Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Anii lui Agassi

Andre Agassi a pornit marți, 29 aprilie 2014, spre 45 de ani

Vîrsta aceasta, atît de tragic asociată cu groaznica nedreptate care i s-a întîmplat lui Tito Vilanova, l-a găsit, după cum rezultă din fotografiile distribuite pe o anumită rețea […]

vineri, 2 mai 2014, 8:06

Andre Agassi a pornit marți, 29 aprilie 2014, spre 45 de ani

Vîrsta aceasta, atît de tragic asociată cu groaznica nedreptate care i s-a întîmplat lui Tito Vilanova, l-a găsit, după cum rezultă din fotografiile distribuite pe o anumită rețea de socializare, într-o binemeritată fericire conjugală. Soția sa, Steffi Graf, i-a făcut personal un tort aniversar. Au împreună doi copii: Jaden și Jaz. Totul în casa Agassi e construit parcă de Zeul Armoniei.

Cum s-a ajuns aici? Ce s-a întîmplat cu copilul teribil? Cu rebelul? Cu tînărul cu coama castanie? Cu bandanele sale? Cu pantalonii săi scandalos de scurți? Cu poveștile de alcov cu actrițe la modă? Cu rătăcirile în lumea drogurilor recreaționale? Cu porțile percepției? Cu viața sa desfășurată într-o dezordine compactă? Cu prăbușirile? Cu deznădejdea? Unde e celălalt Agassi? Acum, abia dacă își mai îndură cerceii.

Răspunsul este cunoscut de toți cei care au avut inspirația sau doar norocul să fi citit autobiografia sa – „Open”. Andre Agassi este într-un clasament, deloc ATP, dar întocmit de copilul care am fost, așadar într-o ierarhie imună la recent, cel mai bun jucător de tenis. Specialiștii vor ridica obiecții, poate mai puțin la returul de serviciu, unde evidența îi va îndemna să se abțină. „Open” a fost socotită de Time Magazine cea mai bună autobiografie a unui sportiv din toate timpurile. Aprecierea e justă. A existat un om care l-a ajutat să o scrie: J.R. Moehringer, cel pe care într-o altă ierarhie personală îl văd cel mai bun scriitor american dintre cei vii, dacă nu dintre muritori.

„Open” trebuie citită sau recitită acum, la ceas aniversar, căci găsim aici povestea excepțională a unui om care are curajul să devină el însuși. Andre Agassi n-a fost, din constituție, un răzvrătit. A fost constrîns să joace tenis, deși a urît cu patimă, cu adevăr, tenisul. A avut unul dintre tații aceia obsedați care i-au luat copilăria și nu i-au dat decît șansa de a deveni numărul 1. La debutul pubertății, Andre Agassi a renunțat la școală. Acum, își dedică faima, averea şi viața copiilor care îi trec pragul Academiei. Este și el unul dintre acei înțelepți radicali care știu că menirea unei greșeli este de a fi transformată într-un exemplu.

Coama i-a fost falsă, o amăgire în marginea calviției. A mințit în toate interviurile pe care i le-au luat ziariștii. Imaginea nu i-a fost niciodată totul. Andre Agassi n-a fost un crai, era un timid excesiv. Sentimental profesionist, pînă la capăt om, a jucat bine doar atunci cînd toți cei pe care îi iubea erau bine. Atunci și numai atunci exploda liric. La 44 spre 45 de ani, Andre Agassi, după multe căutări, s-a descoperit cu desăvîrșire. Vechiul jucător de tenis s-a lăsat alungat cu tandrețe, căci, pentru cîțiva aleși, sportul nu e destinația, chiar dacă este calea.

***foto: contul de instagram al lui Andre Agassi

steffi_graf.png

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Jules (1 comentarii)  •  2 mai 2014, 9:53

Intr-adevar o carte senzationala: Open!

Hans (4 comentarii)  •  2 mai 2014, 10:00

Foarte bun articolul. Subscriu. OPEN este o carte fantastica. Recomand oricum si partea cealalta a monedei, autobiografia lui Sampras. Se invata multe si de acolo!

NO9 (2 comentarii)  •  2 mai 2014, 10:01

V-am citit cu placere ! Multumesc 🙂

je (1 comentarii)  •  2 mai 2014, 10:09

André a fost, este si-o sa fie ENORM pentru mine!!!

Eu (1 comentarii)  •  2 mai 2014, 12:21

Un articol plat si fara noima despre un tenisman mediocre. Ca si cartea.

offside (1 comentarii)  •  2 mai 2014, 13:33

Cred ca suntem tentati de a judeca omul dupa cum ne impresioneaza cartea. Si cartea e mai mult sau mai putin romantzata. Andre a fost un mare jucator care a fost comtenporan cu un si mai mare jucator: Pete Sampras. Nu stiu cat putem spune ca dupa citirea cartii il cunoastem pe Agassi. Iar daca te mai ajuta si un scriitor cu talent autobiografic atunci si oglinda in care apare sa fie un pic deformata.

george (1 comentarii)  •  2 mai 2014, 19:52

Din preaplinul autorului, înțeleg scurtimea articolului în a-l prezenta pe Andre Agassi. Un rezumat reușit, pentru un trecut tumultuos.

Ca unul care am fost marcat timp de peste două decenii de cartea lui Ioan Chirilă „AR FI FOST PREA FRUMOS” – îl înțeleg pe deplin pe autor.

PREA FRUMOS, deoarece Ilie Năstase a avut minge de câștigarea Wimbledonului, la Stan Smith. Și a jucat (cu Ion Țiriac) TREI finale de Cupa Davis, împotriva aceluiași Stan Smith. Nu prea are scuze că a ratat… și că nu a avut tărie de caracter…

Comparativ, Agassi s-a repliat mai bine, a devenit tot mai serios, în timp ce „omul nostru” s-a adâncit în trivial și mediocritate.

Marcu (3 comentarii)  •  3 mai 2014, 10:51

Bravos, ma Eu-le, te-ai afirmat din nou. Nici ca gaseai o cale mai buna sa-ti etalezi iQ-ul subunitar.

Agassi, un om interesant, trecut prin toate.. Exceptionala cartea, si literar si ca biografie.

ion (1 comentarii)  •  5 mai 2014, 12:20

un articol plat care se vrea doct dar care sufera din cauza inexactitatilor de limba romana. e.g.”copilul care am fost, menirea unei greșeli este de a fi transformată într-un exemplu, coama, o amăgire în marginea calviției” etc…
morala se lasa greu vazuta cata vreme e ascunsa in fraze pompoase lipsite de continut.

dan (9 comentarii)  •  5 mai 2014, 16:28

Are dreptate cu Moehringer. Va rog sa cititi „Dulcele Bar”, este cea mai buna carte din ultima vreme. Fara exagerare. Si nu, nu este despre sport:) e despre viata.

Anii lui Agassi | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  6 mai 2014, 9:00

[…] publicat și în “Gazeta sporturilor”, vineri, 2 mai 2014 Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Traian (3 comentarii)  •  6 mai 2014, 11:33

Mi-a placut articolul Dvs. Mi-a placut aia ales fraza aceea cu topurile copilului din noi, imune la recent. O sa sustinem toata viata ca sportivii pe care i-am iubit in copilarie sunt cei mai buni din istorie. Eu cred pentru totdeauna ca nu exista fotbalist mai mare decat Hagi, pentru ca mi-a dat multa fericire cand eram copil si adolescent. Cred ca Agassi a fost cel mai mare tenisman din toate timpurile, pentru ca il urmaream intens la televiziunea maghiara si tineam cu el di tot sufletul. Toata familia mea il iubea. Am descoperit ca „Open” nu e scrisa de el abia pe la jumatatea cartii, ma tot intrebam cum se poate ca Dumnezeu sa-i dea unui sigur om atata talent. E important sa ne crestem copii cu asemenea eroi, cu Hagi, cu Lacatus, cu Agassi sau Steffi, cu Senna, cu Jordan…

Comentează