Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Erling și ai noștri

De unde vine Håland și de ce nu se va opri prea curând

Permalink to Erling și ai noștri
vineri, 21 februarie 2020, 9:25

Mai țineți minte vara anului 2000? Acum douăzeci de ani, la Leeds United era o gașcă nebună, care tocmai luase bronzul într-un Premier League care era dominat de Man. United și Arsenal, echipe ireale, cu nimic mai prejos decât Liverpool și Man City de astăzi, poate chiar mai romantice.

Acel Leeds era, pur și simplu, o echipă de povestit nepoților. O știu bine, fiindcă aveam șaptesprezece ani și eram îndrăgostit de ea, cum doar la șaptesprezece ani poți fi. Acel Leeds era o echipă de Peter-Pani, o gașcă de puști care își refuzau violent maturizarea.

Fiul unui timp magic

Și din acea echipă a lui Leeds, nimeni n-ar fi putut să-l scoată pe Alf-Inge Håland, un fotbalist norvegian care, la rândul lui, își scotea adversarii din minți. Acest Alfie juca un fotbal de luptător în marile războaie ale lumii, el a suferit multe faulturi barbare la viața lui, celebru fiind cel de măcelar al marelui Roy Keane. Alfie Håland n-a apucat să ajungă uriaș: și-a încheiat cariera la numai treizeci și unu de ani.

Fiul său, Erling, s-a născut la Leeds, într-un timp magic, a crescut la aceeași echipă norvegiană ca tatăl său, Byrne, apoi a ajuns la Molde, apoi a explodat la Salzburg, iar la această oră este cel mai bun tânăr jucător european, la Borussia Dortmund.

La zi, tocmai a bătut PSG-ul în Champions League. Și nu e exagerat să consemnăm că nici Mbappé nu juca așa la 19 ani și jumătate.

Nebunia bună

Erling a moștenit chipul tatălui său, dar i-a moștenit și acea nebunie bună, fără de care nu există nicio legendă. Erling este pur și simplu următorul mare fotbalist al lumii. Un uriaș de aproape doi metri, care a fost înzestrat cu o tehnică ieșită din comun pentru gabaritul său și cu viteză și cu o determinare pe care o au doar marii campioni, cei aleși.

Lecturile despre dietă și odihnă

Și-a uluit toți angajatorii cu obsesiile pentru detalii și, atenție!, lecturi – despre cum își poate îmbunătăți dieta sau cum poate să atingă o balanță optimă între odihnă și muncă. Știți cât a costat? Douăzeci de milioane de euro.

Cât se cere de la palatul oriental pe, să zicem, Florinel Coman, un fotbalist care nu e sigur că ar prinde prima echipă la, să zicem, Molde. Să fim cinstiți: între Erling și Florinel se întinde pur și simplu o distanță ca de la Everst la Câmpia Română. Și, din păcate, nu alta e distanța între Erling și Răzvan Marin sau chiar Ianis Hagi.

Antrenorii noștri…

Erling e déjà un superstar – în realitate, nu în imaginar. El nu mai e o speranță, e o tulburătoare certitudine. Și, dacă îngăduiți entuziasmul, o încântare.
Răstimp, la noi în țară, antrenorii care dau încredere tinerilor, de bună voie, nu obligați de regulamente, se numără pe degetele de la o singură mână. Să fi avut noi un Erling – cum îl țineam până la douăzeci și cinci de ani, să se coacă…

Bun-venit într-o nouă epocă!

Tânărul Håland marchează în continuu, nimeni nu știe cum să îl oprească deocamdată, pur și simplu fundașii lumii nu au antidot pentru un asemenea tip de jucător.

Cândva, după ce epoca Messi-Cristiano se va încheia, acest timp va fi cunoscut drept epoca Erling.
Sunt la modă fiii marilor fotbaliști de odinioară – de la Maldini la Chiesa și Hagi. Și cine s-ar fi gândit că, dintre toți, copilul lui Alfie Håland, cel care purta pe umerii săi pianul găștii nebune de la Leeds, se va ridica mai sus decât toți?

Alt detaliu: fotbaliștii-nepereche ai acestor zile sunt născuți după anul 2000. Despre trecerea timpului, deocamdată atât.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Mihai (2 comentarii)  •  21 februarie 2020, 12:01

Da e bun . E ireal de bun, chiar. As vrea totusi sa.l vad facand un meci bun contra lui Chiellini& Bonucci.

St M (2 comentarii)  •  21 februarie 2020, 12:12

Total de acord. Pentru ca desi nu spune nimeni, ne deosebim enorm de cei de afara prin...EDUCATIE !!!! Mentalitate! Daruire ! Da, avem TALENT, poate uneori mai mult decat ei, dar din pacate, nu stim sa il exploatam si ne batem joc de el. Suntem plini de "sperante" evaluate "din pix" de catre bisnitari (gen Becali, Iftimie si altii) la zeci de milioane, dar care odata trecuti in fotbalul din Vest, in cel mai bun caz freaca banca ! In ultimii ani nu avem jucatori care sa se fi impus la echipe mari ! Zero ! Ok, avem inca asteptari de la Ianis sau Razvan Marin, mai putine de la Stanciu sau Mitrita ! Dar atat !Chiriches? Doar accidentari si forma slaba, Maxim a ajuns in Turcia si...cam atat, de restul nu prea mai avem de cine sa vorbim ! Ce le-a lipsit? Unora, putin noroc, altora mai multa implicare (si-au tradat suficienta), insa toti, dar absolut toti au avut carente mai mici sau mai mari de pregatire si mentalitate ! Si, sa imi fie iertat, presa ii ajuta evaluandu-i dupa criterii cunoscute doar de unii jurnalisti, la sume ametitoare. Haland e doar un exemplu, ca el sunt multi altii care ne arata unde suntem. Fara antrenori, fara conditii, fara management adecvat, fotbalul romanesc moare. Nu producem jucatori pentru ca nu avem de unde, nu mai exista "foamea " de trofee si afirmare. Acum, la moda sunt masinile, botoxatele si tatuajele. Fotbalul? Mai tarziu ! Prinsi in nebunia asta, tinerii ajung de multe ori "un nou caz Mitea" decat "noul M Bappe", ca sa parafrazez pe cineva ! Si atat ! Amatorismul e atat de mare incat nu avem decat exemple care confirma regula. A se vedea CFR ! In rest???? Judecati si voi..

mg (1 comentarii)  •  21 februarie 2020, 14:56

E uşor a scrie versuri Când nimic nu ai a spune, Înşirând cuvinte goale Ce din coadă au să sune. Esti un fel de ¨epigon¨ al fotbalului ¨alor nostri¨ Ce sa faca ¨ai nostri¨ acum ca nu sunt pe Everestul lui Erling, sa se lase de fotbal nu? A batut si Coman Anglia la U21, Hagi pe Braga un EL. Care sunt fundasii aia ai lumii intalniti de Erling? Te-ai uitat atent in CV-ul lui Mbappé? De unde sti tu unde prinde Coman prima echipa? Ne incanta Erling dar prea ne denigrezi si nu ajuta la nimic, ba chiar dauneaza asfel de articole.

the_box (1 comentarii)  •  21 februarie 2020, 15:09

Cand afirmati ca Haland a costat 20 milioane, platite de Dortmund lui Salzburg, uitati sa adaugati 15 mil pentru Raiola, 10 mil pentru taica-sau si salariu de 8 mil/an. Si da, Mbappe marca 4 goluri la Cupa Mondiala din 2018 la aceeasi varsta, nemaivorbind de cele marcate in Champions League si Ligue 1.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  22 februarie 2020, 1:26

Esti jurnalist sportiv...Esti liber???? De ce ti-e teama sa spui .... si chiar Ianis Hagi----cu comparatia aia de la Everest la Cimpia Romana... Ca e mai slab pina acum decit Razvan Marin. Face banca de rezerve la Ajax dar a plecat ca un star de la Standard care este peste Genk.....

Comentează