Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Noi și modelul maghiar

Ungaria va merge pentru a doua oară consecutiv la un turneu final de campionat european (România nu a mai legat două europene din 1996-2000). De douăzeci de ani noi coborâm, iar Ungaria tot urcă. Nu e o întâmplare

Permalink to Noi și modelul maghiar
luni, 16 noiembrie 2020, 9:20

Ungaria a învins Islanda, cu un gol marcat în prelungiri de un copil-minune care va ajunge probabil la Arsenal. Dominik Szoboszlai are exact douăzeci de ani (avea dreptate Alin Buzărin să-i dedice un articol excelent, a marcat un gol de autor, dar dacă nu era Szoboszlai ar fi avut cine altcineva să marcheze pentru unguri – fiindcă au deja un sistem la bază).
Ultima oară când românii au ieșit în număr imens în stradă pentru fotbal a fost în vara anului 2000, după ce Ganea a marcat dintr-o lovitură de la 11 metri în finalul meciului cu Anglia (scor 3-2).

Imposibila renaștere
România nu a avut în ultimele decenii nicio viziune, niciun proiect pentru renașterea fotbalului nostru. Nu e vorba că am pus castraveți și am vrut pepeni, cum spunea Hagi. N-am pus nimic. De zece ani, ungurii au o viziune, au un proiect. Premierul Orbán Viktor nu poate fi dat exemplu de lider democrat, este un autocrat clasic, care îngrijorează Uniunea Europeană cu pornirile sale dictatoriale.

Totodată, Orbán Viktor a avut un plan pentru sportul maghiar. De zece ani sportul maghiar (și mai ales fotbalul) beneficiază de sume-record de la bugetul de stat și de banii firmelor-private, care au parte de facilități fiscale incredibile.
Cifrele spun o jumătate de poveste: peste două miliarde de euro pompați în fotbal în ultimii zece ani, peste cinci sute de milioane de euro în academii, acolo unde se decide viitorul. Iar ungurii s-au întors în Liga Campionilor, vând fotbaliști pe sume mari și devin o forță pe continent.

Cea mai bună echipă din lume care n-a câștigat Mondialul
Toate acestea vin de undeva: Între 1950 și 1956, Ungaria a fost cea mai bună echipă din lume care n-a devenit campioană mondială. Următoarea a fost Olanda, în a doua jumătate a anilor 1970. Finala pierdută de Ungaria în 1954 cu Germania (care abia își revenea după război) este tragedia fotbalului maghiar.

Apoi, revoluția de la Budapesta din 1956, tranșată de sovietici, a pus capăt visului. De atunci, pentru jumătate de veac, Ungaria a dispărut.

Factorul Orbán Viktor
A reapărut acum din ambiția acestui Orbán Viktor, care a vrut să reînvie imperiul maghiar măcar în fotbal (așa au început să conteze Sepsi, în România, sau Backa Topola, în Serbia). Orbán Viktor e responsabil pentru arena ireală din satul său natal, Felcsút, la patruzeci de kilometri de Budapesta, botezată Pancho Arena. Pancho – așa îi spuneau fanii lui Real Madrid lui Puskás Ferenc, poate cel mai mare fotbalist european de până la Johann Cruyff.

Probabil, Orbán Viktor va deconta cândva toată această pasiune pentru fotbal, probabil nu sunt toate actele contabile în regulă și desigur corupția e la ea acasă și în Ungaria.

Capitalismul de cumetrie, democrația originală și stingerea luminii
Maghiarii totuși au avut un plan, noi n-am avut niciunul. Dacă ne-am trezi acum, abia peste zece-douăzeci de ani am începe să culegem primele roade. Dar nu ne vom trezi nici acum, rămâne să ne mai certe Mirel Rădoi că suntem neîncrezători, rămâne să zicem Doamne-ajută și să mai ciupim victorii mari cu Austria, în zilele lor proaste.

Politic, Iliescu visa la începutul anilor 1990 la modelul suedez. N-a fost cazul, l-am fi compromis și pe acela, ne-am ales cu minerii, capitalismul de cumetrie și democrația originală.

La fotbal am mai trăit o vreme din Luceafărul, apoi am mers la culcare și ultimul a uitat și să stingă lumina.

Comentarii (45)Adaugă comentariu

tunaru (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 10:40

efectiv te doare capul cand ii citesti pe toti admiratorii modelului din tara vecina si neprietena. uitandu-se de catre acesti ziaristi spalati total pe creier si care parca-si trec template-ul de articol de la unul la altul, ca atunci cand vreun politician roman (indiferent de partid) incerca vreo investitie timida in sport, era imediat dezmembrat de haita jurnalistilor care urlau "sa vina denea, sa vina sa te ia". ia intrebati-l pe nenea asta ce parere are, de pilda, despre echipa de handbal fete a csm-ului, care a repurtat cea mai mare victorie din ultimii 30 de ani pentru handbalul romanesc, castigarea Ligii Campionilor cu gyor in finala, la budapesta. deci in singurul meci care a contat, modelul romanesc a cam dat in cap modelului de alaturi.

Umila generatie (11 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 11:05

România nu a mai "legat" două europene din 1996-2000, "legat" scris intre ghilimele, deoarece este sensul figurat, altfel nu s-a mai calificat, nu a mai participat, fara ghilimele. Nu-ti pasa de gramatica, nici ei de tine. Dupa o singura actiune reusita, avem *** copilul-minune. In ultimul deceniu au fost vreo trei duzini de copii-minune, deveniti anonimi la maturitate, insa termenul face senzatie. Laudatii tai maghiari lipsesc de la un campionat mondial din 1986, calificari la turnee europene am avut si noi, chiar un sfert de finala. Alte tari investesc masiv in fotbal, in timp ce in Romania postdecembrista se distruge tot, hiperbolizarile astea au scopul de-a epata cititorul. NU a disparut Ungaria fotbalistica in 1956, a existat remarcabila generatie de la mondialul englez, Albert fiind balonul de aur in 1967, apoi notabila nationala la inceputul anilor '70. Nu te documentezi inainte de-a insira aceste gogomanii??? Am scris un mesaj ironic despre democratia suedeza propovaduita de Ilici, n-ai inteles mesajul. Tema prezentului articol a fost amplu dezbatuta de Buzarin, iar iti lipsesc ideile? Asta inseamna freelancer?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (15 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 11:40

Aseară ungurii și sârbii au terminat la egalitate 1-1. Cine a văzut meciul, transmis pe M2, a putut vedea agajamentul și cursivitatea jocului. Ambele combatante, în special sârbii, au excelat la viteză și precizia paselor. A fost ca o „sârbă”, acțiunile se derulau rapid. A fost departe de lălăita noastră. A fost probabil ce își dorește Rădoi. Ambele au păcătuit în atac, le-a lipsit precizia și forța. Nouă ne lipsește nervul, nu și nervii. Nervul constructiv, nervul stăpânit, jucăm de parcă am fi în depresie. Cădem ca mironosițele și ne fâstâcim ca domnițele curtate de feți frumoși. Szoboszlai a jucat modest, a fost schimbat în final de meci și a fost răsplătit cu aplauze(înregistrate). Francezul naturalizat, Nego, intrat după pauză a avut o prestație bună. Una peste alta, avem cel puțin o traptă de viteză sub ceea ce este acum pe piață. Nu avem oameni de angajament cu dribling în viteză pe spații mici. Spațiile mici, stăpânite, crează breșe, stopați milogeala contactelor și îmbârligarea picioarelor în vederea cerșitoriei. Să-mi fie cu iertare, dar jucăm țigănește, la ciordeală. Așa procedează impresarii și „patronii” extinzând neseriozitatea în tranzacțiile ce le fac. Aceste lucruri discreditează și crează o atmosferă depresivă în jurul fotbalului, năucesc și retează aripile tinerelor talente. „Ciuma roșie” a priit fotbalului, „ciuma de/pentru aur” îl pune pe butuci. Da, legătura dintre riposta maghiară din 1956(ripostă la nivel de stat, nu partizană) și declinul lor sportiv (momentul 1954), este interesantă pentru această țară din Europa Centrală(https://ro.wikipedia.org/wiki/Europa_Centrală)

Liviu Trasca (11 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 11:51

Multumim pt. lectia de istorie, dar ne lasi cu ungurii, te rog? In 99 radeam de unguri, in 2001 la fel, in 2009, in 2010 sau 2012 iar. Si radeam pe drepte, in sensul ca le dadeam cu terenul in cap. Dar atunci apareau moralistii de peste tot sa ne traga de urechi ca deh domne.... nu sportul e important, ci faptul ca sunt mai civilizati si cate si mai cate. Acum, cand sunt cu un pas in fata, desi tot vai de mama lor (si asta se va vedea in vara viitoare), am inceput sa laudam importanta sportului de performanta.... atentie la nuanta, am spus sport de performanta, pt. ca in rest importanta sportului pt. sanatate trebuie sa fie litera de lege.

JFM (19 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 12:40

Nu e tarziu nici acum sa avem si noi un plan. Poate viitorul parlament, cu o alta structura decat cel din ultimii 20 de ani, s-o faca. Uitati-va si la handbal, la Györ, au un mare sponsor principal, statul are un rol minor. Stiti cu totii in ce mare fel domina Europa. La noi nu s-a vrut ca CSM, atunci cand era pe val si castigase Final4 sa aiba un sponsor important, trebuia data o lege. Pai daa, dar in cazul asta cu cine sa-si mai faca imagine o anumita politiciana? Cum sa piarda din mana o asemenea oportunitate. CSM ajunsese jucaria dansei, evident ca n-a mai castigat nimic, a ajuns sa nici nu mai urce in primele 4. Sa speram ca vom prelua si noi modelul unguresc. Dupa alegeri, candva, va deveni si sportul o prioritate, nu-s sigur daca se va intampla chiar acum, cu toate problemele astea cu siguranta ca nu este. Subiectul ramane in picioare, semnalul a fost tras si ar fi bine sa fi fost si auzit.

Alexe Mihail (5 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 12:47

Golul egalizator maghiar a venit dupa o pasa primita de la adversar. Fara acel gol, nu mai aveam aceste ode pro maghiare. Unde tot urca Ungaria de douazeci de ani, nene Craciun? In ciuda enormelor investitii, alterneaza rezultatele, uneori se califica la europene, alteori pierd cu Luxemburg, ori sunt umiliti de Olanda: 0-4, 1-6, 1-8. Iata bilantul meciurilor directe din ultimii douazeci de ani: Romania- Ungaria 2-0, Ungaria-Romania 0-2, Romania- Ungaria 3-0, Ungaria-Romania 0-1, Ungaria- Romania 2-2, Romania- Ungaria 3-0, Romania-Ungaria 1-1, Ungaria- Romania 0-0. Bilant: Romania- 5 victorii, 3 victorii, 0 infrangeri. Ultima victorie maghiara dateaza din 1981. Si inca ceva: daca tot va copiati articolele unul de la celalalt, spune-i lui Buzarin ca Romania este in EUROPA CENTRALA, exact la mijlocul Europei, nu in Europa de Est. Rapid a ajuns in 1940 in finala cupei EUROPEI CENTRALE, finala nedisputata din cauza razboiului. Dupa instaurarea comunismului, tari precum Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, Romania, chiar si fosta DDR au devenit tari din Estul Europei, o monstruoasa gaselnita, fara suport geografic sau istoric. Ignorantii persevereaza in greseala.

bulisor (3 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 12:58

Orban reprezinta poporul (2/3X3ori), si ea nu doreste steaguri de culoarea curubeului. Doreimi familie si nu invadatori sau EU pe model CCCP. Esti si rau informat, nu el a construit Pancho Arena si nu statul, el a cumparat terenul si a adunat oameni bogati care au facut proiectul, nu el a dictat, a dat numai idea, si pe atunci nici nu a fost ministru...

Alexe Mihail (5 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 13:24

5 victorii, 3 remize, pardon. Puneti mana pe manuale de istorie, de geografie, pe enciclopedii editate de profesionisti, lasati wikipedia si doom.

Simeone (8 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 13:42

E clar ca trebuie făcut ceva și în România. Am văzut ca exista contestatari al modelului maghiar. Problema noastră ar trebui sa primeze, nu problema altor state care chiar dacă au greșit în optica abordată, măcar au realizat ceva în sport. Ei au prins acum Liga Campionilor cu Ferencvaros, Campionatul European cu nationala, cine știe câte alte performante în alte sporturi. Noi trebuie sa fim atenți ce facem noi. Trebuie o infuzie de capital serioasă fie de la Statul Român, fie de la mediul privat. E clar ca doar cu stadioane municipale sau terenuri sătești nu putem progresa. Trebuie investit în școlile sportive, cluburile sportului juvenil și poate asa reușim sa ridicam capul peste 10 ani. Dacă ii dai sa zic asa, 10 milioane euro infuzie la fiecare club de Liga 1 nu se va face nimic. Conducătorii clubului vor avea interese sa sustragă banii prin fel de fel de investiții neconforme. Adică îl vedeți pe Rotaru de la Craiova sau cel de la Voluntari sa nu cheltuiască pe altceva banii? Cu siguranță vor avea grija de fotbalul de seniori, nicidecum de cel juvenil.

Toader (29 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 14:49

Dacă las folbalu’ la o parte, Ungaria stă foarte bine cu sportul după nr de medalii olimpice; și pe cap de locuitor și după număr. Nu-i de mirare.....Am fost în Nyregyhaza(ceva peste 100 de mii de locuitori) prin 1991 cu echipa, nu fotbal, și am jucat două amicale în complexul sportiv al unei universități. Sub același acoperiș aveau sală de sport cu tribune (nu mari), sală de gimnastică, bazin olimpic samd. Peste drum de intrarea în campus, într-o vilă frumoasă cu peluză, era un bordel.

gio (3 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 15:03

Presa romaneasca de sport cea penibila ridica in slavi modelul maghiar. Ca au bagat 2 miliarde de euro e una dar de unde si pana unde "devin o forta pe continent"? O calificare la un Euro de 24 de echipe obtinuta norocos in min 88 si 92 dupa o ratare islandeza cu poarta goala de 0-2 in min 87 nu reprezinta mare lucru. Pai marea forta continentala a terminat grupa de calificare la Euro pe locul 4 din 5 intrecand doar Azerbaidjan iar pt Mondial 2018 au pierdut cu Andorra si au remizat cu Feroe. Cat despre Ferencvaros s-au calificat dar acu fac figuratie in grupa (cum o sa faca si nationala la Euro..)

Kendo (4 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 15:19

@Alexe Mihail - pertinent comentariul tau pana la faza cu Europa Centrala. Domnule draga, cand se vorbeste de Occident sau de Europa de Est, delimitarile se fac politic, nu geografic. Europa se termina odata cu Ucraina si cu Rusia. Noi facem parte din Europa de Est. Da, geografic suntem pe la mijloc, dar politic suntem fix sub barba rusilor. Apoi, pana una, alta, ungurii sunt pe panta ascendenta, iar noi o luam la vale. Orice s-ar zice, pentru ei, ca natie, sportul e mai important decat pentru majoritatea romanilor imbuibati cu mici la iarba verde. Poate covidu' asta sa ne mai trezeasca putin la realitate si sa ne dam seama ca e important pentru sanatatea ta sa faci putina miscare, altfel... Traiasca alcoolul si tigara!

MZM (15 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 16:19

Poate ca ar mai trebui amintit un fapt (curios si aproape de neinteles) legat de modul de valorificare in cele doua tari a generatiilor de fotbalisti. In 1948 s-a jucat la Bucuresti meciul international dintre reprezentativele de juniori ale Romaniei si Ungariei. Din lotul noastru faceau parte, printre altii, Voinescu, fratii Zavoda, Peciovschi,...Birtasu, Calinoiu, Ene, Suru etc. Meciul s-a terminat cu 5 - 0 (!!) in favoarea noastra. Juniorii unguri, zdrobiti la Bucuresti, au constituit, apoi, baza fantasticei nationale a Ungariei care in 1954 juca finala CM din Elvetia (Berna)!! Nici juniorii nostri nu s-au pierdut pe drum, au format si ei baza nationalei Romaniei de peste cativa ani, dar... P.S. In finala de la Berna (1954) dintre Ungaria si RFG, ungurii conduceau cu 2-0 din min. 8! In min. 18 era 2-2. Golul de 3-2 pentru R.F. Germana a fost inscris de Rahn in partea a doua a jocului. De mentionat ca, in acel turneu final, cele doua echipe au fost in aceeasi grupa, iar jocul dintre ele s-a terminat cu... 8-3 in favoare Ungariei!! Inainte cu un an si ceva de CM, Ungaria a jucat doua amicale cu Anglia, maghiarii invingand la Londra cu 6-3 si la Budapesta cu 7-1!!

Lectie de geografie (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 16:31

@ Alexe Mihail Corecta precizarea, suntem in centrul Europei, desi denigratorii neprieteni din pusta ne asociaza Europei de Est. Adica ei, veniti din stepele asiei sunt in centrul Europei, iar noi in Est, buna gluma. Nu baga in seama toti agramatii, repetenti la istorie, tupeisti pana la nesimtire. Un big like pentru mini lectia de istorie si geografie.

Eulescu (3 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 16:35

Mai usor cu laudele la adresa lui Orbán Viktor, chiar daca in Ungaria s-au investit bani multi in sport ( tot din taxele privatilor, ca doar nu din buzunarul lui Orban), nu e cazul sa ne extaziem in faţa unuia care, pe bani publici, face un stadion de 3000 de locuri intr-un sat de 1500 de locuitori, satul lui natal. Seamana povestea aceea cu cu Ceausescu si "super-echipa" din Scornicesti. Si, in general, V. Orban nu e de dorit ca model pentru nimeni intr-o lume civilizata si democratica.

Marian (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 16:47

@Alexe Mihail Foarte bun comentariul, insa trebuie precizat ca Ungaria apartine cultural, politic si istoric Asiei, restul tarilor mentionate sunt europene. Nepotii lui Attila continua traditiile deprinse in stepele lui Genghis Khan. Se aseamana cu rusii, alt neam venit din stepele asiatice. Nici macar un mileniu in Europa nu i-a civilizat nici pe unguri, nici pe rusi, ce nesansa sa-i avem vecini!

Alexe Mihail (5 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 17:18

@Marian Sa sti ca nu tac din gura, nici nu bag in seama agramatii, crescuti cu lapte de iapa.

Eulescu (3 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 17:29

@Marian 1 comentarii. Mergi tu pana la Budapesta, sa vezi "nepotii lui Attila" ce autostrazi, ce infrastructura, ce investitii straine au si cum arata Budapesta in comparatie cu Bucurestiul. Si dupa aia, scrie eseuri despre Genghis Khan si zi-ne ce tari suntem noi, dacii verzi.

Málnási (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 17:53

Viktor Orbán a subliniat anterior că pune în pericol încrederea dintre statele membre, precum și interesele Ungariei, dacă următorul buget de șapte ani și pachetul de recuperare de urgență ar fi supuse unor condiții care nu specifică care este presupusa încălcare și ar putea duce în mod arbitrar la sancțiuni bugetare bazate pe politici folosind un standard dublu. Valorile comune, inclusiv statul de drept, sunt esențiale pentru Ungaria, iar aplicarea și aplicarea lor trebuie judecate de poporul maghiar, care este la fel de capabil ca orice altă națiune europeană.

Marin Barbulescu (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 18:04

Domnule Craciun, in loc sa propui un subiect deja abordat, mai bine dezbati o tema noua: falsa sportivitate a tarilor din Nordul Europei. Exista material berechet, de la halucinantul 3-0 cu care Suedia castiga la Napoli in fata Italiei in 1983, la blatul nerusinat dintre Suedia si Danemarca la Euro 2004. Sa amintim victoria Norvegiei in fata Braziliei la mondialul din 1998, de asemenea, campania jignitoare dusa de presa norvegiana inaintea jocului de la Bucuresti, din precedentul meci direct si terminand cu nerusinarea acelorasi norvegieni care pretind victoria la masa verde, desi nu s-au prezentat la meci. Nordicii nu pot da lectii de moralitate nimanui.

gigica (19 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 18:34

Prostia la romani n-are margini. Mi-e scarba ca fac parte din acest popor!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 19:21

Asa e dar istoria daca nu inveti nimic din ea se tot repeta intr-o bucla perpetua. Acum 500 de ani Ungaria facea parte dintr-un Imperiu si la noi politica era de genul: Veniti la lupta impotriva cotropitorilor: Care aveti arme cu arme care nu cu furci si topoare. Nimic nu s-a schimbat.... Acum avem pretentia sa batem orice echipa a Europei nu cu talent, tactica si un plan stabilit ci cu un hei-rup ce care nu-l intelege nimeni si nu-l practica nimeni.....

Alexe Mihail (5 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 19:44

Bilantul din ultimii douazeci de ani in confruntarile romano-maghiare este edificator: Romania- 5 victorii, trei remize, zero infrangeri, restul ie calcan. Salutareeeee tuturor romanilor!

Lectie de geografie (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 19:56

@Alexe Mihail Cand vom avea ca subiect istoria sau economia, atunci vom discuta despre regii romani de pe tronul Ungariei si despre crestinarea lor, despre daco-geti (dacii erau locuitori ai Olteniei de astazi, in alte zone fiind costobocii, carpii, etc), despre micul Paris si nivelul de trai din Romania dinaintea ciumei rosii, despre teritoriile romanesti furate de inamicii care ne inconjoara. Stefan cel mare avea o cavalerie compusa din 20 000 calareti, bine inarmati, cu sumane captusite care ii faceau agili, protejandu-i de loviturile de sabie, diferiti cronicari occidentali au descris iuteala cavaleriei moldovene. Prostimea crede legende de tip 40 000 osteni, inarmati cu furci si bate care castigau batalii impotriva turcilor, ungurilor, polonezilor, despre tarani desculti si goi care mancau mamaliga rece si apoi munceau toata ziua la camp, despre radacinile amare si botnite puse taranilor care culegeau via boierului in cartile comunistilor, etc. Respect pentru comentariul inteligent.

Simeone (8 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 21:08

@Gigica, daca nu iti place de România și poporul ei, du-te invârtindu-te, pai tu ce crezi ca doar aici gasești prostie? Peste tot este, din SUA pana in Rusia, de la Polul Nord la Polul Sud, oriunde vezi prostie, minciuna, dar și oameni de ispravă. De aceea, unele țări au progresat, deoarece au avut nu doar minte, au și muncit din greu. E important și ce faci cu banii când îi ai. Ai muncit din greu, ai cules roadele, dar dacă risipești in 5 minute ce ai muncit un an sau mai mulți, îți meriți soarta ca popor. România la Revoluție nu avea datorie externă, acum are, cifrată la peste 100 de miliarde de euro, problema e ca nu avem infrastructura rutieră, feroviară, ne-am modernizat prea puțin. De aceea, chiar dacă îi dai unui individ oarecare o sumă mare de bani, sa zicem 1 milion de euro, el nu știe ce să facă cu ei, incepe sa cheltuie in nestire. Nu se gandeste la viitor, precum România, bombardată cu credite peste credite dar tot in saracie, deoarece o mică parte au prosperat, alții, cea mai mare parte, au sărăcit. Ne merităm soarta, dar măcar cei care am rămas aici vrem să visăm că va fi mai bine. Eu zic dacă luăm măsurile necesare putem ajunge la Mondial peste vreo 10 ani, poate chiar și performanțe. Dacă politicienii nu cunosc cum și ce e prioritar in sport, sunt datori sportivii de performanță gen, Belu, Bitang, Ilie Nastase, Hagi, Iordănescu, să se implice activ, nu doar cu declarații nervoase, să le spună ce trebuie să se facă la nivel de sport juvenil, cluburi de sport juvenil sponsorizate de stat (adica daca vine un copil la sport sa aibe echipament complet, antrenor platit, conditii decente de igiena).

Alexe Mihail (5 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 22:00

@Lectie de geografie Ienicerii si spahii erau soldati de meserie, veneau trei tarani cu furcile si-i nimiceau, la fel pe unguri si polonezi care aveau legiuni de mercenari, experti in lupte. Daca nu mananci o zi, nici sa te misti nu poti, darmite sa muncesti la coasa. Cum poti rezista la munca pe camp cu o coaja de mamaliga si ceapa? Cate botnite ii trebuiau boierului sa puna tuturor taranilor care veneau la culesul viei? Omul este mereu indaratnic atunci cand il constrangi, taranii i-ar fi strivit toti strugurii din vie, ar fi avut paguba infinit mai mare decat doi-trei ciorchini mancati de taranul care culegea via. Au prostit generatii intregi cu basme de copii, Doamne, ce spalati pe creier! Toata istoria omenirii este falsificata.

Radu K (5 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 22:11

@ Málnási : am vazut ce capabil e poporul maghiar sa judece. L-au ales pe acest dictator in devenire Viktor Orban - catelusul dictatorului de la Kremlin, Putin. Poate-l lasa UE pe dictatorasul asta obraznic fara bani de sprijin post-covid! :)))

Frenemy (6 comentarii)  •  16 noiembrie 2020, 22:19

"Apoi, revoluția de la Budapesta din 1956, tranșată de sovietici, a pus capăt visului. De atunci, pentru jumătate de veac, Ungaria a dispărut". Wrong! Ungaria a participat la CM 1958, 1962, 1966, a fost semifinalista la Euro 1964 si 1972, ratand WC 1970 si 1974 datorita golaverajului (astazi s-ar fi calificat fara probleme din grupele respective).

gigica (19 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 0:57

Frenemy (6 comentarii) • 16 noiembrie 2020, 22:19 "Apoi, revoluția de la Budapesta din 1956, tranșată de sovietici, a pus capăt visului. De atunci, pentru jumătate de veac, Ungaria a dispărut". Wrong! Ungaria a participat la CM 1958, 1962, 1966, a fost semifinalista la Euro 1964 si 1972, ratand WC 1970 si 1974 datorita golaverajului (astazi s-ar fi calificat fara probleme din grupele respective). Plus ca a participat si la CM 1978, 1982 si 1986. E adevarat ca dupa aceea n-au mai avut calificari si ne-am calificat noi din 1990 pana in 2000 la 3 Mondiale si 2 Europene dar numai fiindca am avut o generatie de exceptie. Dupa cum merg lucrurile nu vom mai avea curand. Suntem atat de prosti incat nu vrem sa invatam de la altii ce au facut bine si nu ma refer doar la fotbal ci la infrastructura si economie. Continuam sa ne consideram cei mai viteji si mai drepti doar fiindca locuim aceste locuri cu mult inaintea altora iar oieritul si viticultura au ramas principalele noastre activitati.

Ush (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 1:07

Cred ca e primul articol al tau cu care nu sunt de acord. Ce inseamna modelul maghiar? Un proiect de tip megaloman, a la Ceausescu, prin care sa demonstreze Orban lumii ce tare e. Care e costul? Banii statului (ca doar asa sunt toti megalomanii astia, sunt tari be banii care nu sunt ai lor) sunt bagati acolo unde vrea muschiul lui Orban si nu unde ar vrea poporul. Inclusiv multi unguri nefericiti, care si-ar dori ca banii aia sa fie investiti in ceva util pentru ei. NU, nu mi-ar place un asa model la noi. NU este un model sanatos. Un model sanatos este ca investitiile intr-un domeniu profesionist sa fie private. Eu cam om obisnuit nu sunt de acord ca banii tuturor sa fie dusi catre sportul profesionist. Contributiile fanilor la fotbalul profesionist sunt ca in vest: abonamente, magazine, programe tc sport cu plata. Cine doreste sa sustina, plateste. Ce sustin ca ar trebui sa faca statul cu acesti bani? Sa ofere posibilitatea sportului de masa. Ma amuza Hagi cand vine si spune ca sportul inseamna sanatate - deci dati bani sportivilor profesionisti, in mod special fotbalului. Si cum devine natiunea mai sanatoasa daca platim milioane unei maini de oameni (care nici macar nu sunt toti din natiune). Ce mi-ar place ar fi ca sa se construiasca muuulte parcuri, muulte terenuri de baschet, tenis, fotbal, mese de tenis. In Bucuresti poate ca mai sunt cateva, dar in tara e grav. Si chiar si in Bucuresti ar mai fi loc. Mult. Plus piste de alergare, Plus piste de biciclete. Banii publici trebuie investiti pentru public. Banii privati pot fi investiti pentru profesionisti. O natiune nu e mai sanatoasa daca se uita la cativa profesionisti ci daca are unde face miscare. Daca ai baza asta ai si baza de omuleti care fac miscare si practica sporturi la nivel amator de unde se vor selecta viitori profesionisti. Insa cel mai important este sa investesti in sanatatea pentru toti. Si pentru toate varstele.

the_gunner (3 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 5:37

@Observator (daca e pe aici). Îmi vine sa cred ca autorii de articole din gazeta chiar citesc comentariile și ,uneori,se inspira din ele .Va rog sa cercetați arhiva de acum doua luni cind va atrăgeam atenția asupra renașterii fotbalului maghiar .Cu mult înainte ca domnii Buzarin și Crăciun sa abordeze chestiunea.Atunci,eu,credeam ca explicația tine de genetica ,de specificul ADN al unui popor.Dl. Crăciun explica faptul ca nu numai,dar la baza e și faptul ca pe cineva acolo sus il doare și ,dacă are și posibilitatea acționează in consecință . Ma rog ,opinia dinsului ,care poate fi veridică.Autorul ,Dl Crăciun ,il remarca pe Szoboszlai .La fel și eu atunci ! Crede ca va ajunge la Arsenal .Eu nu mai cred asta de cind cu Arteta și Edu .Ar fi fost al nostru in aceasta vara ,dar dniile -lor au spus ca a fost o gluma asocierea lui Szoboszlai cu AFC .De fapt ei il doreau pe Aouar .Jignit și lovit in amorul personal,Szoboszlai a declarat ca interesul lui nu este in EPL . Seamănă ca stil de joc cu Grealish (Aston Villa) .Chiar uluitor de bine ! Ce bine ne-ar fi prins unul din ei acum la vreme de criza acută ! Multa sănătate !

Eulescu (3 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 8:11

În mod cert, este cel mai nepotrivit moment să lăudați modelul maghiar, fie el și numai în sport lăudabil. Adică, chiar atunci când micul dictator pasionat de fotbal blochează adoptarea bugetului UE în perioadă de pandemie, doar pentru că el nu vrea să respecte Statul de drept. Pe undeva, totuși, avem o oarecare satisfacție că Ungaria lui Viktor a ajuns rușinea nu numai a Europei, ci a întregii lumi civilizate.

Beowulf (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 8:30

Interesant cum toti il ridica in slavi pe Orban ca a crescut nivelul fotbalului in Ungaria. Sigur, cu bani de la stat. Ma intreb daca ungurii sunt de acord ca taxele lor sa fie cheltuite pe o distractie, doar sa se simta liderul suprem... suprem. Este o crestere artificiala care va dispare in acelasi timp cu el. Fotbalul trebuie sa creasca organic, cu investitii private. Statul sa se ocupe de infrastructura si sa reduca taxele in sport. Restul trebuie sa vina de la sine. Cand economia Romaniei va fi la nivelul Danemarcei sau Austriei vom putea discuta despre Campionatul European, Mondial, etc.

Incze Eugen (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 9:59

Care e mai mare Puscás sau Cruijff? Fiecare a fost foarte mare la vremea sa. Dar dacá má iau dupá trofeele cástigate cred cá Puscás. Hai sá vedem? Puscás: 33 de trofee ca jucátor. Cruijff: 25 de trofee ca jucátor. Aici am inclus toate competitiile,CM.,CE.,CCE.,Supercupa europei,Campionate nationale,Olimpiade,.etc. Trofee de aur,argint,bronz. Si sá nu uitám cá Puscás este pe locul al 4-lea in topul celor mai buni marcatori all time, cu 746 de goluri inscrise doar in competitiile oficiale! Ca antrenor Cruijff este peste Puscás bine inteles! Toate cele bune!

gigica (19 comentarii)  •  17 noiembrie 2020, 15:09

OK, nu va place modelul maghiar fiindca Ungaria a fost, este si va fi un subiect sensibil dar de ce nu-l urmati pe cel polonez? Si aia sunt *** doar fiindca nu accepta orbeste toate directivele venite de la Bruxelles? Sunt mult peste noi inclusiv la nivel de nationala de forbal.

Anghel Nita (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2020, 10:49

Mai marilor sportului din Romania li se falfiaie complet de fotbal. Nea Craciun, daca tot esti pilduitor, atunci da-ne exemplul Belgiei. Acum vreo 10-12 ani fotbalul de performanta din Belgia ajunsese intr-o starea deplorabila. Au investit masiv , in special la nivelul echipelor juvenile, rezultatele se vad: Belgia medalie de bronz la ultimul mondial, acum s-a calificat in semifinale de Europa League, are cel mai bun ranking Fifa.

giscarul Nita, bibilou da portolan (9 comentarii)  •  19 noiembrie 2020, 20:35

@ Anghel Nita, 19 noiembrie 2020, 10:49 Hai, lasă-ne cu realizărili lu' Mafia Arbitrajelor de la F.I.F.A. și U.E.F.A.! Că așa au ajuns pe locul 3 la ultimul campionat mondial (cum *** se întîmplă că tot selecționatele alea pluricontinentale ies în față în clasamente, cum a fost cu "belgienii", cum a fost și cu l'Affrance, cîștigătoarea prin spoirea cu VAR a culorilor închise?!). Când vezi ce se întîmplă la un nivel atît de înalt, în văzul ÎNTREGII Lumi, nu te mai miri că o echipă de divizia B ("Hermannstadt", actualmente în reluare pe sticlă, în deplasarea de la Sepsiszentgyörgy), inventată peste noapte, este promovată de arbitri colțești doar pentru că o parașută olteancă agramată, "tunată" și care-și face publicitate din Dubai la televiziunile miticești are atît de multă înfluență în primăria orașului iohannisului marionetă prezidențial și în FeReFeaua cu statut de ilegalitate juridică.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Armand Siculescu (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2020, 22:48

@ Anghel Nita Nu doar reprezentativele belgiene au obtinut rezultate remarcabile, ci si echipele de club au contribuit din plin la coeficientul tarii, care se gaseste acum pe locul 8 in ranking UEFA. Hotarat lucru, Belgia este un model de urmat, nu zdrentarosii din pusta. Big like pentru comentariul inteligent.

Gelu (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2020, 23:27

@Armand Siculescu, sunt din Buzau dar stau in Draganesti- Vlasca, intru rar pe acest site, dar vreau sa va felicit pentru comentariul dumneavoastra. Jos palaria!

Aurel (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 15:25

Eu sunt di Orastie, am facut scoala profesionala la Arad. Am intalnit la Nadlac cativa belgieni simpatici, unii s-au stabilit definitiv la noi. Prefer modelul belgian in fotbal, sunt europeni de-ai nostri, nu ne intereseaza modelul asiatic.

Gyula, Gyuri si Gyongyi (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 17:42

"Ungurii...vând fotbaliști pe sume mari" Din Transfermarkt: Szoboszlai Mar 30, 2017 Videoton FC Hungary To AKA Red Bull Salzburg U18 - $550000. O definitie pentru "sume mari" ar fi binevenita.

Marcu (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 19:45

@Aurel Salutari la Orastie si un pios omagiu marelui nostru Aurel Vlaicu.

Andrei (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2020, 20:11

Domnu Marcu, sa sti ca avem si noi la Lugoj un monument frumos, dedicat lui Traian Vuia. Vlaicu era un mare admirator al sau. La buna vedere!

gigica (19 comentarii)  •  21 noiembrie 2020, 11:16

Aproppo de Vuia si Vlaicu, un pios omagiu si sibianului Hermann Oberth care a inventat avionrl cu reactie. Sau asta va pute?

Fanica Stere (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 14:52

@Andrei Traian Vuia a efectuat primul zbor din istoria omenirii, ridicându-se de la sol prin mijloacele mecanice ale propriului aparat. Performanta a fost realizata pe 18 martie 1906. Fratii Wright s-au desprins de la sol cu ajutorul unei catapulte.

Comentează