Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Metoda reducerii la absurd

Prin absurd, Craiova, după victoria de la Cluj, ar putea avea șansa ei să termine prima. Absurdul ar fi fost ca pipereanul să nu răspundă unei măgării de acum trei ani cu una nouă. Tinerii și natura noastră Craiova s-a jucat […]

...

Dinamo: scurt ghid al eșecului

Chiar dacă nu va retrograda, din Dinamo București se mai poate alcătui astăzi cel mult un ghid al eșecului. Generația Ricardo Grigore – Mihai Popescu va fi ținută minte exclusiv pentru incompetență și inadecvare. Dinamo București poate servi oricui ca […]

...

Nivelul la care discutăm

Trebuie să recunoaștem că nu se joacă atât de rău după aceste luni de „coronapauză”. N-a crescut nivelul primei noastre divizii, dar nici n-a scăzut dramatic. Suntem, românește vorbind, tot pe acolo. CFR Cluj este – detașat – echipa cea […]

...

Oamenii din oglindă

Și fotbalul românesc, la fel ca toată societatea românească, stă pe câteva tare de caracter care îi asigură căderea. Acestea sunt știute de când lumea și sunt bine consemnate măcar de la Caragiale încoace (108 ani de la moarte, la […]

...

Afaceri românești

Problema: și dacă ajungem să avem o limită maximă de spectatori care pot asista la un meci de fotbal în noua libertate, la ce ne folosește? Căci: caraghioslâcul este că ea nu ar fi fost atinsă nici înainte de pangolinul […]

...

În căutarea fotbalului pierdut

Una dintre marile iluzii care au făcut carieră în perioada stării de urgență a fost că - gata! - ne vom schimba

Permalink to În căutarea fotbalului pierdut
duminică, 31 mai 2020, 9:56

În trena unui editorial din presa spaniolă, ne-am dat, carevasăzică, seama că eram fericiți și nu o știam. Iar acum, că am aflat-o, nu ne vom mai întoarce la ce nu era bine înainte. Este o utopie comică. Bineînțeles că vom reveni la metehnele de odinioară (în timpul nostru scurt, odinioară a ajuns să însemne acum trei luni).

Bâlciul continuu
De altfel, în așteptarea reluării Ligii 1, ne-am și întors la oile noastre: se discută înfierbântat despre posibilitatea preluării unui club din prima divizie de către nimeni alta decât celebra impresară cu bani. Banii și exhibarea necenzurată a instinctelor primare sunt magneții care atrag mulțimile de gură-cască.

Pe de altă parte, bani are și Donald Trump, ba chiar și Viorel Vulpița Cataramă are bani. Iar ziariștii emanați de chiloții Margheritei din Clejani jubilează: de acum vor avea și alți bikini de care să se agațe în actul de presă.
Continuă, așadar, distracția, continuă bâlciul. Fotbalul românesc se pregătește să intre într-o nouă fază de aprinse dezbateri orale.

Ianis: sfârșit și început
Din fericire, după ce a fost plimbat pe la marile cluburi ale continentului (a călătorit săracul Ianis mai rău decât președintele Iohannis în zilele bune), s-a încheiat epopeea transferului lui Hagi Junior. Rămâne la Glasgow Rangers, echipă de tradiție din Scoția, o divizie sub cea belgiană, de unde – cu puțin noroc – poate totuși face pasul spre cea mai importantă ligă la zi: Premier League. Pot să reînceapă deci și pariurile: când va ajunge Hagi Junior în Anglia? Și mai ales unde?

Fratele Negoiță și meșterul Manole
În România, duelul consoanelor CFR-FCSB va da o campioană, asta dacă nu cumva Craiova va intra sub zodia miraculosului. S-au mai văzut miracole, iar anul Șobolanului de Metal pare să predispună. Cea mai tristă degringoladă rămâne cea a lui Dinamo, unde fratele Negoiță vinde cu sporul cu care zidea Manole mănăstirea înainte să o sacrifice pe Ana. Ce vinde ziua noaptea se surpă, vine mâine, vinde iară.

Și așa ajungem la ceea ce ne lipsește cel mai mult și la adevăratul loc unde ar fi trebuit să ne întoarcem și de unde n-ar fi trebuit să plecăm.

E a rechinilor?
Pe vremuri, chiar și la noi, o echipă era reprezentanta unui loc, a unui oraș sau a unui cartier.

Cu stadionul Dinamo pândit de rechinii imobiliari, pe cine o să mai reprezinte această echipă? A cui va fi ea? Nu mai e a Miliției, nu mai e nici a Securității, nici măcar a securiștilor de școală nouă, nici a îmbogățiților tranziției bezmetice. Rămâne a suporterilor?

Bill Gates, cipul și căciula
De când s-a destrămat coeziunea noastră comunitară, echipele de fotbal sunt și ele simple proiecții ale unui imaginar ancorat în trecut. Mai este Rapidul al giuleștenilor? Mai merg oborenii la meciuri pe Ștefan cel Mare? Ghencea a cui a rămas?

Am pierdut mult în anii din urmă și, în plină pandemie, nu am câștigat decât frici noi și teorii ale conspirației caraghioase. Bine că nu vrea Bill Gates să ne bage cipul în căciulă, că ne-am furat-o singuri deja.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Umila parere (3 comentarii)  •  31 mai 2020, 11:26

Nene, nu te obliga nimeni sa urmaresti aceste rebuturi pe care le evoci cu resemnarea mielui de Pasti. Fa abstractie de existenta cutiei, candva magice numita televizor, pune manuta pe o carte-doua, sigur iti vor face bine spiritului. Iti recomand cateva lecturi utile pentru a intelege (daca mai existau dubii) incotro merge aceasta lume: “1984”- George Orwell, “Confesiunile unui asasin economic”- John Perkins, “Noi”- Evgheni Zamiatin (scrisa la scurta vreme dupa instaurarea comunismului in URSS!!!) si apoi din alt domeniu, dar la fel de interesanta “Cartea lui Enoh”. Bafta si s-auzim de bine!

Fane (17 comentarii)  •  31 mai 2020, 12:46

Nu stiu daca sa rad sau sa fiu trist dar comentariul lui @umila parere m-a lamurit ce buricul pamantului suntem. Sa dai lectii cuiva care are studii in patru domenii, ziarist si scriitor foarte tanar, e ceva.Suntem simpatici pana la ridicol. Toata stima Domnule Craciun.

Caragiale (1 comentarii)  •  31 mai 2020, 13:37

@ Umila parere Tradare, de trei ori tradare! Ai publicat primul comentariu, i-ai luat “fatza” narcisistului, “alfa si omega” de pe acest site. Sa te tii acum injuraturi, apoi laude, tot repertoriul atat de limitat pe care il repeta neincetat. Se contrazice si apoi lauda cu atata convingere (evident de pe conturi diferite) incat chiar crede. Credinta lui muta muntii din loc.

Vanbasten_85 (2 comentarii)  •  31 mai 2020, 13:57

Sa vii si sa te plangi,tu ca presa, ca nu mai ai fotbal in campionat dupa ce ai inchis ochii ani de zile la uciderea echipelor de traditie fara sa ai un minim de protest mi se pare cam mult.De 4 ani astept si eu,ca fan dinamovist sa mi se spuna concret,de ce nu se construieste stadionul Dinamo.Sa vina jurnalistul cu intrebarile in fata lui Vela, Carmen Dan,Cosac sau juristul de la Dinamo si sa se concluzioneze ce e de facut ca sa avem si noi stadion.De 4 ani tot citesc placa cu problemele juridice si vad ca totul ramane la nivel de hartii.Asa presa, asa fotbal. P.S. Incep derbyurile intre Clona Craiovei cu Clona Stelei, CFR cu Astra Giurgiu, fosta Astra Ploiesti, Viitorul Ovidiu cu Clinceni. Sa te tot uiti la astfel de meciuri.Bucurati-va de fotbal!

Marian Boeangiu (3 comentarii)  •  31 mai 2020, 15:44

Ma bucur de articolele unui tanar exceptional si ma mai bucur la fel de mult de niste comentatori de calitate . Nu trebuie sa fii de acord ,intrutotul, nici cu unii nici cu ceilalti si cu toate astea sa fii fericit cand vezi ca ai cu cine discuta argumentat diverse subiecte. Ca sa motivez entuziasmul meu "juvenil" vreau sa aduc in discutie scaderea dramatica a argumentelor din articolele dlui Ioanitoaia si si mai dramatica a calitatii comentatorilor sai. Parerea mea!

Comentează