Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Nivelul la care discutăm

Cum nu putem ieși vreodată (și, la urma-urmei, de ce am ieși?) din „O scrisoare pierdută”, nu putem ieși (și, până la urmă, de ce am ieși?) nici din „Moromeții”.

Suntem prinși pentru totdeauna între Brânzovenescu, Farfuridi și Cocoșilă. Din […]

...

Muncă, talent, șmecherie

Începem un an nou, în care probabil iar vom folosi greșit toate aceste concepte: muncă, talent, șmecherie. Ca să le înțelegem ar trebui să ne întoarcem la clasicii jocului.

Vă propun, așadar, să ne uităm încă o dată către viața […]

...

Întoarcerea Milanului

Noi, supraviețuitorii lui 2020, am trăit multe, am văzut multe și am suferit multe. Încheiem anul greu în care ne-am despărțit de Diego Armando Maradona. A fost sfârșitul copilăriei pentru o generație întreagă și nimic nu e mai trist decât […]

...

Mare cât China

Pe vremea Jocurilor Olimpice de la Beijing, adică acum doisprezece ani, am ajuns în China și am văzut încotro merge lumea. Era teribil, era înspăimântător. Cum era statistica? Unul din șapte (sau poate opt?) oameni de pe pământ e țăran […]

...

Fotbalul e o poveste

Așa cum știu toți povestitorii, fie și din instinct, de cum apare voința se naște tensiunea, deîndată ce există tensiunea avem conflictul și, la urma-urmei, conflictul este cel care naște povestea.

Tribunele, înainte de teatrul absurd, dureros, înspăimântător și necesar […]

...

Fotbalul e o poveste

N-ați uitat: fotbalul este un joc al imaginarului, o întreprindere serioasă crescută în marginea viselor

Permalink to Fotbalul e o poveste
luni, 7 decembrie 2020, 9:13

Așa cum știu toți povestitorii, fie și din instinct, de cum apare voința se naște tensiunea, deîndată ce există tensiunea avem conflictul și, la urma-urmei, conflictul este cel care naște povestea.

Tribunele, înainte de teatrul absurd, dureros, înspăimântător și necesar al zilelor noastre, obișnuiau să fie pline de oameni, adică de povestitori. Fotbalul există pentru a fi văzut, auzit și povestit.

Mereu altă poveste

Din fericire, nu toți povestitorii spun aceeași poveste. Unanimitatea ne-ar face rău. Cine încearcă să le asculte pe toate observă repede că fiecare generație crede în alte mituri și în alți eroi.

Seniorii au văzut prima dată marea frumusețe la Pelé. Și n-au seniorii dreptate? Cine a mai fost ca Pelé? Cine a mai cucerit trei cupe mondiale, prima înainte de majorat? Nimeni.

A existat Mexico ’70, dar a existat și Mexico ’86. A fost Mundialul lui Maradona. Și cine a mai fost ca Maradona? De asemenea: nimeni.

Cel mai omenesc și strălucitor gri

Tribuna știe: ca să avem o nouă poveste, trebuie acum să așezăm între ei tensiunea. Trebuie să avem un conflict, așa că lansăm întrebarea inutilă și inevitabilă: care a fost mai bun?

În Diego Armando Maradona și-au dat întâlnire toate contrastele. Când alb orbitor, când negru adânc, el a fost, de fapt, de cel mai omenesc și strălucitor gri. Maradona, făcându-se tuturor totul, a dat fiecăruia ce a vrut să vadă.

Unii au vrut să vadă doar mâna de șarlatan pe care a nemurit-o mâna lui Dumnezeu, alții dimpotrivă au ales să rămână cu golul secolului și să-l proclame zeu.

Iar prăbușirea lui Diego Armando Maradona a fost la fel de spectaculoasă ca înălțarea. Un copil dintr-o mahala argentiniană cucerește lumea, schimbă visele, doar el se poate ajunge, doar el se poate doborî, iar el chiar se prinde din urmă și se trage în jos, atât de omenește.

Templul exagerărilor

Așa zeu cum a fost proclamat de norod, Maradona nu va fi totuși uitat. Legenda sa are toate acele elemente ale poveștilor care rezistă în trecerea timpului. Desigur, dacă vor mai exista sapienși, adică oameni înțelepți.

Cel puțin va continua să existe pe pământ stadionul Diego Armando Maradona din Napoli, templu al unei religii în care se slăvesc exagerările. Poate că sfârșitul va fi fericit și povestea lui Maradona va rămâne pentru totdeauna, tocmai pentru că nu e ușor pentru oameni să înțeleagă că pot exista în același timp și un obraz gros și o inimă foarte mare, și o minte atât de ageră care îngăduie atâtea prostii.

Și dacă au mai existat și alții?

Dar mai e o poveste. Între Pelé și Maradona au fost anii lui Cruyff. Și nu sunt puțini nici aceia care povestesc acest adevăr: Cruyff a fost un geniu fără egal, rebel, capricios, vizionar și chemat, de asemenea, să lumineze și să se autodistrugă.

Și câte povești nici nu mai știm, fiindcă povestitorii lor nu au putut să le înregistreze sau să le fotografieze sau pur și simplu pentru că povestitorii lor s-au stins.

Să nu mai fi existat un alt Pelé, un alt Maradona, un alt Cruyff, pierduți în cine știe ce cartier din America Latină sau la periferia unei metropole europene? Chiar a început istoria cu adevărat cu Mundialele de după război? E peste poate.

Alți ochi, alți eroi

Povestea e că în vremea aceea veche nu priveam toți către aceleași terenuri. Acum însă…

Și cei foarte tineri astăzi vor vorbi la trecut despre Messi și despre Cristiano Ronaldo și nenumăratele lor baloane de aur și ei vor spune o poveste care va fi ascultată, dar doar pentru o vreme și doar cu o jumătate de ureche, fiindcă alți și alți și alți eroi se vor naște.

N-ați uitat: fotbalul este un joc al imaginarului, o întreprindere serioasă crescută în marginea viselor.

Și toți acești noi eroi vor fi nemaivăzuți, fiindcă alți ochi îi vor vedea pentru prima oară. Și, dacă vreți să știți, poate că aceasta e toată povestea. Aceasta: povestea poveștilor.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

eugen (1 comentarii)  •  7 decembrie 2020, 9:46

Un punct de vedere corect......Sportul,in general ,e o poveste !

nic (2 comentarii)  •  7 decembrie 2020, 17:13

la ora 19 este tragera la sorti ,pt CM 2022 , ce ziceti de o grupa .1 GERMANIA ,2 ROMANIA ,3 HUMGARIA , 4 BOSNIA , 5 CIPRU , 6 SAN -MARINO . cu GERMANIA NU AM JUCAT NICI O DATA PRELIMINARI ,in fata HUNGARIEI neam calificat la euro 2000, in 2001 am prins cu ei in grupa barajul din pacate pierdut cu SLOVENIA si in 2016 tot cu ei in grupa neam calificat la euro 2016 ,sa asteptam tragerea

Ciuri (1 comentarii)  •  8 decembrie 2020, 9:34

Extraordinar articol! Felicitări!

Serb Robert (1 comentarii)  •  8 decembrie 2020, 19:40

esti slabut, frate. incerci sa stai in echilibru pe prea multe sarme. fii si tu mai asumat, ia- ti mai putine centuri de siguranta cand te arunci in gol. vezi-i pe cei mai buni din domeniul tau, atunci cand comentezi fotbal. poti ajunge mai bun

Comentează