Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Și deasupra lui Rădoi?

Există totuși vinovați mai vinovați decât Mirel Rădoi.

Permalink to Și deasupra lui Rădoi?
luni, 19 octombrie 2020, 10:21

Federația Română de Fotbal are și ea, măcar formal, o conducere. Iar conducerea aceasta a ratat tot ce se putea rata la nivel de națională mare. De șase ani și jumătate o tot dă românește de gard. Fudulie multă, viziune puțină, realizări ioc!

Dar uite că oamenii de fotbal, vestiții oameni de fotbal din țara noastră, au fost mulțumiți cu proiectul Burleanu și a mers și așa și au votat să mai meargă și așa. Și, până la urmă, de ce să nu meargă? Impotența naționalei mari se vede doar de câteva ori pe an, când are meciuri.

Dacă nu se juca meciul de baraj cu Islanda, nici nu se remarca. Dacă nu ne bătea Haaland ca pe covoare (obicei vechi, dispărut), nici nu băgam de seamă. Dacă nu ne târau alde Alaba în derizoriu la Ploiești, dacă…

Rezolvarea românească

Mirel Rădoi are toate șansele să ajungă un antrenor bun, poate chiar foarte bun (la nivel românesc, se înțelege). E curajos, e direct, își propune să iasă din tiparele fotbalului mic și foarte mic, în care așteptăm un contraatac și un salvator al națiunii.

A făcut semifinală de turneu final cu tineretul, nu e chiar puțin lucru, dar nici nu cântă trompetele din atât.

Leagă vorbele și verticalizează, ca să spunem așa, discursul, dar a legat și trei înfrângeri, ceea ce și la județeană îți cam pune postul în pericol.

Încă nu e

Are șanse, spuneam, să ajungă antrenor. Pentru că – deși e atent la ce e nou în meseria asta, deși (uneori) nu e străin de buna motivare a jucătorilor, deși vorbește pe limba lor, deși cunoaște subtilități ale jocurilor psihologice – trebuie să fim corecți: încă nu e. Învață meseria direct la reprezentativă. E și asta o metodă românească de a rezolva problema selecționerului.

Să n-o mai lungim: Mirel Rădoi are calități și le-a demonstrat, dar când să confirme și să facă pasul cel mare a arătat ca talentatul Gabi Iancu dând cu nasul de străinătate.

Ce a văzut Lupu

Dar deasupra lui Rădoi e celebra administrație Burleanu, iar deasupra celebrei administrații Burleanu mai e și altceva. Ce? Fotbalul e și el un ecosistem tulburat, cum e toată galaxia noastră românească. Tribunele aveau rolul lor. Președinții de cluburi aveau rolul lor. Chiar și presa avea și ea rolul ei. Regretatele maidane aveau rolul lor magic.

Acum? Acum, nici pentru faimoasa tichie de mărgăritar a chelului nu mai avem mărgăritar.

Și nu-l mai avem dintr-un motiv banal, subliniat deunăzi de Dănuț Lupu: copiii din țara asta n-au de la cine să învețe să lovească o minge de fotbal. Cine și cum îi antrenează pe copii?

Niciodată

Acesta este adevărul fundamental, de la care pleacă toate cele vizibile și invizibile: fără abecedarul fotbalului se mai pot strecura excepții, poți să ajungi chiar în prima ligă turcă, dar n-o să ai niciodată un sistem capabil să facă performanță. Niciodată înseamnă chiar asta: niciodată!

Deasupra lui Rădoi, deasupra lui Burleanu, chiar și deasupra celor de deasupra stă această realitate: copiii care nu mai au de la cine să învețe cum să lovească o minge de fotbal.

E elementar și degeaba, fiindcă ne scapă mereu: până nu se rezolvă această problemă nu se rezolvă nimic.

Dincolo de noi

Totodată, din fericire, lumea fotbalului e un pic mai mare decât galaxia românească și Dumnezeul microbistului e ceva mai generos și în fiecare săptămână ne ține în carusel, ca pe vechii pronosportiști.

Ultima dată cu Real și Barcelona bătute la zero de echipe mici, cu derby-ul milanez tranșat de eternul și fascinantul Zlatan sau cu Everton-Liverpool, care ne-a cam arătat din nou de ce Anglia va avea altă campioană în acest sezon.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Florin (4 comentarii)  •  19 octombrie 2020, 12:29

Nu se valideaza ideea cu nu are cine sa ii invete sa dea cu piciorul in minge. Ianis nu da bine cu ambele picioare in minge ? Si cu toate astea nu joaca. In societatea actuala numai vorbim de maidane pentru a produce performanta. Fiecare cartier, fiecare zona de locuit ar trebui sa aibe un teren de fotbal/ baschet/ handbal. De aici trebuie plecat. Antrenori sunt, cunostinte au, doar dorinta nu avem.

a dica (25 comentarii)  •  19 octombrie 2020, 13:17

Ne ducem la vale pentru ca asta se vrea ?! S-a creat o coalitie (monstruoasa?) formata din federali, ziaristi, suporteri si cativa oameni de fotbal care, probabil inconstienti, trag in aceasta directie. Cum se explica altfel ca ,dupa exprimarea unor opinii, oameni care au jucat fotbal la cel mai inalt si ne-au scos in strada nu au voie sa-si dea cu parerea pentru ca a doua zi sunt desfiintati de cei mai sus enumerati. Pai daca ei nu vorbesc cine s-o faca? Nu are voie Gica Popescu sa afirme ca Radoi nu era potrivit, in acest moment, sa preia nationala. Sa astepte ce, domnule Vochin, ziarist si angajat al FRF? Asa ca pana va sa vina copiii aia pe care o sa-i invete Lupu sa dea cu piciorul in minge trebuie sa facem ceva acum. Si cine poate s-o faca? Gasca lui Burleana? La sfantul asteapta...

Umila parere (11 comentarii)  •  19 octombrie 2020, 14:03

Nea Craciun, subiectul legat de numirea lui Radoi a fost abordat in mai multe articole. Esti in intarziere de vreo sapte zile!?! N-ai citit ziarul in saptamana in care ai fost absent, nici macar versiunea online??? Voiam sa discutam despre candidatura lui Gica Hagi, dar mi-a trecut. Freelancer inseamna sa scrii ce iti trece prin minte, tu esti exemplul. Sper sa te prezinti mai bine, data viitoare.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  19 octombrie 2020, 19:30

Se zic ca in perioada sclavagismului cineva s-a gindit sa-l desfinteze, ca oricum sclavii neavind bani veneau ei singuri la munca.... Lucru perpetuat si in ziua de astazi. Turcii au fost peste noi peste 1000 de ani. Apoi ,la fel ca in sclavagism, cineva, un turc de data asta -a zis ---lasa-i pe gheauri( romani) in pace -sa fie liberi, ca cei mai buni dintre fotbalisti lor or sa-si doreasca sa vina pe malurile Bosforului.... Asta cred , inseamna sa ai viziune.....

Comentează