii se inchina Zeului-Ban…Jiji a preferat sa piarda meciul cu ASA …dar sa si ia de la pariuri de sase ori mai mult decat banii pariati …

Maniero (5 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 10:41

Frumos.

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  1 mai 2015, 11:22

@Popa Razvan
ai’ ce fain citatul!!! nu pot decat sa-l repostez si eu cu mare drag

”Nu sunt decât un cerşetor de fotbal de calitate. Străbat lumea cu pălăria în mână, iar pe stadioane implor: un joc frumos, fie-vă milă! Iar atunci când se întâmplă să mi se ofere fotbal de calitate, mulţumesc pentru minune, fără să-mi pese care este clubul sau ţara care mi l-au dăruit.”

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  1 mai 2015, 11:24

Craciune, multumim de articol.
cand citesc ce publici tu in gazeta e ca si cum as vedea fotbal de calitate in Liga 1… un ochi rade ca mai exista cei frumosi ca tine si celalalt plange ca nu mai exista frumos in Liga 1.

Comentează