Cine e pe primul loc?
Să nu trecem totuși atât de ușor peste poza sfârșitului de an. Lider în Liga 1 la fotbal: Viitorul. Frumoasă realitate, frumos joc de cuvinte

Așadar, Hagi a reușit până la urmă! A ridicat o Academie, a crescut o nouă generație de fotbaliști, care nu știm ce supranume va cunoaște între generațiile lumii de mâine. E adevărat că echipa asta e un chior într-un univers al orbilor, dar – ca să ducem tristețea până la haz – măcar este un chior tânăr. Căci nu e deloc puțin să ai trei sferturi din formație încă bună pentru tineret. Mai mult, încă: Viitorul joacă foarte curajos, atacă, atacă mereu, și are, în limitele românești, nebunia frumoasă a echipei londoneze Arsenal.
De ce a reuşit Gică
Iată că, la cincisprezece ani de la debutul în meseria de antrenor, Hagi chiar a deprins-o, chiar dacă nu și-a fost niciodată un adversar comod. Antrenează matur, antrenează chibzuit, arde în continuare pentru fotbal, la fel ca acum treizeci de ani, ceea ce trădează evidența unui destin. Se enervează, acuză, arată cu degetul, spune adevăruri nemiloase și, în definitiv, doar el poate lucra cu echipa lui. Dar Hagi a reușit. De ce?
Chiar dacă Viitorul pierde întotdeauna scandalos la Steaua, chiar dacă nu a scăpat nemenționat în #FootbalLeaks, Hagi e numărul 1 la fotbal în România. Aceasta mi se pare știrea esențială din fotbalul nostru, la zi. Iar această reușită e bazată pe uitatele ingrediente ale succesului de altădată: munca, ambiția, perseverența.
A dat un viitor tinerilor
Hagi gândește bine și negustorește (observația sa despre slăbiciunea unei piețe de monopol în chestiunea achizițiilor, așa cum este acum în România, în care avem un singur mare cumpărător, Becali, nu lasă loc echivocului), chiar dacă nu a devenit peste noapte un comunicator redutabil. Și până la urmă ce este acela un comunicator? Ce altceva decât un moftangiu al cuvintelor? Cel mai bine comunică tot rezultatele. Iar rezultatele sale sunt admirabile.
Cariera fotbalistului Hagi nu mai poate fi egalată de antrenorul cu același nume. Ceea ce nu înseamnă că a realizat mai puțin la Viitorul. A schimbat, până la urmă, viitorul unor copii, ba chiar se poate scrie răspicat că le-a dat unul, iar asta este ceva mai înalt chiar decât cerul Americii de altădată.
Echipă de autor
Hagi și-a jucat milioanele de dolari la ruleta acestui pariu: că pasiunea, pe termen lung, tot câștigă. A avut viziune și un plan. Să îmi fie iertat, dar așa ceva nu se mai vede în România nici în cele mai înalte birouri de stat. Nu era, așadar, doar naivitate, umor și disperare în acea scandare din urmă cu douăzeci și doi de ani. Mai știți cum era? Hagi, președinte! Da, da.
Viitorul este o echipă de autor, iar autorul ei este un lider adevărat, de la care încă avem atâtea de învățat, chiar dacă ne-am obișnuit să îl trecem cumva cu vederea, printre ironiile noastre atât de ieftine.
Uite, pe primul loc în fotbalul românesc se află acum o filosofie. În felul său, Hagi a fost întotdeauna un filosof (și nu mă refer la indubitabilul Omul e o ființă umană). Filosofia sa este că munca dă roade.
E o înțelepciune antică, dar pe care doar cei mai înțelepți dintre noi nu au uitat-o. Hagi este un asemenea înțelept – de aceea a reușit.