Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Meseriașul

Pe de o parte, CFR Cluj e singura echipă din România capabilă să fie la zi lider într-o grupă europeană, peste o echipă italiană, peste una elvețiană și chiar peste una bulgărească. Nu e tocmai puțin lucru și, la drept vorbind, ar fi putut să aibă deja șase puncte și să fie cu un picior și jumătate în primăvară

Permalink to Meseriașul
luni, 2 noiembrie 2020, 9:33

Pe de altă parte, CFR Cluj joacă un fotbal previzibil, fotbaliștii săi sunt experimentați, ca să nu le spunem bătrâni. Dar așa ruginiți cum sunt, ei excelează la fazele fixe, n-au noroc de arbitraje favorabile, iau gol rar și pierd și mai rar. Rezumând, CFR Cluj e o echipă matură, de la accidentatul Vinicius până la veteranul Hoban, serioasă până la delir. Există și un delir al seriozității.

Obsesia de bază
CFR Cluj nu se joacă de-a fotbalul, CFR Cluj îndeplinește cu maximă rigoare sarcini prestabilite. E o echipă funcționărească, obsedată să nu greșească. Iar aceasta este obsesia de bază a antrenorului său, Dan Petrescu. Antrenorul Petrescu vine din jucătorul Petrescu, singurul fotbalist român care a făcut carieră la Chelsea Londra, iar altul nici nu vom mai avea acolo în următorii cincizeci de ani (Adrian Mutu și-a făcut șansa praf). Iar jucătorul Petrescu excela într-un domeniu: ambiția sa friza nebunia. Era ambițios până la obsesie și tot așa a rămas.

Cel mai ambițios
Antrenorul Petrescu e obsedat de munca fotbaliștilor, de dăruirea lor, el stă prost cu nervii, el n-a făcut senzație nici în Polonia, nici în Rusia, nici în China, are gura slobodă, își laudă excesiv adversarii și e încredințat că universul fotbalului nostru mărunt conspiră permanent împotriva lui.

Dar el a rămas cel mai ambițios din ceea ce a fost cândva Generația de aur – generația de neuitat, cum mai bine și mai frumos i-a spus Răducioiu.

Toți cei mari, de la Popescu la Hagi, au mai făcut și pași înapoi sau măcar în lateral, au obosit, și-au mai văzut și de viață, măcar cât să-și tragă sufletul. Petrescu – nu. Petrescu a rămas acolo, muncind ca un apucat, mereu gata să se lupte cu toată lumea și, uneori, să câștige.

Muncă de om
CFR Cluj n-a făcut un meci mare cu Young Boys Berna, dar e singura echipă din România care va merge să joace la Roma, fiindcă îl are pe Dan Petrescu. El este, fie că ne place, fie că nu ne place, un meseriaș. Un meseriaș în cel mai românesc sens al cuvântului – și cuvintele noastre au sensuri bune.

El e înnebunit de propria meserie, nu vrea să lase nimic la voia întâmplării, vrea să îi iasă, indiferent care sunt costurile, sacrificiile, metodele.

CFR-ul joacă adeseori meschin, ciupește puncte și victorii, se bazează pe un corner salvator, pe o lovitură liberă, pe o lovitură de pedeapsă? Poate, dar chiar și așa nimic nu cade din cer la Cluj, e multă muncă de om acolo, se vede.

Între zelul harnicilor și cel al chiulangiilor
Petrescu e un meseriaș care muncește de dimineață până noaptea, într-o țară care nu e lipsită de zelul chiulangiilor. Măcar pentru atât și ar trebui să ne scoatem totuși pălăria ceva mai des în fața Bursucului, care înainte să rateze penalty-ul la loteria cu Suedia a învins totuși, și pentru noi, Statele Unite ale Americii în cea mai frumoasă vară a vieților noastre.

PS: Nu aș vrea totuși să închei înainte să las din acest colț de pagină o urare de bine și sănătate pentru sărbătoriții recenți. Pentru Pelé, care pe 23 octombrie a împlinit optzeci de ani, și pentru Maradona care pe 30 octombrie a împlinit șaizeci de ani. Dar și pentru Radu Cosașu al nostru, născut între ei, pe 29 octombrie, dar cu zece ani, respectiv cu treizeci de ani înaintea lor, a celor mai buni, fiindcă și legendelor le trebuie un cronicar.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

troy63 (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 10:01

Un articol bine scris. Bine punctate si punctele bune si rele ale lui Dan Petrescu. pana la urma ceea ce ramane sunt roadele muncii lui : cele mai bune rezultate ale unei echipe romanesti pe plan intern si international ,in ultimii ani...

Cristi (3 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 10:22

Petrescu este un profesionist, a facut minuni cu CFR. In EL sunt respectati, aici nu. Aseara a fost rusinos ce sa intamplat cu un arbitraj de liga 3. Daca nu se implementeaza Var -ul la no,i vor fi facute manevre for ever.

Federatia papanasilor (3 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 10:42

Pana cand se tolereaza in Romania mizerabila preocupare a FRF pentru minifotbal si alte cioace inventate de impostori conducatori in timp ce la echipa nationala a Romaniei e nevoie de decizia ca Dan Petrescu sa fie numit antrenor. Chiar nu mai conteaza performanta in Romania? Un sofer de prin FRF nu se gaseste sa-i puna in fata Burlescului CV-urile lui Contra, Radoi si Dan Petrescu ca sa vada si el diferenta?!

JFM (19 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 10:48

Pentru ca e ambitios, are un CV fantastic, lupta pana la epuizare, pare ca nu este roman, e un fel de strain venit din fotbalul mare sa performeze la noi. Tocmai pentru asta i se pun obstacole, la noi e onorabil sa fii permanent ironic, sa nu performezi dincolo de granite, sa te iubeasca tabloidele, sa vorbesti pana la refuz la tv samd Orice numai sa nu performezi, atunci esti bun, esti de-al nostru, dac liber. Petrescu? Poa' sa plece, nu ne este pe plac, prea ambitios, prea pus sa scoata fotbalul mioritic la liman, fara pic de ironie, nu ne plac astia seriosi, vrem mistocari dimineata la pranz si seara, in plus presedinti de federatie ca Burleanu, era sa uit.

adrian (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 13:56

Un articol frumos....ma inclin in fata ziaristului....dar.... "și e încredințat că universul fotbalului nostru mărunt conspiră permanent împotriva lui"....aici ai sarit calul...cred ca adevarul era undeva la mijloc prin legea compensatie pana acum un an....dar de un an incoace , cand toata lumea vede ca ,Craiova trebuie sa iasa campiana .inclusiv sezonul trecut , si la ce se intampla anul acesta in arbitraj visavii de meciurile CFR ului si ale Craiovei , cred ca este indreptatit sa se planga . Sper sa nu se prezinte la meciul urmator . Sa se lase balta anul acesta sa castige oltenii campionatul . In curand dupa ce se va preda CFR vor incepe arbitraje jenante impotriva lui FCSB. Sa fie siguri oltenii ca vor iesii campioni. Vai de mama noastra ce am ajuns. Numa bine si ms de articol.

Cocirla (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 14:30

Cel mai bun antrenor la ora actuala, de departe si un perfectionist din toate punctele de vedere.Nu este omul perfect(mai greseste si el din cand in cand ) dar cea facut el la Cluj este de admirat,adica sa castigi 3campionate la rand ,sa joci in grupe in al doilea an consecutiv,si sant convins ca se va califica din nou,merita tot respectul meu.Campionatul e la inceput, asa ca nimic nu este decis,chiar daca sant suporter al Craiovei, CFR ramane principala canditata la titlu.Succes in Europa League si respect pentru Dan Petrescu si mult succes CFR in continuare.

MZM (15 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 15:43

Domnule Craciun, Dan Petrescu nu sta prost cu nervii, cum sustineti, ci este mai temperamental, mai vulcanic. Șumudica stă prost cu nervii si cu... educatia. Dovada ca isi lăsa pantalonii in vine si le arata dosul ziaristilor si spectatorilor care il huiduiau. Sau ii spunea unei ziariste: „Ei, de aia nu mai am eu erecție ca imi pui tu intrebarea asta!” Dar, pe atunci, ziaristii GSP zambeau sustinand ca „Șumudica face show!”, in loc sa spuna ca l-au lasat nervii.

Ciollo (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 16:02

"el n-a făcut senzație nici în Polonia, nici în Rusia,..." Mai, Craciunule, Kuban Krasnodar (sau cum drac' se scrie) iti spune ceva? Luata din liga 2 si urcata pana pe locul 6. Asta nu-i senzatie?

Simeone (8 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 18:07

Un sincer BRAVO pentru DAN PETRESCU!

Campioana CFR (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2020, 22:29

Bun si obiectiv articolul. Are dreptate Petrescu sa fie suparat pentru ca nu este respectat in Romania. Presa "sportiva" il toaca constant la ordinele ciobanului iar arbitrii la ordinele lui Rotaru. De cand a castigat primul campionat cu CFR au inceput scenariile: Petrescu se cearta cu conducerea, Petrescu pleaca, apoi se cauta inlocuitor lui Petrescu, apoi Petrescu e tentat sa plece in campionatul X sau Y, apoi scenariul Petrescu o lasa pe CFR pentru nationala, etc, etc. Cand au vazut ca Petrescu e vital pentru CFR, presa aservita ciobanului cauta sa-l rupa cumva pe Petrescu de CFR. Chiar daca nu e un club bogat, CFR e singur club din Romania care ii poate da mana libera, seriozitate si resurse cat de cat decente pentru a face performanta.

GopoSapiens (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2020, 0:06

Pentru mine Petrescu va deveni profesionist când va renunța să mai înjure ca un mahalagiu de pe bancă -- atât în timpul meciurilor, cât și la antrenamente.

Mircea (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2020, 19:59

@goposapiens goposapiens este cu mult inainte de sapiens sapiens de aceea nu ai cum sa intelegi ce se intamoka cu un om care munceste f mult iar altii incearca sa-l opreasca sau sa-i ia din merite poate reusesti un update un articol excelent

Comentează