Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Nu există echipă pentru bătrâni

De ce suntem din nou în afara marelui joc și de ce sunt Coman și Man prea în etate la doar douăzeci și doi de ani?

Permalink to Nu există echipă pentru bătrâni
luni, 9 noiembrie 2020, 10:12

Dacă s-ar trezi astăzi un (tele)spectator care nu a mai urmărit fotbalul de douăzeci de ani și s-ar uita din nou către fenomen, ce ar vedea el prima dată? Sunt câteva lucruri frapante: în ultimele decenii fotbalul s-a schimbat radical, nu doar tehnico-tactic (să păstrăm și o expresie de odinioară). Globalizarea face tot mai greu (dacă nu imposibil) un „fenomen organic”, precum Ajax-ul de acum cincizeci (da!) de ani.

Victoria regulilor pieței
Marile echipe ale lumii sunt astăzi simple selecționate mondiale. Apare un jucător-miracol în Gabon? Mâine e la Arsenal, poimâine e la Real Madrid sau Manchester City.

Apoi, victoria totală a regulilor pieței. Fotbalul a devenit tot mai puțin joc și tot mai mult piață. Iar regulile pieței dictează și noul vocabular.

Așa am ajuns noi obsedați de „masă salarială” și de „marfă” din ce în ce mai proaspătă: fotbaliști mereu mai tineri și mai tineri, adolescenți maturizați repede pentru un profit sigur. Un fotbalist de douăzeci de ani astăzi este ce era unul de douăzeci și cinci de ani acum un sfert de secol.

Adio, romantism, maidane și foame!
Fotbalul, cel mai popular joc al ultimelor două veacuri (tot folosesc mari unități de timp pentru a arăta clar că vorbim despre o schimbare istorică), și-a pierdut romantismul, maidanele și foamea.

A devenit tot mai organizat și mai previzibil. Se aleargă mai mult, se joacă într-un ritm de viteză amețitor și aproape a murit driblingul.

România a ratat trenul. Odinioară samsarii din fostul județ agricol Ilfov au început să cumpere pământ pentru oi și s-au trezit, peste noapte, putred de bogați (adjectivul nu e ales la întâmplare).
Acesta a fost tot marele lor proiect antreprenorial (vorba vine). Acesta a și rămas nivelul la care, moromețian, discutăm.

Târziu!
Fotbalul românesc, pentru a se salva, trebuia să prindă această șansă extraordinară de a deveni o pepinieră europeană (rol preluat în Europa de Est de Serbia, Croația și, mai nou, Ucraina). Am făcut totul târziu și pe jumătate.

Și regula U21 a trebuit să fie impusă, în loc să fie chiar regula de bază în organizarea cluburilor românești, singura lor șansă de a rămâne competitive măcar în Balcani.

Partea a doua a carierelor
La treizeci (și) de ani de la decembrie 1989, România trebuia să fie împânzită de academii unde se pregătesc copii și tineri, care la optsprezece ani să joace deja titulari măcar la cluburi mici și mijlocii. Cum nu e cazul, ne-am refugiat în imaginar, unde Coman și Man încă sunt tineri și atractivi în galantar.

Deși după noile reguli ale marelui joc sunt, pur și simplu, deja în partea a doua a carierelor. Jucători tineri sunt Ansu Fati și Pedri, japonezul-minune Kubo (care aparține de Real Madrid) sau englezul Bellingham.

Rashford e deja un clasic al jocului la douăzeci și trei de ani. Și mai clar: Jadon Sancho și Haaland sunt, la douăzeci de ani, consacrați.

Așa-zisa calitate românească
Ca să întregim comparația, la vârsta lor, dacă „aveau calitate” (altă expresie impusă de economia de piață), aveau deja suta de meciuri într-un campionat de top. Din nou, nu e cazul. Vorbim deci despre calitate românească, necultivată, bună și ea, dar doar acasă la noi.

Terenurile de fotbal nu se pot scoate la bișnițărit la fel de ușor ca o pârloagă din Pipera, ăsta e cusurul lor.

Și așa vor ajunge perlele fotbalului românesc să învețe în curând alte noi expresii și cuvinte frumoase din noul vocabular, împrumutate din alte sporturi: vor spera „să prindă minute” afară.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Gicu ascute tot (2 comentarii)  •  9 noiembrie 2020, 14:51

"Vorbim deci despre calitate românească, necultivată, bună și ea, dar doar acasă la noi". "Dar dor" Dordea ti-a dat patalama sa omori gramatica. "Ca să întregim comparația, la vârsta lor, dacă „aveau calitate” (altă expresie impusă de economia de piață), aveau deja suta de meciuri într-un campionat de top". Casa de piatra, agramatule!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  9 noiembrie 2020, 18:34

Cred ca ai inceput sa maninci peste si ai devenit inteligent... Bravo! Eu tot scriu asta de ceva timp prin comentarii.... De cind, pe vremuri Mititelu il considera pe Costea la 24 ani jucator tinar, de perspectiva. Poti insa acum sa-i explici si sefului, Ioanitoaia care folosind numai si numai aceeasi limba de lemn obositoare il considera pe Ianis inca crud avind timp inca sa explodeze ca valoare. Poate insa , exact asa cum ai explicat in articol ,sa mai explodeze doar ca petarda. Ca timpul sau de a deveni vedeta a expirat de acum 3-5 ani. In loc de noul Zidan al Romaniei dupa cum delira tasu puteti sa-i ziceti fara sa gresiti noul Mitea.

Anton Manducu (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2020, 21:20

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2020, 11:35

Putem avea oricat de multe academii dorim sa avem dacanu lucram la psihologia copilului inca de cand este el mic. daca nu il pregatim sa fie invingator si sa lupte pentru asta. Avem multi jucatori talentati insa cand ajung sa dea putin de banuti sau sa fie laudati se pierd cu totul.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  10 noiembrie 2020, 12:46

Ba exista. F C Bayern. Marile echipe au avut, au si vor avea mereu batrini. ----- Tema e lansata de impresari, de bisnitari si dinamovisti. Unii fac bani doar din transferuri, altii sint pur si simplu Hateri, vor sa slabeasca Steaua. Tanase, Coman, Man nu se vind caci n-au cistigat nimic, nici la nationala n-au fost, nici in Europa n-au prea jucat. Nedelcu, poate cel mai valoros, e accidentat iar Morutan deabia a invatat sa alerge, sa are terenul fara sa transpire, de-abia e pe cale sa devina fotbalist. Sint jucatori exponentiali care pot cistiga un campionat si o calificare in Europa. Cum sa-i vinzi pe 5 milioane asa cum vor bisnitarii si haterii ? ---- Apoi nu-i nici in interesul jucatorilor. Chiar de-ar fi vinduti cu 10 milioane, sint peanuts pentru o echipa mare, ei vor face tusa la o echipa cit de cit de nivel european iar daca se duc la camile, in state ori prin v-o stepa ruseasca isi pot lua adio de la cariera ! Exemple sint atitea. Rusescu a plecat pe nimic, 4 milioane, nici nu l-au bagat in seama, cu Ianis Hagi se intimpla la fel desi pentru Rangers 4 milioane pare mult. Aiurea, 4 alune iau oricind de la oricine, e capital, o investitie sigura, il pot tine linistiti doi ani ca pe un tablou ! E afacerea lui Gica Po, mintea lui ingusta. Nici nu-l baga nimeni cu toti taietorii de lemne … ca sa nu se accidenteze tabloul. Daca juca meci de meci la Viitorul, la Steaua, daca cistiga doua campionate chiar si cu CFR, aveam azi un alt Hagi, putea pleca miine, oricind, pe 8 alune, daca i se scula lui Gica Po – pai dupa capul lui n-ar fi ajuns la Steaua, era azi mai sarac decit Camataru, poate era angajat de mila de Burleanu precum „neamtul“ Do-ri-nel Munteanu. Poate i se scula si candida la PSD CrraiOlguita pentru un post in administrarea cimitirelor. ----- Apoi nu-i nici in interesul celor tineri care peste citiva ani spera la o cariera. Multi spun ca nu sint vinduti cu peste 10 alune caci sint romani. Pai da, gainarii nostri de bisnitari au vindut mereu ieftin. Pai isi zice si ultima clasata din Gemania, cum sa fim noi prostii prostilor si sa fim primii care dau 11 milioane pe un roman. Becali s-a desteptatit, trebuie sa-l felicitati caci lucreaza iar pentru Patria voastra.

Radu K (5 comentarii)  •  10 noiembrie 2020, 16:26

Degeaba se fac "academii" de fotbal daca se fac cu antrenori slabi, fara psihologi, nutritionisti din vest, etc. Cine va face o academie cu antrenori si nutritionisti din vest si psihologi romani buni, va avea de castigat in 10 ani. Altfel cel mult jucatori valorosi de Viitorul se vor produce. Numai buni de rezerve in campionatele puternice.

Dinu (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2020, 10:25

Motane, nu este crud Ianis la 21 de ani, in schimb esti tu la cati vei fi avand...Tu esti alt nimeni in drum care te crezi cineva si pui note ca si cand ai fi facut altceva in viata decat umbra pamantului degeaba. Este plina lumea de nerealizati cu ifose ca tine. Care intai produceti ceva vizibil si i abia dupa aceea judecat-i pe altii.

Comentează