Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Metoda reducerii la absurd

Prin absurd, Craiova, după victoria de la Cluj, ar putea avea șansa ei să termine prima. Absurdul ar fi fost ca pipereanul să nu răspundă unei măgării de acum trei ani cu una nouă. Tinerii și natura noastră Craiova s-a jucat […]

...

Dinamo: scurt ghid al eșecului

Chiar dacă nu va retrograda, din Dinamo București se mai poate alcătui astăzi cel mult un ghid al eșecului. Generația Ricardo Grigore – Mihai Popescu va fi ținută minte exclusiv pentru incompetență și inadecvare. Dinamo București poate servi oricui ca […]

...

Nivelul la care discutăm

Trebuie să recunoaștem că nu se joacă atât de rău după aceste luni de „coronapauză”. N-a crescut nivelul primei noastre divizii, dar nici n-a scăzut dramatic. Suntem, românește vorbind, tot pe acolo. CFR Cluj este – detașat – echipa cea […]

...

Oamenii din oglindă

Și fotbalul românesc, la fel ca toată societatea românească, stă pe câteva tare de caracter care îi asigură căderea. Acestea sunt știute de când lumea și sunt bine consemnate măcar de la Caragiale încoace (108 ani de la moarte, la […]

...

Afaceri românești

Problema: și dacă ajungem să avem o limită maximă de spectatori care pot asista la un meci de fotbal în noua libertate, la ce ne folosește? Căci: caraghioslâcul este că ea nu ar fi fost atinsă nici înainte de pangolinul […]

...

Dinamo: scurt ghid al eșecului

Zece pași siguri către ratare: Dinamo i-a bifat cu entuziasm

Permalink to Dinamo: scurt ghid al eșecului
luni, 29 iunie 2020, 8:10

Chiar dacă nu va retrograda, din Dinamo București se mai poate alcătui astăzi cel mult un ghid al eșecului. Generația Ricardo Grigore – Mihai Popescu va fi ținută minte exclusiv pentru incompetență și inadecvare.

Dinamo București poate servi oricui ca exemplu negativ. Iată cum nu se conduce un club profesionist de fotbal.

Poză și datorii la Fisc

Pasul unu: nu se lasă pe mâna unui patron care înțelege din fenomen doar poza și care, în afaceri, s-a remarcat mai ales prin datoriile la Fisc. Un patron care vrea să vândă, dar, stai așa, că de fapt nu vrea să vândă. Sau mai rău, un patron care vrea să vândă, dar nu mai are ce, fiindcă nu e în stare să oprească prăbușirea propriului business. Un patron care vrea să vândă, dar nu are cui, așa că vinde în fiecare săptămână, din gură, altcuiva. Un patron care n-a fost în stare să tranșeze relația cu suporterii, care n-au ajuns nici acționari majoritari, n-au rămas nici doar fani, întreținând o atmosferă încinsă, care e propice doar scandalurilor.

Pasul doi: nu se lasă la conducere un manager care impune fotbaliști peste capul antrenorului, așa cum a arătat Gazeta că s-a întâmplat în cazul Bălănescu-Popescu-Uhrin.

Pasul trei: nu se schimbă antrenorii, medicii, masorii ca șosetele. Instabilitatea n-a dus niciodată la altceva în afară de ratări.

Pasul patru: nu creezi discrepanțe salariale nejustificate, cu atât mai mult pe criterii de țară de origine, nu-i plătești pe români mult mai prost, doar fiindcă merge și așa. O să te alegi cu bisericuțe, un vestiar divizat și o ostilitate stupidă între colegi într-un joc totuși de echipă.

Când te bat juniorii ca pe covoare
Pasul cinci: nu te repezi să îți bagi jucătorii în șomaj tehnic, ciupind bani ca un sărman patron de covrigărie. Altfel, te trezești că te bat ca pe covoare chiar și juniorii FCSB, un club care numai în juniori n-a băgat bani.

Pasul șase: îți tratezi fostele glorii cu respect. Un club care nu știe să își aprecieze trecutul – iar Dinamo are trecut – nu are totuși niciun viitor.

Pasul șapte: nu angajezi sub denumirea de fotbaliști niște băieți puși pe petreceri și trăit viață ʺbunăʺ fără muncă multă. Sau măcar te asiguri că sunt în stare să dea o pasă simplă cu latul, o centrare mai acătării, să alerge o sută de metri fără să gâfâie ca un milițian obez în urmărirea unui hoț slim-fit.

Pasul opt: îți rezolvi situația stadionului, astfel încât să ai totuși o casă sigură. Echipele nomade, echipele vagante au farmecul lor, dar Dinamo obișnuia să aparțină unui loc, unei comunități, venea de undeva.

Pasul nouă: dacă totuși ai un antrenor, atunci ar fi bine să fie unul care a mai demonstrat ceva, a mai avut rezultate sau arată măcar potențial. Mihalcea e simpatic, dar nici n-a avut rezultate, nici echipele sale n-au arătat măcar o determinare care să indice că jucătorilor li s-a umblat la moral (cum arătau echipele lui Rădoi, de exemplu).

Pasul zece: nu te umpli de ridicol sistematic, vânturând fantezii despre viitorul de aur, când prezentul te arată sub onorabila trupă din Clinceni.

Relația „câini”-„cormorani”
Acestea fiind spuse, singura bucurie recentă a multor dinamoviști rămâne recentul titlu câștigat în Anglia de Liverpool, venit după treizeci de ani, o viață tânără de om.

Mulți suporteri ai „câinilor” sunt și suporteri ai „cormoranilor”, iar asta se întâmplă din mai multe motive: o iubire față de aceleași culori, coincidența vârfurilor de glorie ale celor două cluburi, încleștări directe care le-au lăsat dinamoviștilor amintiri puternice și destule motive de mândrie. Așa s-a scris istoria.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Vanbasten_85 (2 comentarii)  •  29 iunie 2020, 10:22

Ce vina are Negoita in ceea ce priveste stadionul?Situatia stadionului ar trebui lamurita de Nicolae Badea,amicul vostru din presa caruia Geambasu ii ridica osanale in ultimul interviu si de Marcel Vela.Cate interviuri legate de stadionul Dinamo ati publicat in 2020?De ce nu sunt rezolvate nici acum problemele juridice?Sau, sunt probleme juridice sau doar vor baietii sa puna mana pe terenul din Stefan cel Mare?Cine trebuie sa rezolve problema stadionului? De ce nu e meci in care arbitrul sa o ciupeasca cu cel putin un penalty pe Dinamo?La Sin a fost fault clar.Meciul trecut din campionat a fost facut praf de Coltescu.Pana cand isi mai bat joc arbitrii?

Flash (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 10:35

Cu ce se umpla de ridicol cei care vantura viitorul de aur? de retrogradat nu au cum sa retrogradeze,in principiu cu 27 de puncte prinzi in cel ai rau caz barajul. daca faci mai mult cu 1-2 puncte scapi si de baraj.in 10 etape si daca echipa este formata din pustii de la echipa a 3-a,tot fac macar 10 puncte,ceea ce inseamna 27 de puncte,iar la baraj nu are cum sa nu castige impotriva unei echipe din liga a 2-a.este o falsa tema treaba asta cu retrogradatul. nu are cum sa retrogradeze si daca vrea.pai intalneste echipe ca sepsi,viitorul sau voluntari care in retur nu o sa mai joace pentru nimic,o sa fie deja in vacanta.

Ai ăm friilansăr (2 comentarii)  •  29 iunie 2020, 10:39

Uaileu, ne-ai înșirat Decalogul lui Andrzej Wajda în versiune crăciunesciană, să arăți ce muncă titanică ai depus la analiza exhaustivă a eșecului groparilor, deși ai epuizat argumentul la primul punct. Friilansăr inseamnă să cenzurezi cât de țin curelele, chiar și atunci când ești in chiloți, precum ministrul cu cv de neocomunist și nas de boxer din Bronx. “Pune mâna și repetă materia, domn’ ziarist, altfel te las corijent!”, Gheorghe Dinică-“Filantropica”.

Noi buzunărim, nu gândim (2 comentarii)  •  29 iunie 2020, 16:47

Scurt pe 2 pagini, iți place saorma.

Urod (9 comentarii)  •  29 iunie 2020, 16:52

După un inceput bun la Dinamo, Negoită ne-a arătat rețeta perfectă cum distrugi un club de mare tradiție .....si continuă să facă exact ce nu trebuie in momentele cele mai dramatice. Cred ca le face chiar intenționat, ca prea îi iese....

Nilă Oprișan (2 comentarii)  •  29 iunie 2020, 16:55

“Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii; poate prea mult”. Friilancia, ti-am corectat descrierea, era punct si virgula, mai mult decat virgula, dar mai putin decat punctul pentru ca era aceeasi idee. Consulta “almanahe” gramaticale sau intreaba profesori de romana ADEVARATI, te vei lamuri ca esti friilancia, cu adevarat. Bafta!

AnonimTimisoara (1 comentarii)  •  30 iunie 2020, 1:01

Fain articolul!! Si titlul e f inspirat si creativ.

Simeone (1 comentarii)  •  30 iunie 2020, 15:23

Nu e nimic rău din ce a scris redactorul sportiv, la obiect și real. Dinamo e o barca eșuată în valurile oceanului, fără speranța de supraviețuire. Cu cine își măsoară forțele pentru rămânerea în Liga 1? Cu Iași, Clinceni, Hermanstadt, Chindia. De celelalte nici nu poate fi vorba. Iașiul e în forma bună, Clinceni la fel. Poate dinamovisti prind locul de baraj, loc unde au șanse mari sa joace un meci cu miză, poate cel mai dur dintre toate. Petrolul și Rapid ar putea fi combatante le în acel meci de promovare. Greu în contextul actual. Dacă ajung în Liga 2, va fi și mai grea promovarea deoarece exista numeroase echipe dornice care pun la bătaie un buget extraordinar. Se va bate cu U Cluj, FC Argeș, greu de tot. Poate o fuziune cu un club care are stadion și suporteri ar fi o treaba. Ce spuneți de o posibila fuziune dintre U Cluj și Dinamo? Măcar au stadion modern și suporteri înfrățiți cu galeria dinamovista. Plus bugetul remarcabil sigura de municipalitatea clujeană

Comentează