Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Întoarcerea Milanului

Au fost și vești bune în acest tulbure an 2020

Permalink to Întoarcerea Milanului
luni, 28 decembrie 2020, 9:06

Noi, supraviețuitorii lui 2020, am trăit multe, am văzut multe și am suferit multe. Încheiem anul greu în care ne-am despărțit de Diego Armando Maradona. A fost sfârșitul copilăriei pentru o generație întreagă și nimic nu e mai trist decât sfârșitul unei copilării. Mai sunt însă și vești bune: în 2020 s-a întors Milanul.

2020 se încheie cu o singură echipă neînvinsă, dintre cele mari și foarte mari, din campionatele spre care privește o lume: AC Milan. A dispărut Milanul mediocru al ultimelor sezoane și în locul său s-a ridicat această trupă capabilă să aibă – la vremea paltonului – zece puncte peste Juventus (!).

În numele lui Zlatan

Pentru mine, aceasta este marea surpriză a anului: un Milan imbatabil, pe care nici seria de șapte victorii a lui Inter n-a putut să-l răstoarne. Explicația cea mai simplă poartă numele său: Zlatan.

Ibrahimovici, deși a plecat spre patruzeci de ani, a luat Milanul în cârcă și slalomează prin Serie A, fără să mai poată fi ajuns. Chiar și când nu joacă Ibrahimovici, spiritul său e totuși prezent.

Și când nu e Zlatan, apare Rafael

Da, când Zlatan nu joacă apare acest Rafael Leão, care are doar douăzeci și unu de ani, care are probleme cu Tribunalul de Arbitraj Sportiv, trebuie să plătească despăgubiri uriașe către Sporting, și s-a mai și încurcat în semnături, oscilând între Inter și Milan.

Dar: Rafael Leão e un vârf cum nu sunt zece în Europa la categoria lui de vârstă. Toate acestea ar putea să pară ciudate, dar asta doar fiindcă nu ne mai uităm la Serie A ca până acum.

Și, într-adevăr, Il Calcio a avut zece ani răi și e foarte departe de Premier League și chiar de Bundesliga, dar își revine, iar această revenire e spectaculoasă și AC Milan e capolista. Zlatan, ziceam.

O galerie de fotbaliști remarcabili

Dar Zlatan nu mai e singur. Are un antrenor care, dacă nu are mare cotă, are totuși poftă de muncă, e inspirat și respectat: Pioli. Apoi, o întreagă galerie de fotbaliști foarte buni, care pare că nu așteptau decât un lider pentru a deveni, în sfârșit, campioni: Franck Kessié, Sandro Tonali, Hakan Çalhanoğlu, Ante Rebić și mai ales Theo Hernández, fotbalist rar, care aleargă ca odinioară interistul Zanetti, care are ceva din puterea Tractorului, dar și marchează ca Pippo Inzaghi.

La drept vorbind, nu există puncte slabe în echipă, toți sunt buni: și Donnarumma, și Krunic, și Tonali, și Saelemaekers. Și de pe bancă vin soluții mult peste media europeană: și Dalot, și Hauge, și Castillejo, și Brahim Diaz, și Daniel Maldini, și Lorenzo Colombo, care pare un locotentent ideal, ca-n filme.

Și Tătărușanu al nostru a reușit să se adapteze și, când joacă, să mai aducă aminte de el însuși cel de acum zece ani.

O lecție despre putere

Întoarcerea lui AC Milan e o veste bună, foarte bună, pentru fotbalul italian, care și el a fost îndoliat de moartea marelui Paolo Rossi. Și o scriu deși sunt, mereu am fost, admiratorul lui Internazionale Milano. Acum, abia aștept să își revină și Juventus și să devină Pirlo marele antrenor care poate fi.
Pentru că – și aceasta e lecția – nimeni nu poate fi cu adevărat puternic atunci când adversarii săi sunt slabi. Serie A, dacă va mai fi vreodată un far, are nevoie de toate marile sale echipe, și de lombarde, și de romane, și de minunile sudului.

Și, desigur, de aceea care de acum va juca pururi pe Stadionul „Diego Armando Maradona”: indimenticabila Napoli.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

adi_stelistul (26 comentarii)  •  28 decembrie 2020, 9:44

Ca vechi suporter al Interului (sunt mai bine de 36 de ani de atunci, de cand Kalle a semnat cu ei) chiar nu pricep de ce revenirea Milanului e o veste "buna". :-)

Toader (29 comentarii)  •  28 decembrie 2020, 9:59

Fotbalul din Italia e victimă, poate nedorită, a luptei, de ochii lumii sau nu, împotriva mafiei. Pariurile s-au mutat în Anglia. Cînd echipele italiene vor fi destul de colorate, poate, li se va da voie să ajungă din nou în vîrf.

AndySchleck (1 comentarii)  •  28 decembrie 2020, 18:55

Vezi ca Krunic ala e o petarda de fotablist ... nu are ce cauta la Milan , in toate meciurile in care evolueaza el e cel mai slab de pe teren , in rest trebuie amintita varsta medie la Milan ... care e undeva la 22-23 de ani daca nu joaca Zlatan , deci daca lotul se omogenizeaza bine impreuna poate sa devina o forta in Europa in 2-3 ani .

Gabijuve (1 comentarii)  •  29 decembrie 2020, 4:06

Tot Juve va lua titlul în Italia! Juve își revine in returul campionatului..Milan ,Inter vor călca strâmb! Forza Juve!

Comentează