Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Până când?

Sfârșitul de sezon e marcat de pandemie, dezorganizare și incertitudini, un trofeu cucerit greu de FCSB (primul după cinci ani!), accidentarea lui Mbappé, șchiopătatul lui Juventus și revenirea lui Mircea Lucescu

Permalink to Până când?
luni, 27 iulie 2020, 9:34

Să nu omitem privirea de ansamblu: dacă își păstrează ritmul actual de succese, FCSB va mai pune mâna pe un trofeu abia în 2025 după Hristos, dacă va mai exista anul 2025 după Hristos. E un amănunt care justifică din plin bucuria din baza de la Berceni.

Covidul nostru istoric
Apoi, dezorganizarea noastră românească ne-a aruncat deplin, necontrolat în brațele pandemiei. Fotbalul nu e decât o oglindă a societății. Iar societatea românească pare că are covid istoric, nu îi mai miroase urât nici țara pe care a ridicat-o, și-a pierdut, probabil definitiv, și bunul gust.

Aproape că nici nu mai contează cine va mai lua titlul, cine va retrograda, dacă va mai retrograda cineva, cine va promova, dacă va mai promova cineva. Stăm cu țara în drum și nu știm ce să facem. Ne uităm și noi la ea, cum ne uităm cum ne dispare pădurea de sub nas. Suntem vechi, domnule, și am ajuns să folosim Dunărea, vorba unui mare reporter, doar pentru a ne face nevoile în ea.

Dar mai e ceva
Pe plan internațional, îți mai scoți pălăria în fața lui Zidane, deplângi debandanda de la Barcelona (sunt acțiuni care se pot face concomitent), regreți zborul frânt al lui Mbappé, apropierea lui Zlatan de finalul unei cariere fabuloase, te miră pașii piticului cu care Juventus se furișează spre titlu, te încânți de Leeds-ul nebunului de Bielsa.
Dar mai e ceva și e ceva important. La 75 de ani (mulți înainte!), Mircea Lucescu prinde, probabil, ultimul mare contract al carierei, la Dinamo Kiev. Nu este o întâmplare. Este o consecință.

Semnăturile marilor maeștri internaționali
Să semnezi pe milioane de dolari la o vârstă la care alți mari maeștri internaționali în fotbal semnează cel mult autografe – e o performanță pe care Mircea Lucescu o merită. În ciuda tuturor celor care vor să îi răpească din merite, Mircea Lucescu, un leu de titanică ambiție, rămâne, iată, excepțional până la ultimul act al propriei piese.

Zeci de ani de rezultate mari nu s-au născut din nimic. Toate au venit dintr-un cult, dintr-o obsesie pentru muncă. Mircea Lucescu s-a construit pe sine muncind.

Greu, adică bine
Omul care ni i-a dat pe Pirlo și Gabor, omul care ni l-a dat pe cel mai bun Dănuț Lupu, omul care ni l-a dat pe cel mai bun Sergen Yalçin, omul care a făcut carieră și în România, și în Italia, și în Turcia, și în Ucraina mai trage o carte. Ajunge la Kiev într-un mediu ostil, unde îi va fi greu, ceea ce – în logica lui Mircea Lucescu – înseamnă că e bine.

Până când? Răspunsul e elementar, dragul meu Watson și dragi toți: până la sfârșit.
Orice altceva ar fi totuși mult prea puțin.
Andrei Crăciun

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Maxentiu (14 comentarii)  •  27 iulie 2020, 10:58

E luni dimineață și românul trebuie să-și ia porția săptămînală de etnomasochism. Azi, responsabilul de serviciu e dl. Andrei Crăciun care face ce știe el mai bine, se p*** pe România cu aerul că-i face un serviciu. Tot mapamondul se confruntă cu Covid-19 (poate de-aia i-au zis ăștia pandemie, mai știi?), peste tot în lume există lideri care iau decizii proaste, medici incompetenți și cetățeni iresponsabili, dar românul trebuie să afle de la prima oră că el e prost și deci condamnat by default, că „societatea românească” e bolnavă. Ehei, cînd țara era condusă de PSD, ce simplu era să arăți cu degetul vinovații. Acum însă, trebuie să fim creativi, nu putem să dăm nume, așa că, dacă lucrurile merg prost, trebuie să arătăm vag cu degetul către personaje colective difuze: poporul, societatea, istoria, geografia etc. Mai subtil, Andrei, că ți se vede agenda!

Alex One (13 comentarii)  •  27 iulie 2020, 11:09

Alta oda ? Suntem satui. Aflatu' in treaba e sport national si de Craciun !

Pavel (4 comentarii)  •  27 iulie 2020, 11:10

Omul persecutat de odioasa familie, a făcut treabă mare în Italia, rezultatele din acea perioadă sunt punctul culminant al carierei sale. Friilanciă înseamnă să scrii ce iți trece prin cap, pentru că nu-ți pasă de nimeni și nimic. Friilanciă inseamnă să te crezi Herlock Sholmes, cu Watson pe post de dronă. Friilanciă înseamnă să abordezi o puzderie (a nu se confunda cu tovarășul Puzderie din “Crucea de piatră”) de subiecte, dar să nu concluzionezi măcar unul. Pe colegul tău care se inspiră din presa internațională l-am botezat Nilă, tie iți voi spune tovarășul Puzderie, cred că ți se potrivește de minune. Bravo tovarășe Puzderie, fumox mai scrii, felicitări! Astept următorul articol friilansat.

Pavel (2 comentarii)  •  27 iulie 2020, 12:23

De la nea Nelu din Oltenița, trecând pe la Adrian Severin și încheind cu ministrul în chiloți, cu cv de neocomunist, acest stil de a începe un subiect legat de politica țărilor baltice și a termina cu cotele apelor Dunării s-a transmis din generație în generație de trei decenii, pentru că “la vremuri noi, tot noi”, adică tot ei, comuniștii. Puțin machiați, cu peruca, dar tot ei, pentru că experimentul numit comunism nu s-a incheiat, ba chiar a revenit cu mai multă vigoare și perfidie. Ie nașpa, limbajul de lemn nu poate fi poleit cu masterate occidentale. Această perdea de fum acoperă toate statele din Estul Europei, nu doar România, dar aici vorbim despre friilanciă cu alură de democrat.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  27 iulie 2020, 13:23

un Leu si 25 de bani. Poate catelus cu parul cret, care fura pina si rata din cotet. Ma mir ca nu latra si la Camioane. Pariu ca in doua luni il fac oligarhii pachet ? 17 N T

Umilă părere (11 comentarii)  •  27 iulie 2020, 16:14

“Îmi pare regret”- vorba pralinei din “Crucea de piatră”, dar în capul listei neocomuniștilor ar trebui plasat baby-politrucul pe care chiriașul de la Cotroceni l-a înscăunat la conducerea federației de fotbal. Burlanul în cauza a fost școlit la academia vorbelor goale, antrenat să vorbească fara să spună ceva. Nea Nelu, relaxează-te, testamentul tău politic este mai actual ca niciodată! În principiu a fost dizolvarea echipelor de tradiție, cu impact dramatic, ba chiar tragic asupra naționalei României, operațiune bine gândită și executată sub patronajul groparilor fotbalului românesc Sandu- Dragomir, continuată cu succes de urmașii lor. Arca lui Noe este pe cât de vastă, pe atât de variată, avem echipe sponsorizate de guvernul maghiar, dar și așezari rurale gen Clinceni, Voluntari, devenite protagoniste în prima divizie, în timp ce Rapid, Petrolul, Farul sau Poli Timisoara sunt în divizii inferioare, au dispărut, ori luptă prin tribunale pentru recunoașterea identității. Fotbalul era ultima plăcere nevinovată a românului de rand, și pe asta i-ați luat-o?

Maxentiu (14 comentarii)  •  27 iulie 2020, 17:25

„Până când? Răspunsul e elementar, dragul meu Watson și dragi toți: până la sfârșit.” Se pare că sfîrșitul a venit mai repede decît a anticipat „Sherlock” Crăciun, Il Luce și-a dat demisia de la Kiev după 4 zile.

Cadouri de pom de vara (2 comentarii)  •  27 iulie 2020, 18:03

Uaileu, cata chinuiala sa treci de la Covid la Conan Barbaru, cu oprire in halta Gaboru de la Corvinul, ca sa ajungi la noul contract al lui Lucescu, iar iel ce face? Pufff, isi da demisia dupa 4 zile, ca sa-ti ruineze munca inspirationala de 2 saptamani. Iar, adica din nou te-ai facut de bafta, nea freelancer.

Gigi Buzu (3 comentarii)  •  27 iulie 2020, 18:24

Nea freelancer, imi permit ca sa indraznesc sa-ti dau un sfat: profita de acalmia provocata de Guvidu 19, cere cateva meditatii de la Traian Ungureanu care, intr-adevar are o penita maiastra, poate se prinde ceva si de matale. Daca nu curge, macar pica ceva inspiratie si pe crestetul dumitale. Succese!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  27 iulie 2020, 19:32

Esti jalnic .... Lucescu nu va antrena Dinamo Kiev... Un antrenor care a antrenat ori echipe mici ori numai din est. Un militian nici nu putea sa ajunga in Vest .... Nu are fata nici valoare....

Alex One (13 comentarii)  •  28 iulie 2020, 7:50

@Pavel, Puzderie era o tovarasica pe care Nenea de la bordel ,interpretat magistral de d-l Dinica, ii pocea intentionat numele pronuntandu-l cu"i" in loc de "u". Nu-l reproduc ca ma modereaza vigilentul GSP. In rest, de acord.

Achim (4 comentarii)  •  28 iulie 2020, 9:54

@ Pavel nu stiu daca este reusita comparatia, Mache Puzderie era “om din popor”, cum se autodefinea, foarte abil, stiind sa se adapteze situtiei. Tragea pe cosor cat putea, profitand de situatie, dovada “inspectia” generala a tuturor fetelor de la “Crucea de piatra”. Mama, ce mai lupta pe el, saracul, singur cu toate fetele! L-a dat gata, Persida.

Va ia banii! (4 comentarii)  •  28 iulie 2020, 12:52

Nea Mirciulica si-a calculat extrem de bine mutarea la Kiev, este singurul care castiga in orice situatie: 1) In Ucraina exista doar doua echipe importante, ai castigat meciurile directe si in mare proportie esti campion; 2) Fanii au memorie scurta, dupa 2-3 victorii te aplauda ca pe Mesia; 3) Daca rezultatetele vor fi modeste, patronul va fi obligat sa-l dea afara, dar ii va plati toti banii din contract. “Smichiria” asta a facut-o si Danut Plangaretu in ultimile sale experiente in strainatate; 4) Omul n-a demisionat in viata lui, este prea hapsan, a plecat la Kiev sa negocieze salariul mai mare, bonus, etc, sub paravanul “terorii psihice” al fanilor, etc, va obtine ce va cere, evident ca presei nu vor spune nimic, doar ca “am ajuns la un consens, Mircea este un luptator innascut” bla, bla, tralala. Morala: Mircescu le spune tututor, precum domn Puiut din “Filantropica”: “Haaha, v-am luat banii! “

Bravo la el! (1 comentarii)  •  28 iulie 2020, 14:00

Conform planului, Rromescu v-a pacalit pe toti, si-a blindat contractul la Kiev si in mod sigur a obtinut un supliment salarial pentru situatia de urgenta create de fanii ostili. Nu-i ramane decat sa astepte inceperea ostilitatilor. Planuieste sa fie demis inainte de Craciun, sa-si petreaca in liniste sarbatorile, doar plateste nenea Surkis. De la anul, nea Mircea este liber pentru oferte multimilionare, contract plurienal, eventual cincinal. Rugam maxima seriozitate!

Iel ie (1 comentarii)  •  28 iulie 2020, 17:11

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Coerenta, bat-o vina! (1 comentarii)  •  28 iulie 2020, 19:13

Ai abordat subiecte ala in Dallas, de la Guvidu 19, cu trimiteri geografice in zone periferice bucurestene si evocari euharistice, pana la zeificarea repudiatului stelist si epilogul dedicat lui Conan Barbaru. Pana cand, draga Wilson? Pana gasim o nava Fedex. N-am inteles ce cauta poza lui Bielsa, intr-un articol dedicat altcuiva, esti incoerent “fino alla fine”, vorba fanilor lui Giuventus.

dan man (1 comentarii)  •  28 iulie 2020, 20:12

andrei ...de *** sa ne iei

Rusine avram (1 comentarii)  •  28 iulie 2020, 22:57

Rusine LPF, Rusine CCA, Rusine avram *** - cine il deleaga pe asta?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Silviu (1 comentarii)  •  29 iulie 2020, 2:54

Ce haos de articol.Vrei sa fi scriitor dar nu-ti iese.Esti mai mult critic literar (ala de n-are talent la scis dar comenteaza analizeaza "ce a vrut sa spuna poetul" ).Nu ai talentul gazetaresc a lui TRU si nici umorul lui Paraschivescu.Macar esti peste Ioanitoia. Esti platit sa publici incercarile astea de a fi filosof aici in ziarul de cancan sportiv?..cred ca e vorba despre bani. Bielsa - singuraticul obsedat de munca ?

banel (1 comentarii)  •  29 iulie 2020, 18:24

un singur lucru bun trebuie sa inchida in avantaj anul asta fotbalistic,meciul dintre mimano si *** in liga 2-a.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Succese (1 comentarii)  •  30 iulie 2020, 13:01

Dupa falsa alarma ca si-a demis mandatul prin resemnare, acum ne-a venit inima la loc, am vazut ca multimea de fani sunt entuziasmati de Mirciulescu. In Italia ii spuneau “il buio” pentru ca iechipele lui jucau mereu pe intuneric. Sunt convins ca si in Ucraina va repeta egzstraordinarele performante din Peninsula, adversarele voiau sa joace doar impotriva lui, deoarece aveau asigurata victoria. Cu toata maiestria si priceperea lui, va fi greu s-o retrogradeze pe Dinamo Kiev, cum a reusit la Brescia, dar nea Mircea este capabil de rezultate egzceptionale. Succes misterului, salutari de la Taribo West!

Comentează