Argumentul Ronaldinho
În marginea filmului de cinema “Al doilea joc” Ce făceați pe 3 decembrie 1988? În ziua aceea, pe un stadion căruia microbiștii i-au spus cu îndreptățire „Groapa”, s-a jucat un meci de fotbal între Dinamo și Steaua. S-a înregistrat atunci […]
În marginea filmului de cinema “Al doilea joc”
Ce făceați pe 3 decembrie 1988? În ziua aceea, pe un stadion căruia microbiștii i-au spus cu îndreptățire „Groapa”, s-a jucat un meci de fotbal între Dinamo și Steaua. S-a înregistrat atunci o remiză foarte albă. Ningea. Nu găsesc în iernile secolului nostru o comparație suficientă cît să explic așa cum ningea. Preiau de aceea o expresie a scriitoarei Aglaja Veteranyi – ningea, așadar, ca și cum „vremea tremură de frig”.
Există în acest meci o frumusețe inexplicabilă. E ceva în felul în care acei bărbați (Lăcătuș, Lupu, Hagi, Mateuț, toți!) se luptă să-și găsească drumul prin zăpadă. E ceva în tribunele acelea în care stau alți bărbați și prea puține femei, oameni peste care ninge ca și cum Cineva ar vrea să-și ceară iertare. E ceva în reclamele deloc strălucitoare care mărginesc „Groapa”, în acele cofetării cu nume pe care pînă și radicalii eclerelor abia și le mai amintesc.
S-a întîmplat ca un cineast de sensibilitatea lui Corneliu Porumboiu să vadă această frumusețe. Meciul a fost arbitrat de tatăl său – îl știți. Au revăzut împreună caseta, au lăsat între ei un reportofon și au vorbit. Lui Porumboiu-tatăl îi lipsește entuziasmul – în definitiv, acolo e trecutul lui, și cîți milionari în dolari știți care să șadă reflexiv în fața trecutului personal? E indiscutabil grăbit, dar nici nu vrea să fluiere greșit în biserica acestui meci. Aproape de final rostește, cu privire la propria evoluție, aceste două cuvinte: „Fără reproș!”.
Porumboiu-fiul insistă: spune că e totuși o poezie acolo! Porumboiu-tatăl o neagă, să-și vadă de treabă!, că nu e nimic – se joacă un meci încrîncenat pe un ogor, pe un teren arhaic, de unde atîta frumusețe în corpul partidei? Porumboiu-fiul își dă seama că din discuția aceea tocmai se naște un film de cinema, pe care, cu umor, îl vede exact ca pe precedentele sale – e lung și pare că nu se întîmplă nimic. Porumboiu-tatăl îl contestă, spune că e o prostie un așa film, pe cine mai interesează? Porumboiu-fiul tace, dar nu-i dă dreptate. Ca orice artist adevărat își va impune arta: vrea să facă acest film și îl face.
Porumboiu-tatăl e de părere că trecutul a trecut, gata! Și aduce în discuție ceea ce voi numi „Argumentul Ronaldinho”. Porumboiu-tatăl ne invită să ne amintim ce nebunie stîrnea brazilianul – și unde e Ronaldinho acum? Proorocește apoi că Messi însuși va fi uitat peste nici măcar un deceniu. Amîndoi au dreptate.
Și cel mai frumos la acest meci, la acest film este că între tăcerile dintre cei doi poți să-ți asculți, să te sperii, să te încînți de bătăile cordului propriei nostalgii.
Ziaristul independent Andrei Crăciun poate fi citit și pe site-ul personal andreicraciun.eu.