Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Anul FCSB. Cum și de ce?

Victoria cu Voluntari (echipă perfect mediocră) ne-a arătat, din nou, ceea ce ne așteptam să vedem: e anul cuplului Man-Tănase

Permalink to Anul FCSB. Cum și de ce?
luni, 25 ianuarie 2021, 9:36

Chiar dacă FCSB nu (mai) e Steaua, uneori dinamica din atacul acestei echipe aduce aminte de „viteziștii” de odinioară. Desigur, nivelul fotbalului românesc în 2021 este mult mai jos decât era acum patruzeci de ani. Motivele sunt complexe, iar soluțiile evitate. Dar fie și cu coada ochiului poți prinde câteva faze care seamănă, ca-n insomniile din „Fight Club”, cu copia unei copii a unei copii.

Remediu pentru somnoroși
Man-Tănase formează un duet cum fotbalul românesc n-a mai avut în ultimele sezoane. Te poți uita la jocul lor și fără să ațipești, ceea ce deja e o performanță pentru Liga 1! Budescu de la Giurgiu ce le poate sta totuși alături. Marșul FCSB are câteva explicații. Prima ține de inteligența tactică a antrenorului Toni Petrea, care iubește fotbalul ofensiv și nu se ferește să atace. E o întoarcere la tradiția echipei în roșu și albastru care obișnuia să se numească Steaua.

Ca pe vremea lui Protasov
Poate că trebuie să ne întoarcem în timp tocmai până la Oleg Protasov ca să mai găsim o asemenea disponibilitate ofensivă. Iar Protastov a ajuns în Ghencea acum 16 ani (pe atunci nici Ghencea nu-și pierduse rostul). Man și Tănase sunt nărăvași, ajung să se dueleze pentru un gol din penalty, ca-n ligile inferioare.

De obicei, astfel de dueluri nu se întâmplă la echipele cu adevărat profesioniste, pe de altă parte ele denotă și o ambiție tot mai rară printre carpato-danubiano-pontici. Un simptom care e, dacă vreți, totodată un început de vindecare.

Atitudine, încredere, curaj
A doua ține de forma fizică a fotbaliștilor antrenați de Petrea. Rețeta germană a dat din nou rezultate și fecesebiștii stau în ghete mai bine decât toți ceilalți fotbaliști din prima ligă. Desigur, campionatul nu e încă jucat și Clujul nu e departe. Asta dacă ne uităm doar la puncte, dacă ne uităm însă la atitudine, la încredere și la curaj, atunci FCSB e categoric mai sus.

A treia ține de perioadele neobișnuit de lungi în care Becali nu folosește tesla în dreptul propriei echipe. E mai puțin nociv, mai puțin toxic decât în anii anteriori, în plus tinerii săi fotbaliști s-au făcut, în sfârșit, mari. Și alții și mai tineri cresc binișor lângă ei (cum vă place Fulga?).

O absență și o formă de maturizare
Un Becali cât mai absent din spațiul public înseamnă un FCSB mai puternic. În plus, și MM Stoica a ajuns, după atâtea decenii de lupte și nevroze, un vulcan totuși stins. E și asta o formă de maturizare. Ceea ce, de asemenea, este surprinzător și benefic pentru FCSB.

Ce vor face mai departe colegii cuplului Man-Tănase cu titlul pe care, probabil, îl vor câștiga? Aceasta e altă istorie și de abia de atunci încolo începe totuși să conteze povestea. Până atunci, contează, dar doar pentru români.
Andrei Crăciun

Comentarii (15)Adaugă comentariu

JFM (19 comentarii)  •  25 ianuarie 2021, 11:50

Un lucru e sigur, daca vrei sa pleci de la FCSB trebuie sa te complaci in mediocritate, sa ti-o impui, sa arati ca nu mai ai chef sa joci acolo, sa-l exasperezi pe Becali. Altfel nea Gigi pluseaza si tot pluseaza, i se pare ca daca ai dat doua goluri cu Clinceni deja esti pe urmele lui Ronaldo sau Messi. Uite asa, singur, te ingropi, a se citi prinzi si mai multe radacini la Berceni / Pipera. Incepi sa nu mai fi interesant pentru echipele care te-ar fi luat la un moment dat cu 6-8 milioane. Cu bonusuri 10, dar nu mai mult. Daca ramaneai la Hagi sau la UTA, aveai deja 3 ani afara, aveai aproape 2 milioane in cont, erai deja vazut de marile cluburi, poate erai chiar plecat intr-un campionat mare, urmatoarea etapa fiind sa ajungi la o echipa cu nume si performante in Europa. Vise! Ai ratat scenariul asta, esti zmeu cu echipele d-aici, de desculti. Te incalzeste asta cu ceva? Au trecut deja niste ani peste tine, nu existi pe nicaieri in statistici, doar in planurile lui Becali de a da un mare tun. Asta esti. O casuta pe ruleta lui Becali, cand vei pleca? Cand ti s-or alinia planetele, in niciun caz daca vei juca bine si foarte bine, atunci pretul iti va tot creste, vei ajunge la 20, 25 samd In mintea patronului, nu in cea a marilor cluburi la care visezi, cu naivitate.

Ilie (9 comentarii)  •  25 ianuarie 2021, 12:31

A scris și nea " freză de tractorist " ceva. Nu poți să îl egalezi pe Buzărin. El e perfect ***. Tu mai ai. Foarte puțin.

Toader (29 comentarii)  •  25 ianuarie 2021, 13:38

Noroc că se mai găsește cineva care să-i aducă cu piciarele pe pămînt pe cei ce spun că-n ultimii 20 de ani fotbalul a evoluat.

Campioana CFR (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2021, 15:31

Am ras bine la textul asta tip oda. :))))) Macar plateste bine ciobanul puscarias pentru lins? Am vazut ce au facut balerinii ciobanului in meciul cu CFR - singura echipa europeana din campionatul nostru. Au fost zero-barat! Cu al'de Voluntari si alte comune prietene, e usor sa fie zmei. Deci, merci ca m-ai facut sa rad. :))))

Toader (29 comentarii)  •  25 ianuarie 2021, 16:40

Nu înțeleg de ce CFR, nume abuziv, nu mai are nici în clin nici în mânec cu 16 Februarie și Căile Ferate Române, nu este pe primul loc. O echipă cu cîțiva spectatori și cîțiva suporteri ar trebui să fie ca peștele în apă acum că sînt tribunele goale nu numai în Gruia.

viorel (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2021, 17:36

Andrei Craciun lanseaza o fumigena inca de la inceput "chiar daca FCSB nu mai e Steaua". Paidaca FCSB, adica Fotbal Club Steaua Bucuresti nu mai e Steaua atunci cine este Steaua? O penibila adunatura de racani recrutati in 2017, la ordinul ofiterimii profitoare din MApN si CSA si aliniati in cazrama stalinista a armatei, la ordinul comandantului? Cat de penibil, perimat, blocat in trecut, ca ziarist al unei tari UE, ca sa mai sustii in 2021, la 32 de ani de la revolutie, aberatii sportive militarizate de origine sovietoida (CSA si CS Dinamo) desfiintate peste tot in UE si NATO si pastrate doar in Romania. Lamentabil, respingator, prea multa obedienta fata de interesele celor baricadati in sinistrele cazemate CSA si CS Dinamo!

gio (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2021, 20:13

"Titlul pe care, probabil, îl vor câștiga"? Probabil? Ar trebui sa fii sigur Craciunule, nu sa te indoiesti de echipa favorita, este lipsa de credinta, e ca si cum n-ai crede in El, in Jiji Becali, du-te si caieste-te pacatos necredincios :))). Ca sa fi iertat pariaza tot ce ai pe titlul FCSBului, vei castiga siguur :)))))

gesepescu (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2021, 21:11

@Campioana CFR Esti hazliu. Cei care au furat 3 puncte in meciul ala nu au existat pe teren. Ai vazut cu totul alt meci. V-a dat Istvan penalty CADOU din prima. Lui FCSB i s-a refuzat unul. Intrarea lui Deac in banda de mare meserias. De 3 ori bara l-a salvat pe Balgradean. Mincinos scor si mincinos esti si tu.

tanut (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2021, 8:41

anul asta facem ungaria mare , sepsi ia campionatul , ardealul e al nostru nu al rumanilor sa va intra bine in cap ,propun sa facem un capionat doar cu noi si cfr si sa ne ... pe restul tarii

Cristi (3 comentarii)  •  26 ianuarie 2021, 13:59

Degeaba se obisnuiesc cu locul 1 ca vine CFR-ul peste ei. CFR va castiga din nou campionatul, este singura echipa ce a facut si face fata in EL de la noi. Restul este can -can...

Toader (29 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 9:10

@tanut, care al vostru? Al românilor și germanilor maghiarizați de-a lungul vremii, că gene de maghiari turanici (mongoloizi) nu s-au găsit nici la cei din zona crezută cea mai pură etnic (undeva lîngă Budapesta)? Caută-ți rădăcinile!

io sunt gicu (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2021, 0:35

Gicule, matale nu ai notiuni elementare de gramatica, ma intreb retoric cine te-a autorizat sa publici editoriale. Iti voi da un exemplu, sa nu te tin in abstract: Anul FCSB; cum și de ce? Punct si virgula, Gicule, este continuarea frazei, fara de care se prabuseste universal tau de Gica din Obor. Te puuuup!

io nu sunt Gicu (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2021, 11:35

Io simt ca mor cu Gicu din Obor

Comentează